Śródziemnomorska zupa warzywna
53min
Średni
1
Korzeń pietruszki
2
Marchewka
3
Kolorowa papryka
100
g
Por
200
g
Seler
400
g
Pomidory pokrojone, bez skórki w puszce
240
g
Biała fasola z puszki
1
Cebula
3
ząbków
3
łyżek
Oliwa z oliwek
0.5
łyżeczka
Suszony tymianek
0.5
łyżeczka
Mielona słodka papryka
0.25
łyżeczka
Mielona ostra papryka
1
szczypta
Sól, pieprz do smaku
5
gałązek
Świeże zioła, np. oregano lub tymianek
.
Wartości odżywcze
Białko
9.58 g
Węglowodany
40.98 g
Tłuszcze
11.95 g
Wartość energetyczna
305.99 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
53 min
Krok 1
2 min
Paprykę przekrój na pół, usuń gniazda nasienne, ułóż na na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dodaj ząbki czosnku w całości.
Krok 2
15 min
Warzywa skrop solidnie oliwą z oliwek i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz przez około 15 minut. Wyjmij z piekarnika.
Krok 3
2 min
Cebulę i por drobno posiekaj. Marchewki i pietruszkę pokrój w talarki, a seler w kostkę.
Krok 4
5 min
W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż na niej pokrojone warzywa – najpierw cebulę i por. Następnie dodaj resztę pokrojonych warzyw – marchewki, pietruszkę i seler. Smaż przez 3-4 minuty.
Krok 5
15 min
Podsmażone warzywa zalej bulionem jarzynowym i gotuj przez ok. 15 minut.
Krok 6
2 min
Z upieczonych papryk zdejmij skórkę, następnie pokrój je w większą kostkę i dodaj do zupy.
Krok 7
1 min
Upieczony czosnek obierz i rozgnieciony wrzuć do garnka.
Krok 8
10 min
Dodaj także pomidory i fasolkę z puszki. Całość gotuj przez ok. 10 minut.
Krok 9
1 min
Zupę warzywną dopraw solą i pieprzem. Dodaj pozostałe przyprawy – tymianek, słodką i ostrą paprykę.
Tym razem postawiłem na nieco inną wersję jednej z najpopularniejszych polskich zup, czyli jarzynowej. To zupa warzywna w zupełnie nowym, śródziemnomorskim wydaniu. Kuchnia śródziemnomorska to przede wszystkim żywe i intensywne kolory, dlatego zupa warzywna pełna jest pięknych barw oraz smaków – pomidorów, białej fasoli, pieczonej papryki i warzyw korzeniowych. Całość uzupełniają przyprawy, świeże zioła i pieczony czosnek, które nadają śródziemnomorskiej zupie warzywnej niezwykłego aromatu.
przepisy na zupy jarzynowe
przepisy na zupy kremy
przepisy na zupy paprykowe
przepisy na zupy pomidorowe
przepisy na zupy wiosenne
przepisy na zupy ziołowe
i wiele innych!
W poszukiwaniu przepisów na kolorowe zupy sprawdź też:
przepisy na zupy jarzynowe
przepisy na zupy kremy
przepisy na zupy paprykowe
przepisy na zupy pomidorowe
przepisy na zupy wiosenne
przepisy na zupy ziołowe
i wiele innych!
Komentarze 0