Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach
Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach
Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach
Dodaj do CookBook

Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach

(6)
1 godz 38 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.3  kg
Żeberka ekstra
0.3  kg
Kiszona kapusta
1 
Marchewka
1 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
4 
Średniej wielkości ziemniaki
1 
Cebula szalotka
1  łyżka
Masło
7 
Ziarenka ziela angielskiego
3 
Listek laurowy
6 
Ziarenka czarnego pieprzu
0.5  łyżeczka
Mielony kminek
1  szczypta
Sól morska do smaku
trochę
Sos sojowy do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
30.6 g
Wartość energetyczna
262 kcal
Tłuszcze
7 g
Białko
20.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach jest słodko-kwaśną zupą podawaną z warzywami i mięsem w postaci żeberek. Potrawa ta wydaje się swojska i regionalna, ale jej historia sięga antycznego Rzymu, gdzie została opisana w książce "A tavola con i Romani Antichi", jak można się z niej dowiedzieć, Rzymianie stosowali tę zupę jako lek na problemy z żołądkiem. Zupa, jaką jest kapuśniak na żeberkach, ma niewątpliwą zaletę, w zimne dni potrafi rozgrzać i nasycić organizm, a szczególnie w przypadku zup, to drugie jest rzadkością. Zupa z kiszonej kapusty jest bardzo często mylona z prawie identyczną zupą, którą najczęściej można zjeść w Polskich górach, mowa tu oczywiście o kwaśnicy. Obie zupy różnią się głównie tym, że do kwaśnicy nie dodaje się warzyw.


Jak się robi kapuśniak?

Kapuśniak na żeberkach, jak sama nazwa wskazuje, musi zawierać oczywiście żeberka, mogą być to żeberka wędzone, jak i surowe, najważniejsze, aby były dobrej jakości. Warzywa, jakie będą potrzebne do zupy to marchewka, pietruszka, seler i ziemniaki, ale można pokusić się jeszcze o dodanie cebuli i pora po to, aby kapuśniak na żeberku nabrał jeszcze bardziej wyrazistego smaku, wszystko zależy od kubków smakowych osoby gotującej zupę. Kapuśniak najlepiej będzie smakował podany z chrupiącym pieczywem i tym sposobem może stanowić kompletny obiad, a nie tylko przystawkę przed drugim daniem.


Przepis na kapuśniak na żeberkach

Do zrobienia potrawy, jaką jest kapuśniak, potrzebny będzie garnek, do którego należy wrzucić wcześniej umyte i pokrojone kawałeczki żeberek około 0,3 kg. Teraz garnek można zalać wodą około 1,2 litra i zagotować, po zagotowaniu należy zdjąć szumy, czyli tak zwaną pianę powstającą na skutek ściętych białek, które posiadają żeberka. Do garnka można teraz dodać obrane i umyte warzywa 1 marchew, 1 pietruszkę, 1 kawałek selera oraz dorzucić przyprawy 7 ziarenek ziela angielskiego, 3 listki laurowe, 6 ziarenek czarnego pieprzu, szczyptę soli i gotować pod przykryciem przez godzinę. Teraz należy się zająć ziemniakami i pokroić je w kostkę, wrzucić do garnka i gotować kolejne 20 minut. W kolejnym etapie należy wyciągnąć patelnię i podgrzać na niej łyżeczkę masła, wrzucić pokrojoną w kostkę 1 cebulę szalotkę i poszatkowaną kapustę około 0,3 kg. Do zawartości, można dodać dla smaku  odrobinę sosu sojowego i dusić około 10 minut zwracając uwagę na to czy nic się nie przypala. Z garnka należy wyciągnąć te warzywa, które nie były krajane w kostkę i żeberka, a dodać zawartość patelni i gotować kolejne 5 minut. Mięso z żeberek można oddzielić od kostek i podać do gotowego kapuśniaku.


Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.

Przygotowanie

98 min
  • Krok 1

    10 min
    Żeberka myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do garnka. Zalewamy ok. 1,2 l wody, zagotowujemy, a następnie zdejmujemy „szumy”.
  • Krok 2

    60 min
    Dodajemy do garnka obrane warzywa – marchewkę, pietruszkę, seler, dorzucamy liście laurowe, ziarenka ziela i pieprzu oraz szczyptę soli. Gotujemy pod przykryciem przez godzinę.
  • Krok 3

    20 min
    Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do garnka, gotujemy kolejne 20 minut. W tym czasie kapustę przepłukujemy pod bieżącą wodą na sicie, lekko odsączamy, przekładamy na deskę do krojenia i kilkakrotnie siekamy nożem. Szalotkę obieramy, szklimy na maśle. Dodajemy do cebulki kapustę, skrapiamy ją sosem sojowym, dodajemy pół łyżeczki mielonego kminku. Dusimy ok. 10 minut od czasu do czasu mieszając.
  • Krok 4

    5 min
    Z zupy wyciągamy marchewkę, pietruszkę i seler oraz mięso. Dodajemy podduszoną kapustę. Gotujemy 5 minut.
  • Krok 5

    3 min
    Mięso oddzielamy od kostek. Kapuśniak z kiszonej kapusty podajemy z mięsną „wkładką”, posypujemy zieleniną.
Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach

Krok 1 z 5

Żeberka myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do garnka. Zalewamy ok. 1,2 l wody, zagotowujemy, a następnie zdejmujemy „szumy”.

Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach

Krok 2 z 5

Dodajemy do garnka obrane warzywa – marchewkę, pietruszkę, seler, dorzucamy liście laurowe, ziarenka ziela i pieprzu oraz szczyptę soli. Gotujemy pod przykryciem przez godzinę.

Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach

Krok 3 z 5

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do garnka, gotujemy kolejne 20 minut. W tym czasie kapustę przepłukujemy pod bieżącą wodą na sicie, lekko odsączamy, przekładamy na deskę do krojenia i kilkakrotnie siekamy nożem. Szalotkę obieramy, szklimy na maśle. Dodajemy do cebulki kapustę, skrapiamy ją sosem sojowym, dodajemy pół łyżeczki mielonego kminku. Dusimy ok. 10 minut od czasu do czasu mieszając.

Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach

Krok 4 z 5

Z zupy wyciągamy marchewkę, pietruszkę i seler oraz mięso. Dodajemy podduszoną kapustę. Gotujemy 5 minut.

Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach

Krok 5 z 5

Mięso oddzielamy od kostek. Kapuśniak z kiszonej kapusty podajemy z mięsną „wkładką”, posypujemy zieleniną.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.0 z 5
4
Wszystkich ocen: 2
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
22
00
22
00
00
00

Opinie

4

"Sól morska"

A widział ktoś sól nie "morską"???
Byłem w Wieliczce i nad Słonym Jeziorze/Utah/USA, a też nad Morzem Martwym w Izraelu.
Wszystkie te miejsca były kiedyś dnami mórz, które tysiące/miliony lat temu wyschły i stąd ta sól.
Wladyslaw Moroz (niezweryfikowany) 03/06/2025-06:06 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
4

mar

jak przepłuczemy kapustę pod bieżącą wodą to co w niej zostanie ?
Anonim (niezweryfikowany) 02/24/2023-02:13 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 06/13/2023-03:23 CEST
Mar, płukanie sprawdzi się, gdy kapusta jest bardzo kwaśna, a czasami tak się zdarza. Ale jeśli kupimy delikatniejszą, nie trzeba jej płukać.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bogate w białko
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kapuśniak z kiszonej kapusty

    Kapuśniak z kiszonej kapusty

    1 godz 5 min Łatwy
  • Kapuśniak z prażokami

    Kapuśniak z prażokami

    1 godz 31 min Średni
  • Kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami i kiełbasą

    Kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami i kiełbasą

    39 min Łatwy
  • Kapuśniak z młodej kapusty z pomidorami

    Kapuśniak z młodej kapusty z pomidorami

    43 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu