Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Air Fryer
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Śródziemnomorska zupa warzywna
Śródziemnomorska zupa warzywna
Śródziemnomorska zupa warzywna
Śródziemnomorska zupa warzywna
Śródziemnomorska zupa warzywna
Dodaj do CookBook

Śródziemnomorska zupa warzywna

(1)
53 min
Średni
Autorem przepisu jest Tomek
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

5 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
6  łyżek
Bulion warzywny w słoiku WINIARY (2l gotowego)
1 
Korzeń pietruszki
2 
Marchewka
3 
Kolorowa papryka
100  g
Por
200  g
Seler
400  g
Pomidory krojone z puszki
240  g
Biała fasola z puszki
1 
Cebula
3  ząbków
Czosnek
3  łyżek
Oliwa z oliwek
0.5  łyżeczka
Suszony tymianek
0.5  łyżeczka
Mielona słodka papryka
0.25  łyżeczka
Mielona ostra papryka
trochę
Sól i pieprz do smaku
5  gałązek
Świeże zioła, np. oregano lub tymianek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
36.8 g
Wartość energetyczna
260.1 kcal
Tłuszcze
9.5 g
Białko
7.6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Tym razem postawiłem na nieco inną wersję jednej z najpopularniejszych polskich zup, czyli jarzynowej. To zupa warzywna w zupełnie nowym, śródziemnomorskim wydaniu. Kuchnia śródziemnomorska to przede wszystkim żywe i intensywne kolory, dlatego zupa warzywna pełna jest pięknych barw oraz smaków – pomidorów, białej fasoli, pieczonej papryki i warzyw korzeniowych. Całość uzupełniają przyprawy, świeże zioła i pieczony czosnek, które nadają śródziemnomorskiej zupie warzywnej niezwykłego aromatu.

W poszukiwaniu przepisów na kolorowe zupy sprawdź też:


przepisy na zupy jarzynowe
przepisy na zupy kremy
przepisy na zupy paprykowe
przepisy na zupy pomidorowe
przepisy na zupy wiosenne
przepisy na zupy ziołowe
i wiele innych!

Przygotowanie

53 min
  • Krok 1

    2 min
    Paprykę przekrój na pół, usuń gniazda nasienne, ułóż na na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dodaj ząbki czosnku w całości.
  • Krok 2

    15 min
    Warzywa skrop solidnie oliwą z oliwek i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz przez około 15 minut. Wyjmij z piekarnika.
  • Krok 3

    2 min
    Cebulę i por drobno posiekaj. Marchewki i pietruszkę pokrój w talarki, a seler w kostkę.
  • Krok 4

    5 min
    W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż na niej pokrojone warzywa – najpierw cebulę i por. Następnie dodaj resztę pokrojonych warzyw – marchewki, pietruszkę i seler. Smaż przez 3-4 minuty.
  • Krok 5

    15 min
    Podsmażone warzywa zalej bulionem jarzynowym i gotuj przez ok. 15 minut.
  • Krok 6

    2 min
    Z upieczonych papryk zdejmij skórkę, następnie pokrój je w większą kostkę i dodaj do zupy.
  • Krok 7

    1 min
    Upieczony czosnek obierz i rozgnieciony wrzuć do garnka.
  • Krok 8

    10 min
    Dodaj także pomidory i fasolkę z puszki. Całość gotuj przez ok. 10 minut.
  • Krok 9

    1 min
    Zupę warzywną dopraw solą i pieprzem. Dodaj pozostałe przyprawy – tymianek, słodką i ostrą paprykę.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w błonnik
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kanapka śródziemnomorska z suszonymi pomidorami i szynką parmeńską

    Kanapka śródziemnomorska z suszonymi pomidorami i szynką parmeńską

    12 min Łatwy
  • Sałatka śródziemnomorska z filecikami roślinnymi Garden Gourmet

    Sałatka śródziemnomorska z filecikami roślinnymi Garden Gourmet

    30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu