Kremowa zupa warzywna z soczewicy, grochu i wszystkiego po trochu :)
42min
Łatwy
4
łyżek
Czerwona soczewica
4
łyżek
Żółty łuskany groch
2
Średnia cukinia
1
Ziemniaki
1
Mała marchewka
1
Mała pietruszka
1
kawałek
Seler
1
kawałek
Por (biała część)
1
pęczek
Natka pietruszki
1
szczypta
Sól himalajska lub zwykła kuchenna
1
łyżeczka
Czubryca zielona lub mieszanka ziół do zup warzywnych
1
szczypta
Biały pieprz
.
Wartości odżywcze
Białko
8.98 g
Węglowodany
35 g
Tłuszcze
1.74 g
Wartość energetyczna
180.94 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
42 min
Krok 1
20 min
Zagotowuję pół litra wody, dodaję soczewicę i groch, gotuję 20 minut.
Krok 2
15 min
Dodaję do zupy obraną i pokrojoną w kostkę cukinię i pozostałe warzywa, dodaję gałązkę lub dwie natki pietruszki, podlewam wodą tak, aby prawie przykryła warzywa i gotuję 15 minut.
Krok 3
1 min
Pod koniec gotowania można doprawić zupę czubrycą lub ulubioną przyprawą do dań warzywnych.
Krok 4
5 min
Zestawiam zupę warzywną z płyty. Kiedy lekko ostygnie, miksuję na gładki krem i doprawiam do smaku solą morską i białym pieprzem.
Krok 5
1 min
Kremową zupę warzywną podaję z grzankami lub innym chrupiącym dodatkiem.
Hmmm… jaką zupę dziś ugotować? A raczej z czego? Zaglądnęłam do lodówki i kuchennych szuflad w poszukiwaniu inspiracji. Cukinie w lodówce przypomniały mi o moim ulubionym kremie z cukinii z serkiem mascarpone, który latem często pojawiał się na naszym stole. No dobrze, cukinie na pewno trafią do zupy, ale to dopiero początek wielkiej improwizacji. W oko wpadły mi żółty groch i czerwona soczewica, która doda kremowej zupie warzywnej słodkiego akcentu. Poza tym włoszczyzna, trochę ziół. Powinno być pysznie, pomyślałam. I tak było.
Przygotowując kremową zupę warzywną, spisywałam na kartce dodawane przeze mnie składniki, żeby móc się podzielić z Wami przepisem. Czasem improwizując w kuchni, szybko zapominam, co sprawiło, że zupa wyszła taka pyszna i potem trudno mi wiernie odtworzyć smak, który tak bardzo mi dopasował.
Kremowa zupa warzywna smakowała wyśmienicie wszystkim domownikom. Szybko zniknęła z miseczek, a przy jedzeniu nie było słychać żadnego marudzenia, za to chrupanie świeżo upieczonych grzanek, które dodałam do zupy warzywnej.
Przygotowując kremową zupę warzywną, spisywałam na kartce dodawane przeze mnie składniki, żeby móc się podzielić z Wami przepisem. Czasem improwizując w kuchni, szybko zapominam, co sprawiło, że zupa wyszła taka pyszna i potem trudno mi wiernie odtworzyć smak, który tak bardzo mi dopasował.
Kremowa zupa warzywna smakowała wyśmienicie wszystkim domownikom. Szybko zniknęła z miseczek, a przy jedzeniu nie było słychać żadnego marudzenia, za to chrupanie świeżo upieczonych grzanek, które dodałam do zupy warzywnej.
Komentarze 0