Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa fasolowa z kiełbasą i boczkiem

(0)
13 godz 8 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Tomek
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

250  g
Fasola "Piękny Jaś"
250  g
Boczek wędzony
250  g
Kiełbasa
100  ml
Przecier pomidorowy
1 
Marchewka
1 
Korzeń pietruszki
4 
Ziemniaki
1 
Cebula
1 
Liść laurowy
3 
Ziarno ziela angielskiego
0.5  łyżeczka
Papryka słodka mielona
1  łyżeczka
Majeranek
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
21.72 g
Węglowodany
31.28 g
Tłuszcze
32.47 g
Wartość energetyczna
501.3 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

788 min
Krok 1
720 min
Fasolę opłucz, następnie umieść w garnku, zalej wodą (tak, aby fasola znajdowała się pod jej powierzchnią) i pozostaw do namoczenia – najlepiej na całą noc.
Krok 2
30 min
Następnego dnia wylej wodę, w której moczyła się fasola. Przepłucz, zalej świeżą wodą i dodaj przyprawy – sól, liście laurowe, ziele angielskie. Gotuj ok. 30 minut.
Krok 3
20 min
Dodaj ziemniaki, marchewkę i pietruszkę pokrojone w kostkę. Gotuj pod przykryciem do miękkości warzyw.
Krok 4
10 min
Na patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek. Zdejmij z patelni i dodaj posiekaną cebulę i pokrojoną w plasterki kiełbasę. Dopraw solą, pieprzem i słodką papryką.
Krok 5
3 min
Do garnka z warzywami dodaj podsmażony boczek i kiełbasę oraz koncentrat pomidorowy.
Krok 6
5 min
Gotuj jeszcze kilka minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Zupa fasolowa z kiełbasą i boczkiem

Krok 1 z 6

Fasolę opłucz, następnie umieść w garnku, zalej wodą (tak, aby fasola znajdowała się pod jej powierzchnią) i pozostaw do namoczenia – najlepiej na całą noc.

Zupa fasolowa z kiełbasą i boczkiem

Krok 2 z 6

Następnego dnia wylej wodę, w której moczyła się fasola. Przepłucz, zalej świeżą wodą i dodaj przyprawy – sól, liście laurowe, ziele angielskie. Gotuj ok. 30 minut.

Zupa fasolowa z kiełbasą i boczkiem

Krok 3 z 6

Dodaj ziemniaki, marchewkę i pietruszkę pokrojone w kostkę. Gotuj pod przykryciem do miękkości warzyw.

Zupa fasolowa z kiełbasą i boczkiem

Krok 4 z 6

Na patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek. Zdejmij z patelni i dodaj posiekaną cebulę i pokrojoną w plasterki kiełbasę. Dopraw solą, pieprzem i słodką papryką.

Zupa fasolowa z kiełbasą i boczkiem

Krok 5 z 6

Do garnka z warzywami dodaj podsmażony boczek i kiełbasę oraz koncentrat pomidorowy.

Zupa fasolowa z kiełbasą i boczkiem

Krok 6 z 6

Gotuj jeszcze kilka minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem.

Tradycyjna zupa fasolowa z boczkiem i kiełbasą to treściwa propozycja obiadowa. Warzywa strączkowe i mięsne dodatki sycą na bardzo długo. Fasolową w takim wydaniu polecam na rozgrzewkę na nadchodzące chłodniejsze dni.
Podstawą potrawy jest fasola, która wymaga wcześniejszego moczenia, dlatego przygotowanie zupy zaczynam dzień przed jej podaniem. Dzięki temu przyśpiesza się jej gotowanie. Do zupy fasolowej dodaję także warzywa – ziemniaki, cebulę, marchewkę oraz pietruszkę. Aby uzyskać pełnie smaku i aromatu dodaję właśnie podsmażony boczek i kiełbasę. Na koniec przyprawy i przepis na pyszny, pożywny obiad gotowy. Zupa fasolowa z kiełbasą i boczkiem zasmakuje nawet najmłodszym domownikom.

Masz ochotę na aromatyczne dania z boczkiem? Oto nasze smakowite propozycje:
Zupa krem ze szparagów z boczkiem
Zupa fasolowa z puszki na boczku
Barszcz biały z ziemniakami
Żurek po śląsku
Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami i kiełbasą
Grochówka wojskowa
Zupa wiejska z kapustą, boczkiem i kiełbasą
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

60 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
60 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
21.7g / 18%
Węglowodany
31.3g / 24%
Tłuszcze
32.5g / 57%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika