
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł

Zupa krem z pietruszki i gruszki

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Dziś na obiad zupa krem z pietruszki i gruszki. Pomysł na zupę zrodził się spontanicznie przy odrabianiu lekcji. Mamo, co to znaczy „ni z gruszki, ni z pietruszki”? Zawołałam synka do mojego kulinarnego królestwa. I tak zadanie domowe zostało odrobione w kuchni, między garnkami, czego oczywiście nie polecam na co dzień, bo gdzie jak gdzie, ale w kuchni chyba najłatwiej o rozmaite plamy i kleksy.
Gdyby zupa krem z pietruszki i gruszki była gotowana na ocenę, ja dałabym jej piątkę z koroną. Pamiętacie piątki z koroną? Albo z uśmiechem? Ciekawe, jak Wy byście ocenili taki pietruszkowo-gruszkowy krem?
Zupa krem z gruszki pietruszki to proste, a zarazem ciekawe połączenie dwóch swojskich smaków. A wszystko zaczęło się od kremu pietruszkowego, który miałam okazję spróbować jeszcze na wakacjach. Spróbowałam, ale zupełnie o nim zapomniałam, aż dzisiaj mój synek przyszedł ze szkoły z tą gruszką. Oczywiście do zupy nie trafiła gruszka przysłowiowa, ale gruszka prosto z naszego ogródka. Nasza gruszka dodała zupie zdecydowanej słodyczy, jednak dzięki połączeniu z pietruszką zupa krem wcale nie ma typowo owocowego charakteru. Taką zupę krem z pietruszki i gruszki można podać bez dodatków lub poeksperymentować z prażonymi migdałami, pestkami dyni, a nawet wędzoną rybką.
Smacznego!
Przygotowanie
Krok 1
20 minKrok 2
2 minKrok 3
1 min
Krok 1 z 3
Pietruszki i gruszkę obieram, kroję w kostkę, duszę na maśle w głębszym rondlu. Podlewam mlekiem i bulionem (tyle, żeby przykryć kawałki pietruszek i gruszki), gotuję 20 minut.

Krok 2 z 3
Zupę z pietruszki i gruszki doprawiam do smaku solą morską, świeżo mielonym pieprzem i gałką muszkatołową, miksuję na gładki krem.

Krok 3 z 3
Zupę krem z pietruszki i gruszki na talerzach skrapiam oliwą z oliwek i posypuję uprażonymi na suchej patelni migdałami.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0