Zupa marchewkowa
33min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
4.54 g
Węglowodany
20.25 g
Tłuszcze
17.59 g
Wartość energetyczna
244.87 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
33 min
Krok 1
3 min
Wszystkie warzywa obieramy.
Krok 2
2 min
Cebulę, czosnek i imbir siekamy w drobną kosteczkę. Marchewki kroimy w cienkie plasterki, ziemniaki w kostkę.
Krok 3
5 min
W dużym garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią cebulę, czosnek oraz imbir – rumienimy na złoty kolor w międzyczasie dodając przyprawy.
Krok 4
20 min
Dorzucamy ziemniaki oraz marchewkę, obsmażamy całość przez 3 minuty, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości wszystkich warzyw.
Krok 5
2 min
Kiedy warzywa zmiękną, miksujemy zupę blenderem na gładki krem, dolewamy sok z pomarańczy, doprawiamy solą i pieprzem. Opcjonalnie dodajemy kilka łyżek śmietany 12%. Mieszamy.
Krok 6
1 min
Zupę marchewkową podajemy udekorowaną pestkami dyni, ew. posiekaną natką zielonej pietruszki.
Klasyczna zupa marchewkowa. Pożywny krem, który wyjątkowo smakuje także najmłodszym domownikom. Zupa marchewkowa zawiera sporo witamin z grupy A, za sprawą dodatku kurkumy wzmacnia odporność. Kremową zupę marchewkową przygotujemy w niecałą godzinę. Do dzieła!
Chcesz jeszcze więcej marchewki? Zobacz inne nasze przepisy:
Komentarze 0