Zupa fasolowa z kiełbasą i boczkiem
13 godz 8 min
Średni
250
g
Fasola "Piękny Jaś"
250
g
Boczek wędzony
250
g
Kiełbasa
100
ml
Przecier pomidorowy
1
Marchewka
1
Korzeń pietruszki
4
Ziemniaki
1
Cebula
1
Liść laurowy
3
Ziarno ziela angielskiego
0.5
łyżeczka
Papryka słodka mielona
1
łyżeczka
Majeranek
1
szczypta
Sól do smaku
1
szczypta
Pieprz do smaku
.
Wartości odżywcze
Białko
21.72 g
Węglowodany
31.28 g
Tłuszcze
32.47 g
Wartość energetyczna
501.3 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
788 min
Krok 1
720 min
Fasolę opłucz, następnie umieść w garnku, zalej wodą (tak, aby fasola znajdowała się pod jej powierzchnią) i pozostaw do namoczenia – najlepiej na całą noc.
Krok 2
30 min
Następnego dnia wylej wodę, w której moczyła się fasola. Przepłucz, zalej świeżą wodą i dodaj przyprawy – sól, liście laurowe, ziele angielskie. Gotuj ok. 30 minut.
Krok 3
20 min
Dodaj ziemniaki, marchewkę i pietruszkę pokrojone w kostkę. Gotuj pod przykryciem do miękkości warzyw.
Krok 4
10 min
Na patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek. Zdejmij z patelni i dodaj posiekaną cebulę i pokrojoną w plasterki kiełbasę. Dopraw solą, pieprzem i słodką papryką.
Krok 5
3 min
Do garnka z warzywami dodaj podsmażony boczek i kiełbasę oraz koncentrat pomidorowy.
Krok 6
5 min
Gotuj jeszcze kilka minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Tradycyjna zupa fasolowa z boczkiem i kiełbasą to treściwa propozycja obiadowa. Warzywa strączkowe i mięsne dodatki sycą na bardzo długo. Fasolową w takim wydaniu polecam na rozgrzewkę na nadchodzące chłodniejsze dni.
Podstawą potrawy jest fasola, która wymaga wcześniejszego moczenia, dlatego przygotowanie zupy zaczynam dzień przed jej podaniem. Dzięki temu przyśpiesza się jej gotowanie. Do zupy fasolowej dodaję także warzywa – ziemniaki, cebulę, marchewkę oraz pietruszkę. Aby uzyskać pełnie smaku i aromatu dodaję właśnie podsmażony boczek i kiełbasę. Na koniec przyprawy i przepis na pyszny, pożywny obiad gotowy. Zupa fasolowa z kiełbasą i boczkiem zasmakuje nawet najmłodszym domownikom.
Masz ochotę na aromatyczne dania z boczkiem? Oto nasze smakowite propozycje:
Zupa krem ze szparagów z boczkiem
Zupa fasolowa z puszki na boczku
Barszcz biały z ziemniakami
Żurek po śląsku
Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami i kiełbasą
Grochówka wojskowa
Zupa wiejska z kapustą, boczkiem i kiełbasą
Podstawą potrawy jest fasola, która wymaga wcześniejszego moczenia, dlatego przygotowanie zupy zaczynam dzień przed jej podaniem. Dzięki temu przyśpiesza się jej gotowanie. Do zupy fasolowej dodaję także warzywa – ziemniaki, cebulę, marchewkę oraz pietruszkę. Aby uzyskać pełnie smaku i aromatu dodaję właśnie podsmażony boczek i kiełbasę. Na koniec przyprawy i przepis na pyszny, pożywny obiad gotowy. Zupa fasolowa z kiełbasą i boczkiem zasmakuje nawet najmłodszym domownikom.
Masz ochotę na aromatyczne dania z boczkiem? Oto nasze smakowite propozycje:
Zupa krem ze szparagów z boczkiem
Zupa fasolowa z puszki na boczku
Barszcz biały z ziemniakami
Żurek po śląsku
Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami i kiełbasą
Grochówka wojskowa
Zupa wiejska z kapustą, boczkiem i kiełbasą
Komentarze 0