Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach
Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach
Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach

Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach

(4)
1 godz 38 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.3  kg
Żeberka ekstra
0.3  kg
Kiszona kapusta
1 
Marchewka
1 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
4 
Średniej wielkości ziemniaki
1 
Cebula szalotka
1  łyżka
Masło
7 
Ziarenka ziela angielskiego
3 
Listek laurowy
6 
Ziarenka czarnego pieprzu
0.5  łyżeczka
Mielony kminek
1  szczypta
Sól morska do smaku
trochę
Sos sojowy do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
20.09 g
Węglowodany
30.64 g
Tłuszcze
7.01 g
Wartość energetyczna
261.98 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach jest słodko-kwaśną zupą podawaną z warzywami i mięsem w postaci żeberek. Potrawa ta wydaje się swojska i regionalna, ale jej historia sięga antycznego Rzymu, gdzie została opisana w książce "A tavola con i Romani Antichi", jak można się z niej dowiedzieć, Rzymianie stosowali tę zupę jako lek na problemy z żołądkiem. Zupa, jaką jest kapuśniak na żeberkach, ma niewątpliwą zaletę, w zimne dni potrafi rozgrzać i nasycić organizm, a szczególnie w przypadku zup, to drugie jest rzadkością. Zupa z kiszonej kapusty jest bardzo często mylona z prawie identyczną zupą, którą najczęściej można zjeść w Polskich górach, mowa tu oczywiście o kwaśnicy. Obie zupy różnią się głównie tym, że do kwaśnicy nie dodaje się warzyw.


Jak się robi kapuśniak?

Kapuśniak na żeberkach, jak sama nazwa wskazuje, musi zawierać oczywiście żeberka, mogą być to żeberka wędzone, jak i surowe, najważniejsze, aby były dobrej jakości. Warzywa, jakie będą potrzebne do zupy to marchewka, pietruszka, seler i ziemniaki, ale można pokusić się jeszcze o dodanie cebuli i pora po to, aby kapuśniak na żeberku nabrał jeszcze bardziej wyrazistego smaku, wszystko zależy od kubków smakowych osoby gotującej zupę. Kapuśniak najlepiej będzie smakował podany z chrupiącym pieczywem i tym sposobem może stanowić kompletny obiad, a nie tylko przystawkę przed drugim daniem.


Przepis na kapuśniak na żeberkach

Do zrobienia potrawy, jaką jest kapuśniak, potrzebny będzie garnek, do którego należy wrzucić wcześniej umyte i pokrojone kawałeczki żeberek około 0,3 kg. Teraz garnek można zalać wodą około 1,2 litra i zagotować, po zagotowaniu należy zdjąć szumy, czyli tak zwaną pianę powstającą na skutek ściętych białek, które posiadają żeberka. Do garnka można teraz dodać obrane i umyte warzywa 1 marchew, 1 pietruszkę, 1 kawałek selera oraz dorzucić przyprawy 7 ziarenek ziela angielskiego, 3 listki laurowe, 6 ziarenek czarnego pieprzu, szczyptę soli i gotować pod przykryciem przez godzinę. Teraz należy się zająć ziemniakami i pokroić je w kostkę, wrzucić do garnka i gotować kolejne 20 minut. W kolejnym etapie należy wyciągnąć patelnię i podgrzać na niej łyżeczkę masła, wrzucić pokrojoną w kostkę 1 cebulę szalotkę i poszatkowaną kapustę około 0,3 kg. Do zawartości, można dodać dla smaku  odrobinę sosu sojowego i dusić około 10 minut zwracając uwagę na to czy nic się nie przypala. Z garnka należy wyciągnąć te warzywa, które nie były krajane w kostkę i żeberka, a dodać zawartość patelni i gotować kolejne 5 minut. Mięso z żeberek można oddzielić od kostek i podać do gotowego kapuśniaku.


Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.

Przygotowanie

98 min
  • Krok 1

    10 min
    Żeberka myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do garnka. Zalewamy ok. 1,2 l wody, zagotowujemy, a następnie zdejmujemy „szumy”.
  • Krok 2

    60 min
    Dodajemy do garnka obrane warzywa – marchewkę, pietruszkę, seler, dorzucamy liście laurowe, ziarenka ziela i pieprzu oraz szczyptę soli. Gotujemy pod przykryciem przez godzinę.
  • Krok 3

    20 min
    Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do garnka, gotujemy kolejne 20 minut. W tym czasie kapustę przepłukujemy pod bieżącą wodą na sicie, lekko odsączamy, przekładamy na deskę do krojenia i kilkakrotnie siekamy nożem. Szalotkę obieramy, szklimy na maśle. Dodajemy do cebulki kapustę, skrapiamy ją sosem sojowym, dodajemy pół łyżeczki mielonego kminku. Dusimy ok. 10 minut od czasu do czasu mieszając.
  • Krok 4

    5 min
    Z zupy wyciągamy marchewkę, pietruszkę i seler oraz mięso. Dodajemy podduszoną kapustę. Gotujemy 5 minut.
  • Krok 5

    3 min
    Mięso oddzielamy od kostek. Kapuśniak z kiszonej kapusty podajemy z mięsną „wkładką”, posypujemy zieleniną.
Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach

Krok 1 z 5

Żeberka myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do garnka. Zalewamy ok. 1,2 l wody, zagotowujemy, a następnie zdejmujemy „szumy”.

Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach

Krok 2 z 5

Dodajemy do garnka obrane warzywa – marchewkę, pietruszkę, seler, dorzucamy liście laurowe, ziarenka ziela i pieprzu oraz szczyptę soli. Gotujemy pod przykryciem przez godzinę.

Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach

Krok 3 z 5

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do garnka, gotujemy kolejne 20 minut. W tym czasie kapustę przepłukujemy pod bieżącą wodą na sicie, lekko odsączamy, przekładamy na deskę do krojenia i kilkakrotnie siekamy nożem. Szalotkę obieramy, szklimy na maśle. Dodajemy do cebulki kapustę, skrapiamy ją sosem sojowym, dodajemy pół łyżeczki mielonego kminku. Dusimy ok. 10 minut od czasu do czasu mieszając.

Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach

Krok 4 z 5

Z zupy wyciągamy marchewkę, pietruszkę i seler oraz mięso. Dodajemy podduszoną kapustę. Gotujemy 5 minut.

Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach

Krok 5 z 5

Mięso oddzielamy od kostek. Kapuśniak z kiszonej kapusty podajemy z mięsną „wkładką”, posypujemy zieleniną.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
m mar

jak przepłuczemy kapustę pod bieżącą wodą to co w niej zostanie ?

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Tradycyjny krupnik na żeberkach

    Tradycyjny krupnik na żeberkach

    1 godz 31 min Średni
  • Zupa z karpia ze śmietaną

    Zupa z karpia ze śmietaną

    1 godz 10 min Łatwy
  • Zupa kapuściana z kapusty włoskiej na skrzydełkach z indyka

    Zupa kapuściana z kapusty włoskiej na skrzydełkach z indyka

    1 godz 21 min Łatwy
  • Tradycyjny kapuśniak myśliwski z jałowcem i grzybami

    Tradycyjny kapuśniak myśliwski z jałowcem i grzybami

    3 godz 31 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu