Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa grochowa z boczkiem i ciecierzycą

0
50min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  słoik
Ciecierzyca konserwowa (słoik lub puszka)
150  g
Boczek wędzony
2  ząbków
1 
Cebula
3 
Ziele angielskie
2 
Liść laurowy
2  szczypt
Chili
trochę
Sól i pieprz do smaku
5 
Ziemniaki
1 
Marchew
1.5  l
Woda

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
6.86 g
Węglowodany
29.48 g
Tłuszcze
38.88 g
Wartość energetyczna
529 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

50 min
Krok 1
5 min
Boczek kroimy w kostkę i lekko podsmażamy na suchej patelni. Przekładamy boczek na talerz.
Krok 2
5 min
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, szklimy na wytopionym tłuszczu. Dodajemy dwie szczypty papryczki chili.
Krok 3
3 min
Czosnek lekko miażdżymy, obieramy z łupinek, kroimy w plasterki. Dodajemy do zeszklonej cebuli razem i chwilę smażymy, aż uwolni swój aromat.
Krok 4
5 min
W garnku zagotowujemy 1 l wody, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe oraz boczek i cebulkę.
Krok 5
20 min
Ziemniaki i marchewkę obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do garnka z zupą, gotujemy 10 minut.
Krok 6
10 min
Zawartość opakowania z zupą grochową rozprowadzamy w 0,5 l wody, dodajemy do garnka, gotujemy do miękkości ziemniaków. Chwilę przed końcem gotowania dodajemy odsączoną i przepłukaną na sicie ciecierzycę.
Krok 7
2 min
Zupę podajemy udekorowaną posiekaną natką pietruszki.
Zupa grochowa z boczkiem i ciecierzycą

Krok 1 z 7

Boczek kroimy w kostkę i lekko podsmażamy na suchej patelni. Przekładamy boczek na talerz.

Zupa grochowa z boczkiem i ciecierzycą

Krok 2 z 7

Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, szklimy na wytopionym tłuszczu. Dodajemy dwie szczypty papryczki chili.

Zupa grochowa z boczkiem i ciecierzycą

Krok 3 z 7

Czosnek lekko miażdżymy, obieramy z łupinek, kroimy w plasterki. Dodajemy do zeszklonej cebuli razem i chwilę smażymy, aż uwolni swój aromat.

Zupa grochowa z boczkiem i ciecierzycą

Krok 4 z 7

W garnku zagotowujemy 1 l wody, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe oraz boczek i cebulkę.

Zupa grochowa z boczkiem i ciecierzycą

Krok 5 z 7

Ziemniaki i marchewkę obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do garnka z zupą, gotujemy 10 minut.

Zupa grochowa z boczkiem i ciecierzycą

Krok 6 z 7

Zawartość opakowania z zupą grochową rozprowadzamy w 0,5 l wody, dodajemy do garnka, gotujemy do miękkości ziemniaków. Chwilę przed końcem gotowania dodajemy odsączoną i przepłukaną na sicie ciecierzycę.

Zupa grochowa z boczkiem i ciecierzycą

Krok 7 z 7

Zupę podajemy udekorowaną posiekaną natką pietruszki.

Pożywna zupa grochowa z boczkiem i ciecierzycą jest idealna na chłodniejsze dni. Syci na długo i przyjemnie rozgrzewa. Tradycyjna grochówka jest czasochłonna, ale kiedy sięgniecie po Zupę grochową Nasza Specjalność Winiary i ciecierzycę konserwową, Wasza zupa, aromatyczna i idealnie przyprawiona, będzie gotowa w pół godziny.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika