Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupy rybne nie są zbyt popularne w Polsce, a szkoda, bo potrafią być naprawdę pyszne. Rosyjska zupa rybna z czterech gatunków ryb jest jedną z moich ulubionych, zaraz po węgierskiej zupie halaszle.
Przygotowanie zupy rybnej nie jest trudne, zwłaszcza że wcale nie musimy własnoręcznie sprawiać ryb, bo to jest najtrudniejszy krok w przygotowaniu dań z ryby. Praktycznie w każdym hipermarkecie znajdziecie stoisko rybne oferujące tusze i filety. To spore
ułatwienie, dlaczego więc z tego nie korzystać częściej.
Z podanej ilości składników przygotujecie 4-6 porcji zupy. Smacznego.
Przygotowanie
80 min
Krok 1
60 min
tuszki kroimy na mniejsze kawałki. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, kroimy w mniejsze kawałki i przekładamy do garnka razem z tuszkami. Zalewamy ok. 2 l wody, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe, gotujemy około 1 godz.
Krok 2
3 min
Tak przygotowany bulion rybny przecedzamy. Marchewkę z bulionu kroimy w kostkę, dodajemy z powrotem do bulionu.
Krok 3
6 min
Cebulę obieramy, razem z porem kroimy w kostkę. Podduszamy na oliwie. Pod koniec oddajemy przyciśnięte przez praskę ząbki czosnku, szczyptę kurkumy i słodkiej papryki.
Krok 4
10 min
Filety dużej ryby kroimy w kostkę, dodajemy do gotującego się bulionu wraz z podduszoną z porem cebulką. Gotujemy aż ryba będzie miękka, ale nie rozpadająca się.
Krok 5
1 min
Zupę doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Krok 1
z
5
tuszki kroimy na mniejsze kawałki. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, kroimy w mniejsze kawałki i przekładamy do garnka razem z tuszkami. Zalewamy ok. 2 l wody, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe, gotujemy około 1 godz.
Krok 2
z
5
Tak przygotowany bulion rybny przecedzamy. Marchewkę z bulionu kroimy w kostkę, dodajemy z powrotem do bulionu.
Krok 3
z
5
Cebulę obieramy, razem z porem kroimy w kostkę. Podduszamy na oliwie. Pod koniec oddajemy przyciśnięte przez praskę ząbki czosnku, szczyptę kurkumy i słodkiej papryki.
Krok 4
z
5
Filety dużej ryby kroimy w kostkę, dodajemy do gotującego się bulionu wraz z podduszoną z porem cebulką. Gotujemy aż ryba będzie miękka, ale nie rozpadająca się.
Krok 5
z
5
Zupę doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0