Barszcz ukraiński z białą i czerwoną fasolą

(1)
1 godz 42 min
Średni
Winiary winiary.pl
Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.

Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.

Składniki

-
4 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Udo kurczaka
1 
Cebula
2 
Marchewka
2 
Buraki
200  g
Fasola Kidney
400  g
Fasola biała konserwowa
3  łyżek
Śmietana 18%
trochę
Natka pietruszki

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
15.73 g
Węglowodany
32.89 g
Tłuszcze
7.08 g
Wartość energetyczna
289.78 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Kto powiedział, że zupa musi być tylko wstępem do drugiego dania? Nasz przepis na barszcz ukraiński przeczy teorii, że zupą nie da się w pełni najeść! Jest sycący, aromatyczny, dodaje energii oraz dostarcza mnóstwa białka za sprawą obecności fasoli czerwonej i białej. Przetestuj naszą wersję barszczu ukraińskiego, a na pewno zmienisz zdanie na temat zup!

To danie ma kilka zalet. Pozwala sprytnie przemycić do codziennego jadłospisu solidną porcję warzyw. Do tego czas wykonania nie przekroczy 2 godzin i pozwala na stworzenie sycącego obiadu na przynajmniej 2 dni, więc jest to też opcja dla zabieganych. Do dzieła!

Zagotuj 2 litry wody z ćwiartką kurczaka i obranymi marchewkami. Następnie pokrój cebulę w kostkę i podsmaż na złoty kolor. Wlej ją do wywaru razem z Kostkami Rosołu Drobiowego WINIARY i gotuj przez godzinę. Po tym czasie usuń z garnka kurczaka oraz marchewkę. Mięso oddziel od kości, pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do zupy. Marchewkę pokrój w plastry i także dodaj do wywaru.

Następnie obierz buraki i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Dodaj do zupy razem z Koncentratem Barszczu Czerwonego WINIARY oraz białą i czerwoną fasolą. Wywar pozostaw na ogniu jeszcze przez około 20 minut. Podawaj na gorąco z łyżką śmietany i świeżą natką pietruszki.
Gotujmy

Przygotowanie

102 min
Krok 1
5 min
Do 2 litrów wody włóż ćwiartkę kurczaka oraz obrane marchewki i zagotuj.
Krok 2
60 min
Cebulę pokrój w małą kostkę i podsmaż aż będzie rumiana. Dodaj do garnka wraz z kostkami bulionowymi. Gotuj przez godzinę.
Krok 3
5 min
Wyjmij z wywaru kurczaka oraz marchewki. Pooddzielaj ugotowane mięso od kości, porozrywaj na mniejsze kawałki i dodaj z powrotem do zupy. Ugotowane marchewki pokrój w plasterki i również dodaj do zupy.
Krok 4
10 min
Buraki obierz, zetrzyj na tarce z grubymi oczkami i dodaj do wywaru. Dodaj do zupy także koncentrat barszczu czerwonego WINIARY oraz białą i czerwoną fasolę.
Krok 5
20 min
Gotuj zupę jeszcze 20 minut.
Krok 6
2 min
Zupę podawaj zabieloną śmietaną oraz posypaną natką pietruszki.
Barszcz ukraiński z białą i czerwoną fasolą

Krok 1 z 6

Do 2 litrów wody włóż ćwiartkę kurczaka oraz obrane marchewki i zagotuj.

Barszcz ukraiński z białą i czerwoną fasolą

Krok 2 z 6

Cebulę pokrój w małą kostkę i podsmaż aż będzie rumiana. Dodaj do garnka wraz z kostkami bulionowymi. Gotuj przez godzinę.

Barszcz ukraiński z białą i czerwoną fasolą

Krok 3 z 6

Wyjmij z wywaru kurczaka oraz marchewki. Pooddzielaj ugotowane mięso od kości, porozrywaj na mniejsze kawałki i dodaj z powrotem do zupy. Ugotowane marchewki pokrój w plasterki i również dodaj do zupy.

Barszcz ukraiński z białą i czerwoną fasolą

Krok 4 z 6

Buraki obierz, zetrzyj na tarce z grubymi oczkami i dodaj do wywaru. Dodaj do zupy także koncentrat barszczu czerwonego WINIARY oraz białą i czerwoną fasolę.

Barszcz ukraiński z białą i czerwoną fasolą

Krok 5 z 6

Gotuj zupę jeszcze 20 minut.

Barszcz ukraiński z białą i czerwoną fasolą

Krok 6 z 6

Zupę podawaj zabieloną śmietaną oraz posypaną natką pietruszki.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika