Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach
1 godz 38 min
Łatwy
0.3
kg
Żeberka ekstra
0.3
kg
Kiszona kapusta
1
Marchewka
1
Pietruszka
1
kawałek
Seler
4
Średniej wielkości ziemniaki
1
Cebula szalotka
1
łyżka
Masło
7
Ziarenka ziela angielskiego
3
Listek laurowy
6
Ziarenka czarnego pieprzu
0.5
łyżeczka
Mielony kminek
1
szczypta
Sól morska do smaku
trochę
Sos sojowy do smaku
.
Wartości odżywcze
Białko
20.09 g
Węglowodany
30.64 g
Tłuszcze
7.01 g
Wartość energetyczna
261.98 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
98 min
Krok 1
10 min
Żeberka myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do garnka. Zalewamy ok. 1,2 l wody, zagotowujemy, a następnie zdejmujemy „szumy”.
Krok 2
60 min
Dodajemy do garnka obrane warzywa – marchewkę, pietruszkę, seler, dorzucamy liście laurowe, ziarenka ziela i pieprzu oraz szczyptę soli. Gotujemy pod przykryciem przez godzinę.
Krok 3
20 min
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do garnka, gotujemy kolejne 20 minut. W tym czasie kapustę przepłukujemy pod bieżącą wodą na sicie, lekko odsączamy, przekładamy na deskę do krojenia i kilkakrotnie siekamy nożem. Szalotkę obieramy, szklimy na maśle. Dodajemy do cebulki kapustę, skrapiamy ją sosem sojowym, dodajemy pół łyżeczki mielonego kminku. Dusimy ok. 10 minut od czasu do czasu mieszając.
Krok 4
5 min
Z zupy wyciągamy marchewkę, pietruszkę i seler oraz mięso. Dodajemy podduszoną kapustę. Gotujemy 5 minut.
Krok 5
3 min
Mięso oddzielamy od kostek. Kapuśniak z kiszonej kapusty podajemy z mięsną „wkładką”, posypujemy zieleniną.
Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach. Tradycyjna swojska zupa, której nie może zabraknąć na jesiennym stole. Pyszna i wyjątkowo pożywna dzięki mięsnej wkładce. Dodatkowo, żeby zapomnieć o drugim daniu, można do podsmażanej szalotki dorzucić skrojone pętko kiełbasy. Choć i bez tego kapuśniak z kiszonej kapusty jest sycący bardziej niż niejedna zupa. A do tego jak rozgrzewa! Smacznego :)
Spróbuj też innych przepisów na zupy na żeberkach:
- Rozgrzewająca grochówka
- Kaszubski barszcz z grzybami
- Wielkanocna zupa chrzanowa na wędzonych żeberkach
- Zupa szczawiowa na wywarze z wędzonki ze smażonymi jajkami faszerowanymi zieleninką
- Barszcz ukraiński na wędzonych żeberkach
- Zupa fasolowa na żeberkach
- Rzymska ziołowa zupa wielkanocna
- Zupa ogórkowa na żeberkach
- Wigilijny barszcz z uszkami lub tortellini
- Zupa ziemniaczana na żeberkach z kabanosem i pietuszkowym pistou
Komentarze 0