Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kwaśnica na jagnięcinie z suszonymi grzybami

0
2 godz 14 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Jola
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

5 
Grzyby suszone
250  g
Jagnięcina z kością z combra
1700  ml
Zimna woda
1 
Liść laurowy
2 
Ziarno ziela angielskiego
2 
Ziarno pieprzu
1  szczypta
Czosnek suszony do smaku
1  szczypta
Kminek do smaku
1  szczypta
Cząber do smaku
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz ziołowy do smaku
3 
Średnie ziemniaki
250  g
Kiszona kapusta

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
15.08 g
Węglowodany
10.63 g
Tłuszcze
3.15 g
Wartość energetyczna
126.91 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

134 min
Krok 1
90 min
Grzyby zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc do namoczenia. Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i przekładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą, dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Gotujemy około 1,5 godziny . W razie potrzeby co jakiś czas łyżką wybieramy szumowiny.
Krok 2
10 min
Ziemniaki obieramy , myjemy i kroimy w małą, równą kostkę. Grzyby odsączamy , drobno kroimy . Z zupy wyjmujemy kawałki jagnięciny i wrzucamy pokrojone ziemniaki i grzyby. Gotujemy 8 minut.
Krok 3
30 min
Kapustę drobno kroimy i dodajemy do gotującej się zupy. Zostawiamy na gazie jeszcze około 30 minut.
Krok 4
1 min
W moździerzu rozcieramy: kminek, cząber i czosnek suszony. Dodajemy do zupy do smaku oraz doprawiamy solą i pieprzem ziołowym. Do kwaśnicy można też dolać sok z kiszonej kapusty.
Krok 5
3 min
Jagnięcinę kroimy na małe kawałki i ponownie wrzucamy do kwaśnicy.
Kwaśnica na jagnięcinie z suszonymi grzybami

Krok 1 z 5

Grzyby zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc do namoczenia. Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i przekładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą, dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Gotujemy około 1,5 godziny . W razie potrzeby co jakiś czas łyżką wybieramy szumowiny.

Kwaśnica na jagnięcinie z suszonymi grzybami

Krok 2 z 5

Ziemniaki obieramy , myjemy i kroimy w małą, równą kostkę. Grzyby odsączamy , drobno kroimy . Z zupy wyjmujemy kawałki jagnięciny i wrzucamy pokrojone ziemniaki i grzyby. Gotujemy 8 minut.

Kwaśnica na jagnięcinie z suszonymi grzybami

Krok 3 z 5

Kapustę drobno kroimy i dodajemy do gotującej się zupy. Zostawiamy na gazie jeszcze około 30 minut.

Kwaśnica na jagnięcinie z suszonymi grzybami

Krok 4 z 5

W moździerzu rozcieramy: kminek, cząber i czosnek suszony. Dodajemy do zupy do smaku oraz doprawiamy solą i pieprzem ziołowym. Do kwaśnicy można też dolać sok z kiszonej kapusty.

Kwaśnica na jagnięcinie z suszonymi grzybami

Krok 5 z 5

Jagnięcinę kroimy na małe kawałki i ponownie wrzucamy do kwaśnicy.

Kolejny przepis kuchni regionalnej, czyli góralska kwaśnica na jagnięcinie z suszonymi grzybami i aromatycznymi przyprawami. Zupa idealna na jesienny obiad. Bardzo treściwa, pożywna i idealnie kwaśna. Miseczka kwaśnicy na jagnięcinie doskonale rozgrzewa i rewelacyjnie smakuje, nawet gdy podana jest tylko z kromką chleba. Zapraszam po przepis na moją wersję popularnego, góralskiego dania – kwaśnicę na jagnięcinie z dodatkiem suszonych grzybów.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika