Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa szparagowa krem z pieczoną ciecierzycą

0
56min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500  g
Białe szparagi
1 
Mały batat
1 
Cebula
700  ml
Woda
1  łyżka
Masło klarowane
1  szczypta
Cukier
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Gałka muszkatołowa
1  puszka
Ciecierzyca
1  łyżka
Olej
1  szczypta
Wędzona papryka
2  łyżek
Ser żółty starty
trochę
Świeże zioła do podania

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
14.53 g
Węglowodany
42.98 g
Tłuszcze
11.96 g
Wartość energetyczna
326.28 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

56 min
Krok 1
8 min
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Ciecierzycę odsączamy, przepłukujemy na sicie pod bieżącą wodą, osuszamy na ręczniku papierowym. Przekładamy do miseczki, skrapiamy olejem, oprószamy wędzoną papryką i szczyptą soli.
Krok 2
20 min
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Przesypujemy ciecierzycę, pieczemy 40 minut, w połowie czasu mieszając. Ostatnie 10 minut pieczemy w 200 st. C.
Krok 3
10 min
W tym czasie szparagi myjemy, obieramy, odcinamy końce, tniemy na kawałki. Batata i cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Cebulę podduszamy na maśle.
Krok 4
15 min
Do podduszonej cebuli dodajemy batata, chwilę podsmażamy, podlewamy wywarem, dodajemy szparagi, gotujemy 15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy do zupy szczyptę soli, cukru i gałki muszkatołowej.
Krok 5
3 min
Zupę miksujemy na krem. Podajemy z pieczoną ciecierzycą, tartym żółtym serem i świeżymi ziołami.
Zupa szparagowa krem z pieczoną ciecierzycą

Krok 1 z 5

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Ciecierzycę odsączamy, przepłukujemy na sicie pod bieżącą wodą, osuszamy na ręczniku papierowym. Przekładamy do miseczki, skrapiamy olejem, oprószamy wędzoną papryką i szczyptą soli.

Zupa szparagowa krem z pieczoną ciecierzycą

Krok 2 z 5

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Przesypujemy ciecierzycę, pieczemy 40 minut, w połowie czasu mieszając. Ostatnie 10 minut pieczemy w 200 st. C.

Zupa szparagowa krem z pieczoną ciecierzycą

Krok 3 z 5

W tym czasie szparagi myjemy, obieramy, odcinamy końce, tniemy na kawałki. Batata i cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Cebulę podduszamy na maśle.

Zupa szparagowa krem z pieczoną ciecierzycą

Krok 4 z 5

Do podduszonej cebuli dodajemy batata, chwilę podsmażamy, podlewamy wywarem, dodajemy szparagi, gotujemy 15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy do zupy szczyptę soli, cukru i gałki muszkatołowej.

Zupa szparagowa krem z pieczoną ciecierzycą

Krok 5 z 5

Zupę miksujemy na krem. Podajemy z pieczoną ciecierzycą, tartym żółtym serem i świeżymi ziołami.

Aksamitna zupa szparagowa krem z białych szparagów to idealny pomysł na lekki i pyszny posiłek w ciepłe dni. Podana z pieczoną ciecierzycą zapewnia na długo uczucie sytości, a jednocześnie sprawia, że nie czujemy się przejedzeni.

Sezon na szparagi jest niezwykle krótki, a szparagi tak pyszne, że zajadanie się nimi raz w roku nie wchodzi w grę! Dlatego warto je marynować lub mrozić, aby móc się nimi cieszyć zawsze, kiedy tylko przyjdzie nam ochota. Do mrożenia najbardziej nadają się zielone szparagi, białe najlepiej zamarynować.

Zupa szparagowa krem świetnie smakuje z chrupiącym dodatkiem, jakim jest pieczona ciecierzyca. Jej przygotowanie wymaga trochę czasu, ale nie jest pracochłonne. Kiedy ciecierzyca się piecze, mamy czas na ugotowanie zupy. Pieczona ciecierzyca pasuje do wielu kremowych zup, ale też świetnie sprawdza się jako chrupiąca przekąska między posiłkami.

Z podanej ilości składników przygotujecie 3-4 porcje zupy. Smacznego.

Zobacz też

Zobacz Zupa krem ze szparagów z boczkiem
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika