Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami i kiełbasą
Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami i kiełbasą
Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami i kiełbasą
Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami i kiełbasą
Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami i kiełbasą
Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami i kiełbasą
Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami i kiełbasą
Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami i kiełbasą
Dodaj do CookBook

Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami i kiełbasą

(0)
1 godz 9 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
10  dag
Boczek surowy wędzony
1 
Kiełbasa biała
1  opakowanie
WINIARY Nasza Specjalność Barszcz biały
3  ząbków
Czosnek
2 
Liść laurowy
3  kulek
Ziele angielskie
1  szczypta
Suszony majeranek
0.5  szklanka
Sok z kiszonych ogórków
0.5  szklanka
Śmietanka słodka 30%
6 
Ziemniaki
1  szczypta
Sól
1  łyżka
Masło
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
9.2 g
Wartość energetyczna
264.9 kcal
Tłuszcze
19.3 g
Białko
8.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Są zupy, które choć jadane nie tylko od święta, przepełniają dom ich zapachem. Kiedy na kuchence wesoło pyrka barszcz biały, choćby był i początek zimy, po całej kuchni rozchodzą się wiosenne aromaty. Tak pachnie Wielkanoc.

Barszcz biały może być bardzo pożywny, kiedy podacie go z tłuczonymi ziemniakami i kiełbasą. Najlepiej białą, bo cóż pasuje do barszczu i żurku bardziej, niż biała kiełbasa? Ziemniaki możecie podać na osobnym talerzu, okraszone złocistą cebulką, lub też dodać je bezpośrednio do talerza z zupą. A gdyby komuś jeszcze było mało, dorzućcie do każdego talerza po dwie połówki ugotowanego na twardo jajka.

Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami i kiełbasą możecie zrobić w każdej chwili, bez konieczności wcześniejszego nastawiania zakwasu. Do jego przygotowania wykorzystałam aromatyczny Barszcz Biały Nasza Specjalność Winiary, w którym znajdziecie polską mąkę, rodzime aromatyczne zioła i przyprawy. Barszcz jest dość łagodny, a jego smak można podkręcić sokiem z kiszonych ogórków.

Smacznego!

Przygotowanie

69 min
  • Krok 1

    30 min
    Boczek kroimy na pół, połówkę wkładamy do rondla razem z białą kiełbasą, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy pół godziny.
  • Krok 2

    5 min
    Wyciągamy z rondla kiełbasę, kroimy ją w plasterki i lekko rumienimy na patelni grillowej lub zwykłej, na niewielkiej ilości masła.
  • Krok 3

    5 min
    W 0,5 l wody rozprowadzamy zawartość opakowania Barszczu Białego, dodajemy do rondla, zagotowujemy i gotujemy chwilę często mieszając. Pod koniec dodajemy pokrojone w plasterki ząbki czosnku.
  • Krok 4

    3 min
    Doprawiamy według uznania barszcz sokiem z kiszonych ogórków, dodajemy śmietankę.
  • Krok 5

    20 min
    Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy, ubijamy tłuczkiem.
  • Krok 6

    5 min
    Drugą połowę boczku kroimy w cienkie plasterki i podsmażamy razem z posiekaną cebulką na maśle.
  • Krok 7

    1 min
    Podsmażonym boczkiem z cebulką okraszamy tłuczone ziemniaki (można je nakładać na talerz łyżką zanurzoną wcześniej w maśle z cebulką). Zupę na talerzach dekorujemy świeżą zieleniną.
Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami i kiełbasą

Krok 1 z 7

Boczek kroimy na pół, połówkę wkładamy do rondla razem z białą kiełbasą, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy pół godziny.

Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami i kiełbasą

Krok 2 z 7

Wyciągamy z rondla kiełbasę, kroimy ją w plasterki i lekko rumienimy na patelni grillowej lub zwykłej, na niewielkiej ilości masła.

Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami i kiełbasą

Krok 3 z 7

W 0,5 l wody rozprowadzamy zawartość opakowania Barszczu Białego, dodajemy do rondla, zagotowujemy i gotujemy chwilę często mieszając. Pod koniec dodajemy pokrojone w plasterki ząbki czosnku.

Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami i kiełbasą

Krok 4 z 7

Doprawiamy według uznania barszcz sokiem z kiszonych ogórków, dodajemy śmietankę.

Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami i kiełbasą

Krok 5 z 7

Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy, ubijamy tłuczkiem.

Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami i kiełbasą

Krok 6 z 7

Drugą połowę boczku kroimy w cienkie plasterki i podsmażamy razem z posiekaną cebulką na maśle.

Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami i kiełbasą

Krok 7 z 7

Podsmażonym boczkiem z cebulką okraszamy tłuczone ziemniaki (można je nakładać na talerz łyżką zanurzoną wcześniej w maśle z cebulką). Zupę na talerzach dekorujemy świeżą zieleniną.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Rodzinny posiłek
  • Źródło białka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Prawdziwy barszcz ukrainski - przepis połtawski

    Prawdziwy barszcz ukrainski - przepis połtawski

    3 godz 27 min Średni
  • Tosty z barszczem czerwonym WINIARY

    Tosty z barszczem czerwonym WINIARY

    18 min Łatwy
  • Barszcz ukraiński z botwinką

    Barszcz ukraiński z botwinką

    1 godz 57 min Łatwy
  • Barszcz z botwiny z fasolką szparagową

    Barszcz z botwiny z fasolką szparagową

    29 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu