Rosyjska solianka
1 godz 55 min
Łatwy
600
g
Wołowina
30
g
Suszone borowiki
3
łyżek
Masło
2
Marchewka
2
Pietruszka
1
Seler
1
Cebula
1
łyżka
Mąka
1
pęczek
Natka pietruszki
1
Cytryna
trochę
Sól
trochę
Liść laurowy
trochę
Pieprz
.
Wartości odżywcze
Białko
38.98 g
Węglowodany
10.82 g
Tłuszcze
19.98 g
Wartość energetyczna
392.86 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
115 min
Krok 1
5 min
Bulion rozpuść w 1l wrzątku.
Krok 2
65 min
Wołowinę pokrój w grubą kostkę, dodaj do Bulionu i gotuj 1 godzinę. W tym czasie mocz grzyby, odcedź (wodę zachowaj) i drobno pokrój.
Krok 3
10 min
Warzywa oczyść i pokrój w grubą kostkę.
Krok 4
10 min
Rozgrzej 1 łyżkę masła, podsmaż na nim grzyby oraz warzywa.
Krok 5
15 min
Wodę z grzybów, liść laurowy oraz warzywa z grzybami dodaj do zupy. Gotuj 15 minut.
Krok 6
5 min
Pozostałe masło zagnieć z mąką, dodaj do zupy i rozprowadź mieszając.
Krok 7
5 min
Dopraw solą i pieprzem, posyp natką pietruszki. Przelej do wazy i udekoruj plasterkami cytryny. Podawaj z białym pieczywem.
Solianka to tradycyjna zupa kuchni rosyjskiej i ukraińskiej. Gotowana może być na wywarze mięsnym, rybnym lub grzybowym, dzięki czemu jest niezwykle aromatyczna, a dodatkowo gęsta i pożywna. Razem z nami przyrządź rosyjską soliankę na wywarze z wołowiny gotowanej w Bulionie drobiowym z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY, a następnie dodaj do niej podsmażone na masełku grzyby i warzywa. Soliankę dopraw, udekoruj natką pietruszki i plasterkami cytryny. Rosyjska solianka bardzo dobrze skomponuje się z białym pieczywem.
Komentarze 0