Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Odrobina egzotyki w misce! Słodka pomarańcza, kwaśna limonka, aromatyczny kokos… Za sprawą awokado i mleczka kokosowego egzotyczna zupa krem ma wyjątkowo aksamitną konsystencję. Podana z chrupiącymi orzeszkami nerkowca i posypana płatkami migdałowymi, egzotyczna zupa krem przywoła wspomnienia rajskich wakacji i sprawi, że zaczniemy planować kolejne.
Przygotowanie
20 min
Krok 1
3 min
Cebulę, marchewki i imbir obieramy. Cebulę siekamy, marchewki kroimy na plasterki, imbir ucieramy na tarce. W miseczce łączymy wszystkie przyprawy.
Krok 2
10 min
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulę, marchew i imbir, dodajemy przyprawy – szklimy, a następnie podlewając wodą – dusimy aż marchewka zmięknie.
Krok 3
1 min
W międzyczasie wyciskamy sok z pomarańczy oraz limonki. Awokado obieramy i wydrążamy.
Krok 4
5 min
Do uduszonych warzyw dodajemy awokado, dolewamy mleko kokosowe, sok z pomarańczy oraz limonki, doprawiamy solą i pieprzem. Przy użyciu blendera miksujemy wszystko na gładką zupę krem, dolewając wody – do uzyskania pożądanej konsystencji. Na koniec zupę dobrze jest zagotować.
Krok 5
1 min
Egzotyczną zupę krem posypujemy płatkami migdałów i posiekaną natką pietruszki, podajemy z dodatkiem orzechów nerkowca.
Krok 1
z
5
Cebulę, marchewki i imbir obieramy. Cebulę siekamy, marchewki kroimy na plasterki, imbir ucieramy na tarce. W miseczce łączymy wszystkie przyprawy.
Krok 2
z
5
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulę, marchew i imbir, dodajemy przyprawy – szklimy, a następnie podlewając wodą – dusimy aż marchewka zmięknie.
Krok 3
z
5
W międzyczasie wyciskamy sok z pomarańczy oraz limonki. Awokado obieramy i wydrążamy.
Krok 4
z
5
Do uduszonych warzyw dodajemy awokado, dolewamy mleko kokosowe, sok z pomarańczy oraz limonki, doprawiamy solą i pieprzem. Przy użyciu blendera miksujemy wszystko na gładką zupę krem, dolewając wody – do uzyskania pożądanej konsystencji. Na koniec zupę dobrze jest zagotować.
Krok 5
z
5
Egzotyczną zupę krem posypujemy płatkami migdałów i posiekaną natką pietruszki, podajemy z dodatkiem orzechów nerkowca.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0