Zupa strogonow z wołowiny to jedno z dań uwielbianych przez Polaków. Doskonale nadaje się do serwowania podczas organizowanego w domu przyjęcia w gronie najbliższych znajomych, niedzielnego obiadu z rodziną czy chociażby na co dzień. Odpowiednio przyrządzone zachwyca nie tylko smakiem, ale dzięki kolorowym warzywom — także wyglądem. Dodatek aromatycznych przypraw sprawia, że zapach wydobywający się z kuchni pobudza apetyt. Zupa jest bardzo treściwa, dlatego śmiało może być podawana zamiast posiłków składających się z dwóch dań. Skąd wywodzi się ta popularna potrawa? Z jakich składników powstaje
zupa strogonow?
Przepis wcale nie jest skomplikowany!
Zupa strogonow i jej rodowód
Wspomniana potrawa ma wiele nazw:
strogonow,
zupa Boeuf Stroganow, beef Strogonoff albo polędwica á la Stroganoff. Ta różnorodność wynika zapewne z połączenia w daniu rosyjskich i francuskich tradycji kulinarnych. Jego nazwa ma wywodzić się od XIX-wiecznego rosyjskiego rodu Stroganowów, a dokładniej — generała, ministra i gubernatora Aleksandra Grigorjewicza Stroganowa. Kto i w jakich okolicznościach miał jednak wymyślić tę zupę, nadal pozostaje w sferze domysłów. Jedno nie ulega dyskusji — strogonowowi trudno się oprzeć nawet w obecnych czasach!
Łatwy i szybki przepis na zupę strogonow
Jak łatwa w wykonaniu jest
strogonow zupa?
Przepis przez nas prezentowany nie przysporzy Ci żadnych problemów! Wystarczy niespełna 50 minut, by cieszyć się wybitnym smakiem tego dania przyrządzonego w domowym zaciszu. Jego podstawę stanowi wysokiej jakości polędwica wołowa i mięso wieprzowe z szynki. Należy je obrać z błon, a następnie pokroić w średniej wielkości kostkę. Dużą rolę odgrywają również świeże warzywa, w tym pieczarki, czerwona oraz żółta papryka, cebula biała i czerwona, a także aromatyczny czosnek. Odpowiednio pokrojone warzywa wrzuca się do garnka, w którym podsmażane jest mięso. W dalszej kolejności całość posypuje się przyprawami do smaku — kurkumą, ostrą i słodką papryką, solą, pieprzem. Dla podkreślenia walorów warto dorzucić odrobinę ziela angielskiego oraz liść laurowy. Po kilku minutach składniki należy zalać bulionem i tak gotować na małym ogniu, aż warzywa i mięso nie staną się miękkie. Na koniec wystarczy już tylko dodać dwa opakowania Pasty z Pomysłem na... Zupę pomidorową WINIARY. Opcjonalnie do garnka można dolać odrobinę śmietany 30%, aby nadać daniu kremowej konsystencji. Tak przygotowaną potrawę można podać z ryżem, chlebem lub bez dodatków — wedle uznania. Życzymy smacznego!
Szukasz więcej przepisów na dania jednogarnkowe? Zobacz między innymi:
Zupa z ciecierzycy z kiełbasą
Zupa gulaszowa z pieczarkami
Zupa fasolowa z boczkiem i ziemniakami
Leczo z kurczakiem
Zupa meksykańska z fasolką
Zupa gulaszowa z kluseczkami
Włoska zupa z soczewicy na białym winie
Kwaśnica z prażokami
Zupa afrykańska
Komentarze 0