Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Szynkę kroimy w kosteczkę, wrzucamy do rondla na lekko rozgrzany olej, smażymy, aż się zrumieni.
Przekładamy skwarki do miseczki. W rondlu po skwarkach na niewielkim ogniu szklimy pokrojoną w kostkę cebulę.
Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy pokrojony w półtalarki por i przeciśnięty przez praskę czosnek, zwiększamy ogień, smażymy pół minuty.
W tym czasie ziemniaki dokładnie szorujemy, nie obieramy (jeśli nie mamy wczesnej odmiany, obieramy). Kroimy w kostkę.
Marchewkę dokładnie szorujemy, nie obieramy (jeśli jest młoda). Kroimy w kostkę.
Na patelnię z cebulką i porem wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę, smażymy ok. 10 minut często mieszając.
Podlewamy warzywa wodą, doprawiamy solą, dodajemy suszone zioła, ziele angielskie, liść laurowy. Gotujemy ok. 10 minut, do miękkości ziemniaków (pilnujemy, aby się nie rozgotowały).
Zupę ziemniaczaną zestawiamy z kuchenki, dodajemy zahartowaną śmietanę, mieszamy, doprawiamy pieprzem.
Zupę ziemniaczaną zestawiamy z kuchenki, dodajemy zahartowaną śmietanę, mieszamy, doprawiamy pieprzem.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze 0