Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa marchewkowa

0
33min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Duża cebula
1  ząbek
2  cm
Kawałek imbiru
3 
Ziemniaki
6 
Marchewka
1.5  l
Woda
4  łyżek
Oliwa
1 
Pomarańcza
0.5  łyżeczka
Kurkuma
0.5  łyżeczka
Cynamon
1  szczypta
Ostra papryka
trochę
Pestki dyni
trochę
Posiekana zielona pietruszka
4  łyżek
Śmietana 12%

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
4.54 g
Węglowodany
20.25 g
Tłuszcze
17.59 g
Wartość energetyczna
244.87 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

33 min
Krok 1
3 min
Wszystkie warzywa obieramy.
Krok 2
2 min
Cebulę, czosnek i imbir siekamy w drobną kosteczkę. Marchewki kroimy w cienkie plasterki, ziemniaki w kostkę.
Krok 3
5 min
W dużym garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią cebulę, czosnek oraz imbir – rumienimy na złoty kolor w międzyczasie dodając przyprawy.
Krok 4
20 min
Dorzucamy ziemniaki oraz marchewkę, obsmażamy całość przez 3 minuty, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości wszystkich warzyw.
Krok 5
2 min
Kiedy warzywa zmiękną, miksujemy zupę blenderem na gładki krem, dolewamy sok z pomarańczy, doprawiamy solą i pieprzem. Opcjonalnie dodajemy kilka łyżek śmietany 12%. Mieszamy.
Krok 6
1 min
Zupę marchewkową podajemy udekorowaną pestkami dyni, ew. posiekaną natką zielonej pietruszki.
Zupa marchewkowa

Krok 1 z 6

Wszystkie warzywa obieramy.

Zupa marchewkowa

Krok 2 z 6

Cebulę, czosnek i imbir siekamy w drobną kosteczkę. Marchewki kroimy w cienkie plasterki, ziemniaki w kostkę.

Zupa marchewkowa

Krok 3 z 6

W dużym garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią cebulę, czosnek oraz imbir – rumienimy na złoty kolor w międzyczasie dodając przyprawy.

Zupa marchewkowa

Krok 4 z 6

Dorzucamy ziemniaki oraz marchewkę, obsmażamy całość przez 3 minuty, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości wszystkich warzyw.

Zupa marchewkowa

Krok 5 z 6

Kiedy warzywa zmiękną, miksujemy zupę blenderem na gładki krem, dolewamy sok z pomarańczy, doprawiamy solą i pieprzem. Opcjonalnie dodajemy kilka łyżek śmietany 12%. Mieszamy.

Zupa marchewkowa

Krok 6 z 6

Zupę marchewkową podajemy udekorowaną pestkami dyni, ew. posiekaną natką zielonej pietruszki.

Klasyczna zupa marchewkowa. Pożywny krem, który wyjątkowo smakuje także najmłodszym domownikom. Zupa marchewkowa zawiera sporo witamin z grupy A, za sprawą dodatku kurkumy wzmacnia odporność. Kremową zupę marchewkową przygotujemy w niecałą godzinę. Do dzieła!

Chcesz jeszcze więcej marchewki? Zobacz inne nasze przepisy:

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika