Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na łopatkę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Śródziemnomorska zupa warzywna
Śródziemnomorska zupa warzywna
Śródziemnomorska zupa warzywna
Śródziemnomorska zupa warzywna
Śródziemnomorska zupa warzywna

Śródziemnomorska zupa warzywna

(0)
53min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

5 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
6  łyżek
Bulion warzywny w słoiku WINIARY (2l gotowego)
1 
Korzeń pietruszki
2 
Marchewka
3 
Kolorowa papryka
100  g
Por
200  g
Seler
400  g
Pomidory krojone z puszki
240  g
Biała fasola z puszki
1 
Cebula
3  ząbków
Czosnek
3  łyżek
Oliwa z oliwek
0.5  łyżeczka
Suszony tymianek
0.5  łyżeczka
Mielona słodka papryka
0.25  łyżeczka
Mielona ostra papryka
trochę
Sól i pieprz do smaku
5  gałązek
Świeże zioła, np. oregano lub tymianek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
7.63 g
Węglowodany
36.77 g
Tłuszcze
9.53 g
Wartość energetyczna
260.09 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Tym razem postawiłem na nieco inną wersję jednej z najpopularniejszych polskich zup, czyli jarzynowej. To zupa warzywna w zupełnie nowym, śródziemnomorskim wydaniu. Kuchnia śródziemnomorska to przede wszystkim żywe i intensywne kolory, dlatego zupa warzywna pełna jest pięknych barw oraz smaków – pomidorów, białej fasoli, pieczonej papryki i warzyw korzeniowych. Całość uzupełniają przyprawy, świeże zioła i pieczony czosnek, które nadają śródziemnomorskiej zupie warzywnej niezwykłego aromatu.

W poszukiwaniu przepisów na kolorowe zupy sprawdź też:


przepisy na zupy jarzynowe
przepisy na zupy kremy
przepisy na zupy paprykowe
przepisy na zupy pomidorowe
przepisy na zupy wiosenne
przepisy na zupy ziołowe
i wiele innych!

Przygotowanie

53 min
  • Krok 1

    2 min
    Paprykę przekrój na pół, usuń gniazda nasienne, ułóż na na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dodaj ząbki czosnku w całości.
  • Krok 2

    15 min
    Warzywa skrop solidnie oliwą z oliwek i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz przez około 15 minut. Wyjmij z piekarnika.
  • Krok 3

    2 min
    Cebulę i por drobno posiekaj. Marchewki i pietruszkę pokrój w talarki, a seler w kostkę.
  • Krok 4

    5 min
    W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż na niej pokrojone warzywa – najpierw cebulę i por. Następnie dodaj resztę pokrojonych warzyw – marchewki, pietruszkę i seler. Smaż przez 3-4 minuty.
  • Krok 5

    15 min
    Podsmażone warzywa zalej bulionem jarzynowym i gotuj przez ok. 15 minut.
  • Krok 6

    2 min
    Z upieczonych papryk zdejmij skórkę, następnie pokrój je w większą kostkę i dodaj do zupy.
  • Krok 7

    1 min
    Upieczony czosnek obierz i rozgnieciony wrzuć do garnka.
  • Krok 8

    10 min
    Dodaj także pomidory i fasolkę z puszki. Całość gotuj przez ok. 10 minut.
  • Krok 9

    1 min
    Zupę warzywną dopraw solą i pieprzem. Dodaj pozostałe przyprawy – tymianek, słodką i ostrą paprykę.
Śródziemnomorska zupa warzywna

Krok 1 z 9

Paprykę przekrój na pół, usuń gniazda nasienne, ułóż na na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dodaj ząbki czosnku w całości.

Śródziemnomorska zupa warzywna

Krok 2 z 9

Warzywa skrop solidnie oliwą z oliwek i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz przez około 15 minut. Wyjmij z piekarnika.

Śródziemnomorska zupa warzywna

Krok 3 z 9

Cebulę i por drobno posiekaj. Marchewki i pietruszkę pokrój w talarki, a seler w kostkę.

Śródziemnomorska zupa warzywna

Krok 4 z 9

W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż na niej pokrojone warzywa – najpierw cebulę i por. Następnie dodaj resztę pokrojonych warzyw – marchewki, pietruszkę i seler. Smaż przez 3-4 minuty.

Śródziemnomorska zupa warzywna

Krok 5 z 9

Podsmażone warzywa zalej bulionem jarzynowym i gotuj przez ok. 15 minut.

Śródziemnomorska zupa warzywna

Krok 6 z 9

Z upieczonych papryk zdejmij skórkę, następnie pokrój je w większą kostkę i dodaj do zupy.

Śródziemnomorska zupa warzywna

Krok 7 z 9

Upieczony czosnek obierz i rozgnieciony wrzuć do garnka.

Śródziemnomorska zupa warzywna

Krok 8 z 9

Dodaj także pomidory i fasolkę z puszki. Całość gotuj przez ok. 10 minut.

Śródziemnomorska zupa warzywna

Krok 9 z 9

Zupę warzywną dopraw solą i pieprzem. Dodaj pozostałe przyprawy – tymianek, słodką i ostrą paprykę.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa z soczewicy zielonej z makaronem

    Zupa z soczewicy zielonej z makaronem

    1 godz 7 min Łatwy
  • Węgierska zupa gulaszowa z kociołka

    Węgierska zupa gulaszowa z kociołka

    1 godz 47 min Średni
  • Zupa z soczewicy na mleku kokosowym

    Zupa z soczewicy na mleku kokosowym

    1 godz 20 min Średni
  • Kapuśniak

    Kapuśniak

    1 godz 42 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu