Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Fasolkę zalać wodą – tak, aby przykryła ona wszystkie fasolki. Odstawić na noc – do napęcznienia.
Napęczniałą fasolkę włożyć do garnka, zalać wodą, dodać liść laurowy i gotować przez ok. 50 minut.
W międzyczasie umyć skrzydełka i pora.
Marchewki, pietruszki, selera oraz ziemniaki obrać. Marchewki i pietruszki pokroić na mniejsze części, ziemniaki w kostkę.
Tak przygotowane warzywa i mięso dodać do gotującej się fasoli i gotować dalej na małym ogniu. Gotować do miękkości wszystkich warzyw.
W 500 ml wody rozmieszać jedno opakowanie Zupy fasolowej WINIARY, dolać do gotującej się zupy.
Pod koniec gotowania przygotować boczek. Odkroić skórkę, wykroić białe chrząstki, pokroić na cienkie plasterki i podsmażyć – do otrzymania chrupkich kawałków.
Kiedy wszystkie warzywa zmiękną, wyłowić seler oraz pora, marchewki i pietruszki.
Marchewki i pietruszki pokroić w półksiężyce i wraz z boczkiem dodać do zupy. Jeśli zupa fasolowa z boczkiem będzie zbyt gęsta, dolać odrobinę wody.
Na koniec zupę fasolową doprawić do smaku solą i pieprzem oraz świeżym tymiankiem.