Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ogniste smaki i kolory! Słodkie pomidory, ostra papryka, soczysta pomarańcza… dodatek ciecierzycy sprawia, że zupa z ciecierzycy z kiełbasą staje się wyjątkowo pożywna, dostarczy także odpowiednią porcję białka. Gęsta zupa z ciecierzycy z kiełbasą to prosta potrawa jednogarnkowa –pierwsze i drugie danie w jednym. Jeśli podwoicie proporcje, wystarczy dla całej rodziny na dwa dni.
Pomidorki koktajlowe umyć, przekroić na połówki i wraz z czosnkiem (ząbków nie obierać) umieścić na blasze lub w naczyniu żaroodpornym. Całość skropić oliwą, posypać oregano, wstawić do piekarnika i zapiekać przez ok. 20 minut.
Krok 3
6 min
Tak przygotowane warzywa zeszklić na oliwie, na dnie większego garnka. W trakcie smażenie dodać posiekaną papryczkę chilli (bez ziarenek) oraz kurkumę.
Krok 4
5 min
Do zeszklonych warzyw dodać puszkę pomidorów, ciecierzycę, wyciśnięty sok z pomarańczy oraz upieczone pomidorki wraz z czosnkiem.
Krok 5
20 min
Całość zalać bulionem, gotować na małym ogniu przez ok. 20 minut.
Krok 6
5 min
Kiełbasę obrać, pokroić na grube plastry, delikatnie przesmażyć na suchej patelni – tak, aby wytopiła się część tłuszczu. Podsmażoną dodać do zupy.
Krok 7
3 min
Pod koniec gotowania zupę doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.
Krok 1
z
7
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.
Krok 2
z
7
Pomidorki koktajlowe umyć, przekroić na połówki i wraz z czosnkiem (ząbków nie obierać) umieścić na blasze lub w naczyniu żaroodpornym. Całość skropić oliwą, posypać oregano, wstawić do piekarnika i zapiekać przez ok. 20 minut.
Krok 3
z
7
Tak przygotowane warzywa zeszklić na oliwie, na dnie większego garnka. W trakcie smażenie dodać posiekaną papryczkę chilli (bez ziarenek) oraz kurkumę.
Krok 4
z
7
Do zeszklonych warzyw dodać puszkę pomidorów, ciecierzycę, wyciśnięty sok z pomarańczy oraz upieczone pomidorki wraz z czosnkiem.
Krok 5
z
7
Całość zalać bulionem, gotować na małym ogniu przez ok. 20 minut.
Krok 6
z
7
Kiełbasę obrać, pokroić na grube plastry, delikatnie przesmażyć na suchej patelni – tak, aby wytopiła się część tłuszczu. Podsmażoną dodać do zupy.
Krok 7
z
7
Pod koniec gotowania zupę doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0