Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Sycąca zupa wiejska z kapustą, boczkiem i kiełbasą z powodzeniem może stanowić jednodaniowy obiad dla wszystkich, którzy lubią dobrze pojeść. Tak gęsta, że aż łyżka staje. I tak smaczna, że mimo uczucia sytości, chce się więcej. Jeśli lubicie swojskie zupy z kiszoną kapustą, takie jak kwaśnica na jagnięcinie, ta zupa szybko trafi na listę Waszych
ulubionych.
Przygotowanie
72 min
Krok 1
10 min
Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy na głębokiej patelni bez dodatku tłuszczu (wytopi się z boczku), dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, szklimy od czasu do czasu mieszając. Pod sam koniec dodajemy wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku, krótko smażymy.
Krok 2
1 min
W tym czasie kapustę odsączamy na sicie (jeśli chcemy, aby zupa nie była zbyt kwaśna, przepłukujemy kapustę zimną wodą), siekamy, dodajemy do boczku z cebulką, chwilę przesmażamy.
Krok 3
40 min
Podlewamy kapustę ok. 1/2 szklanki wody, dusimy na wolnym ogniu do miękkości (ok. 40 minut) od czasu do czasu mieszając i uzupełniając odparowaną wodę. W tym czasie zagotowujemy wywar, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy 15 minut.
Krok 4
2 min
Do wywaru dodajemy kapustę, zagotowujemy.
Krok 5
5 min
Na patelni po kapuście lekko rumienimy pokrojoną w plasterki kiełbasę.
Krok 6
10 min
Dodajemy do zupy zrumienione plasterki kiełbasy i krajankę warzywną, gotujemy 10 minut.
Krok 7
3 min
Zabielamy zupę zahartowaną śmietaną. Dodatkowo możemy zagęścić zupę łyżką mąki rozprowadzoną w niewielkiej ilości zimnej wody.
Krok 8
1 min
Zupę przed podaniem posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki.
Krok 1
z
8
Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy na głębokiej patelni bez dodatku tłuszczu (wytopi się z boczku), dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, szklimy od czasu do czasu mieszając. Pod sam koniec dodajemy wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku, krótko smażymy.
Krok 2
z
8
W tym czasie kapustę odsączamy na sicie (jeśli chcemy, aby zupa nie była zbyt kwaśna, przepłukujemy kapustę zimną wodą), siekamy, dodajemy do boczku z cebulką, chwilę przesmażamy.
Krok 3
z
8
Podlewamy kapustę ok. 1/2 szklanki wody, dusimy na wolnym ogniu do miękkości (ok. 40 minut) od czasu do czasu mieszając i uzupełniając odparowaną wodę. W tym czasie zagotowujemy wywar, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy 15 minut.
Krok 4
z
8
Do wywaru dodajemy kapustę, zagotowujemy.
Krok 5
z
8
Na patelni po kapuście lekko rumienimy pokrojoną w plasterki kiełbasę.
Krok 6
z
8
Dodajemy do zupy zrumienione plasterki kiełbasy i krajankę warzywną, gotujemy 10 minut.
Krok 7
z
8
Zabielamy zupę zahartowaną śmietaną. Dodatkowo możemy zagęścić zupę łyżką mąki rozprowadzoną w niewielkiej ilości zimnej wody.
Krok 8
z
8
Zupę przed podaniem posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0