Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Solianka ukraińska, czyli trochę inny kapuśniak

Solianka ukraińska, czyli trochę inny kapuśniak

(0)
1 godz 13 min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Warianty przepisu

  • /
    Klasyczny
  • /
    Ukraiński

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
300  g
Wieprzowina (schab bez kości)
600  g
Biała kapusta (1/4 główki)
0.5 
Średnia cebula
4 
Ziemniaki
1.6  l
Zimna woda
4 
Ziarno pieprzu
2 
Liść laurowy
3 
Ziarno ziela angielskiego
trochę
Olej rzepakowy do smażenia
1  szczypta
Cukier do smaku
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku
0.33  szklanka
Przecier pomidorowy
1  pęczek
Natka pietruszki
trochę
Gęsta śmietana
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
15.38 g
Węglowodany
22.42 g
Tłuszcze
4.46 g
Wartość energetyczna
182.66 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Co jakiś czas przeszukuję swoje książki kucharskie w poszukiwaniu ciekawych przepisów z kuchni regionalnej i ostatnio, przeglądając kuchnię góralską, natknęłam się na ukraińską soliankę, która może nieco przypominać parzybrodę wielkopolską. W przepisie wykorzystano koncentrat pomidorowy, ja jednak wolałam dodać do ukraińskiej solianki swój domowy przecier pomidorowy, który przygotowałam latem. Nie chciałam, aby smak pomidorowy zdominował  zupę i dlatego dodałam jedynie 1/3 szklanki przecieru, ale następnym razem z pewnością dodam go nieco więcej.

Myślę, że wszyscy amatorzy kapuścianych smaków pokochają tę zupę, bo jest po prostu pyszna. Solianka ukraińska to ciekawa alternatywa dla naszego kapuśniaka czy zup gulaszowych. To też idealna propozycja na zimowy obiad, bo zupa jest bardzo sycąca.

Wzorowałam się na przepisie z „Kuchni Góralskiej” wydawnictwa Dragon. Przepis na soliankę ukraińską nieco zmodyfikowałam, dostosowując go do swoich upodobań kulinarnych.

(z podanych składników można przygotować około 6 porcji ukraińskiej solianki)

Na zimowy obiad polecam też :

Indyjską zupę gulaszową z jagnięciną

Zupę tex-mex

Rozgrzewającą grochówkę

Kremową zupę z soczewicy i grochu

Kapuśniak z prażokami

Przygotowanie

73 min
  • Krok 1

    5 min
    Mięso kroimy w kostkę. Kapustę szatkujemy, a ziemniaki obieramy myjemy i kroimy w równą kostkę lub plastry.
  • Krok 2

    2 min
    Obraną cebulę również kroimy w drobną kosteczkę.
  • Krok 3

    10 min
    Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy po kolei, partiami składniki zupy do momentu aż się przyrumienią: cebulę, wieprzowinę, ziemniaki i kapustę.
  • Krok 4

    40 min
    Usmażone składniki przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Gotujemy na średnim ogniu około 40 minut.
  • Krok 5

    15 min
    Po tym czasie do zupy dolewamy przecier pomidorowy i gotujemy jeszcze 15 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.
  • Krok 6

    1 min
    Porcję ukraińskiej solianki podajemy z kleksem gęstej śmietany i natką pietruszki.
Solianka ukraińska, czyli trochę inny kapuśniak

Krok 1 z 6

Mięso kroimy w kostkę. Kapustę szatkujemy, a ziemniaki obieramy myjemy i kroimy w równą kostkę lub plastry.

Solianka ukraińska, czyli trochę inny kapuśniak

Krok 2 z 6

Obraną cebulę również kroimy w drobną kosteczkę.

Solianka ukraińska, czyli trochę inny kapuśniak

Krok 3 z 6

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy po kolei, partiami składniki zupy do momentu aż się przyrumienią: cebulę, wieprzowinę, ziemniaki i kapustę.

Solianka ukraińska, czyli trochę inny kapuśniak

Krok 4 z 6

Usmażone składniki przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Gotujemy na średnim ogniu około 40 minut.

Solianka ukraińska, czyli trochę inny kapuśniak

Krok 5 z 6

Po tym czasie do zupy dolewamy przecier pomidorowy i gotujemy jeszcze 15 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Solianka ukraińska, czyli trochę inny kapuśniak

Krok 6 z 6

Porcję ukraińskiej solianki podajemy z kleksem gęstej śmietany i natką pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kapuśniak wegetariańki z suszonymi grzybami

    Kapuśniak wegetariańki z suszonymi grzybami

    5 godz 21 min Średni
  • Parzybroda z młodej kapusty – kuchnia regionalna

    Parzybroda z młodej kapusty – kuchnia regionalna

    1 godz 37 min Łatwy
  • Krupnik z borowikami i kaszą jęczmienną

    Krupnik z borowikami i kaszą jęczmienną

    1 godz 43 min Średni
  • Kwaśnica na jagnięcinie z suszonymi grzybami

    Kwaśnica na jagnięcinie z suszonymi grzybami

    2 godz 14 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu