
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł

Solianka ukraińska, czyli trochę inny kapuśniak

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Co jakiś czas przeszukuję swoje książki kucharskie w poszukiwaniu ciekawych przepisów z kuchni regionalnej i ostatnio, przeglądając kuchnię góralską, natknęłam się na ukraińską soliankę, która może nieco przypominać parzybrodę wielkopolską. W przepisie wykorzystano koncentrat pomidorowy, ja jednak wolałam dodać do ukraińskiej solianki swój domowy przecier pomidorowy, który przygotowałam latem. Nie chciałam, aby smak pomidorowy zdominował zupę i dlatego dodałam jedynie 1/3 szklanki przecieru, ale następnym razem z pewnością dodam go nieco więcej.
Myślę, że wszyscy amatorzy kapuścianych smaków pokochają tę zupę, bo jest po prostu pyszna. Solianka ukraińska to ciekawa alternatywa dla naszego kapuśniaka czy zup gulaszowych. To też idealna propozycja na zimowy obiad, bo zupa jest bardzo sycąca.
Wzorowałam się na przepisie z „Kuchni Góralskiej” wydawnictwa Dragon. Przepis na soliankę ukraińską nieco zmodyfikowałam, dostosowując go do swoich upodobań kulinarnych.
(z podanych składników można przygotować około 6 porcji ukraińskiej solianki)
Na zimowy obiad polecam też :
Indyjską zupę gulaszową z jagnięciną
Przygotowanie
Krok 1
5 minKrok 2
2 minKrok 3
10 minKrok 4
40 minKrok 5
15 minKrok 6
1 min
Krok 1 z 6
Mięso kroimy w kostkę. Kapustę szatkujemy, a ziemniaki obieramy myjemy i kroimy w równą kostkę lub plastry.

Krok 2 z 6
Obraną cebulę również kroimy w drobną kosteczkę.

Krok 3 z 6
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy po kolei, partiami składniki zupy do momentu aż się przyrumienią: cebulę, wieprzowinę, ziemniaki i kapustę.

Krok 4 z 6
Usmażone składniki przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Gotujemy na średnim ogniu około 40 minut.

Krok 5 z 6
Po tym czasie do zupy dolewamy przecier pomidorowy i gotujemy jeszcze 15 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Krok 6 z 6
Porcję ukraińskiej solianki podajemy z kleksem gęstej śmietany i natką pietruszki.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0