Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa krem ze szparagów z boczkiem

0
1 godz 8 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  pęczek
Szparagi
1 
Por (biała część)
2 
Pietruszka
3 
Ziemniaki
1  g
Cebula Biała
3  ząbków
2  łyżek
Masło
1  l
Woda
150  g
Boczek
100  ml
Śmietana 12% lub 18%
2  łyżek
Sok z cytryny
50  g
Ser feta
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
12.52 g
Węglowodany
24.3 g
Tłuszcze
26.37 g
Wartość energetyczna
378.89 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

68 min
Krok 1
4 min
Pora dokładnie umyć, cienko pokroić.
Krok 2
6 min
Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać.
Krok 3
5 min
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.
Krok 4
3 min
Pietruszki obrać, pokroić w cienkie plasterki.
Krok 5
5 min
Na dnie dużego garnka rozgrzać masło, zeszklić na nim pora wraz z cebulą i czosnkiem.
Krok 6
3 min
Dodać ziemniaki i pietruszkę. Krótko podsmażyć.
Krok 7
20 min
Całość zalać bulionem warzywnym i gotować na małym ogniu przez ok. 20 minut.
Krok 8
5 min
W międzyczasie szparagi obrać, usunąć twarde końcówki, odciąć główki.
Krok 9
2 min
Obrane szparagi dodać do gotującej się zupy, główki dorzucić dopiero pod sam koniec, kiedy wszystkie składniki będą miękkie.
Krok 10
3 min
Zupę zblendować na gładki krem, dolewając sok z cytryny oraz śmietanę w trakcie miksowania.
Krok 11
1 min
Niemalże gotowy krem ze szparagów z boczkiem doprawić obficie solą i pieprzem.
Krok 12
3 min
Przed podaniem boczek cieniutko pokroić i wrzucić na rozgrzaną, suchą patelnię.
Krok 13
7 min
Kiedy cześć tłuszczu się wytopi, a plasterki skurczą – chipsy są gotowe.
Krok 14
1 min
Zupę podawać z uprażonymi chipsami, posypaną pokruszonym serem feta.
Zupa krem ze szparagów z boczkiem

Krok 1 z 14

Pora dokładnie umyć, cienko pokroić.

Zupa krem ze szparagów z boczkiem

Krok 2 z 14

Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać.

Zupa krem ze szparagów z boczkiem

Krok 3 z 14

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.

Zupa krem ze szparagów z boczkiem

Krok 4 z 14

Pietruszki obrać, pokroić w cienkie plasterki.

Zupa krem ze szparagów z boczkiem

Krok 5 z 14

Na dnie dużego garnka rozgrzać masło, zeszklić na nim pora wraz z cebulą i czosnkiem.

Zupa krem ze szparagów z boczkiem

Krok 6 z 14

Dodać ziemniaki i pietruszkę. Krótko podsmażyć.

Zupa krem ze szparagów z boczkiem

Krok 7 z 14

Całość zalać bulionem warzywnym i gotować na małym ogniu przez ok. 20 minut.

Zupa krem ze szparagów z boczkiem

Krok 8 z 14

W międzyczasie szparagi obrać, usunąć twarde końcówki, odciąć główki.

Zupa krem ze szparagów z boczkiem

Krok 9 z 14

Obrane szparagi dodać do gotującej się zupy, główki dorzucić dopiero pod sam koniec, kiedy wszystkie składniki będą miękkie.

Zupa krem ze szparagów z boczkiem

Krok 10 z 14

Zupę zblendować na gładki krem, dolewając sok z cytryny oraz śmietanę w trakcie miksowania.

Zupa krem ze szparagów z boczkiem

Krok 11 z 14

Niemalże gotowy krem ze szparagów z boczkiem doprawić obficie solą i pieprzem.

Zupa krem ze szparagów z boczkiem

Krok 12 z 14

Przed podaniem boczek cieniutko pokroić i wrzucić na rozgrzaną, suchą patelnię.

Zupa krem ze szparagów z boczkiem

Krok 13 z 14

Kiedy cześć tłuszczu się wytopi, a plasterki skurczą – chipsy są gotowe.

Zupa krem ze szparagów z boczkiem

Krok 14 z 14

Zupę podawać z uprażonymi chipsami, posypaną pokruszonym serem feta.

Jeśli odwołać by się do starego powiedzenia, które mówi o tym, żeby kuć żelazo póki gorące i chcieć stworzyć jego kulinarną wersję, mogłaby ona brzmieć np. tak: jedzmy szparagi, póki jest na nie sezon! 🙂 A ten, jak wszyscy dobrze wiemy, nie potrwa zbyt długo. Kiedy po raz pierwszy w tym roku dorwałam pęczek świeżutkich, zielonych szparagów, wiedziałam, że powstanie z nich zupa, na którą przepis w głowie miałam już od miesiąca: zupa krem ze szparagów z boczkiem!

Choć forma zupy krem kojarzy nam się zdecydowanie bardziej z okresem jesienno-zimowym, ta w szparagowej odsłonie idealnie wpasowuje się w sezon wiosenno-letni. Krem nie jest ciężki, lecz sycący. Dodatek chrupiącego boczku w formie chipsów dodaje całości aromatu, zapewnia także ciekawe wrażenia smakowe. Zmienia nieco strukturę dania, w którym pojawia się coś do chrupania! Tak to wszystko razem dobrze pasuje, że nawet się rymuje 🙂

Zupa krem ze szparagów z boczkiem będzie dobrze smakowała także w białej wersji. Jeśli zatem bardziej smakują Wam białe szparagi, zachęcam do przyrządzenie zupy właśnie z nich. Dla wszystkich, którzy zwracają szczególną uwagę na estetykę dań i lubią się w kuchni nieco pobawić, mam jeszcze jedną propozycję, aby… przyrządzić zupę na tej samej bazie, jednak w dwóch wersjach kolorystycznych – z wykorzystaniem białych i zielonych szparagów, a następnie zaserwować je w jednym naczyniu. Podczas nalewania przyda się zmysł artystyczny, a efekt finalny z pewnością zaskoczy domowników lub zaproszonych na zupę gości.

Z podanych proporcji przygotujesz ok. 4 porcji zupy.

Zobacz też

Zobacz Zupa szparagowa krem z pieczoną ciecierzycą
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika