Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa szparagowa krem z pieczoną ciecierzycą
Zupa szparagowa krem z pieczoną ciecierzycą
Zupa szparagowa krem z pieczoną ciecierzycą

Zupa szparagowa krem z pieczoną ciecierzycą

(0)
56min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Białe szparagi
1 
Mały batat
1 
Cebula
2  łyżek
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
700  ml
Woda
1  łyżka
Masło klarowane
1  szczypta
Cukier
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Gałka muszkatołowa
1  puszka
Ciecierzyca
1  łyżka
Olej
1  szczypta
Wędzona papryka
2  łyżek
Ser żółty starty
trochę
Świeże zioła
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
14.04 g
Węglowodany
41.59 g
Tłuszcze
11.85 g
Wartość energetyczna
320.01 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Aksamitna zupa szparagowa krem z białych szparagów to idealny pomysł na lekki i pyszny posiłek w ciepłe dni. Podana z pieczoną ciecierzycą zapewnia na długo uczucie sytości, a jednocześnie sprawia, że nie czujemy się przejedzeni.

Sezon na szparagi jest niezwykle krótki, a szparagi tak pyszne, że zajadanie się nimi raz w roku nie wchodzi w grę! Dlatego warto je marynować lub mrozić, aby móc się nimi cieszyć zawsze, kiedy tylko przyjdzie nam ochota. Do mrożenia najbardziej nadają się zielone szparagi, białe najlepiej zamarynować.

Zupa szparagowa krem świetnie smakuje z chrupiącym dodatkiem, jakim jest pieczona ciecierzyca. Jej przygotowanie wymaga trochę czasu, ale nie jest pracochłonne. Kiedy ciecierzyca się piecze, mamy czas na ugotowanie zupy. Pieczona ciecierzyca pasuje do wielu kremowych zup, ale też świetnie sprawdza się jako chrupiąca przekąska między posiłkami.

Z podanej ilości składników przygotujecie 3-4 porcje zupy. Smacznego.

Zobacz też

Zobacz Zupa krem ze szparagów z boczkiem

Przygotowanie

56 min
  • Krok 1

    8 min
    Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Ciecierzycę odsączamy, przepłukujemy na sicie pod bieżącą wodą, osuszamy na ręczniku papierowym. Przekładamy do miseczki, skrapiamy olejem, oprószamy wędzoną papryką i szczyptą soli.
  • Krok 2

    20 min
    Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Przesypujemy ciecierzycę, pieczemy 40 minut, w połowie czasu mieszając. Ostatnie 10 minut pieczemy w 200 st. C.
  • Krok 3

    10 min
    W tym czasie szparagi myjemy, obieramy, odcinamy końce, tniemy na kawałki. Batata i cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Cebulę podduszamy na maśle.
  • Krok 4

    15 min
    Do podduszonej cebuli dodajemy batata, chwilę podsmażamy, podlewamy wywarem, dodajemy szparagi, gotujemy 15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy do zupy szczyptę soli, cukru i gałki muszkatołowej.
  • Krok 5

    3 min
    Zupę miksujemy na krem. Podajemy z pieczoną ciecierzycą, tartym żółtym serem i świeżymi ziołami.
Zupa szparagowa krem z pieczoną ciecierzycą

Krok 1 z 5

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Ciecierzycę odsączamy, przepłukujemy na sicie pod bieżącą wodą, osuszamy na ręczniku papierowym. Przekładamy do miseczki, skrapiamy olejem, oprószamy wędzoną papryką i szczyptą soli.

Zupa szparagowa krem z pieczoną ciecierzycą

Krok 2 z 5

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Przesypujemy ciecierzycę, pieczemy 40 minut, w połowie czasu mieszając. Ostatnie 10 minut pieczemy w 200 st. C.

Zupa szparagowa krem z pieczoną ciecierzycą

Krok 3 z 5

W tym czasie szparagi myjemy, obieramy, odcinamy końce, tniemy na kawałki. Batata i cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Cebulę podduszamy na maśle.

Zupa szparagowa krem z pieczoną ciecierzycą

Krok 4 z 5

Do podduszonej cebuli dodajemy batata, chwilę podsmażamy, podlewamy wywarem, dodajemy szparagi, gotujemy 15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy do zupy szczyptę soli, cukru i gałki muszkatołowej.

Zupa szparagowa krem z pieczoną ciecierzycą

Krok 5 z 5

Zupę miksujemy na krem. Podajemy z pieczoną ciecierzycą, tartym żółtym serem i świeżymi ziołami.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Krem z modrej kapusty z gruszką i pieczoną ciecierzycą

    Krem z modrej kapusty z gruszką i pieczoną ciecierzycą

    1 godz 7 min Średni
  • Zupa brokułowa z parmezanem i pieczoną ciecierzycą

    Zupa brokułowa z parmezanem i pieczoną ciecierzycą

    1 godz 20 min
  • Zupa groszkowa-krem z pieczonymi szparagami

    Zupa groszkowa-krem z pieczonymi szparagami

    30 min Łatwy
  • Zupa z dyni z imbirem i pomidorami

    Zupa z dyni z imbirem i pomidorami

    43 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu