Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa fasolowa z boczkiem i ziemniakami
Zupa fasolowa z boczkiem i ziemniakami
Zupa fasolowa z boczkiem i ziemniakami
Zupa fasolowa z boczkiem i ziemniakami
Zupa fasolowa z boczkiem i ziemniakami
Zupa fasolowa z boczkiem i ziemniakami
Zupa fasolowa z boczkiem i ziemniakami
Zupa fasolowa z boczkiem i ziemniakami
35 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
35 ze 100
Popraw bilans dania
Twoje danie może być lepiej zbilansowane
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
31.6g / 20%
Węglowodany
35.6g / 23%
Tłuszcze
37.9g / 56%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Zupa fasolowa z boczkiem i ziemniakami

+

Zupa fasolowa z boczkiem i ziemniakami

Wróć

Zupa fasolowa z boczkiem i ziemniakami

(0)
13 godz 55 min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
200  g
Fasola "Piękny Jaś"
200  g
Boczek
3 
Skrzydełka z kurczaka
4 
Ziemniaki duże
2 
Marchewka
2 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
1 
Por (biała część)
1  opakowanie
Zupa fasolowa Nasza Specjalność WINIARY
1 
Laurowy liść
0.5  łyżeczka
Tymianek
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
31.64 g
Węglowodany
35.62 g
Tłuszcze
37.89 g
Wartość energetyczna
607.01 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Tradycyjna zupa fasolowa z boczkiem to treściwa propozycja obiadowa. Przyrządzona na wywarze z boczku, zyskuje wyjątkowy, intensywny aromat. Strączki i ziemniaki sycą na długo. W sezonie jesienno-zimowym to obowiązkowa pozycja w menu. Pamiętajmy tylko o tym, że fasolę przed gotowaniem trzeba namoczyć. Zupy fasolowej z boczkiem nie uda się zatem przygotować zaraz po powrocie z pracy. Jasia najlepiej namoczyć dzień przed gotowaniem.

Nie ma to jak zupa, która z powodzeniem zastępuje cały obiad, tak jak zupa fasolowa z boczkiem! Zobacz też inne nasze przepisy na pożywne zupy:
Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach
Jesienna zupa jarzynowa z dynią i kaszą pęczak
Serowa zupa neapolitańska z topionym serkiem i szpinakiem
Zupa meksykańska z fasolką
Zupa z dyni z soczewicą i warzywami
Tradycyjna zupa ziemniaczana z chrupiącymi skwarkami
Zupa afrykańska
Zupa gulaszowa z pieczarkami
Zupa ze świeżej fasoli a’la fasolka po bretońsku
Krupnik z kaszą gryczaną krakowską i suszonymi grzybami
Zupa wiejska z kapustą, boczkiem i kiełbasą

Przygotowanie

835 min
  • Krok 1

    720 min
    Fasolkę zalać wodą – tak, aby przykryła ona wszystkie fasolki. Odstawić na noc – do napęcznienia.
  • Krok 2

    50 min
    Napęczniałą fasolkę włożyć do garnka, zalać wodą, dodać liść laurowy i gotować przez ok. 50 minut.
  • Krok 3

    5 min
    W międzyczasie umyć skrzydełka i pora.
  • Krok 4

    10 min
    Marchewki, pietruszki, selera oraz ziemniaki obrać. Marchewki i pietruszki pokroić na mniejsze części, ziemniaki w kostkę.
  • Krok 5

    25 min
    Tak przygotowane warzywa i mięso dodać do gotującej się fasoli i gotować dalej na małym ogniu. Gotować do miękkości wszystkich warzyw.
  • Krok 6

    4 min
    W 500 ml wody rozmieszać jedno opakowanie Zupy fasolowej WINIARY, dolać do gotującej się zupy.
  • Krok 7

    8 min
    Pod koniec gotowania przygotować boczek. Odkroić skórkę, wykroić białe chrząstki, pokroić na cienkie plasterki i podsmażyć – do otrzymania chrupkich kawałków.
  • Krok 8

    5 min
    Kiedy wszystkie warzywa zmiękną, wyłowić seler oraz pora, marchewki i pietruszki.
  • Krok 9

    5 min
    Marchewki i pietruszki pokroić w półksiężyce i wraz z boczkiem dodać do zupy. Jeśli zupa fasolowa z boczkiem będzie zbyt gęsta, dolać odrobinę wody.
  • Krok 10

    3 min
    Na koniec zupę fasolową doprawić do smaku solą i pieprzem oraz świeżym tymiankiem.
Zupa fasolowa z boczkiem i ziemniakami

Krok 1 z 10

Fasolkę zalać wodą – tak, aby przykryła ona wszystkie fasolki. Odstawić na noc – do napęcznienia.

Zupa fasolowa z boczkiem i ziemniakami

Krok 2 z 10

Napęczniałą fasolkę włożyć do garnka, zalać wodą, dodać liść laurowy i gotować przez ok. 50 minut.

Zupa fasolowa z boczkiem i ziemniakami

Krok 3 z 10

W międzyczasie umyć skrzydełka i pora.

Zupa fasolowa z boczkiem i ziemniakami

Krok 4 z 10

Marchewki, pietruszki, selera oraz ziemniaki obrać. Marchewki i pietruszki pokroić na mniejsze części, ziemniaki w kostkę.

Zupa fasolowa z boczkiem i ziemniakami

Krok 5 z 10

Tak przygotowane warzywa i mięso dodać do gotującej się fasoli i gotować dalej na małym ogniu. Gotować do miękkości wszystkich warzyw.

Zupa fasolowa z boczkiem i ziemniakami

Krok 6 z 10

W 500 ml wody rozmieszać jedno opakowanie Zupy fasolowej WINIARY, dolać do gotującej się zupy.

Zupa fasolowa z boczkiem i ziemniakami

Krok 7 z 10

Pod koniec gotowania przygotować boczek. Odkroić skórkę, wykroić białe chrząstki, pokroić na cienkie plasterki i podsmażyć – do otrzymania chrupkich kawałków.

Zupa fasolowa z boczkiem i ziemniakami

Krok 8 z 10

Kiedy wszystkie warzywa zmiękną, wyłowić seler oraz pora, marchewki i pietruszki.

Zupa fasolowa z boczkiem i ziemniakami

Krok 9 z 10

Marchewki i pietruszki pokroić w półksiężyce i wraz z boczkiem dodać do zupy. Jeśli zupa fasolowa z boczkiem będzie zbyt gęsta, dolać odrobinę wody.

Zupa fasolowa z boczkiem i ziemniakami

Krok 10 z 10

Na koniec zupę fasolową doprawić do smaku solą i pieprzem oraz świeżym tymiankiem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Szybki krupnik dla zabieganych

    Szybki krupnik dla zabieganych

    45 min Łatwy
  • Bezglutenowy krupnik

    Bezglutenowy krupnik

    1 godz 28 min Łatwy
  • Wegetariańska zupa ogórkowa

    Wegetariańska zupa ogórkowa

    47 min Średni
  • Klasyczna grochówka na żeberkach

    Klasyczna grochówka na żeberkach

    1 godz 26 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu