Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Śródziemnomorska zupa warzywna

0
53min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Tomek

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Korzeń pietruszki
2 
Marchewka
3 
Kolorowa papryka
100  g
Por
200  g
Seler
400  g
Pomidory pokrojone, bez skórki w puszce
240  g
Biała fasola z puszki
1 
Cebula
3  ząbków
3  łyżek
Oliwa z oliwek
0.5  łyżeczka
Suszony tymianek
0.5  łyżeczka
Mielona słodka papryka
0.25  łyżeczka
Mielona ostra papryka
1  szczypta
Sól, pieprz do smaku
5  gałązek
Świeże zioła, np. oregano lub tymianek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
9.58 g
Węglowodany
40.98 g
Tłuszcze
11.95 g
Wartość energetyczna
305.99 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

53 min
Krok 1
2 min
Paprykę przekrój na pół, usuń gniazda nasienne, ułóż na na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dodaj ząbki czosnku w całości.
Krok 2
15 min
Warzywa skrop solidnie oliwą z oliwek i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz przez około 15 minut. Wyjmij z piekarnika.
Krok 3
2 min
Cebulę i por drobno posiekaj. Marchewki i pietruszkę pokrój w talarki, a seler w kostkę.
Krok 4
5 min
W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż na niej pokrojone warzywa – najpierw cebulę i por. Następnie dodaj resztę pokrojonych warzyw – marchewki, pietruszkę i seler. Smaż przez 3-4 minuty.
Krok 5
15 min
Podsmażone warzywa zalej bulionem jarzynowym i gotuj przez ok. 15 minut.
Krok 6
2 min
Z upieczonych papryk zdejmij skórkę, następnie pokrój je w większą kostkę i dodaj do zupy.
Krok 7
1 min
Upieczony czosnek obierz i rozgnieciony wrzuć do garnka.
Krok 8
10 min
Dodaj także pomidory i fasolkę z puszki. Całość gotuj przez ok. 10 minut.
Krok 9
1 min
Zupę warzywną dopraw solą i pieprzem. Dodaj pozostałe przyprawy – tymianek, słodką i ostrą paprykę.
Śródziemnomorska zupa warzywna

Krok 1 z 9

Paprykę przekrój na pół, usuń gniazda nasienne, ułóż na na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dodaj ząbki czosnku w całości.

Śródziemnomorska zupa warzywna

Krok 2 z 9

Warzywa skrop solidnie oliwą z oliwek i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz przez około 15 minut. Wyjmij z piekarnika.

Śródziemnomorska zupa warzywna

Krok 3 z 9

Cebulę i por drobno posiekaj. Marchewki i pietruszkę pokrój w talarki, a seler w kostkę.

Śródziemnomorska zupa warzywna

Krok 4 z 9

W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż na niej pokrojone warzywa – najpierw cebulę i por. Następnie dodaj resztę pokrojonych warzyw – marchewki, pietruszkę i seler. Smaż przez 3-4 minuty.

Śródziemnomorska zupa warzywna

Krok 5 z 9

Podsmażone warzywa zalej bulionem jarzynowym i gotuj przez ok. 15 minut.

Śródziemnomorska zupa warzywna

Krok 6 z 9

Z upieczonych papryk zdejmij skórkę, następnie pokrój je w większą kostkę i dodaj do zupy.

Śródziemnomorska zupa warzywna

Krok 7 z 9

Upieczony czosnek obierz i rozgnieciony wrzuć do garnka.

Śródziemnomorska zupa warzywna

Krok 8 z 9

Dodaj także pomidory i fasolkę z puszki. Całość gotuj przez ok. 10 minut.

Śródziemnomorska zupa warzywna

Krok 9 z 9

Zupę warzywną dopraw solą i pieprzem. Dodaj pozostałe przyprawy – tymianek, słodką i ostrą paprykę.

Tym razem postawiłem na nieco inną wersję jednej z najpopularniejszych polskich zup, czyli jarzynowej. To zupa warzywna w zupełnie nowym, śródziemnomorskim wydaniu. Kuchnia śródziemnomorska to przede wszystkim żywe i intensywne kolory, dlatego zupa warzywna pełna jest pięknych barw oraz smaków – pomidorów, białej fasoli, pieczonej papryki i warzyw korzeniowych. Całość uzupełniają przyprawy, świeże zioła i pieczony czosnek, które nadają śródziemnomorskiej zupie warzywnej niezwykłego aromatu.

W poszukiwaniu przepisów na kolorowe zupy sprawdź też:


przepisy na zupy jarzynowe
przepisy na zupy kremy
przepisy na zupy paprykowe
przepisy na zupy pomidorowe
przepisy na zupy wiosenne
przepisy na zupy ziołowe
i wiele innych!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika