Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Barszcz biały z ziemniakami

0
28min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

10  dag
Boczek wędzony w plasterkach
3  ząbków
1 
Cebula mała
5 
Ziemniaki
3  gałązek
Gałązek świeżego majeranku
0.25  szklanka
Słodka śmietana
1  łyżka
Chrzan tarty
4 
Jajko ugotowane na twardo

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
15 g
Węglowodany
14.5 g
Tłuszcze
22.28 g
Wartość energetyczna
349.3 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

28 min
Krok 1
4 min
Boczek i cebulkę drobno kroimy, delikatnie podsmażamy.
Krok 2
15 min
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka, zalewamy 0,7 l wody, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ząbki czosnku w łupinkach. Gotujemy 15 minut, do miękkości ziemniaków. Pod koniec gotowania dodajemy podsmażony boczek.
Krok 3
6 min
Zawartość opakowania z barszczem rozprowadzamy w 0,5 l zimnej wody, wlewamy do garnka z ziemniakami, zagotowujemy ciągle mieszając. Gotujemy chwilę, zestawiamy z kuchenki.
Krok 4
2 min
Zabielamy zupę śmietaną, dodajemy łyżkę tartego chrzanu, mieszamy.
Krok 5
1 min
Zupę podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo, dekorujemy świeżymi listkami majeranku.
Barszcz biały z ziemniakami

Krok 1 z 5

Boczek i cebulkę drobno kroimy, delikatnie podsmażamy.

Barszcz biały z ziemniakami

Krok 2 z 5

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka, zalewamy 0,7 l wody, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ząbki czosnku w łupinkach. Gotujemy 15 minut, do miękkości ziemniaków. Pod koniec gotowania dodajemy podsmażony boczek.

Barszcz biały z ziemniakami

Krok 3 z 5

Zawartość opakowania z barszczem rozprowadzamy w 0,5 l zimnej wody, wlewamy do garnka z ziemniakami, zagotowujemy ciągle mieszając. Gotujemy chwilę, zestawiamy z kuchenki.

Barszcz biały z ziemniakami

Krok 4 z 5

Zabielamy zupę śmietaną, dodajemy łyżkę tartego chrzanu, mieszamy.

Barszcz biały z ziemniakami

Krok 5 z 5

Zupę podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo, dekorujemy świeżymi listkami majeranku.

Aromatyczny barszcz biały z ziemniakami, jajkiem, białą kiełbasą. Jedna z najpopularniejszych zup wielkanocnych obok żurku i zupy chrzanowej, ale też szybkie, smaczne i pożywne danie na co dzień, jeśli do jej przygotowania wykorzystamy Barszcz biały Nasza Specjalność Winiary. W nim znajdziecie mąkę z polskich pól, a także aromatyczne przyprawy, majeranek, czosnek i cebulkę. To idealna baza do przygotowania własnego białego barszczu – z podsmażonym boczkiem, ziemniakami i jajkiem.

Do barszczu dodałam łyżkę tartego chrzanu. Na co dzień rzadko sięgam po chrzan, więc bardziej niż zapach barszczu białego z Wielkanocą kojarzy mi się właśnie chrzanowy aromat. Barszcz biały z ziemniakami lub innymi dodatkami na moim stole pojawia się nie tylko od święta. Ale ten świąteczny pachnie chrzanem i świeżym majerankiem, który wykorzystuję do doprawienia i udekorowania zupy.

Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje barszczu białego. Dodatkowo możecie go podać z pokrojoną w plasterki grillowaną białą kiełbasą.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika