Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach. Tradycyjna swojska zupa, której nie może zabraknąć na jesiennym stole. Pyszna i wyjątkowo pożywna dzięki mięsnej wkładce. Dodatkowo, żeby zapomnieć o drugim daniu, można do podsmażanej szalotki dorzucić skrojone pętko kiełbasy. Choć i bez tego kapuśniak z kiszonej kapusty jest sycący bardziej niż niejedna zupa. A do tego jak rozgrzewa! Smacznego :)
Spróbuj też innych przepisów na zupy na żeberkach:
Żeberka myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do garnka. Zalewamy ok. 1,2 l wody, zagotowujemy, a następnie zdejmujemy „szumy”.
Krok 2
60 min
Dodajemy do garnka obrane warzywa – marchewkę, pietruszkę, seler, dorzucamy liście laurowe, ziarenka ziela i pieprzu oraz szczyptę soli. Gotujemy pod przykryciem przez godzinę.
Krok 3
20 min
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do garnka, gotujemy kolejne 20 minut. W tym czasie kapustę przepłukujemy pod bieżącą wodą na sicie, lekko odsączamy, przekładamy na deskę do krojenia i kilkakrotnie siekamy nożem. Szalotkę obieramy, szklimy na maśle. Dodajemy do cebulki kapustę, skrapiamy ją sosem sojowym, dodajemy pół łyżeczki mielonego kminku. Dusimy ok. 10 minut od czasu do czasu mieszając.
Krok 4
5 min
Z zupy wyciągamy marchewkę, pietruszkę i seler oraz mięso. Dodajemy podduszoną kapustę. Gotujemy 5 minut.
Krok 5
3 min
Mięso oddzielamy od kostek. Kapuśniak z kiszonej kapusty podajemy z mięsną „wkładką”, posypujemy zieleniną.
Krok 1
z
5
Żeberka myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do garnka. Zalewamy ok. 1,2 l wody, zagotowujemy, a następnie zdejmujemy „szumy”.
Krok 2
z
5
Dodajemy do garnka obrane warzywa – marchewkę, pietruszkę, seler, dorzucamy liście laurowe, ziarenka ziela i pieprzu oraz szczyptę soli. Gotujemy pod przykryciem przez godzinę.
Krok 3
z
5
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do garnka, gotujemy kolejne 20 minut. W tym czasie kapustę przepłukujemy pod bieżącą wodą na sicie, lekko odsączamy, przekładamy na deskę do krojenia i kilkakrotnie siekamy nożem. Szalotkę obieramy, szklimy na maśle. Dodajemy do cebulki kapustę, skrapiamy ją sosem sojowym, dodajemy pół łyżeczki mielonego kminku. Dusimy ok. 10 minut od czasu do czasu mieszając.
Krok 4
z
5
Z zupy wyciągamy marchewkę, pietruszkę i seler oraz mięso. Dodajemy podduszoną kapustę. Gotujemy 5 minut.
Krok 5
z
5
Mięso oddzielamy od kostek. Kapuśniak z kiszonej kapusty podajemy z mięsną „wkładką”, posypujemy zieleniną.
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0