Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa krem z pietruszki i gruszki

0
23min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

0.5  kg
Pietruszka
1 
Gruszka
1  szklanka
Mleko
0.7  l
Wywar warzywny
2  łyżek
Sklarowane masło
trochę
Oliwa z oliwek
0.5  opakowanie
Płatki migdałowe
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz czarny
1  szczypta
Mielona gałka muszkatołowa

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
9.12 g
Węglowodany
40.39 g
Tłuszcze
18.69 g
Wartość energetyczna
351.65 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

23 min
Krok 1
20 min
Pietruszki i gruszkę obieram, kroję w kostkę, duszę na maśle w głębszym rondlu. Podlewam mlekiem i bulionem (tyle, żeby przykryć kawałki pietruszek i gruszki), gotuję 20 minut.
Krok 2
2 min
Zupę z pietruszki i gruszki doprawiam do smaku solą morską, świeżo mielonym pieprzem i gałką muszkatołową, miksuję na gładki krem.
Krok 3
1 min
Zupę krem z pietruszki i gruszki na talerzach skrapiam oliwą z oliwek i posypuję uprażonymi na suchej patelni migdałami.
Zupa krem z pietruszki i gruszki

Krok 1 z 3

Pietruszki i gruszkę obieram, kroję w kostkę, duszę na maśle w głębszym rondlu. Podlewam mlekiem i bulionem (tyle, żeby przykryć kawałki pietruszek i gruszki), gotuję 20 minut.

Zupa krem z pietruszki i gruszki

Krok 2 z 3

Zupę z pietruszki i gruszki doprawiam do smaku solą morską, świeżo mielonym pieprzem i gałką muszkatołową, miksuję na gładki krem.

Zupa krem z pietruszki i gruszki

Krok 3 z 3

Zupę krem z pietruszki i gruszki na talerzach skrapiam oliwą z oliwek i posypuję uprażonymi na suchej patelni migdałami.

Dziś na obiad zupa krem z pietruszki i gruszki. Pomysł na zupę zrodził się spontanicznie przy odrabianiu lekcji. Mamo, co to znaczy „ni z gruszki, ni z pietruszki”? Zawołałam synka do mojego kulinarnego królestwa. I tak zadanie domowe zostało odrobione w kuchni, między garnkami, czego oczywiście nie polecam na co dzień, bo gdzie jak gdzie, ale w kuchni chyba najłatwiej o rozmaite plamy i kleksy.

Gdyby zupa krem z pietruszki i gruszki była gotowana na ocenę, ja dałabym jej piątkę z koroną. Pamiętacie piątki z koroną? Albo z uśmiechem? Ciekawe, jak Wy byście ocenili taki pietruszkowo-gruszkowy krem?

Zupa krem z gruszki pietruszki to proste, a zarazem ciekawe połączenie dwóch swojskich smaków. A wszystko zaczęło się od kremu pietruszkowego, który miałam okazję spróbować jeszcze na wakacjach. Spróbowałam, ale zupełnie o nim zapomniałam, aż dzisiaj mój synek przyszedł ze szkoły z tą gruszką. Oczywiście do zupy nie trafiła gruszka przysłowiowa, ale gruszka prosto z naszego ogródka. Nasza gruszka dodała zupie zdecydowanej słodyczy, jednak dzięki połączeniu z pietruszką zupa krem wcale nie ma typowo owocowego charakteru. Taką zupę krem z pietruszki i gruszki można podać bez dodatków lub poeksperymentować z prażonymi migdałami, pestkami dyni, a nawet wędzoną rybką.

Smacznego!

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika