Zupa krem ze szparagów z boczkiem
1 godz 8 min
Średni
1
pęczek
Szparagi
1
Por (biała część)
2
Pietruszka
3
Ziemniaki
1
g
Cebula Biała
3
ząbków
2
łyżek
Masło
3
łyżek
1
l
Woda
150
g
Boczek
100
ml
Śmietana 12% lub 18%
2
łyżek
Sok z cytryny
50
g
Ser feta
1
szczypta
Sól
1
szczypta
Pieprz
.
Wartości odżywcze
Białko
12.52 g
Węglowodany
24.3 g
Tłuszcze
26.37 g
Wartość energetyczna
378.89 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
68 min
Krok 1
4 min
Pora dokładnie umyć, cienko pokroić.
Krok 2
6 min
Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać.
Krok 3
5 min
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.
Krok 4
3 min
Pietruszki obrać, pokroić w cienkie plasterki.
Krok 5
5 min
Na dnie dużego garnka rozgrzać masło, zeszklić na nim pora wraz z cebulą i czosnkiem.
Krok 6
3 min
Dodać ziemniaki i pietruszkę. Krótko podsmażyć.
Krok 7
20 min
Całość zalać bulionem warzywnym i gotować na małym ogniu przez ok. 20 minut.
Krok 8
5 min
W międzyczasie szparagi obrać, usunąć twarde końcówki, odciąć główki.
Krok 9
2 min
Obrane szparagi dodać do gotującej się zupy, główki dorzucić dopiero pod sam koniec, kiedy wszystkie składniki będą miękkie.
Krok 10
3 min
Zupę zblendować na gładki krem, dolewając sok z cytryny oraz śmietanę w trakcie miksowania.
Krok 11
1 min
Niemalże gotowy krem ze szparagów z boczkiem doprawić obficie solą i pieprzem.
Krok 12
3 min
Przed podaniem boczek cieniutko pokroić i wrzucić na rozgrzaną, suchą patelnię.
Krok 13
7 min
Kiedy cześć tłuszczu się wytopi, a plasterki skurczą – chipsy są gotowe.
Krok 14
1 min
Zupę podawać z uprażonymi chipsami, posypaną pokruszonym serem feta.
Jeśli odwołać by się do starego powiedzenia, które mówi o tym, żeby kuć żelazo póki gorące i chcieć stworzyć jego kulinarną wersję, mogłaby ona brzmieć np. tak: jedzmy szparagi, póki jest na nie sezon! 🙂 A ten, jak wszyscy dobrze wiemy, nie potrwa zbyt długo. Kiedy po raz pierwszy w tym roku dorwałam pęczek świeżutkich, zielonych szparagów, wiedziałam, że powstanie z nich zupa, na którą przepis w głowie miałam już od miesiąca: zupa krem ze szparagów z boczkiem!
Choć forma zupy krem kojarzy nam się zdecydowanie bardziej z okresem jesienno-zimowym, ta w szparagowej odsłonie idealnie wpasowuje się w sezon wiosenno-letni. Krem nie jest ciężki, lecz sycący. Dodatek chrupiącego boczku w formie chipsów dodaje całości aromatu, zapewnia także ciekawe wrażenia smakowe. Zmienia nieco strukturę dania, w którym pojawia się coś do chrupania! Tak to wszystko razem dobrze pasuje, że nawet się rymuje 🙂
Zupa krem ze szparagów z boczkiem będzie dobrze smakowała także w białej wersji. Jeśli zatem bardziej smakują Wam białe szparagi, zachęcam do przyrządzenie zupy właśnie z nich. Dla wszystkich, którzy zwracają szczególną uwagę na estetykę dań i lubią się w kuchni nieco pobawić, mam jeszcze jedną propozycję, aby… przyrządzić zupę na tej samej bazie, jednak w dwóch wersjach kolorystycznych – z wykorzystaniem białych i zielonych szparagów, a następnie zaserwować je w jednym naczyniu. Podczas nalewania przyda się zmysł artystyczny, a efekt finalny z pewnością zaskoczy domowników lub zaproszonych na zupę gości.
Z podanych proporcji przygotujesz ok. 4 porcji zupy.
Zobacz też
Zobacz Zupa szparagowa krem z pieczoną ciecierzycą
Choć forma zupy krem kojarzy nam się zdecydowanie bardziej z okresem jesienno-zimowym, ta w szparagowej odsłonie idealnie wpasowuje się w sezon wiosenno-letni. Krem nie jest ciężki, lecz sycący. Dodatek chrupiącego boczku w formie chipsów dodaje całości aromatu, zapewnia także ciekawe wrażenia smakowe. Zmienia nieco strukturę dania, w którym pojawia się coś do chrupania! Tak to wszystko razem dobrze pasuje, że nawet się rymuje 🙂
Zupa krem ze szparagów z boczkiem będzie dobrze smakowała także w białej wersji. Jeśli zatem bardziej smakują Wam białe szparagi, zachęcam do przyrządzenie zupy właśnie z nich. Dla wszystkich, którzy zwracają szczególną uwagę na estetykę dań i lubią się w kuchni nieco pobawić, mam jeszcze jedną propozycję, aby… przyrządzić zupę na tej samej bazie, jednak w dwóch wersjach kolorystycznych – z wykorzystaniem białych i zielonych szparagów, a następnie zaserwować je w jednym naczyniu. Podczas nalewania przyda się zmysł artystyczny, a efekt finalny z pewnością zaskoczy domowników lub zaproszonych na zupę gości.
Z podanych proporcji przygotujesz ok. 4 porcji zupy.
Zobacz też
Zobacz Zupa szparagowa krem z pieczoną ciecierzycą
Komentarze 0