Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Dziś na obiad zupa fasolowa ze świeżej fasoli Jaś. A wszystko przed niechcąco podsłuchany fragment rozmowy jednego starszego pana. Starszy pan rozmawiał przez telefon. Nie wiem z kim i o czym, bo zaczęłam podsłuchiwać, kiedy mimowolnie usłyszałam „zaraz idę na działkę łuskać fasolę”. Na tym też skończyło się moje podsłuchiwanie, bo zajęłam się obmyślaniem zupy fasolowej.
Fasolowa zupa ze świeżej fasoli Jaś robi się błyskawicznie… w porównaniu z tradycyjną fasolówką, do której przygotowania trzeba zacząć wiele godzin przed planowaną ucztą, a to dlatego, że suche nasiona wymagają wielogodzinnego moczenia. Świeżo zebrane można gotować bez wcześniejszego moczenia. Jest jeszcze jedna dobra wiadomość – świeże nasiona fasoli można zamrozić i tak przechowywane też nie będą potrzebowały moczenia. Sama nie mogę jeszcze potwierdzić prawdziwości tej ciekawostki, ale mam w zamrażarce pół kilo Jasia. Poczekamy, zobaczymy.
Zupa fasolowa ze świeżej fasoli ma jeszcze w sobie coś z lata, a jednocześnie pachnie już jesienią. Rozgrzewa, jakby wiedziała, że po ciepłym dniu przyjdzie prawdziwie chłodny wieczór. Jeszcze się przyda w tej ledwo ciepłej końcówce lata.
Przygotowanie
83 min
Krok 1
45 min
Fasolę płuczę, przekładam do garnka, zalewam wodą, solę i gotuję, aż będzie prawie miękka (około 40 minut, ale czas gotowania może być różny w zależności od świeżości ziaren). W razie potrzeby uzupełniam wodę, żeby fasola była całkowicie zanurzona w wodzie.
Krok 2
15 min
W tym czasie cebulę kroję w kostkę, por w talarki, wrzucam na rozgrzany na patelni olej razem z pokrojonymi w kostkę plasterkami szynki.
Krok 3
15 min
Do garnka w wpół miękką fasolą dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę, cebulę podsmażoną z porem i szynką, gotuję około 15 minut, a tuż przed końcem gotowania dodaję majeranek.
Krok 4
5 min
Kiedy zupa jest gotowa, odlewam szklankę do małego rondelka i miksuję. Zmiksowaną część dodaję do garnka z zupą.
Krok 5
3 min
Doprawiam zupę świeżo mielonym pieprzem.
Krok 1
z
5
Fasolę płuczę, przekładam do garnka, zalewam wodą, solę i gotuję, aż będzie prawie miękka (około 40 minut, ale czas gotowania może być różny w zależności od świeżości ziaren). W razie potrzeby uzupełniam wodę, żeby fasola była całkowicie zanurzona w wodzie.
Krok 2
z
5
W tym czasie cebulę kroję w kostkę, por w talarki, wrzucam na rozgrzany na patelni olej razem z pokrojonymi w kostkę plasterkami szynki.
Krok 3
z
5
Do garnka w wpół miękką fasolą dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę, cebulę podsmażoną z porem i szynką, gotuję około 15 minut, a tuż przed końcem gotowania dodaję majeranek.
Krok 4
z
5
Kiedy zupa jest gotowa, odlewam szklankę do małego rondelka i miksuję. Zmiksowaną część dodaję do garnka z zupą.
Krok 5
z
5
Doprawiam zupę świeżo mielonym pieprzem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0