
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł








Zupa kartoflanka z boczkiem

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Świetnym dodatkiem do kartoflanki jest pieczony czosnek. Jeśli nie jesteście przekonani co do jego ilości (dwie główki), uspokoję Was – pieczony czosnek traci ostrość, jest bardzo delikatny w smaku i ma kremową konsystencję, pasuje więc do kartoflanki idealnie! Podobnie jak ostra papryka, bo kartoflanka w zimowej odsłonie powinna szybko rozgrzewać. Jeśli nie macie pod ręką świeżej papryczki chili , możecie wykorzystać suszoną. Ja dodałam świeżą, koniecznie z nasionami, bo chciałam, żeby kartoflanka była naprawdę ostra. Oczywiście ilość ostrej papryki najlepiej dostosować do własnych upodobań, bo każdy ma inne granice wytrzymałości?.
Z podanej ilości składników otrzymacie 3-4 porcje zupy.
Sprawdź inne mięsne propozycje!
Zupa porowa z pulpetami
Zupa strogonow z wołowiną
Zupa gulaszowa z wołowiną i pieczarkami
Zupa toskańska z kurczakiem
Indyjska zupa gulaszowa z jagnięciną
Przygotowanie
Krok 1
30 minKrok 2
6 minKrok 3
40 minKrok 4
10 minKrok 5
6 minKrok 6
10 minKrok 7
10 minKrok 8
5 minKrok 9
3 min
Krok 1 z 9
Boczek kroimy na pół, jedną połowę przekładamy do garnka, zalewamy 0,7 l wody, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, zagotowujemy i gotujemy pół godziny.

Krok 2 z 9
Nagrzewamy piekarnik do 180oC. Odcinamy wierzchnią część główek czosnku, przekładamy główki do naczynia żaroodpornego, skrapiamy olejem, oprószamy majerankiem.

Krok 3 z 9
Pieczemy czosnek 40 minut.

Krok 4 z 9
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podduszamy na niewielkiej ilości oleju z dodatkiem szczypty kurkumy i drobno posiekanej papryczki chili.

Krok 5 z 9
Drugą połowę boczku kroimy w kostkę, wrzucamy na suchą patelnię i lekko podsmażamy. Kiedy wytopi się tłuszcz, dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę cebulę oraz kawałek papryczki chili, oprószamy całość szczyptą kurkumy.

Krok 6 z 9
Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy zawartość patelni do garnka z boczkiem. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy 10 minut.

Krok 7 z 9
Zawartość opakowania z zupą rozprowadzamy w szklance wody (0,25 l), dodajemy do garnka, gotujemy 10 minut często mieszając.

Krok 8 z 9
Upieczony czosnek wyciągamy z piekarnika. Kiedy lekko ostygnie, do wyższego naczynia wyciskamy zawartość z łupinek, dodajemy chochelkę zupy, miksujemy na krem, dodajemy do garnka z zupą.

Krok 9 z 9
Zupę na talerzach posypujemy zieleniną.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0