Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach

0
1 godz 38 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

0.3  kg
Żeberka ekstra
0.3  kg
Kiszona kapusta
1 
Marchewka
1 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
4 
Średniej wielkości ziemniaki
1 
Cebula szalotka
1  łyżka
Masło
7 
Ziarenka ziela angielskiego
3 
Listek laurowy
6 
Ziarenka czarnego pieprzu
0.5  łyżeczka
Mielony kminek
1  szczypta
Sól morska do smaku
trochę
Sos sojowy do smaku

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
20.09 g
Węglowodany
30.64 g
Tłuszcze
7.01 g
Wartość energetyczna
261.98 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

98 min
Krok 1
10 min
Żeberka myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do garnka. Zalewamy ok. 1,2 l wody, zagotowujemy, a następnie zdejmujemy „szumy”.
Krok 2
60 min
Dodajemy do garnka obrane warzywa – marchewkę, pietruszkę, seler, dorzucamy liście laurowe, ziarenka ziela i pieprzu oraz szczyptę soli. Gotujemy pod przykryciem przez godzinę.
Krok 3
20 min
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do garnka, gotujemy kolejne 20 minut. W tym czasie kapustę przepłukujemy pod bieżącą wodą na sicie, lekko odsączamy, przekładamy na deskę do krojenia i kilkakrotnie siekamy nożem. Szalotkę obieramy, szklimy na maśle. Dodajemy do cebulki kapustę, skrapiamy ją sosem sojowym, dodajemy pół łyżeczki mielonego kminku. Dusimy ok. 10 minut od czasu do czasu mieszając.
Krok 4
5 min
Z zupy wyciągamy marchewkę, pietruszkę i seler oraz mięso. Dodajemy podduszoną kapustę. Gotujemy 5 minut.
Krok 5
3 min
Mięso oddzielamy od kostek. Kapuśniak z kiszonej kapusty podajemy z mięsną „wkładką”, posypujemy zieleniną.
Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach

Krok 1 z 5

Żeberka myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do garnka. Zalewamy ok. 1,2 l wody, zagotowujemy, a następnie zdejmujemy „szumy”.

Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach

Krok 2 z 5

Dodajemy do garnka obrane warzywa – marchewkę, pietruszkę, seler, dorzucamy liście laurowe, ziarenka ziela i pieprzu oraz szczyptę soli. Gotujemy pod przykryciem przez godzinę.

Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach

Krok 3 z 5

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do garnka, gotujemy kolejne 20 minut. W tym czasie kapustę przepłukujemy pod bieżącą wodą na sicie, lekko odsączamy, przekładamy na deskę do krojenia i kilkakrotnie siekamy nożem. Szalotkę obieramy, szklimy na maśle. Dodajemy do cebulki kapustę, skrapiamy ją sosem sojowym, dodajemy pół łyżeczki mielonego kminku. Dusimy ok. 10 minut od czasu do czasu mieszając.

Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach

Krok 4 z 5

Z zupy wyciągamy marchewkę, pietruszkę i seler oraz mięso. Dodajemy podduszoną kapustę. Gotujemy 5 minut.

Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach

Krok 5 z 5

Mięso oddzielamy od kostek. Kapuśniak z kiszonej kapusty podajemy z mięsną „wkładką”, posypujemy zieleniną.

Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach. Tradycyjna swojska zupa, której nie może zabraknąć na jesiennym stole. Pyszna i wyjątkowo pożywna dzięki mięsnej wkładce. Dodatkowo, żeby zapomnieć o drugim daniu, można do podsmażanej szalotki dorzucić skrojone pętko kiełbasy. Choć i bez tego kapuśniak z kiszonej kapusty jest sycący bardziej niż niejedna zupa. A do tego jak rozgrzewa! Smacznego :)

Spróbuj też innych przepisów na zupy na żeberkach:

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika