Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Tradycyjna zupa ziemniaczana z chrupiącymi skwarkami

0
45min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

0.5  kg
Ziemniaki (najlepiej wczesne)
0.5  l
Wywar warzywny lub woda
10  dag
Szynka szwarcwaldzka lub wędzony boczek w plastrach na skwarki (może być w kawałku)
2  łyżek
Olej
1 
Cebula
1  ząbek
1 
Por
1 
Marchewka (najlepiej młoda)
1  łyżeczka
Suszony majeranek
2 
Ziarenka ziela angielskiego
1 
Listek laurowy
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz czarny do smaku
4  łyżek
Śmietana kwaśna
1  łyżka
Posiekany szczypiorek lub koperek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
10.65 g
Węglowodany
29.01 g
Tłuszcze
11.02 g
Wartość energetyczna
250.49 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

45 min
Krok 1
5 min
Szynkę kroimy w kosteczkę, wrzucamy do rondla na lekko rozgrzany olej, smażymy, aż się zrumieni.
Krok 2
4 min
Przekładamy skwarki do miseczki. W rondlu po skwarkach na niewielkim ogniu szklimy pokrojoną w kostkę cebulę.
Krok 3
4 min
Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy pokrojony w półtalarki por i przeciśnięty przez praskę czosnek, zwiększamy ogień, smażymy pół minuty.
Krok 4
3 min
W tym czasie ziemniaki dokładnie szorujemy, nie obieramy (jeśli nie mamy wczesnej odmiany, obieramy). Kroimy w kostkę.
Krok 5
3 min
Marchewkę dokładnie szorujemy, nie obieramy (jeśli jest młoda). Kroimy w kostkę.
Krok 6
10 min
Na patelnię z cebulką i porem wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę, smażymy ok. 10 minut często mieszając.
Krok 7
10 min
Podlewamy warzywa wodą, doprawiamy solą, dodajemy suszone zioła, ziele angielskie, liść laurowy. Gotujemy ok. 10 minut, do miękkości ziemniaków (pilnujemy, aby się nie rozgotowały).
Krok 8
3 min
Zupę ziemniaczaną zestawiamy z kuchenki, dodajemy zahartowaną śmietanę, mieszamy, doprawiamy pieprzem.
Krok 9
3 min
Zupę ziemniaczaną zestawiamy z kuchenki, dodajemy zahartowaną śmietanę, mieszamy, doprawiamy pieprzem.
Tradycyjna zupa ziemniaczana z chrupiącymi skwarkami

Krok 1 z 9

Szynkę kroimy w kosteczkę, wrzucamy do rondla na lekko rozgrzany olej, smażymy, aż się zrumieni.

Tradycyjna zupa ziemniaczana z chrupiącymi skwarkami

Krok 2 z 9

Przekładamy skwarki do miseczki. W rondlu po skwarkach na niewielkim ogniu szklimy pokrojoną w kostkę cebulę.

Tradycyjna zupa ziemniaczana z chrupiącymi skwarkami

Krok 3 z 9

Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy pokrojony w półtalarki por i przeciśnięty przez praskę czosnek, zwiększamy ogień, smażymy pół minuty.

Tradycyjna zupa ziemniaczana z chrupiącymi skwarkami

Krok 4 z 9

W tym czasie ziemniaki dokładnie szorujemy, nie obieramy (jeśli nie mamy wczesnej odmiany, obieramy). Kroimy w kostkę.

Tradycyjna zupa ziemniaczana z chrupiącymi skwarkami

Krok 5 z 9

Marchewkę dokładnie szorujemy, nie obieramy (jeśli jest młoda). Kroimy w kostkę.

Tradycyjna zupa ziemniaczana z chrupiącymi skwarkami

Krok 6 z 9

Na patelnię z cebulką i porem wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę, smażymy ok. 10 minut często mieszając.

Tradycyjna zupa ziemniaczana z chrupiącymi skwarkami

Krok 7 z 9

Podlewamy warzywa wodą, doprawiamy solą, dodajemy suszone zioła, ziele angielskie, liść laurowy. Gotujemy ok. 10 minut, do miękkości ziemniaków (pilnujemy, aby się nie rozgotowały).

Tradycyjna zupa ziemniaczana z chrupiącymi skwarkami

Krok 8 z 9

Zupę ziemniaczaną zestawiamy z kuchenki, dodajemy zahartowaną śmietanę, mieszamy, doprawiamy pieprzem.

Tradycyjna zupa ziemniaczana z chrupiącymi skwarkami

Krok 9 z 9

Zupę ziemniaczaną zestawiamy z kuchenki, dodajemy zahartowaną śmietanę, mieszamy, doprawiamy pieprzem.

Przaśna, tradycyjna zupa ziemniaczana. Gęsta i tak pożywna, że wcale nie trzeba porcji dla chłopa, by nasycić się na dłużej. Na bogato okraszona chrupiącymi skwarkami wyśmienicie smakuje do ostatniej łyżki. A przecież zupa ziemniaczana została przygotowana z najzwyklejszych kartofli :)

Miłośnikom zup ziemniaczanych polecam także inne przepisy:
Kremowa zupa ziemniaczana przyprawiona grzybami
Kartoflanka z prawdziwkami i wędzonym pstrągiem
Kremowa kartoflanka z młodych ziemniaków z topinamburem
Pikantna zupa ze słodkich ziemniaków z salami
Zupa ziemniaczana z pańskiego stołu – kuchnia regionalna
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika