Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Egzotyczna zupa krem: marchew, kokos, awokado

(0)
20min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Ania
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Cebula
8 
Marchewka
1  cm
Kawałek imbiru
1 
Awokado (miękkie)
1 
Pomarańcza
1 
Limonka
1  puszka
Mleczko Kokosowe
0.5  łyżeczka
Kurkuma
0.5  łyżeczka
Cynamon
0.5  łyżeczka
Ostra papryka
1  łyżeczka
Słodka papryka
2  łyżek
Oliwa
trochę
Orzechy nerkowca
trochę
Płatki migdałów
1  pęczek
Natka pietruszki
1  szczypta
Sól pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
5.82 g
Węglowodany
32.59 g
Tłuszcze
24.04 g
Wartość energetyczna
346.49 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Odrobina egzotyki w misce! Słodka pomarańcza, kwaśna limonka, aromatyczny kokos… Za sprawą awokado i mleczka kokosowego egzotyczna zupa krem ma wyjątkowo aksamitną konsystencję. Podana z chrupiącymi orzeszkami nerkowca i posypana płatkami migdałowymi, egzotyczna zupa krem przywoła wspomnienia rajskich wakacji i sprawi, że zaczniemy planować kolejne.

Przygotowanie

20 min
  • Krok 1

    3 min
    Cebulę, marchewki i imbir obieramy. Cebulę siekamy, marchewki kroimy na plasterki, imbir ucieramy na tarce. W miseczce łączymy wszystkie przyprawy.
  • Krok 2

    10 min
    W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulę, marchew i imbir, dodajemy przyprawy – szklimy, a następnie podlewając wodą – dusimy aż marchewka zmięknie.
  • Krok 3

    1 min
    W międzyczasie wyciskamy sok z pomarańczy oraz limonki. Awokado obieramy i wydrążamy.
  • Krok 4

    5 min
    Do uduszonych warzyw dodajemy awokado, dolewamy mleko kokosowe, sok z pomarańczy oraz limonki, doprawiamy solą i pieprzem. Przy użyciu blendera miksujemy wszystko na gładką zupę krem, dolewając wody – do uzyskania pożądanej konsystencji. Na koniec zupę dobrze jest zagotować.
  • Krok 5

    1 min
    Egzotyczną zupę krem posypujemy płatkami migdałów i posiekaną natką pietruszki, podajemy z dodatkiem orzechów nerkowca.
Egzotyczna zupa krem: marchew, kokos, awokado

Krok 1 z 5

Cebulę, marchewki i imbir obieramy. Cebulę siekamy, marchewki kroimy na plasterki, imbir ucieramy na tarce. W miseczce łączymy wszystkie przyprawy.

Egzotyczna zupa krem: marchew, kokos, awokado

Krok 2 z 5

W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulę, marchew i imbir, dodajemy przyprawy – szklimy, a następnie podlewając wodą – dusimy aż marchewka zmięknie.

Egzotyczna zupa krem: marchew, kokos, awokado

Krok 3 z 5

W międzyczasie wyciskamy sok z pomarańczy oraz limonki. Awokado obieramy i wydrążamy.

Egzotyczna zupa krem: marchew, kokos, awokado

Krok 4 z 5

Do uduszonych warzyw dodajemy awokado, dolewamy mleko kokosowe, sok z pomarańczy oraz limonki, doprawiamy solą i pieprzem. Przy użyciu blendera miksujemy wszystko na gładką zupę krem, dolewając wody – do uzyskania pożądanej konsystencji. Na koniec zupę dobrze jest zagotować.

Egzotyczna zupa krem: marchew, kokos, awokado

Krok 5 z 5

Egzotyczną zupę krem posypujemy płatkami migdałów i posiekaną natką pietruszki, podajemy z dodatkiem orzechów nerkowca.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa marchewkowa

    33 min Łatwy
  • Zupa marchewkowa z imbirem

    34 min Łatwy
  • Zupa z botwiny z mlekiem kokosowym

    28 min Łatwy
  • Indyjska zupa tikka masala

    50 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu