Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa krem ze szparagów z boczkiem
Zupa krem ze szparagów z boczkiem
Zupa krem ze szparagów z boczkiem
Zupa krem ze szparagów z boczkiem
Zupa krem ze szparagów z boczkiem
Zupa krem ze szparagów z boczkiem
Zupa krem ze szparagów z boczkiem
Zupa krem ze szparagów z boczkiem

Zupa krem ze szparagów z boczkiem

(0)
1 godz 8 min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  pęczek
Szparagi
1 
Por (biała część)
2 
Pietruszka
3 
Ziemniaki
1  g
Cebula Biała
3  ząbków
Czosnek
2  łyżek
Masło
3  łyżek
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
1  l
Woda
150  g
Boczek
100  ml
Śmietana 12% lub 18%
2  łyżek
Sok z cytryny
50  g
Ser feta
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
12.52 g
Węglowodany
24.3 g
Tłuszcze
26.37 g
Wartość energetyczna
378.89 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Jeśli odwołać by się do starego powiedzenia, które mówi o tym, żeby kuć żelazo póki gorące i chcieć stworzyć jego kulinarną wersję, mogłaby ona brzmieć np. tak: jedzmy szparagi, póki jest na nie sezon! 🙂 A ten, jak wszyscy dobrze wiemy, nie potrwa zbyt długo. Kiedy po raz pierwszy w tym roku dorwałam pęczek świeżutkich, zielonych szparagów, wiedziałam, że powstanie z nich zupa, na którą przepis w głowie miałam już od miesiąca: zupa krem ze szparagów z boczkiem!

Choć forma zupy krem kojarzy nam się zdecydowanie bardziej z okresem jesienno-zimowym, ta w szparagowej odsłonie idealnie wpasowuje się w sezon wiosenno-letni. Krem nie jest ciężki, lecz sycący. Dodatek chrupiącego boczku w formie chipsów dodaje całości aromatu, zapewnia także ciekawe wrażenia smakowe. Zmienia nieco strukturę dania, w którym pojawia się coś do chrupania! Tak to wszystko razem dobrze pasuje, że nawet się rymuje 🙂

Zupa krem ze szparagów z boczkiem będzie dobrze smakowała także w białej wersji. Jeśli zatem bardziej smakują Wam białe szparagi, zachęcam do przyrządzenie zupy właśnie z nich. Dla wszystkich, którzy zwracają szczególną uwagę na estetykę dań i lubią się w kuchni nieco pobawić, mam jeszcze jedną propozycję, aby… przyrządzić zupę na tej samej bazie, jednak w dwóch wersjach kolorystycznych – z wykorzystaniem białych i zielonych szparagów, a następnie zaserwować je w jednym naczyniu. Podczas nalewania przyda się zmysł artystyczny, a efekt finalny z pewnością zaskoczy domowników lub zaproszonych na zupę gości.

Z podanych proporcji przygotujesz ok. 4 porcji zupy.

Zobacz też

Zobacz Zupa szparagowa krem z pieczoną ciecierzycą

Przygotowanie

68 min
  • Krok 1

    4 min
    Pora dokładnie umyć, cienko pokroić.
  • Krok 2

    6 min
    Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać.
  • Krok 3

    5 min
    Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.
  • Krok 4

    3 min
    Pietruszki obrać, pokroić w cienkie plasterki.
  • Krok 5

    5 min
    Na dnie dużego garnka rozgrzać masło, zeszklić na nim pora wraz z cebulą i czosnkiem.
  • Krok 6

    3 min
    Dodać ziemniaki i pietruszkę. Krótko podsmażyć.
  • Krok 7

    20 min
    Całość zalać bulionem warzywnym i gotować na małym ogniu przez ok. 20 minut.
  • Krok 8

    5 min
    W międzyczasie szparagi obrać, usunąć twarde końcówki, odciąć główki.
  • Krok 9

    2 min
    Obrane szparagi dodać do gotującej się zupy, główki dorzucić dopiero pod sam koniec, kiedy wszystkie składniki będą miękkie.
  • Krok 10

    3 min
    Zupę zblendować na gładki krem, dolewając sok z cytryny oraz śmietanę w trakcie miksowania.
  • Krok 11

    1 min
    Niemalże gotowy krem ze szparagów z boczkiem doprawić obficie solą i pieprzem.
  • Krok 12

    3 min
    Przed podaniem boczek cieniutko pokroić i wrzucić na rozgrzaną, suchą patelnię.
  • Krok 13

    7 min
    Kiedy cześć tłuszczu się wytopi, a plasterki skurczą – chipsy są gotowe.
  • Krok 14

    1 min
    Zupę podawać z uprażonymi chipsami, posypaną pokruszonym serem feta.
Zupa krem ze szparagów z boczkiem

Krok 1 z 14

Pora dokładnie umyć, cienko pokroić.

Zupa krem ze szparagów z boczkiem

Krok 2 z 14

Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać.

Zupa krem ze szparagów z boczkiem

Krok 3 z 14

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.

Zupa krem ze szparagów z boczkiem

Krok 4 z 14

Pietruszki obrać, pokroić w cienkie plasterki.

Zupa krem ze szparagów z boczkiem

Krok 5 z 14

Na dnie dużego garnka rozgrzać masło, zeszklić na nim pora wraz z cebulą i czosnkiem.

Zupa krem ze szparagów z boczkiem

Krok 6 z 14

Dodać ziemniaki i pietruszkę. Krótko podsmażyć.

Zupa krem ze szparagów z boczkiem

Krok 7 z 14

Całość zalać bulionem warzywnym i gotować na małym ogniu przez ok. 20 minut.

Zupa krem ze szparagów z boczkiem

Krok 8 z 14

W międzyczasie szparagi obrać, usunąć twarde końcówki, odciąć główki.

Zupa krem ze szparagów z boczkiem

Krok 9 z 14

Obrane szparagi dodać do gotującej się zupy, główki dorzucić dopiero pod sam koniec, kiedy wszystkie składniki będą miękkie.

Zupa krem ze szparagów z boczkiem

Krok 10 z 14

Zupę zblendować na gładki krem, dolewając sok z cytryny oraz śmietanę w trakcie miksowania.

Zupa krem ze szparagów z boczkiem

Krok 11 z 14

Niemalże gotowy krem ze szparagów z boczkiem doprawić obficie solą i pieprzem.

Zupa krem ze szparagów z boczkiem

Krok 12 z 14

Przed podaniem boczek cieniutko pokroić i wrzucić na rozgrzaną, suchą patelnię.

Zupa krem ze szparagów z boczkiem

Krok 13 z 14

Kiedy cześć tłuszczu się wytopi, a plasterki skurczą – chipsy są gotowe.

Zupa krem ze szparagów z boczkiem

Krok 14 z 14

Zupę podawać z uprażonymi chipsami, posypaną pokruszonym serem feta.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez soi
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa krem z botwiny

    Zupa krem z botwiny

    1 godz 2 min Łatwy
  • Szybka zupa krem ze szparagów

    Szybka zupa krem ze szparagów

    50 min Łatwy
  • Zupa krem z marchewki z pomarańczą

    Zupa krem z marchewki z pomarańczą

    1 godz 3 min Łatwy
  • Hiszpańska zupa ziemniaczana z chorizo

    Hiszpańska zupa ziemniaczana z chorizo

    43 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu