Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Krem z modrej kapusty z gruszką i pieczoną ciecierzycą

0
1 godz 7 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  główka
Kapusta modra (0,5 kg)
1 
Cebula
2  ząbków
1 
Mały ziemniak
2  łyżek
Masło klarowane
2 
Mała gruszki (u mnie Konferencja)
0.9  l
Wywar warzywny
2  łyżek
Śmietana
1  łyżka
Sok z cytryny
1  szczypta
Sól morska, pieprz biały i cukier do doprawienia
1  g
Wrzątek
1  szklanka
Ciecierzyca (z puszki lub namoczona przez noc i ugotowana)
1  szczypta
Sól morska
1  łyżeczka
Papryka Słodka
1  szczypta
Papryka chili
1  szczypta
Kurkuma
2  łyżek
Oliwa

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
8.64 g
Węglowodany
48.18 g
Tłuszcze
17.36 g
Wartość energetyczna
359.25 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

67 min
Krok 1
1 min
Ciecierzycę odsączamy na sicie i delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym.
Krok 2
2 min
Przekładamy ciecierzycę do plastikowej miski, skrapiamy oliwą, posypujemy papryką słodką, szczyptą ostrej, dodajemy szczyptę kurkumy i soli. Delikatnie potrząsamy miską, aby przyprawy równomiernie pokryły ciecierzycę.
Krok 3
5 min
Przesypujemy ciecierzycę na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C ok. 45 minut (ziarenka powinny być chrupiące).
Krok 4
1 min
Cebulę kroimy w kostkę, podduszamy na maśle.
Krok 5
10 min
Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę dusimy, dodajemy poszatkowaną kapustę, podlewamy czerwonym winem, dusimy pod przykryciem 10 minut.
Krok 6
5 min
Dodajemy do kapusty obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę gruszki, dusimy kolejne 5 minut.
Krok 7
40 min
Podlewamy kapustę wywarem, dodajemy pokrojonego w kostkę ziemniaka, gotujemy do miękkości kapusty, około 30-40 minut.
Krok 8
2 min
Zupę z kapusty miksujemy, doprawiamy sokiem z cytryny, cukrem, solą i białym pieprzem.
Krok 9
1 min
Krem z modrej kapusty podajemy z kleksem śmietany i pieczoną ciecierzycą. Można także udekorować zupę plasterkami grillowanej gruszki.
Krem z modrej kapusty z gruszką i pieczoną ciecierzycą

Krok 1 z 9

Ciecierzycę odsączamy na sicie i delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym.

Krem z modrej kapusty z gruszką i pieczoną ciecierzycą

Krok 2 z 9

Przekładamy ciecierzycę do plastikowej miski, skrapiamy oliwą, posypujemy papryką słodką, szczyptą ostrej, dodajemy szczyptę kurkumy i soli. Delikatnie potrząsamy miską, aby przyprawy równomiernie pokryły ciecierzycę.

Krem z modrej kapusty z gruszką i pieczoną ciecierzycą

Krok 3 z 9

Przesypujemy ciecierzycę na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C ok. 45 minut (ziarenka powinny być chrupiące).

Krem z modrej kapusty z gruszką i pieczoną ciecierzycą

Krok 4 z 9

Cebulę kroimy w kostkę, podduszamy na maśle.

Krem z modrej kapusty z gruszką i pieczoną ciecierzycą

Krok 5 z 9

Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę dusimy, dodajemy poszatkowaną kapustę, podlewamy czerwonym winem, dusimy pod przykryciem 10 minut.

Krem z modrej kapusty z gruszką i pieczoną ciecierzycą

Krok 6 z 9

Dodajemy do kapusty obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę gruszki, dusimy kolejne 5 minut.

Krem z modrej kapusty z gruszką i pieczoną ciecierzycą

Krok 7 z 9

Podlewamy kapustę wywarem, dodajemy pokrojonego w kostkę ziemniaka, gotujemy do miękkości kapusty, około 30-40 minut.

Krem z modrej kapusty z gruszką i pieczoną ciecierzycą

Krok 8 z 9

Zupę z kapusty miksujemy, doprawiamy sokiem z cytryny, cukrem, solą i białym pieprzem.

Krem z modrej kapusty z gruszką i pieczoną ciecierzycą

Krok 9 z 9

Krem z modrej kapusty podajemy z kleksem śmietany i pieczoną ciecierzycą. Można także udekorować zupę plasterkami grillowanej gruszki.

W tradycyjnych przepisach kuchni polskiej miejsce kapusty modrej przypada zazwyczaj obok pieczonych mięs i klusek śląskich, w postaci surówki lub kapusty duszonej z dodatkiem boczku lub na słodko z jabłkiem i rodzynkami. W dzieciństwie podbiła moje serce właśnie na słodko. Dziś, zainspirowana kuchnią sąsiedzką, serwuję kapustę modrą w charakterze pierwszego dania, czyli jako krem z modrej kapusty. Jeśli kochacie czerwoną kapustę, ugotujcie mój krem z modrej kapusty z gruszką i pieczoną ciecierzycą. Smacznego!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika