Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa strogonow z wołowiną
Zupa strogonow z wołowiną
Zupa strogonow z wołowiną
Zupa strogonow z wołowiną
Zupa strogonow z wołowiną
Zupa strogonow z wołowiną
Zupa strogonow z wołowiną

Zupa strogonow z wołowiną

(5)
47min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Ania

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Pieczarki
2 
Papryka czerwona
1 
Papryka żółta
2 
Biała cebula
1 
Czerwona cebula
2  ząbków
Czosnek
300  g
Polędwica wołowa
300  g
Mięso wieprzowe z szynki
1  l
Bulion warzywny
2  opakowań
Pasta z Pomysłem na... Zupę pomidorową WINIARY
3  łyżek
Oliwa
100  ml
Śmietana 30%
1  łyżeczka
Słodka papryka
0.5  łyżeczka
Kurkuma
0.5  łyżeczka
Ostra papryka
1  liść
Laurowy
trochę
Ziarno ziela angielskiego
1  szczypta
Sól i pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
20.22 g
Węglowodany
19.73 g
Tłuszcze
42.22 g
Wartość energetyczna
530.09 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zupa strogonow z wołowiny to jedno z dań uwielbianych przez Polaków. Doskonale nadaje się do serwowania podczas organizowanego w domu przyjęcia w gronie najbliższych znajomych, niedzielnego obiadu z rodziną czy chociażby na co dzień. Odpowiednio przyrządzone zachwyca nie tylko smakiem, ale dzięki kolorowym warzywom — także wyglądem. Dodatek aromatycznych przypraw sprawia, że zapach wydobywający się z kuchni pobudza apetyt. Zupa jest bardzo treściwa, dlatego śmiało może być podawana zamiast posiłków składających się z dwóch dań. Skąd wywodzi się ta popularna potrawa? Z jakich składników powstaje zupa strogonow? Przepis wcale nie jest skomplikowany!

Zupa strogonow i jej rodowód
Wspomniana potrawa ma wiele nazw: strogonow, zupa Boeuf Stroganow, beef Strogonoff albo polędwica á la Stroganoff. Ta różnorodność wynika zapewne z połączenia w daniu rosyjskich i francuskich tradycji kulinarnych. Jego nazwa ma wywodzić się od XIX-wiecznego rosyjskiego rodu Stroganowów, a dokładniej — generała, ministra i gubernatora Aleksandra Grigorjewicza Stroganowa. Kto i w jakich okolicznościach miał jednak wymyślić tę zupę, nadal pozostaje w sferze domysłów. Jedno nie ulega dyskusji — strogonowowi trudno się oprzeć nawet w obecnych czasach!

Łatwy i szybki przepis na zupę strogonow
Jak łatwa w wykonaniu jest strogonow zupa? Przepis przez nas prezentowany nie przysporzy Ci żadnych problemów! Wystarczy niespełna 50 minut, by cieszyć się wybitnym smakiem tego dania przyrządzonego w domowym zaciszu. Jego podstawę stanowi wysokiej jakości polędwica wołowa i mięso wieprzowe z szynki. Należy je obrać z błon, a następnie pokroić w średniej wielkości kostkę. Dużą rolę odgrywają również świeże warzywa, w tym pieczarki, czerwona oraz żółta papryka, cebula biała i czerwona, a także aromatyczny czosnek. Odpowiednio pokrojone warzywa wrzuca się do garnka, w którym podsmażane jest mięso. W dalszej kolejności całość posypuje się przyprawami do smaku — kurkumą, ostrą i słodką papryką, solą, pieprzem. Dla podkreślenia walorów warto dorzucić odrobinę ziela angielskiego oraz liść laurowy. Po kilku minutach składniki należy zalać bulionem i tak gotować na małym ogniu, aż warzywa i mięso nie staną się miękkie. Na koniec wystarczy już tylko dodać dwa opakowania Pasty z Pomysłem na... Zupę pomidorową WINIARY. Opcjonalnie do garnka można dolać odrobinę śmietany 30%, aby nadać daniu kremowej konsystencji. Tak przygotowaną potrawę można podać z ryżem, chlebem lub bez dodatków — wedle uznania. Życzymy smacznego!

Szukasz więcej przepisów na dania jednogarnkowe? Zobacz między innymi:
Zupa z ciecierzycy z kiełbasą
Zupa gulaszowa z pieczarkami
Zupa fasolowa z boczkiem i ziemniakami
Leczo z kurczakiem
Zupa meksykańska z fasolką
Zupa gulaszowa z kluseczkami
Włoska zupa z soczewicy na białym winie
Kwaśnica z prażokami
Zupa afrykańska

Przygotowanie

47 min
  • Krok 1

    2 min
    Mięso umyć, oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki.
  • Krok 2

    3 min
    Pieczarki obrać, umyć, pokroić w plasterki. Papryki umyć i pokroić w paski lub nieduże prostokątne kawałki. Cebulę i czosnek obrać – cebulę pokroić w krążki, czosnek w cienkie paseczki.
  • Krok 3

    5 min
    Na dnie dużego garnka rozgrzać odrobinę oliwy. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić kawałki mięsa. Kiedy mięso zacnie się ścinać, dodać przygotowane warzywa. Wsypać przyprawy.
  • Krok 4

    3 min
    Całość krótko podsmażyć – często mieszając, a następnie zalać bulionem.
  • Krok 5

    30 min
    Gotować na małym ogniu do miękkości wszystkich składników.
  • Krok 6

    2 min
    Pod koniec gotowania 2 opakowania Pasty z Pomysłem na... Zupę pomidorową WINIARY
  • Krok 7

    1 min
    Strogonow – dla uzyskania aksamitnej konsystencji, można dodatkowo zabielić śmietaną.
  • Krok 8

    1 min
    Podawać sam lub z dodatkami: ryżem czy chlebem.
Zupa strogonow z wołowiną

Krok 1 z 8

Mięso umyć, oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki.

Zupa strogonow z wołowiną

Krok 2 z 8

Pieczarki obrać, umyć, pokroić w plasterki. Papryki umyć i pokroić w paski lub nieduże prostokątne kawałki. Cebulę i czosnek obrać – cebulę pokroić w krążki, czosnek w cienkie paseczki.

Zupa strogonow z wołowiną

Krok 3 z 8

Na dnie dużego garnka rozgrzać odrobinę oliwy. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić kawałki mięsa. Kiedy mięso zacnie się ścinać, dodać przygotowane warzywa. Wsypać przyprawy.

Zupa strogonow z wołowiną

Krok 4 z 8

Całość krótko podsmażyć – często mieszając, a następnie zalać bulionem.

Zupa strogonow z wołowiną

Krok 5 z 8

Gotować na małym ogniu do miękkości wszystkich składników.

Zupa strogonow z wołowiną

Krok 6 z 8

Pod koniec gotowania 2 opakowania Pasty z Pomysłem na... Zupę pomidorową WINIARY

Zupa strogonow z wołowiną

Krok 7 z 8

Strogonow – dla uzyskania aksamitnej konsystencji, można dodatkowo zabielić śmietaną.

Zupa strogonow z wołowiną

Krok 8 z 8

Podawać sam lub z dodatkami: ryżem czy chlebem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Danie główne
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia francuska
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa gulaszowa z wołowiną i pieczarkami

    Zupa gulaszowa z wołowiną i pieczarkami

    1 godz 22 min Średni
  • Zupa krem z zielonych warzyw z grzankami

    Zupa krem z zielonych warzyw z grzankami

    1 godz 7 min Łatwy
  • Zupa z brukwi na kurczaku

    Zupa z brukwi na kurczaku

    1 godz 11 min Średni
  • Zupa porowa z ziemniakami

    Zupa porowa z ziemniakami

    36 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu