Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa krem z pietruszki i gruszki
Dodaj do CookBook

Zupa krem z pietruszki i gruszki

(0)
23 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.5  kg
Pietruszka
1 
Gruszka
1  szklanka
Mleko
0.7  l
Wywar warzywny
2  łyżek
Sklarowane masło
trochę
Oliwa z oliwek
0.5  opakowanie
Płatki migdałowe
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz czarny
1  szczypta
Mielona gałka muszkatołowa
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
40.4 g
Wartość energetyczna
351.6 kcal
Tłuszcze
18.7 g
Białko
9.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Dziś na obiad zupa krem z pietruszki i gruszki. Pomysł na zupę zrodził się spontanicznie przy odrabianiu lekcji. Mamo, co to znaczy „ni z gruszki, ni z pietruszki”? Zawołałam synka do mojego kulinarnego królestwa. I tak zadanie domowe zostało odrobione w kuchni, między garnkami, czego oczywiście nie polecam na co dzień, bo gdzie jak gdzie, ale w kuchni chyba najłatwiej o rozmaite plamy i kleksy.

Gdyby zupa krem z pietruszki i gruszki była gotowana na ocenę, ja dałabym jej piątkę z koroną. Pamiętacie piątki z koroną? Albo z uśmiechem? Ciekawe, jak Wy byście ocenili taki pietruszkowo-gruszkowy krem?

Zupa krem z gruszki pietruszki to proste, a zarazem ciekawe połączenie dwóch swojskich smaków. A wszystko zaczęło się od kremu pietruszkowego, który miałam okazję spróbować jeszcze na wakacjach. Spróbowałam, ale zupełnie o nim zapomniałam, aż dzisiaj mój synek przyszedł ze szkoły z tą gruszką. Oczywiście do zupy nie trafiła gruszka przysłowiowa, ale gruszka prosto z naszego ogródka. Nasza gruszka dodała zupie zdecydowanej słodyczy, jednak dzięki połączeniu z pietruszką zupa krem wcale nie ma typowo owocowego charakteru. Taką zupę krem z pietruszki i gruszki można podać bez dodatków lub poeksperymentować z prażonymi migdałami, pestkami dyni, a nawet wędzoną rybką.

Smacznego!

Przygotowanie

23 min
  • Krok 1

    20 min
    Pietruszki i gruszkę obieram, kroję w kostkę, duszę na maśle w głębszym rondlu. Podlewam mlekiem i bulionem (tyle, żeby przykryć kawałki pietruszek i gruszki), gotuję 20 minut.
  • Krok 2

    2 min
    Zupę z pietruszki i gruszki doprawiam do smaku solą morską, świeżo mielonym pieprzem i gałką muszkatołową, miksuję na gładki krem.
  • Krok 3

    1 min
    Zupę krem z pietruszki i gruszki na talerzach skrapiam oliwą z oliwek i posypuję uprażonymi na suchej patelni migdałami.
Zupa krem z pietruszki i gruszki

Krok 1 z 3

Pietruszki i gruszkę obieram, kroję w kostkę, duszę na maśle w głębszym rondlu. Podlewam mlekiem i bulionem (tyle, żeby przykryć kawałki pietruszek i gruszki), gotuję 20 minut.

Zupa krem z pietruszki i gruszki

Krok 2 z 3

Zupę z pietruszki i gruszki doprawiam do smaku solą morską, świeżo mielonym pieprzem i gałką muszkatołową, miksuję na gładki krem.

Zupa krem z pietruszki i gruszki

Krok 3 z 3

Zupę krem z pietruszki i gruszki na talerzach skrapiam oliwą z oliwek i posypuję uprażonymi na suchej patelni migdałami.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa krem z pora z klopsikami z jajek

    Zupa krem z pora z klopsikami z jajek

    1 godz 12 min Średni
  • Zupa porowa z ziemniakami

    Zupa porowa z ziemniakami

    36 min Łatwy
  • Zupa szczawiowa z jajkiem i kaszą jaglaną

    Zupa szczawiowa z jajkiem i kaszą jaglaną

    23 min Łatwy
  • Zupa węgierska

    Zupa węgierska

    55 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu