Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa wiejska z kapustą, boczkiem i kiełbasą

0
1 godz 12 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

25  dag
Kiszona kapusta
10  dag
Wędzony boczek
1 
Kiełbaska (u mnie śląska extra)
1 
Cebula
20  dag
Mrożona włoszczyzna
1  łyżka
Koncentrat pomidorowy
1  l
Wywar mięsny, najlepiej ugotowany na żeberkach
3 
Ziemniaki
2 
4  łyżek
Kwaśna śmietana
1  łyżka
Mąka do zagęszczenia zupy
3  gałązek
Zielona pietruszka

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
15.96 g
Węglowodany
20.69 g
Tłuszcze
31.1 g
Wartość energetyczna
423.89 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

72 min
Krok 1
10 min
Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy na głębokiej patelni bez dodatku tłuszczu (wytopi się z boczku), dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, szklimy od czasu do czasu mieszając. Pod sam koniec dodajemy wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku, krótko smażymy.
Krok 2
1 min
W tym czasie kapustę odsączamy na sicie (jeśli chcemy, aby zupa nie była zbyt kwaśna, przepłukujemy kapustę zimną wodą), siekamy, dodajemy do boczku z cebulką, chwilę przesmażamy.
Krok 3
40 min
Podlewamy kapustę ok. 1/2 szklanki wody, dusimy na wolnym ogniu do miękkości (ok. 40 minut) od czasu do czasu mieszając i uzupełniając odparowaną wodę. W tym czasie zagotowujemy wywar, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy 15 minut.
Krok 4
2 min
Do wywaru dodajemy kapustę, zagotowujemy.
Krok 5
5 min
Na patelni po kapuście lekko rumienimy pokrojoną w plasterki kiełbasę.
Krok 6
10 min
Dodajemy do zupy zrumienione plasterki kiełbasy i krajankę warzywną, gotujemy 10 minut.
Krok 7
3 min
Zabielamy zupę zahartowaną śmietaną. Dodatkowo możemy zagęścić zupę łyżką mąki rozprowadzoną w niewielkiej ilości zimnej wody.
Krok 8
1 min
Zupę przed podaniem posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki.
Zupa wiejska z kapustą, boczkiem i kiełbasą

Krok 1 z 8

Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy na głębokiej patelni bez dodatku tłuszczu (wytopi się z boczku), dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, szklimy od czasu do czasu mieszając. Pod sam koniec dodajemy wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku, krótko smażymy.

Zupa wiejska z kapustą, boczkiem i kiełbasą

Krok 2 z 8

W tym czasie kapustę odsączamy na sicie (jeśli chcemy, aby zupa nie była zbyt kwaśna, przepłukujemy kapustę zimną wodą), siekamy, dodajemy do boczku z cebulką, chwilę przesmażamy.

Zupa wiejska z kapustą, boczkiem i kiełbasą

Krok 3 z 8

Podlewamy kapustę ok. 1/2 szklanki wody, dusimy na wolnym ogniu do miękkości (ok. 40 minut) od czasu do czasu mieszając i uzupełniając odparowaną wodę. W tym czasie zagotowujemy wywar, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy 15 minut.

Zupa wiejska z kapustą, boczkiem i kiełbasą

Krok 4 z 8

Do wywaru dodajemy kapustę, zagotowujemy.

Zupa wiejska z kapustą, boczkiem i kiełbasą

Krok 5 z 8

Na patelni po kapuście lekko rumienimy pokrojoną w plasterki kiełbasę.

Zupa wiejska z kapustą, boczkiem i kiełbasą

Krok 6 z 8

Dodajemy do zupy zrumienione plasterki kiełbasy i krajankę warzywną, gotujemy 10 minut.

Zupa wiejska z kapustą, boczkiem i kiełbasą

Krok 7 z 8

Zabielamy zupę zahartowaną śmietaną. Dodatkowo możemy zagęścić zupę łyżką mąki rozprowadzoną w niewielkiej ilości zimnej wody.

Zupa wiejska z kapustą, boczkiem i kiełbasą

Krok 8 z 8

Zupę przed podaniem posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki.

Sycąca zupa wiejska z kapustą, boczkiem i kiełbasą z powodzeniem może stanowić jednodaniowy obiad dla wszystkich, którzy lubią dobrze pojeść. Tak gęsta, że aż łyżka staje. I tak smaczna, że mimo uczucia sytości, chce się więcej. Jeśli lubicie swojskie zupy z kiszoną kapustą, takie jak kwaśnica na jagnięcinie, ta zupa szybko trafi na listę Waszych ulubionych.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika