Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa strogonow z wołowiną

0
47min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500  g
Pieczarki
2 
Papryka czerwona
1 
Papryka żółta
2 
Biała cebula
1 
Czerwona cebula
2  ząbków
300  g
Polędwica wołowa
300  g
Mięso wieprzowe z szynki
1  l
Bulion warzywny
3  łyżek
Oliwa
100  ml
Śmietana 30%
1  łyżeczka
Słodka papryka
0.5  łyżeczka
Kurkuma
0.5  łyżeczka
Ostra papryka
1  liść
Laurowy
trochę
Ziarno ziela angielskiego
1  szczypta
Sól i pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
20.22 g
Węglowodany
19.73 g
Tłuszcze
42.22 g
Wartość energetyczna
530.09 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

47 min
Krok 1
2 min
Mięso umyć, oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki.
Krok 2
3 min
Pieczarki obrać, umyć, pokroić w plasterki. Papryki umyć i pokroić w paski lub nieduże prostokątne kawałki. Cebulę i czosnek obrać – cebulę pokroić w krążki, czosnek w cienkie paseczki.
Krok 3
5 min
Na dnie dużego garnka rozgrzać odrobinę oliwy. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić kawałki mięsa. Kiedy mięso zacnie się ścinać, dodać przygotowane warzywa. Wsypać przyprawy.
Krok 4
3 min
Całość krótko podsmażyć – często mieszając, a następnie zalać bulionem.
Krok 5
30 min
Gotować na małym ogniu do miękkości wszystkich składników.
Krok 6
2 min
Pod koniec gotowania 2 opakowania Pasty z Pomysłem na... Zupę pomidorową WINIARY
Krok 7
1 min
Strogonow – dla uzyskania aksamitnej konsystencji, można dodatkowo zabielić śmietaną.
Krok 8
1 min
Podawać sam lub z dodatkami: ryżem czy chlebem.
Zupa strogonow z wołowiną

Krok 1 z 8

Mięso umyć, oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki.

Zupa strogonow z wołowiną

Krok 2 z 8

Pieczarki obrać, umyć, pokroić w plasterki. Papryki umyć i pokroić w paski lub nieduże prostokątne kawałki. Cebulę i czosnek obrać – cebulę pokroić w krążki, czosnek w cienkie paseczki.

Zupa strogonow z wołowiną

Krok 3 z 8

Na dnie dużego garnka rozgrzać odrobinę oliwy. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić kawałki mięsa. Kiedy mięso zacnie się ścinać, dodać przygotowane warzywa. Wsypać przyprawy.

Zupa strogonow z wołowiną

Krok 4 z 8

Całość krótko podsmażyć – często mieszając, a następnie zalać bulionem.

Zupa strogonow z wołowiną

Krok 5 z 8

Gotować na małym ogniu do miękkości wszystkich składników.

Zupa strogonow z wołowiną

Krok 6 z 8

Pod koniec gotowania 2 opakowania Pasty z Pomysłem na... Zupę pomidorową WINIARY

Zupa strogonow z wołowiną

Krok 7 z 8

Strogonow – dla uzyskania aksamitnej konsystencji, można dodatkowo zabielić śmietaną.

Zupa strogonow z wołowiną

Krok 8 z 8

Podawać sam lub z dodatkami: ryżem czy chlebem.

Pieczarki, kolorowe papryki, krucha wołowina i miękka wieprzowina połączone w treściwe danie jednogarnkowe. Takie składniki wskazywać mogą jedynie na jedną potrawę… Dziś we wspomnianym garnku bulgocze zupa strogonow. Najlepiej smakuje doprawiona papryką i kurkumą, czyli przyprawami, które doskonale uwydatniają smak potrawy. Zupa strogonow stanowi aromatyczne danie obiadowe – w sam raz na te dni, kiedy nie mamy ochoty gotować dwóch dań. Doskonale nada się także na kolację z rodziną lub przyjaciółmi.

Zupa strogonow ma ciekawy rodowód, bo jest wersją popularnego na całym świecie strogonowa (org. Boeuf Stroganow). To danie z kolei jest połączeniem tradycji kuchni francuskiej i rosyjskiej, zaś jego nazwa podobno pochodzi od rosyjskiego hrabiego, który żył w XIX w. i walczył w wojnach napoleońskich.



Szukasz więcej przepisów na dania jednogarnkowe? Zobacz między innymi:


Zupa z ciecierzycy z kiełbasą
Zupa gulaszowa z pieczarkami
Zupa fasolowa z boczkiem i ziemniakami
Leczo z kurczakiem
Zupa meksykańska z fasolką
Zupa gulaszowa z kluseczkami
Włoska zupa z soczewicy na białym winie
Kwaśnica z prażokami
Zupa afrykańska
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika