Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Chcesz jeszcze więcej marchewki? Zobacz inne nasze przepisy:
Wszystkie warzywa obieramy.
Cebulę, czosnek i imbir siekamy w drobną kosteczkę. Marchewki kroimy w cienkie plasterki, ziemniaki w kostkę.
W dużym garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią cebulę, czosnek oraz imbir – rumienimy na złoty kolor w międzyczasie dodając przyprawy.
Dorzucamy ziemniaki oraz marchewkę, obsmażamy całość przez 3 minuty, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości wszystkich warzyw.
Kiedy warzywa zmiękną, miksujemy zupę blenderem na gładki krem, dolewamy sok z pomarańczy, doprawiamy solą i pieprzem. Opcjonalnie dodajemy kilka łyżek śmietany 12%. Mieszamy.
Zupę marchewkową podajemy udekorowaną pestkami dyni, ew. posiekaną natką zielonej pietruszki.