Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Krem z dyni z pieczoną gruszką

(1)
1 godz 53 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Dynia piżmowa
3 
Marchewka
4 
Ziemniak mały
1 
Pomarańcza
1 
Cebula
2  ząbków
5  gałązek
Rozmaryn
3 
Gruszki
1.5  l
Woda
5  łyżek
Oliwa
0.5  łyżeczka
Cynamon
0.5  łyżeczka
Kurkuma
0.5  łyżeczka
Papryka ostra
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
5.37 g
Węglowodany
65.8 g
Tłuszcze
20.45 g
Wartość energetyczna
434.83 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

113 min
Krok 1
8 min
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni.
Krok 2
6 min
Dynię umyć, wydrążyć. Pokroić na kawałki (ze skórką).
Krok 3
5 min
Marchewki umyć i obrać. Pokroić w słupki.
Krok 4
5 min
Gruszki umyć, przekroić na połówki i wydrążyć.
Krok 5
30 min
Dynię oraz marchewki umieścić na blasze, skropić obficie oliwą („natrzeć” nią warzywa) i piec przez około 20 minut w temperaturze 200 stopni – do momentu aż miąższ dyni i marchewki będą półmiękkie (nie rozpadające się). Pod koniec pieczenia dołożyć na blachę gruszki oraz gałązki rozmarynu– skropić je oliwą i zapiekać aż będą chrupkie (ok. 10 minut).
Krok 6
5 min
W międzyczasie obrać ziemniaki, cebulę i czosnek. Cebulę pokroić w piórka, czosnek w plasterki, ziemniaki w kostkę. Przyprawy wymieszać w małej miseczce.
Krok 7
35 min
W dużym garnku rozgrzać oliwę. Dodać cebulę, czosnek i przyprawy– zeszklić. Dodać ziemniaki i i zalać ok. 1,5 litra wody. Dodać bulion warzywny Winiary. Gotować pod przykryciem aż ziemniaki zmiękną.
Krok 8
6 min
Upieczone warzywa wyjąć z piekarnika. Kawałki dyni obrać ze skórki, która będzie teraz bardzo łatwo odchodziła. Odłożyć kilka słupków marchewek oraz dwie połówki gruszki (do podania i dekoracji). Pozostałe połówki obrać ze skórki, pokroić w kostkę.
Krok 9
10 min
Upieczone warzywa dodać do gotującej się zupy, dolać sok wyciśnięty z pomarańczy, wszystko dokładnie wymieszać i zmiksować blenderem na gładką masę. Jeśli krem z dyni będzie zbyt gęsty, dolać wody.
Krok 10
3 min
Krem z dyni podawać gorący, z dodatkiem słupków upieczonych marchewek oraz z kawałkami/połówkami gruszki.
Krem z dyni z pieczoną gruszką

Krok 1 z 10

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni.

Krem z dyni z pieczoną gruszką

Krok 2 z 10

Dynię umyć, wydrążyć. Pokroić na kawałki (ze skórką).

Krem z dyni z pieczoną gruszką

Krok 3 z 10

Marchewki umyć i obrać. Pokroić w słupki.

Krem z dyni z pieczoną gruszką

Krok 4 z 10

Gruszki umyć, przekroić na połówki i wydrążyć.

Krem z dyni z pieczoną gruszką

Krok 5 z 10

Dynię oraz marchewki umieścić na blasze, skropić obficie oliwą („natrzeć” nią warzywa) i piec przez około 20 minut w temperaturze 200 stopni – do momentu aż miąższ dyni i marchewki będą półmiękkie (nie rozpadające się). Pod koniec pieczenia dołożyć na blachę gruszki oraz gałązki rozmarynu– skropić je oliwą i zapiekać aż będą chrupkie (ok. 10 minut).

Krem z dyni z pieczoną gruszką

Krok 6 z 10

W międzyczasie obrać ziemniaki, cebulę i czosnek. Cebulę pokroić w piórka, czosnek w plasterki, ziemniaki w kostkę. Przyprawy wymieszać w małej miseczce.

Krem z dyni z pieczoną gruszką

Krok 7 z 10

W dużym garnku rozgrzać oliwę. Dodać cebulę, czosnek i przyprawy– zeszklić. Dodać ziemniaki i i zalać ok. 1,5 litra wody. Dodać bulion warzywny Winiary. Gotować pod przykryciem aż ziemniaki zmiękną.

Krem z dyni z pieczoną gruszką

Krok 8 z 10

Upieczone warzywa wyjąć z piekarnika. Kawałki dyni obrać ze skórki, która będzie teraz bardzo łatwo odchodziła. Odłożyć kilka słupków marchewek oraz dwie połówki gruszki (do podania i dekoracji). Pozostałe połówki obrać ze skórki, pokroić w kostkę.

Krem z dyni z pieczoną gruszką

Krok 9 z 10

Upieczone warzywa dodać do gotującej się zupy, dolać sok wyciśnięty z pomarańczy, wszystko dokładnie wymieszać i zmiksować blenderem na gładką masę. Jeśli krem z dyni będzie zbyt gęsty, dolać wody.

Krem z dyni z pieczoną gruszką

Krok 10 z 10

Krem z dyni podawać gorący, z dodatkiem słupków upieczonych marchewek oraz z kawałkami/połówkami gruszki.

Zupa w kolorach ostatnich dni lata, przyrządzona na bazie niemalże samych warzyw i owoców! Idealna na pierwsze chłody, delikatnie rozgrzewająca zupa krem z dyni. Z dodatkiem pieczonej, chrupkiej gruszki stanowi danie bardziej wykwintne. Do przygotowania kremu z dyni wybieram zazwyczaj dynię piżmową, która moim zdaniem jest bardziej aromatyczna i ciekawsza w smaku. Zupa krem z dyni przygotowana według poniższego przepisu to także dobry pomysł na pożywny obiad dla wegan czy wegetarian.

Gruszki w zupie? Czemu nie! Zobacz inne przepisy z gruszkami:
Krem z modrej kapusty z gruszką i pieczoną ciecierzycą
Zupa krem z pietruszki i gruszki
Wigilijna zupa z suszu
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika