Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa fasolowa z puszki na boczku

0
48min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Cebula duża
2  ząbków
2 
Marchewka
2 
Pietruszka
150  g
Gruby plaster wędzonego boczku (100-150 g)
1  puszka
Fasola czerwona
1  puszka
Fasola biała
2 
mniejsze lub 1 duża cukinia
4  łyżek
1  l
Woda
trochę
Bazylia świeża
trochę
Natka pietruszki
5  łyżek
Oliwa
0.5  łyżeczka
Kurkuma
0.5  łyżeczka
Papryka ostra
1  łyżeczka
Majeranek
0.5  łyżeczka
Cząber
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
19.21 g
Węglowodany
35.53 g
Tłuszcze
30.28 g
Wartość energetyczna
479.08 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

48 min
Krok 1
6 min
Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Zeszklić na rozgrzanej na dnie garnka oliwie.
Krok 2
6 min
Boczek drobno pokroić i dodać do zeszklonej cebuli z czosnkiem, podsmażyć.
Krok 3
4 min
W międzyczasie marchewki i pietruszki obrać, pokroić w półksiężyce. Dodać do garnka wraz z kurkumą i papryką. Całość chwilkę podsmażyć.
Krok 4
20 min
Cukinie umyć, pokroić w kostkę i dodać do garnka. Wszystkie składniki zalać bulionem warzywnym i gotować aż warzywa zmiękną.
Krok 5
3 min
Fasole odcedzić, przepłukać.
Krok 6
3 min
Natkę pietruszki i bazylię posiekać.
Krok 7
3 min
Kiedy warzywa zmiękną dodać do zupy fasole oraz świeże zioła.
Krok 8
3 min
Zupa fasolowa z puszki na boczku nabierze charakteru, kiedy doprawisz ją majerankiem i cząbrem. Na zakończenie dodaj soli i pieprzu do smaku.
Zupa fasolowa z puszki na boczku

Krok 1 z 8

Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Zeszklić na rozgrzanej na dnie garnka oliwie.

Zupa fasolowa z puszki na boczku

Krok 2 z 8

Boczek drobno pokroić i dodać do zeszklonej cebuli z czosnkiem, podsmażyć.

Zupa fasolowa z puszki na boczku

Krok 3 z 8

W międzyczasie marchewki i pietruszki obrać, pokroić w półksiężyce. Dodać do garnka wraz z kurkumą i papryką. Całość chwilkę podsmażyć.

Zupa fasolowa z puszki na boczku

Krok 4 z 8

Cukinie umyć, pokroić w kostkę i dodać do garnka. Wszystkie składniki zalać bulionem warzywnym i gotować aż warzywa zmiękną.

Zupa fasolowa z puszki na boczku

Krok 5 z 8

Fasole odcedzić, przepłukać.

Zupa fasolowa z puszki na boczku

Krok 6 z 8

Natkę pietruszki i bazylię posiekać.

Zupa fasolowa z puszki na boczku

Krok 7 z 8

Kiedy warzywa zmiękną dodać do zupy fasole oraz świeże zioła.

Zupa fasolowa z puszki na boczku

Krok 8 z 8

Zupa fasolowa z puszki na boczku nabierze charakteru, kiedy doprawisz ją majerankiem i cząbrem. Na zakończenie dodaj soli i pieprzu do smaku.

Fasolowa na mięsie… to dla mnie bardzo silne wspomnienie i smak z dzieciństwa. Gęsta i pożywna zupa, obficie doprawiona majerankiem. Majeranek to przyprawa, która kojarzy mi się z moim dziadkiem. Dziadek dosypywał jej obficie nie tylko do fasolowej, ale także do swojej specjalności: kartoflanki z leśnymi grzybami. Kiedy więc dziś otwieram słoiczek z majerankiem, w mojej głowie odżywają chwile spędzone dziadkiem w kuchni. Podobnie dzieje się w przypadku kilku innych przypraw. Cynamon to nic innego jak szarlotka mamy, estragon to z kolei żółta fasola obficie polana przez moją babcię masłem. Życzyłabym sobie mieć dziś tyle czasu, aby móc gotować podobnie jak starsi członkowie mojej rodziny. W natłoku obowiązków nie zawsze mi się to jednak udaje. Dlatego dziś mała wariacja na temat kultowej fasolowej: zupa fasolowa z puszki na boczku.

Fasola to warzywo, które słynie z wielu zastosowań. Ostatnio upiekłam z niej doskonałe brownie! Zawsze mam zatem przynajmniej puszkę lub dwie w spiżarce. Tradycyjny przepis na fasolową mówi, aby dzień wcześniej namoczyć Jasia, a dodatkowo przygotować esencjonalny wywar na mięsie. Na przygotowanie zupy trzeba zatem poświęcić kilka dobrych godzin. Jeśli jednak zamiast mięsa do zupy dodamy podsmażony boczek, który zrumieni się w zaledwie kilka minut, a godzinami namaczanego Jasia zastąpimy fasolą z puszki, zupa nie straci zbyt dużo na smaku, my natomiast zyskamy sporo czasu! Zobaczcie, jak prosta w wykonaniu może być zupa fasolowa z puszki na boczku

Z podanych składników przygotujesz ok. 4 porcji zupy.

Jeszcze więcej propozycji na dania z fasoli?
Barszcz ukraiński z czerwoną fasolą
Krem z korzenia pietruszki i białej fasoli z oliwą truflową
Ribollita – toskańska zupa z fasoli
Zupa meksykańska z fasolką
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika