Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami i kiełbasą

(0)
1 godz 9 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
6
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

10  dag
Boczek surowy wędzony
1 
Kiełbasa biała
3  ząbków
2 
Liść laurowy
3  kulek
Ziele angielskie
1  szczypta
Suszony majeranek
0.5  szklanka
Sok z kiszonych ogórków
0.5  szklanka
Śmietanka słodka 30%
6 
Ziemniaki
1  szczypta
Sól
1  łyżka
Masło

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
8.07 g
Węglowodany
9.15 g
Tłuszcze
19.29 g
Wartość energetyczna
264.89 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

69 min
Krok 1
30 min
Boczek kroimy na pół, połówkę wkładamy do rondla razem z białą kiełbasą, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy pół godziny.
Krok 2
5 min
Wyciągamy z rondla kiełbasę, kroimy ją w plasterki i lekko rumienimy na patelni grillowej lub zwykłej, na niewielkiej ilości masła.
Krok 3
5 min
W 0,5 l wody rozprowadzamy zawartość opakowania Barszczu Białego, dodajemy do rondla, zagotowujemy i gotujemy chwilę często mieszając. Pod koniec dodajemy pokrojone w plasterki ząbki czosnku.
Krok 4
3 min
Doprawiamy według uznania barszcz sokiem z kiszonych ogórków, dodajemy śmietankę.
Krok 5
20 min
Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy, ubijamy tłuczkiem.
Krok 6
5 min
Drugą połowę boczku kroimy w cienkie plasterki i podsmażamy razem z posiekaną cebulką na maśle.
Krok 7
1 min
Podsmażonym boczkiem z cebulką okraszamy tłuczone ziemniaki (można je nakładać na talerz łyżką zanurzoną wcześniej w maśle z cebulką). Zupę na talerzach dekorujemy świeżą zieleniną.
Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami i kiełbasą

Krok 1 z 7

Boczek kroimy na pół, połówkę wkładamy do rondla razem z białą kiełbasą, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy pół godziny.

Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami i kiełbasą

Krok 2 z 7

Wyciągamy z rondla kiełbasę, kroimy ją w plasterki i lekko rumienimy na patelni grillowej lub zwykłej, na niewielkiej ilości masła.

Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami i kiełbasą

Krok 3 z 7

W 0,5 l wody rozprowadzamy zawartość opakowania Barszczu Białego, dodajemy do rondla, zagotowujemy i gotujemy chwilę często mieszając. Pod koniec dodajemy pokrojone w plasterki ząbki czosnku.

Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami i kiełbasą

Krok 4 z 7

Doprawiamy według uznania barszcz sokiem z kiszonych ogórków, dodajemy śmietankę.

Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami i kiełbasą

Krok 5 z 7

Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy, ubijamy tłuczkiem.

Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami i kiełbasą

Krok 6 z 7

Drugą połowę boczku kroimy w cienkie plasterki i podsmażamy razem z posiekaną cebulką na maśle.

Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami i kiełbasą

Krok 7 z 7

Podsmażonym boczkiem z cebulką okraszamy tłuczone ziemniaki (można je nakładać na talerz łyżką zanurzoną wcześniej w maśle z cebulką). Zupę na talerzach dekorujemy świeżą zieleniną.

Są zupy, które choć jadane nie tylko od święta, przepełniają dom ich zapachem. Kiedy na kuchence wesoło pyrka barszcz biały, choćby był i początek zimy, po całej kuchni rozchodzą się wiosenne aromaty. Tak pachnie Wielkanoc.

Barszcz biały może być bardzo pożywny, kiedy podacie go z tłuczonymi ziemniakami i kiełbasą. Najlepiej białą, bo cóż pasuje do barszczu i żurku bardziej, niż biała kiełbasa? Ziemniaki możecie podać na osobnym talerzu, okraszone złocistą cebulką, lub też dodać je bezpośrednio do talerza z zupą. A gdyby komuś jeszcze było mało, dorzućcie do każdego talerza po dwie połówki ugotowanego na twardo jajka.

Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami i kiełbasą możecie zrobić w każdej chwili, bez konieczności wcześniejszego nastawiania zakwasu. Do jego przygotowania wykorzystałam aromatyczny Barszcz Biały Nasza Specjalność Winiary, w którym znajdziecie polską mąkę, rodzime aromatyczne zioła i przyprawy. Barszcz jest dość łagodny, a jego smak można podkręcić sokiem z kiszonych ogórków.

Smacznego!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika