Zupa fasolowa z boczkiem i ziemniakami
13 godz 55 min
Łatwy
200
g
Fasola "Piękny Jaś"
200
g
Boczek
3
Skrzydełka z kurczaka
4
Ziemniaki duże
2
Marchewka
2
Pietruszka
1
kawałek
Seler
1
Por (biała część)
1
opakowanie
1
Laurowy liść
0.5
łyżeczka
Tymianek
1
szczypta
Sól
1
szczypta
Pieprz
.
Wartości odżywcze
Białko
31.64 g
Węglowodany
35.62 g
Tłuszcze
37.89 g
Wartość energetyczna
607.01 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
835 min
Krok 1
720 min
Fasolkę zalać wodą – tak, aby przykryła ona wszystkie fasolki. Odstawić na noc – do napęcznienia.
Krok 2
50 min
Napęczniałą fasolkę włożyć do garnka, zalać wodą, dodać liść laurowy i gotować przez ok. 50 minut.
Krok 3
5 min
W międzyczasie umyć skrzydełka i pora.
Krok 4
10 min
Marchewki, pietruszki, selera oraz ziemniaki obrać. Marchewki i pietruszki pokroić na mniejsze części, ziemniaki w kostkę.
Krok 5
25 min
Tak przygotowane warzywa i mięso dodać do gotującej się fasoli i gotować dalej na małym ogniu. Gotować do miękkości wszystkich warzyw.
Krok 6
4 min
W 500 ml wody rozmieszać jedno opakowanie Zupy fasolowej WINIARY, dolać do gotującej się zupy.
Krok 7
8 min
Pod koniec gotowania przygotować boczek. Odkroić skórkę, wykroić białe chrząstki, pokroić na cienkie plasterki i podsmażyć – do otrzymania chrupkich kawałków.
Krok 8
5 min
Kiedy wszystkie warzywa zmiękną, wyłowić seler oraz pora, marchewki i pietruszki.
Krok 9
5 min
Marchewki i pietruszki pokroić w półksiężyce i wraz z boczkiem dodać do zupy. Jeśli zupa fasolowa z boczkiem będzie zbyt gęsta, dolać odrobinę wody.
Krok 10
3 min
Na koniec zupę fasolową doprawić do smaku solą i pieprzem oraz świeżym tymiankiem.
Tradycyjna zupa fasolowa z boczkiem to treściwa propozycja obiadowa. Przyrządzona na wywarze z boczku, zyskuje wyjątkowy, intensywny aromat. Strączki i ziemniaki sycą na długo. W sezonie jesienno-zimowym to obowiązkowa pozycja w menu. Pamiętajmy tylko o tym, że fasolę przed gotowaniem trzeba namoczyć. Zupy fasolowej z boczkiem nie uda się zatem przygotować zaraz po powrocie z pracy. Jasia najlepiej namoczyć dzień przed gotowaniem.
Nie ma to jak zupa, która z powodzeniem zastępuje cały obiad, tak jak zupa fasolowa z boczkiem! Zobacz też inne nasze przepisy na pożywne zupy:
Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach
Jesienna zupa jarzynowa z dynią i kaszą pęczak
Serowa zupa neapolitańska z topionym serkiem i szpinakiem
Zupa meksykańska z fasolką
Zupa z dyni z soczewicą i warzywami
Tradycyjna zupa ziemniaczana z chrupiącymi skwarkami
Zupa afrykańska
Zupa gulaszowa z pieczarkami
Zupa ze świeżej fasoli a’la fasolka po bretońsku
Krupnik z kaszą gryczaną krakowską i suszonymi grzybami
Zupa wiejska z kapustą, boczkiem i kiełbasą
Nie ma to jak zupa, która z powodzeniem zastępuje cały obiad, tak jak zupa fasolowa z boczkiem! Zobacz też inne nasze przepisy na pożywne zupy:
Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach
Jesienna zupa jarzynowa z dynią i kaszą pęczak
Serowa zupa neapolitańska z topionym serkiem i szpinakiem
Zupa meksykańska z fasolką
Zupa z dyni z soczewicą i warzywami
Tradycyjna zupa ziemniaczana z chrupiącymi skwarkami
Zupa afrykańska
Zupa gulaszowa z pieczarkami
Zupa ze świeżej fasoli a’la fasolka po bretońsku
Krupnik z kaszą gryczaną krakowską i suszonymi grzybami
Zupa wiejska z kapustą, boczkiem i kiełbasą
Komentarze 0