
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł








Zupa fasolowa z puszki na boczku

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Fasola to warzywo, które słynie z wielu zastosowań. Ostatnio upiekłam z niej doskonałe brownie! Zawsze mam zatem przynajmniej puszkę lub dwie w spiżarce. Tradycyjny przepis na fasolową mówi, aby dzień wcześniej namoczyć Jasia, a dodatkowo przygotować esencjonalny wywar na mięsie. Na przygotowanie zupy trzeba zatem poświęcić kilka dobrych godzin. Jeśli jednak zamiast mięsa do zupy dodamy podsmażony boczek, który zrumieni się w zaledwie kilka minut, a godzinami namaczanego Jasia zastąpimy fasolą z puszki, zupa nie straci zbyt dużo na smaku, my natomiast zyskamy sporo czasu! Zobaczcie, jak prosta w wykonaniu może być zupa fasolowa z puszki na boczku
Z podanych składników przygotujesz ok. 4 porcji zupy.
Jeszcze więcej propozycji na dania z fasoli?
Barszcz ukraiński z czerwoną fasolą
Krem z korzenia pietruszki i białej fasoli z oliwą truflową
Ribollita – toskańska zupa z fasoli
Zupa meksykańska z fasolką
Przygotowanie
Krok 1
6 minKrok 2
6 minKrok 3
4 minKrok 4
20 minKrok 5
3 minKrok 6
3 minKrok 7
3 minKrok 8
3 min
Krok 1 z 8
Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Zeszklić na rozgrzanej na dnie garnka oliwie.

Krok 2 z 8
Boczek drobno pokroić i dodać do zeszklonej cebuli z czosnkiem, podsmażyć.

Krok 3 z 8
W międzyczasie marchewki i pietruszki obrać, pokroić w półksiężyce. Dodać do garnka wraz z kurkumą i papryką. Całość chwilkę podsmażyć.

Krok 4 z 8
Cukinie umyć, pokroić w kostkę i dodać do garnka. Wszystkie składniki zalać bulionem warzywnym i gotować aż warzywa zmiękną.

Krok 5 z 8
Fasole odcedzić, przepłukać.

Krok 6 z 8
Natkę pietruszki i bazylię posiekać.

Krok 7 z 8
Kiedy warzywa zmiękną dodać do zupy fasole oraz świeże zioła.

Krok 8 z 8
Zupa fasolowa z puszki na boczku nabierze charakteru, kiedy doprawisz ją majerankiem i cząbrem. Na zakończenie dodaj soli i pieprzu do smaku.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0