Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa kartoflanka z boczkiem
Zupa kartoflanka z boczkiem
Zupa kartoflanka z boczkiem
Zupa kartoflanka z boczkiem
Zupa kartoflanka z boczkiem
Zupa kartoflanka z boczkiem
Zupa kartoflanka z boczkiem
Zupa kartoflanka z boczkiem

Zupa kartoflanka z boczkiem

(0)
2 godz
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3 
Większe ziemniaki
2  główek
Czosnek
30  dag
Boczek wędzony
1  opakowanie
Zupa jarzynowa nasza specjalność WINIARY
1  kawałek
Papryczka chili lub szczypta suszonej
1 
Cebula
trochę
Olej do podsmażenia
1  szczypta
Kurkuma
1  szczypta
Majeranek
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
1 
Liść laurowy
3 
Ziarenka ziela angielskiego
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
16.67 g
Węglowodany
17.42 g
Tłuszcze
24.58 g
Wartość energetyczna
378.56 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Kartoflanka na wędzonym boczku z pieczonym czosnkiem i ostrą papryką to zupełnie nieskomplikowana zupa, którą można ugotować ze składników, które zazwyczaj mamy pod ręką (a jeśli nie, nie ma problemu ze zdobyciem ich w pobliskim sklepie). Głównym bohaterem dania są oczywiście ziemniaki, a tych zazwyczaj nie brakuje w naszych kuchniach. Aby kartoflanka miała wyjątkowy smak i aromat, przygotowywana jest na wędzonym boczku lub kościach wędzonych. Ja sięgnęłam po boczek, który dodatkowo trafił do zupy w postaci apetycznych skwarek. Jako bazę do kartoflanki wykorzystałam Zupę jarzynową Nasza Specjalność Winiary, która dodała jej smaku i odpowiednio zagęściła.

Świetnym dodatkiem do kartoflanki jest pieczony czosnek. Jeśli nie jesteście przekonani co do jego ilości (dwie główki), uspokoję Was – pieczony czosnek traci ostrość, jest bardzo delikatny w smaku i ma kremową konsystencję, pasuje więc do kartoflanki idealnie! Podobnie jak ostra papryka, bo kartoflanka w zimowej odsłonie powinna szybko rozgrzewać. Jeśli nie macie pod ręką świeżej papryczki chili , możecie wykorzystać suszoną. Ja dodałam świeżą, koniecznie z nasionami, bo chciałam, żeby kartoflanka była naprawdę ostra. Oczywiście ilość ostrej papryki najlepiej dostosować do własnych upodobań, bo każdy ma inne granice wytrzymałości?.

Z podanej ilości składników otrzymacie 3-4 porcje zupy.

Sprawdź inne mięsne propozycje!
Zupa porowa z pulpetami
Zupa strogonow z wołowiną
Zupa gulaszowa z wołowiną i pieczarkami
Zupa toskańska z kurczakiem
Indyjska zupa gulaszowa z jagnięciną

Przygotowanie

120 min
  • Krok 1

    30 min
    Boczek kroimy na pół, jedną połowę przekładamy do garnka, zalewamy 0,7 l wody, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, zagotowujemy i gotujemy pół godziny.
  • Krok 2

    6 min
    Nagrzewamy piekarnik do 180oC. Odcinamy wierzchnią część główek czosnku, przekładamy główki do naczynia żaroodpornego, skrapiamy olejem, oprószamy majerankiem.
  • Krok 3

    40 min
    Pieczemy czosnek 40 minut.
  • Krok 4

    10 min
    Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podduszamy na niewielkiej ilości oleju z dodatkiem szczypty kurkumy i drobno posiekanej papryczki chili.
  • Krok 5

    6 min
    Drugą połowę boczku kroimy w kostkę, wrzucamy na suchą patelnię i lekko podsmażamy. Kiedy wytopi się tłuszcz, dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę cebulę oraz kawałek papryczki chili, oprószamy całość szczyptą kurkumy.
  • Krok 6

    10 min
    Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy zawartość patelni do garnka z boczkiem. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy 10 minut.
  • Krok 7

    10 min
    Zawartość opakowania z zupą rozprowadzamy w szklance wody (0,25 l), dodajemy do garnka, gotujemy 10 minut często mieszając.
  • Krok 8

    5 min
    Upieczony czosnek wyciągamy z piekarnika. Kiedy lekko ostygnie, do wyższego naczynia wyciskamy zawartość z łupinek, dodajemy chochelkę zupy, miksujemy na krem, dodajemy do garnka z zupą.
  • Krok 9

    3 min
    Zupę na talerzach posypujemy zieleniną.
Zupa kartoflanka z boczkiem

Krok 1 z 9

Boczek kroimy na pół, jedną połowę przekładamy do garnka, zalewamy 0,7 l wody, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, zagotowujemy i gotujemy pół godziny.

Zupa kartoflanka z boczkiem

Krok 2 z 9

Nagrzewamy piekarnik do 180oC. Odcinamy wierzchnią część główek czosnku, przekładamy główki do naczynia żaroodpornego, skrapiamy olejem, oprószamy majerankiem.

Zupa kartoflanka z boczkiem

Krok 3 z 9

Pieczemy czosnek 40 minut.

Zupa kartoflanka z boczkiem

Krok 4 z 9

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podduszamy na niewielkiej ilości oleju z dodatkiem szczypty kurkumy i drobno posiekanej papryczki chili.

Zupa kartoflanka z boczkiem

Krok 5 z 9

Drugą połowę boczku kroimy w kostkę, wrzucamy na suchą patelnię i lekko podsmażamy. Kiedy wytopi się tłuszcz, dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę cebulę oraz kawałek papryczki chili, oprószamy całość szczyptą kurkumy.

Zupa kartoflanka z boczkiem

Krok 6 z 9

Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy zawartość patelni do garnka z boczkiem. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy 10 minut.

Zupa kartoflanka z boczkiem

Krok 7 z 9

Zawartość opakowania z zupą rozprowadzamy w szklance wody (0,25 l), dodajemy do garnka, gotujemy 10 minut często mieszając.

Zupa kartoflanka z boczkiem

Krok 8 z 9

Upieczony czosnek wyciągamy z piekarnika. Kiedy lekko ostygnie, do wyższego naczynia wyciskamy zawartość z łupinek, dodajemy chochelkę zupy, miksujemy na krem, dodajemy do garnka z zupą.

Zupa kartoflanka z boczkiem

Krok 9 z 9

Zupę na talerzach posypujemy zieleniną.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez soi
  • Obiad
  • Przystawka
  • środek do polerowania kuchni
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa grochowa na wędzonym boczku z soczewicą

    Zupa grochowa na wędzonym boczku z soczewicą

    47 min Łatwy
  • Zupa grochowa z boczkiem i ciecierzycą

    Zupa grochowa z boczkiem i ciecierzycą

    50 min Łatwy
  • Kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami i kiełbasą

    Kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami i kiełbasą

    39 min Łatwy
  • Pikantna zupa z soczewicy z chili, pieczonym czosnkiem i kolendrą

    Pikantna zupa z soczewicy z chili, pieczonym czosnkiem i kolendrą

    1 godz 45 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu