Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Co jakiś czas przeszukuję swoje książki kucharskie w poszukiwaniu ciekawych przepisów z kuchni regionalnej i ostatnio, przeglądając kuchnię góralską, natknęłam się na ukraińską soliankę, która może nieco przypominać parzybrodę wielkopolską. W przepisie wykorzystano koncentrat pomidorowy, ja jednak wolałam dodać do ukraińskiej solianki swój domowy przecier pomidorowy, który przygotowałam latem. Nie chciałam, aby smak pomidorowy zdominował zupę i dlatego dodałam jedynie 1/3 szklanki przecieru, ale następnym razem z pewnością dodam go nieco więcej.
Myślę, że wszyscy amatorzy kapuścianych smaków pokochają tę zupę, bo jest po prostu pyszna. Solianka ukraińska to ciekawa alternatywa dla naszego kapuśniaka czy zup gulaszowych. To też idealna propozycja na zimowy obiad, bo zupa jest bardzo sycąca.
Wzorowałam się na przepisie z „Kuchni Góralskiej” wydawnictwa Dragon. Przepis na soliankę ukraińską nieco zmodyfikowałam, dostosowując go do swoich upodobań kulinarnych.
(z podanych składników można przygotować około 6 porcji ukraińskiej solianki)
Mięso kroimy w kostkę. Kapustę szatkujemy, a ziemniaki obieramy myjemy i kroimy w równą kostkę lub plastry.
Krok 2
2 min
Obraną cebulę również kroimy w drobną kosteczkę.
Krok 3
10 min
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy po kolei, partiami składniki zupy do momentu aż się przyrumienią: cebulę, wieprzowinę, ziemniaki i kapustę.
Krok 4
40 min
Usmażone składniki przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Gotujemy na średnim ogniu około 40 minut.
Krok 5
15 min
Po tym czasie do zupy dolewamy przecier pomidorowy i gotujemy jeszcze 15 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Krok 6
1 min
Porcję ukraińskiej solianki podajemy z kleksem gęstej śmietany i natką pietruszki.
Krok 1
z
6
Mięso kroimy w kostkę. Kapustę szatkujemy, a ziemniaki obieramy myjemy i kroimy w równą kostkę lub plastry.
Krok 2
z
6
Obraną cebulę również kroimy w drobną kosteczkę.
Krok 3
z
6
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy po kolei, partiami składniki zupy do momentu aż się przyrumienią: cebulę, wieprzowinę, ziemniaki i kapustę.
Krok 4
z
6
Usmażone składniki przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Gotujemy na średnim ogniu około 40 minut.
Krok 5
z
6
Po tym czasie do zupy dolewamy przecier pomidorowy i gotujemy jeszcze 15 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Krok 6
z
6
Porcję ukraińskiej solianki podajemy z kleksem gęstej śmietany i natką pietruszki.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0