Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Barszcz ukraiński z białą i czerwoną fasolą

(1)
1 godz 42 min
Średni
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Udo kurczaka
1 
Cebula
2 
Marchewka
2 
Buraki
200  g
Fasola Kidney
400  g
Fasola biała konserwowa
3  łyżek
Śmietana 18%
trochę
Natka pietruszki

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
10.49 g
Węglowodany
21.93 g
Tłuszcze
4.72 g
Wartość energetyczna
193.19 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

102 min
Krok 1
5 min
Do 2 litrów wody włóż ćwiartkę kurczaka oraz obrane marchewki i zagotuj.
Krok 2
60 min
Cebulę pokrój w małą kostkę i podsmaż aż będzie rumiana. Dodaj do garnka wraz z kostkami bulionowymi. Gotuj przez godzinę.
Krok 3
5 min
Wyjmij z wywaru kurczaka oraz marchewki. Pooddzielaj ugotowane mięso od kości, porozrywaj na mniejsze kawałki i dodaj z powrotem do zupy. Ugotowane marchewki pokrój w plasterki i również dodaj do zupy.
Krok 4
10 min
Buraki obierz, zetrzyj na tarce z grubymi oczkami i dodaj do wywaru. Dodaj do zupy także koncentrat barszczu czerwonego WINIARY oraz białą i czerwoną fasolę.
Krok 5
20 min
Gotuj zupę jeszcze 20 minut.
Krok 6
2 min
Zupę podawaj zabieloną śmietaną oraz posypaną natką pietruszki.
Barszcz ukraiński z białą i czerwoną fasolą

Krok 1 z 6

Do 2 litrów wody włóż ćwiartkę kurczaka oraz obrane marchewki i zagotuj.

Barszcz ukraiński z białą i czerwoną fasolą

Krok 2 z 6

Cebulę pokrój w małą kostkę i podsmaż aż będzie rumiana. Dodaj do garnka wraz z kostkami bulionowymi. Gotuj przez godzinę.

Barszcz ukraiński z białą i czerwoną fasolą

Krok 3 z 6

Wyjmij z wywaru kurczaka oraz marchewki. Pooddzielaj ugotowane mięso od kości, porozrywaj na mniejsze kawałki i dodaj z powrotem do zupy. Ugotowane marchewki pokrój w plasterki i również dodaj do zupy.

Barszcz ukraiński z białą i czerwoną fasolą

Krok 4 z 6

Buraki obierz, zetrzyj na tarce z grubymi oczkami i dodaj do wywaru. Dodaj do zupy także koncentrat barszczu czerwonego WINIARY oraz białą i czerwoną fasolę.

Barszcz ukraiński z białą i czerwoną fasolą

Krok 5 z 6

Gotuj zupę jeszcze 20 minut.

Barszcz ukraiński z białą i czerwoną fasolą

Krok 6 z 6

Zupę podawaj zabieloną śmietaną oraz posypaną natką pietruszki.

Kto powiedział, że zupa musi być tylko wstępem do drugiego dania? Nasz przepis na barszcz ukraiński przeczy teorii, że zupą nie da się w pełni najeść! Jest sycący, aromatyczny, dodaje energii oraz dostarcza mnóstwa białka za sprawą obecności fasoli czerwonej i białej. Przetestuj naszą wersję barszczu ukraińskiego, a na pewno zmienisz zdanie na temat zup!

To danie ma kilka zalet. Pozwala sprytnie przemycić do codziennego jadłospisu solidną porcję warzyw. Do tego czas wykonania nie przekroczy 2 godzin i pozwala na stworzenie sycącego obiadu na przynajmniej 2 dni, więc jest to też opcja dla zabieganych. Do dzieła!

Zagotuj 2 litry wody z ćwiartką kurczaka i obranymi marchewkami. Następnie pokrój cebulę w kostkę i podsmaż na złoty kolor. Wlej ją do wywaru razem z Kostkami Rosołu Drobiowego WINIARY i gotuj przez godzinę. Po tym czasie usuń z garnka kurczaka oraz marchewkę. Mięso oddziel od kości, pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do zupy. Marchewkę pokrój w plastry i także dodaj do wywaru.

Następnie obierz buraki i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Dodaj do zupy razem z Koncentratem Barszczu Czerwonego WINIARY oraz białą i czerwoną fasolą. Wywar pozostaw na ogniu jeszcze przez około 20 minut. Podawaj na gorąco z łyżką śmietany i świeżą natką pietruszki.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
11
00
00
00
00
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) pon., 02/01/2021 - 18:24 CET
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha