Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach jest słodko-kwaśną zupą podawaną z warzywami i mięsem w postaci żeberek. Potrawa ta wydaje się swojska i regionalna, ale jej historia sięga antycznego Rzymu, gdzie została opisana w książce "A tavola con i Romani Antichi", jak można się z niej dowiedzieć, Rzymianie stosowali tę zupę jako lek na problemy z żołądkiem. Zupa, jaką jest kapuśniak na żeberkach, ma niewątpliwą zaletę, w zimne dni potrafi rozgrzać i nasycić organizm, a szczególnie w przypadku zup, to drugie jest rzadkością. Zupa z kiszonej kapusty jest bardzo często mylona z prawie identyczną zupą, którą najczęściej można zjeść w Polskich górach, mowa tu oczywiście o kwaśnicy. Obie zupy różnią się głównie tym, że do kwaśnicy nie dodaje się warzyw.
Jak się robi kapuśniak?
Kapuśniak na żeberkach, jak sama nazwa wskazuje, musi zawierać oczywiście żeberka, mogą być to żeberka wędzone, jak i surowe, najważniejsze, aby były dobrej jakości. Warzywa, jakie będą potrzebne do zupy to marchewka, pietruszka, seler i ziemniaki, ale można pokusić się jeszcze o dodanie cebuli i pora po to, aby kapuśniak na żeberku nabrał jeszcze bardziej wyrazistego smaku, wszystko zależy od kubków smakowych osoby gotującej zupę. Kapuśniak najlepiej będzie smakował podany z chrupiącym pieczywem i tym sposobem może stanowić kompletny obiad, a nie tylko przystawkę przed drugim daniem.
Przepis na kapuśniak na żeberkach
Do zrobienia potrawy, jaką jest kapuśniak, potrzebny będzie garnek, do którego należy wrzucić wcześniej umyte i pokrojone kawałeczki żeberek około 0,3 kg. Teraz garnek można zalać wodą około 1,2 litra i zagotować, po zagotowaniu należy zdjąć szumy, czyli tak zwaną pianę powstającą na skutek ściętych białek, które posiadają żeberka. Do garnka można teraz dodać obrane i umyte warzywa 1 marchew, 1 pietruszkę, 1 kawałek selera oraz dorzucić przyprawy 7 ziarenek ziela angielskiego, 3 listki laurowe, 6 ziarenek czarnego pieprzu, szczyptę soli i gotować pod przykryciem przez godzinę. Teraz należy się zająć ziemniakami i pokroić je w kostkę, wrzucić do garnka i gotować kolejne 20 minut. W kolejnym etapie należy wyciągnąć patelnię i podgrzać na niej łyżeczkę masła, wrzucić pokrojoną w kostkę 1 cebulę szalotkę i poszatkowaną kapustę około 0,3 kg. Do zawartości, można dodać dla smaku odrobinę sosu sojowego i dusić około 10 minut zwracając uwagę na to czy nic się nie przypala. Z garnka należy wyciągnąć te warzywa, które nie były krajane w kostkę i żeberka, a dodać zawartość patelni i gotować kolejne 5 minut. Mięso z żeberek można oddzielić od kostek i podać do gotowego kapuśniaku.
Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.
Żeberka myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do garnka. Zalewamy ok. 1,2 l wody, zagotowujemy, a następnie zdejmujemy „szumy”.
Dodajemy do garnka obrane warzywa – marchewkę, pietruszkę, seler, dorzucamy liście laurowe, ziarenka ziela i pieprzu oraz szczyptę soli. Gotujemy pod przykryciem przez godzinę.
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do garnka, gotujemy kolejne 20 minut. W tym czasie kapustę przepłukujemy pod bieżącą wodą na sicie, lekko odsączamy, przekładamy na deskę do krojenia i kilkakrotnie siekamy nożem. Szalotkę obieramy, szklimy na maśle. Dodajemy do cebulki kapustę, skrapiamy ją sosem sojowym, dodajemy pół łyżeczki mielonego kminku. Dusimy ok. 10 minut od czasu do czasu mieszając.
Z zupy wyciągamy marchewkę, pietruszkę i seler oraz mięso. Dodajemy podduszoną kapustę. Gotujemy 5 minut.
Mięso oddzielamy od kostek. Kapuśniak z kiszonej kapusty podajemy z mięsną „wkładką”, posypujemy zieleniną.
mar