Barszcz ukraiński z białą i czerwoną fasolą
102min
Łatwy
1
Udo kurczaka
1
Cebula
2
Marchewka
2 kostek
2
Buraki
1 opakowanie
200 g
Fasola Kidney
400 g
Fasola biała konserwowa
3 łyżek
Śmietana 18%
1 trochę
Natka pietruszki
.
Wartości odżywcze
Białko
10.49 g
Węglowodany
21.93 g
Tłuszcze
4.72 g
Wartość energetyczna
193.19 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
102 min
Krok 1
5 min
Do 2 litrów wody włóż ćwiartkę kurczaka oraz obrane marchewki i zagotuj.
Krok 2
60 min
Cebulę pokrój w małą kostkę i podsmaż aż będzie rumiana. Dodaj do garnka wraz z kostkami bulionowymi. Gotuj przez godzinę.
Krok 3
5 min
Wyjmij z wywaru kurczaka oraz marchewki. Pooddzielaj ugotowane mięso od kości, porozrywaj na mniejsze kawałki i dodaj z powrotem do zupy. Ugotowane marchewki pokrój w plasterki i również dodaj do zupy.
Krok 4
10 min
Buraki obierz, zetrzyj na tarce z grubymi oczkami i dodaj do wywaru. Dodaj do zupy także koncentrat barszczu czerwonego WINIARY oraz białą i czerwoną fasolę.
Krok 5
20 min
Gotuj zupę jeszcze 20 minut.
Krok 6
2 min
Zupę podawaj zabieloną śmietaną oraz posypaną natką pietruszki.
Kto powiedział, że zupa musi być tylko wstępem do drugiego dania? Nasz przepis na barszcz ukraiński przeczy teorii, że zupą nie da się w pełni najeść! Jest sycący, aromatyczny, dodaje energii oraz dostarcza mnóstwa białka za sprawą obecności fasoli czerwonej i białej. Przetestuj naszą wersję barszczu ukraińskiego, a na pewno zmienisz zdanie na temat zup!
To danie ma kilka zalet. Pozwala sprytnie przemycić do codziennego jadłospisu solidną porcję warzyw. Do tego czas wykonania nie przekroczy 2 godzin i pozwala na stworzenie sycącego obiadu na przynajmniej 2 dni, więc jest to też opcja dla zabieganych. Do dzieła!
Zagotuj 2 litry wody z ćwiartką kurczaka i obranymi marchewkami. Następnie pokrój cebulę w kostkę i podsmaż na złoty kolor. Wlej ją do wywaru razem z Kostkami Rosołu Drobiowego WINIARY i gotuj przez godzinę. Po tym czasie usuń z garnka kurczaka oraz marchewkę. Mięso oddziel od kości, pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do zupy. Marchewkę pokrój w plastry i także dodaj do wywaru.
Następnie obierz buraki i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Dodaj do zupy razem z Koncentratem Barszczu Czerwonego WINIARY oraz białą i czerwoną fasolą. Wywar pozostaw na ogniu jeszcze przez około 20 minut. Podawaj na gorąco z łyżką śmietany i świeżą natką pietruszki.
To danie ma kilka zalet. Pozwala sprytnie przemycić do codziennego jadłospisu solidną porcję warzyw. Do tego czas wykonania nie przekroczy 2 godzin i pozwala na stworzenie sycącego obiadu na przynajmniej 2 dni, więc jest to też opcja dla zabieganych. Do dzieła!
Zagotuj 2 litry wody z ćwiartką kurczaka i obranymi marchewkami. Następnie pokrój cebulę w kostkę i podsmaż na złoty kolor. Wlej ją do wywaru razem z Kostkami Rosołu Drobiowego WINIARY i gotuj przez godzinę. Po tym czasie usuń z garnka kurczaka oraz marchewkę. Mięso oddziel od kości, pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do zupy. Marchewkę pokrój w plastry i także dodaj do wywaru.
Następnie obierz buraki i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Dodaj do zupy razem z Koncentratem Barszczu Czerwonego WINIARY oraz białą i czerwoną fasolą. Wywar pozostaw na ogniu jeszcze przez około 20 minut. Podawaj na gorąco z łyżką śmietany i świeżą natką pietruszki.
Komentarze 0