Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na pomidory
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Ribollita – toskańska zupa z fasoli

Ribollita – toskańska zupa z fasoli

(0)
47min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Ania

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
120  g
Marchewka
2 
Pietruszka
1  kawałek
Seler/kilka łodyg selera naciowego
1 
Cebula
2 
Ziemniaki
300  g
Biała fasola
1  puszka
Pomidory
300  ml
Przecier pomidorowy
trochę
Świeży szpinak/jarmuż/kapusta włoska
trochę
Oliwa
1 
Czerstwa ciabatta
1  kawałek
Ser parmezan
1  szczypta
Świeży rozmaryn
1  szczypta
Tymianek
1  szczypta
Oregano
trochę
Sól i pieprz do smaku
5  plastrów
Priosciutto crudo/pancetta
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
29.86 g
Węglowodany
78.99 g
Tłuszcze
7.17 g
Wartość energetyczna
489.17 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zabieram Was dziś w krótką podróż do słonecznej Toskanii. Ribollita – gęsta, aromatyczna i pożywna zupa to jedno z najczęściej jadanych dań w tym regionie Włoch. To, jak szybko przygotujemy tę zupę, zależy w dużej mierze od rodzaju fasoli. Wybierając suchą, należy ją przez noc namoczyć, a następnie ugotować. Tym, którzy cenią sobie szybkość i wygodę, podpowiadam, że w sklepach dostępna też już także fasola w puszce – wcześniej ugotowana na parze.

Moja ribollita ma intensywy czerwony kolor, jest również stosunkowo gęsta, gdyż przyrządzona z dużej ilości pomidorów. Dzisiejsza propozycja jest wersją wegetariańską. Jeśli macie ochotę wzbogacić zupę o dodatek mięsny, w pierwszym etapie smażenia – do warzyw dodajcie pokrojoną w kostkę pancettę. Ribolittę możecie także zagryźć kawałkiem ciabatty z prosciutto crudo.

Jak wskazuje nazwa: ribollita, czyli ugotowana na nowo, najlepiej smakuje odgrzana, na drugi lub trzeci dzień. Danie, które wywodzi się z biednej kuchni chłopskiej, zachwyca dziś połączeniem smaków nawet wybrednych smakoszy. Buon appetito!

Przygotowanie

47 min
  • Krok 1

    10 min
    Marchewkę, pietruszkę, selera, cebulę, czosnek i ziemniaki obieramy. Warzywa korzeniowe kroimy w plasterki, cebulę i czosnek siekamy, a ziemniaki kroimy w kostkę.
  • Krok 2

    15 min
    W dużym rondlu z grubym dnem rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy na nią warzywa oraz gałązkę rozmarynu – blanszujemy, a następnie dusimy (podlewając ew. odrobiną wody) aż warzywa będą półmiękkie. W międzyczasie połowę przygotowanej fasoli rozgniatamy w misce widelcem.
  • Krok 3

    10 min
    Kiedy warzywa są już półmiękkie dorzucamy całą fasolę, pomidory z puszki oraz pastę pomidorową – dusimy do miękkości warzyw, dodając taką ilość wody, aby uzyskać odpowiednio: bardziej gęstą lub rzadszą zupę, w zależności od upodobania.Pod koniec gotowania dodajemy umyte liście szpinaku / jarmużu lub grubo pokrojoną włoską kapustę. Doprawiamy do smaku ziołami, solą i pieprzem.
  • Krok 4

    10 min
    Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Ciabattę kroimy na grubsze kromki, skrapiamy oliwą i opiekamy w piekarniku. Ucieramy parmezan.
  • Krok 5

    1 min
    Opieczone kromki chleba układamy w misce i zalewamy gorącą zupą.
  • Krok 6

    1 min
    Ribollitę podajemy skropioną oliwą, posypaną ziołami i wiórkami parmezanu, na większy głód – dodatkowo z kromką ciabatty.
Ribollita – toskańska zupa z fasoli

Krok 1 z 6

Marchewkę, pietruszkę, selera, cebulę, czosnek i ziemniaki obieramy. Warzywa korzeniowe kroimy w plasterki, cebulę i czosnek siekamy, a ziemniaki kroimy w kostkę.

Ribollita – toskańska zupa z fasoli

Krok 2 z 6

W dużym rondlu z grubym dnem rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy na nią warzywa oraz gałązkę rozmarynu – blanszujemy, a następnie dusimy (podlewając ew. odrobiną wody) aż warzywa będą półmiękkie. W międzyczasie połowę przygotowanej fasoli rozgniatamy w misce widelcem.

Ribollita – toskańska zupa z fasoli

Krok 3 z 6

Kiedy warzywa są już półmiękkie dorzucamy całą fasolę, pomidory z puszki oraz pastę pomidorową – dusimy do miękkości warzyw, dodając taką ilość wody, aby uzyskać odpowiednio: bardziej gęstą lub rzadszą zupę, w zależności od upodobania.Pod koniec gotowania dodajemy umyte liście szpinaku / jarmużu lub grubo pokrojoną włoską kapustę. Doprawiamy do smaku ziołami, solą i pieprzem.

Ribollita – toskańska zupa z fasoli

Krok 4 z 6

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Ciabattę kroimy na grubsze kromki, skrapiamy oliwą i opiekamy w piekarniku. Ucieramy parmezan.

Ribollita – toskańska zupa z fasoli

Krok 5 z 6

Opieczone kromki chleba układamy w misce i zalewamy gorącą zupą.

Ribollita – toskańska zupa z fasoli

Krok 6 z 6

Ribollitę podajemy skropioną oliwą, posypaną ziołami i wiórkami parmezanu, na większy głód – dodatkowo z kromką ciabatty.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia włoska
  • Obiad
  • Przystawka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa z żółtej fasolki szparagowej

    Zupa z żółtej fasolki szparagowej

    46 min Średni
  • Zupa marchewkowa

    Zupa marchewkowa

    33 min Łatwy
  • Rzymska ziołowa zupa wielkanocna

    Rzymska ziołowa zupa wielkanocna

    2 godz 27 min Średni
  • Gryczane muffiny z kiszoną kapustą i grzybami

    Gryczane muffiny z kiszoną kapustą i grzybami

    1 godz 18 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu