Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa fasolowa z boczkiem i ziemniakami

(0)
13 godz 55 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

200  g
Fasola "Piękny Jaś"
200  g
Boczek
3 
Skrzydełka z kurczaka
4 
Ziemniaki duże
2 
Marchewka
2 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
1 
Por (biała część)
1 
Laurowy liść
0.5  łyżeczka
Tymianek
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
31.64 g
Węglowodany
35.62 g
Tłuszcze
37.89 g
Wartość energetyczna
607.01 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

835 min
Krok 1
720 min
Fasolkę zalać wodą – tak, aby przykryła ona wszystkie fasolki. Odstawić na noc – do napęcznienia.
Krok 2
50 min
Napęczniałą fasolkę włożyć do garnka, zalać wodą, dodać liść laurowy i gotować przez ok. 50 minut.
Krok 3
5 min
W międzyczasie umyć skrzydełka i pora.
Krok 4
10 min
Marchewki, pietruszki, selera oraz ziemniaki obrać. Marchewki i pietruszki pokroić na mniejsze części, ziemniaki w kostkę.
Krok 5
25 min
Tak przygotowane warzywa i mięso dodać do gotującej się fasoli i gotować dalej na małym ogniu. Gotować do miękkości wszystkich warzyw.
Krok 6
4 min
W 500 ml wody rozmieszać jedno opakowanie Zupy fasolowej WINIARY, dolać do gotującej się zupy.
Krok 7
8 min
Pod koniec gotowania przygotować boczek. Odkroić skórkę, wykroić białe chrząstki, pokroić na cienkie plasterki i podsmażyć – do otrzymania chrupkich kawałków.
Krok 8
5 min
Kiedy wszystkie warzywa zmiękną, wyłowić seler oraz pora, marchewki i pietruszki.
Krok 9
5 min
Marchewki i pietruszki pokroić w półksiężyce i wraz z boczkiem dodać do zupy. Jeśli zupa fasolowa z boczkiem będzie zbyt gęsta, dolać odrobinę wody.
Krok 10
3 min
Na koniec zupę fasolową doprawić do smaku solą i pieprzem oraz świeżym tymiankiem.
Zupa fasolowa z boczkiem i ziemniakami

Krok 1 z 10

Fasolkę zalać wodą – tak, aby przykryła ona wszystkie fasolki. Odstawić na noc – do napęcznienia.

Zupa fasolowa z boczkiem i ziemniakami

Krok 2 z 10

Napęczniałą fasolkę włożyć do garnka, zalać wodą, dodać liść laurowy i gotować przez ok. 50 minut.

Zupa fasolowa z boczkiem i ziemniakami

Krok 3 z 10

W międzyczasie umyć skrzydełka i pora.

Zupa fasolowa z boczkiem i ziemniakami

Krok 4 z 10

Marchewki, pietruszki, selera oraz ziemniaki obrać. Marchewki i pietruszki pokroić na mniejsze części, ziemniaki w kostkę.

Zupa fasolowa z boczkiem i ziemniakami

Krok 5 z 10

Tak przygotowane warzywa i mięso dodać do gotującej się fasoli i gotować dalej na małym ogniu. Gotować do miękkości wszystkich warzyw.

Zupa fasolowa z boczkiem i ziemniakami

Krok 6 z 10

W 500 ml wody rozmieszać jedno opakowanie Zupy fasolowej WINIARY, dolać do gotującej się zupy.

Zupa fasolowa z boczkiem i ziemniakami

Krok 7 z 10

Pod koniec gotowania przygotować boczek. Odkroić skórkę, wykroić białe chrząstki, pokroić na cienkie plasterki i podsmażyć – do otrzymania chrupkich kawałków.

Zupa fasolowa z boczkiem i ziemniakami

Krok 8 z 10

Kiedy wszystkie warzywa zmiękną, wyłowić seler oraz pora, marchewki i pietruszki.

Zupa fasolowa z boczkiem i ziemniakami

Krok 9 z 10

Marchewki i pietruszki pokroić w półksiężyce i wraz z boczkiem dodać do zupy. Jeśli zupa fasolowa z boczkiem będzie zbyt gęsta, dolać odrobinę wody.

Zupa fasolowa z boczkiem i ziemniakami

Krok 10 z 10

Na koniec zupę fasolową doprawić do smaku solą i pieprzem oraz świeżym tymiankiem.

Tradycyjna zupa fasolowa z boczkiem to treściwa propozycja obiadowa. Przyrządzona na wywarze z boczku, zyskuje wyjątkowy, intensywny aromat. Strączki i ziemniaki sycą na długo. W sezonie jesienno-zimowym to obowiązkowa pozycja w menu. Pamiętajmy tylko o tym, że fasolę przed gotowaniem trzeba namoczyć. Zupy fasolowej z boczkiem nie uda się zatem przygotować zaraz po powrocie z pracy. Jasia najlepiej namoczyć dzień przed gotowaniem.

Nie ma to jak zupa, która z powodzeniem zastępuje cały obiad, tak jak zupa fasolowa z boczkiem! Zobacz też inne nasze przepisy na pożywne zupy:
Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach
Jesienna zupa jarzynowa z dynią i kaszą pęczak
Serowa zupa neapolitańska z topionym serkiem i szpinakiem
Zupa meksykańska z fasolką
Zupa z dyni z soczewicą i warzywami
Tradycyjna zupa ziemniaczana z chrupiącymi skwarkami
Zupa afrykańska
Zupa gulaszowa z pieczarkami
Zupa ze świeżej fasoli a’la fasolka po bretońsku
Krupnik z kaszą gryczaną krakowską i suszonymi grzybami
Zupa wiejska z kapustą, boczkiem i kiełbasą
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha