Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Egzotyczna zupa krem: marchew, kokos, awokado

0
20min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Cebula
8 
Marchewka
1  cm
Kawałek imbiru
1 
Awokado (miękkie)
1 
Pomarańcza
1 
Limonka
1  puszka
Mleczko kokosowe
0.5  łyżeczka
Kurkuma
0.5  łyżeczka
Cynamon
0.5  łyżeczka
Ostra papryka
1  łyżeczka
Słodka papryka
2  łyżek
Oliwa
trochę
Orzechy nerkowca
trochę
Płatki migdałów
1  pęczek
Natka pietruszki
1  szczypta
Sól pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
6.55 g
Węglowodany
29.15 g
Tłuszcze
29.54 g
Wartość energetyczna
378.75 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

20 min
Krok 1
3 min
Cebulę, marchewki i imbir obieramy. Cebulę siekamy, marchewki kroimy na plasterki, imbir ucieramy na tarce. W miseczce łączymy wszystkie przyprawy.
Krok 2
10 min
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulę, marchew i imbir, dodajemy przyprawy – szklimy, a następnie podlewając wodą – dusimy aż marchewka zmięknie.
Krok 3
1 min
W międzyczasie wyciskamy sok z pomarańczy oraz limonki. Awokado obieramy i wydrążamy.
Krok 4
5 min
Do uduszonych warzyw dodajemy awokado, dolewamy mleko kokosowe, sok z pomarańczy oraz limonki, doprawiamy solą i pieprzem. Przy użyciu blendera miksujemy wszystko na gładką zupę krem, dolewając wody – do uzyskania pożądanej konsystencji. Na koniec zupę dobrze jest zagotować.
Krok 5
1 min
Egzotyczną zupę krem posypujemy płatkami migdałów i posiekaną natką pietruszki, podajemy z dodatkiem orzechów nerkowca.
Egzotyczna zupa krem: marchew, kokos, awokado

Krok 1 z 5

Cebulę, marchewki i imbir obieramy. Cebulę siekamy, marchewki kroimy na plasterki, imbir ucieramy na tarce. W miseczce łączymy wszystkie przyprawy.

Egzotyczna zupa krem: marchew, kokos, awokado

Krok 2 z 5

W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulę, marchew i imbir, dodajemy przyprawy – szklimy, a następnie podlewając wodą – dusimy aż marchewka zmięknie.

Egzotyczna zupa krem: marchew, kokos, awokado

Krok 3 z 5

W międzyczasie wyciskamy sok z pomarańczy oraz limonki. Awokado obieramy i wydrążamy.

Egzotyczna zupa krem: marchew, kokos, awokado

Krok 4 z 5

Do uduszonych warzyw dodajemy awokado, dolewamy mleko kokosowe, sok z pomarańczy oraz limonki, doprawiamy solą i pieprzem. Przy użyciu blendera miksujemy wszystko na gładką zupę krem, dolewając wody – do uzyskania pożądanej konsystencji. Na koniec zupę dobrze jest zagotować.

Egzotyczna zupa krem: marchew, kokos, awokado

Krok 5 z 5

Egzotyczną zupę krem posypujemy płatkami migdałów i posiekaną natką pietruszki, podajemy z dodatkiem orzechów nerkowca.

Odrobina egzotyki w misce! Słodka pomarańcza, kwaśna limonka, aromatyczny kokos… Za sprawą awokado i mleczka kokosowego egzotyczna zupa krem ma wyjątkowo aksamitną konsystencję. Podana z chrupiącymi orzeszkami nerkowca i posypana płatkami migdałowymi, egzotyczna zupa krem przywoła wspomnienia rajskich wakacji i sprawi, że zaczniemy planować kolejne.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika