Krem z korzenia pietruszki i białej fasoli z oliwą truflową
48min
Łatwy
5
Pietruszka
2
Gruszki
1
puszka
Fasola biała
1
Cebula
1
szklanka
Mleko
3
łyżek
600
ml
Woda
3
łyżek
Oliwa truflowa
trochę
Tymianek
1
gałązka
Rozmaryn
0.5
łyżeczka
Papryka ostra
1
szczypta
Gałka muszkatołowa
1
szczypta
Sól
1
szczypta
Pieprz
trochę
Orzechy włoskie
.
Wartości odżywcze
Białko
11.61 g
Węglowodany
42.26 g
Tłuszcze
18.64 g
Wartość energetyczna
374.05 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
48 min
Krok 1
5 min
Cebulę obrać, pokroić w piórka.
Krok 2
5 min
W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę
Krok 3
8 min
Pietruszki i gruszki obrać. Pietruszki pokroić na plastry, gruszki na ćwiartki – tak przygotowane dodać do zeszklonej cebuli. Dorzucić gałązkę rozmarynu, gałkę muszkatołową oraz ostrą paprykę. Całość krótko podsmażyć.
Krok 4
20 min
Podsmażone warzywa zalać bulionem, gotować do ich miękkości, pod koniec gotowania dodać fasolę.
Krok 5
5 min
Miękkie warzywa zblendować na gładki krem, dolewając mleko w trakcie miksowania.
Krok 6
5 min
Na sam koniec dodać jeszcze 2-3 łyżki oliwy truflowej, doprawić tymiankiem, solą i pieprzem do smaku. Jeśli krem z pietruszki jest zbyt gęsty dodać więcej mleka.
Krok 7
3 min
Krem z korzenia pietruszki podawać z orzechami włoskimi, delikatnie skropiony oliwą truflową.
Zupa krem z białych warzyw: pietruszki, fasoli oraz cebuli. A dla przełamania smaku – słodki element w postaci gruszki. Dodatek truflowej oliwy o mocnym, czosnkowym aromacie nadaje pietruszkowej zupie krem charakteru. Krem z korzenia pietruszki i fasoli doskonale smakuje z orzechami, w poniższej odsłonie królują orzechy włoskie, dobrze sprawdzą się również piniowe lub migdały. W wersji wege kremu z korzenia pietruszki zwykłe mleko można także zastąpić mlekiem roślinnym.
Zobacz inne przepisy na zupy z pietruszki lub z pietruszką:
Zupa z białych warzyw ze szparagami i pieczonym łososiem
Rozgrzewający krem pomidorowy na pieczonych warzywach
Leczo warzywne z cukinią, młodą marchewką i fasolką szparagową
Zobacz inne przepisy na zupy z pietruszki lub z pietruszką:
Zupa z białych warzyw ze szparagami i pieczonym łososiem
Rozgrzewający krem pomidorowy na pieczonych warzywach
Leczo warzywne z cukinią, młodą marchewką i fasolką szparagową
Komentarze 0