Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa wiejska z kapustą, boczkiem i kiełbasą
Zupa wiejska z kapustą, boczkiem i kiełbasą
Zupa wiejska z kapustą, boczkiem i kiełbasą
Zupa wiejska z kapustą, boczkiem i kiełbasą

Zupa wiejska z kapustą, boczkiem i kiełbasą

(0)
1 godz 12 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
25  dag
Kiszona kapusta
10  dag
Wędzony boczek
1 
Kiełbaski
1 
Cebula
20  dag
Mrożona włoszczyzna
1  łyżka
Koncentrat pomidorowy
1  l
Wywar mięsny, najlepiej ugotowany na żeberkach
3 
Ziemniaki
2 
Czosnek
4  łyżek
Kwaśna śmietana
1  łyżka
Mąka do zagęszczenia zupy
3  gałązek
Zielona pietruszka
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
9.83 g
Węglowodany
30.71 g
Tłuszcze
17.66 g
Wartość energetyczna
315.55 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Sycąca zupa wiejska z kapustą, boczkiem i kiełbasą z powodzeniem może stanowić jednodaniowy obiad dla wszystkich, którzy lubią dobrze pojeść. Tak gęsta, że aż łyżka staje. I tak smaczna, że mimo uczucia sytości, chce się więcej. Jeśli lubicie swojskie zupy z kiszoną kapustą, takie jak kwaśnica na jagnięcinie, ta zupa szybko trafi na listę Waszych ulubionych.

Przygotowanie

72 min
  • Krok 1

    10 min
    Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy na głębokiej patelni bez dodatku tłuszczu (wytopi się z boczku), dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, szklimy od czasu do czasu mieszając. Pod sam koniec dodajemy wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku, krótko smażymy.
  • Krok 2

    1 min
    W tym czasie kapustę odsączamy na sicie (jeśli chcemy, aby zupa nie była zbyt kwaśna, przepłukujemy kapustę zimną wodą), siekamy, dodajemy do boczku z cebulką, chwilę przesmażamy.
  • Krok 3

    40 min
    Podlewamy kapustę ok. 1/2 szklanki wody, dusimy na wolnym ogniu do miękkości (ok. 40 minut) od czasu do czasu mieszając i uzupełniając odparowaną wodę. W tym czasie zagotowujemy wywar, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy 15 minut.
  • Krok 4

    2 min
    Do wywaru dodajemy kapustę, zagotowujemy.
  • Krok 5

    5 min
    Na patelni po kapuście lekko rumienimy pokrojoną w plasterki kiełbasę.
  • Krok 6

    10 min
    Dodajemy do zupy zrumienione plasterki kiełbasy i krajankę warzywną, gotujemy 10 minut.
  • Krok 7

    3 min
    Zabielamy zupę zahartowaną śmietaną. Dodatkowo możemy zagęścić zupę łyżką mąki rozprowadzoną w niewielkiej ilości zimnej wody.
  • Krok 8

    1 min
    Zupę przed podaniem posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki.
Zupa wiejska z kapustą, boczkiem i kiełbasą

Krok 1 z 8

Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy na głębokiej patelni bez dodatku tłuszczu (wytopi się z boczku), dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, szklimy od czasu do czasu mieszając. Pod sam koniec dodajemy wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku, krótko smażymy.

Zupa wiejska z kapustą, boczkiem i kiełbasą

Krok 2 z 8

W tym czasie kapustę odsączamy na sicie (jeśli chcemy, aby zupa nie była zbyt kwaśna, przepłukujemy kapustę zimną wodą), siekamy, dodajemy do boczku z cebulką, chwilę przesmażamy.

Zupa wiejska z kapustą, boczkiem i kiełbasą

Krok 3 z 8

Podlewamy kapustę ok. 1/2 szklanki wody, dusimy na wolnym ogniu do miękkości (ok. 40 minut) od czasu do czasu mieszając i uzupełniając odparowaną wodę. W tym czasie zagotowujemy wywar, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy 15 minut.

Zupa wiejska z kapustą, boczkiem i kiełbasą

Krok 4 z 8

Do wywaru dodajemy kapustę, zagotowujemy.

Zupa wiejska z kapustą, boczkiem i kiełbasą

Krok 5 z 8

Na patelni po kapuście lekko rumienimy pokrojoną w plasterki kiełbasę.

Zupa wiejska z kapustą, boczkiem i kiełbasą

Krok 6 z 8

Dodajemy do zupy zrumienione plasterki kiełbasy i krajankę warzywną, gotujemy 10 minut.

Zupa wiejska z kapustą, boczkiem i kiełbasą

Krok 7 z 8

Zabielamy zupę zahartowaną śmietaną. Dodatkowo możemy zagęścić zupę łyżką mąki rozprowadzoną w niewielkiej ilości zimnej wody.

Zupa wiejska z kapustą, boczkiem i kiełbasą

Krok 8 z 8

Zupę przed podaniem posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Jesienna zupa z soczewicy z kiszoną kapustą

    Jesienna zupa z soczewicy z kiszoną kapustą

    1 godz 7 min Łatwy
  • Zupa kapuściana z dwóch rodzajów kapusty z ziemniakami i majerankiem

    Zupa kapuściana z dwóch rodzajów kapusty z ziemniakami i majerankiem

    35 min Łatwy
  • Zupa ze świeżej fasoli a’la fasolka po bretońsku

    Zupa ze świeżej fasoli a’la fasolka po bretońsku

    2 godz 2 min Średni
  • Dietetyczna zupa kapuściana

    Dietetyczna zupa kapuściana

    31 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu