Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zabieram Was dziś w krótką podróż do słonecznej Toskanii. Ribollita – gęsta, aromatyczna i pożywna zupa to jedno z najczęściej jadanych dań w tym regionie Włoch. To, jak szybko przygotujemy tę zupę, zależy w dużej mierze od rodzaju fasoli. Wybierając suchą, należy ją przez noc namoczyć, a następnie ugotować. Tym, którzy cenią sobie szybkość i wygodę, podpowiadam, że w sklepach dostępna też już także fasola w puszce – wcześniej ugotowana na parze.
Moja ribollita ma intensywy czerwony kolor, jest również stosunkowo gęsta, gdyż przyrządzona z dużej ilości pomidorów. Dzisiejsza propozycja jest wersją wegetariańską. Jeśli macie ochotę wzbogacić zupę o dodatek mięsny, w pierwszym etapie smażenia – do warzyw dodajcie pokrojoną w kostkę pancettę. Ribolittę możecie także zagryźć kawałkiem ciabatty z prosciutto crudo.
Jak wskazuje nazwa: ribollita, czyli ugotowana na nowo, najlepiej smakuje odgrzana, na drugi lub trzeci dzień. Danie, które wywodzi się z biednej kuchni chłopskiej, zachwyca dziś połączeniem smaków nawet wybrednych smakoszy. Buon appetito!
Przygotowanie
47 min
Krok 1
10 min
Marchewkę, pietruszkę, selera, cebulę, czosnek i ziemniaki obieramy. Warzywa korzeniowe kroimy w plasterki, cebulę i czosnek siekamy, a ziemniaki kroimy w kostkę.
Krok 2
15 min
W dużym rondlu z grubym dnem rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy na nią warzywa oraz gałązkę rozmarynu – blanszujemy, a następnie dusimy (podlewając ew. odrobiną wody) aż warzywa będą półmiękkie. W międzyczasie połowę przygotowanej fasoli rozgniatamy w misce widelcem.
Krok 3
10 min
Kiedy warzywa są już półmiękkie dorzucamy całą fasolę, pomidory z puszki oraz pastę pomidorową – dusimy do miękkości warzyw, dodając taką ilość wody, aby uzyskać odpowiednio: bardziej gęstą lub rzadszą zupę, w zależności od upodobania.Pod koniec gotowania dodajemy umyte liście szpinaku / jarmużu lub grubo pokrojoną włoską kapustę. Doprawiamy do smaku ziołami, solą i pieprzem.
Krok 4
10 min
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Ciabattę kroimy na grubsze kromki, skrapiamy oliwą i opiekamy w piekarniku. Ucieramy parmezan.
Krok 5
1 min
Opieczone kromki chleba układamy w misce i zalewamy gorącą zupą.
Krok 6
1 min
Ribollitę podajemy skropioną oliwą, posypaną ziołami i wiórkami parmezanu, na większy głód – dodatkowo z kromką ciabatty.
Krok 1
z
6
Marchewkę, pietruszkę, selera, cebulę, czosnek i ziemniaki obieramy. Warzywa korzeniowe kroimy w plasterki, cebulę i czosnek siekamy, a ziemniaki kroimy w kostkę.
Krok 2
z
6
W dużym rondlu z grubym dnem rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy na nią warzywa oraz gałązkę rozmarynu – blanszujemy, a następnie dusimy (podlewając ew. odrobiną wody) aż warzywa będą półmiękkie. W międzyczasie połowę przygotowanej fasoli rozgniatamy w misce widelcem.
Krok 3
z
6
Kiedy warzywa są już półmiękkie dorzucamy całą fasolę, pomidory z puszki oraz pastę pomidorową – dusimy do miękkości warzyw, dodając taką ilość wody, aby uzyskać odpowiednio: bardziej gęstą lub rzadszą zupę, w zależności od upodobania.Pod koniec gotowania dodajemy umyte liście szpinaku / jarmużu lub grubo pokrojoną włoską kapustę. Doprawiamy do smaku ziołami, solą i pieprzem.
Krok 4
z
6
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Ciabattę kroimy na grubsze kromki, skrapiamy oliwą i opiekamy w piekarniku. Ucieramy parmezan.
Krok 5
z
6
Opieczone kromki chleba układamy w misce i zalewamy gorącą zupą.
Krok 6
z
6
Ribollitę podajemy skropioną oliwą, posypaną ziołami i wiórkami parmezanu, na większy głód – dodatkowo z kromką ciabatty.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0