Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Aksamitna zupa szparagowa krem z białych szparagów to idealny pomysł na lekki i pyszny posiłek w ciepłe dni. Podana z pieczoną ciecierzycą zapewnia na długo uczucie sytości, a jednocześnie sprawia, że nie czujemy się przejedzeni.
Sezon na szparagi jest niezwykle krótki, a szparagi tak pyszne, że zajadanie się nimi raz w roku nie wchodzi w grę! Dlatego warto je marynować lub mrozić, aby móc się nimi cieszyć zawsze, kiedy tylko przyjdzie nam ochota. Do mrożenia najbardziej nadają się zielone szparagi, białe najlepiej zamarynować.
Zupa szparagowa krem świetnie smakuje z chrupiącym dodatkiem, jakim jest pieczona ciecierzyca. Jej przygotowanie wymaga trochę czasu, ale nie jest pracochłonne. Kiedy ciecierzyca się piecze, mamy czas na ugotowanie zupy. Pieczona ciecierzyca pasuje do wielu kremowych zup, ale też świetnie sprawdza się jako chrupiąca przekąska między posiłkami.
Z podanej ilości składników przygotujecie 3-4 porcje zupy. Smacznego.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Ciecierzycę odsączamy, przepłukujemy na sicie pod bieżącą wodą, osuszamy na ręczniku papierowym. Przekładamy do miseczki, skrapiamy olejem, oprószamy wędzoną papryką i szczyptą soli.
Krok 2
20 min
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Przesypujemy ciecierzycę, pieczemy 40 minut, w połowie czasu mieszając. Ostatnie 10 minut pieczemy w 200 st. C.
Krok 3
10 min
W tym czasie szparagi myjemy, obieramy, odcinamy końce, tniemy na kawałki. Batata i cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Cebulę podduszamy na maśle.
Krok 4
15 min
Do podduszonej cebuli dodajemy batata, chwilę podsmażamy, podlewamy wywarem, dodajemy szparagi, gotujemy 15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy do zupy szczyptę soli, cukru i gałki muszkatołowej.
Krok 5
3 min
Zupę miksujemy na krem. Podajemy z pieczoną ciecierzycą, tartym żółtym serem i świeżymi ziołami.
Krok 1
z
5
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Ciecierzycę odsączamy, przepłukujemy na sicie pod bieżącą wodą, osuszamy na ręczniku papierowym. Przekładamy do miseczki, skrapiamy olejem, oprószamy wędzoną papryką i szczyptą soli.
Krok 2
z
5
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Przesypujemy ciecierzycę, pieczemy 40 minut, w połowie czasu mieszając. Ostatnie 10 minut pieczemy w 200 st. C.
Krok 3
z
5
W tym czasie szparagi myjemy, obieramy, odcinamy końce, tniemy na kawałki. Batata i cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Cebulę podduszamy na maśle.
Krok 4
z
5
Do podduszonej cebuli dodajemy batata, chwilę podsmażamy, podlewamy wywarem, dodajemy szparagi, gotujemy 15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy do zupy szczyptę soli, cukru i gałki muszkatołowej.
Krok 5
z
5
Zupę miksujemy na krem. Podajemy z pieczoną ciecierzycą, tartym żółtym serem i świeżymi ziołami.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0