Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Rosyjska zupa rybna z czterech gatunków ryb

(0)
1 godz 20 min
Łatwy
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kg
ryb słodkowodnych (u mnie krąp, okoń, płoć tuszki)
1  filet
większa ryba słodkowodna 0,5 kg (u mnie tołpyga)
60  g
Marchewka
1 
Pietruszka
1 
Seler
1  kawałek
Por
2  ząbków
Czosnek
4 
Ziarenka ziela angielskiego
3 
Liść laurowy
3  łyżek
Oliwa
1  szczypta
Kurkuma i słodka papryka
1  szczypta
Sól i pieprz do smaku
trochę
Sok z cytryny do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
40.1 g
Węglowodany
16.52 g
Tłuszcze
19.43 g
Wartość energetyczna
397 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Zupy rybne nie są zbyt popularne w Polsce, a szkoda, bo potrafią być naprawdę pyszne. Rosyjska zupa rybna z czterech gatunków ryb jest jedną z moich ulubionych, zaraz po węgierskiej zupie halaszle.

Przygotowanie zupy rybnej nie jest trudne, zwłaszcza że wcale nie musimy własnoręcznie sprawiać ryb, bo to jest najtrudniejszy krok w przygotowaniu dań z ryby. Praktycznie w każdym hipermarkecie znajdziecie stoisko rybne oferujące tusze i filety. To spore ułatwienie, dlaczego więc z tego nie korzystać częściej.

Z podanej ilości składników przygotujecie 4-6 porcji zupy. Smacznego.

Przygotowanie

80 min
  • Krok 1

    60 min
    tuszki kroimy na mniejsze kawałki. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, kroimy w mniejsze kawałki i przekładamy do garnka razem z tuszkami. Zalewamy ok. 2 l wody, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe, gotujemy około 1 godz.
  • Krok 2

    3 min
    Tak przygotowany bulion rybny przecedzamy. Marchewkę z bulionu kroimy w kostkę, dodajemy z powrotem do bulionu.
  • Krok 3

    6 min
    Cebulę obieramy, razem z porem kroimy w kostkę. Podduszamy na oliwie. Pod koniec oddajemy przyciśnięte przez praskę ząbki czosnku, szczyptę kurkumy i słodkiej papryki.
  • Krok 4

    10 min
    Filety dużej ryby kroimy w kostkę, dodajemy do gotującego się bulionu wraz z podduszoną z porem cebulką. Gotujemy aż ryba będzie miękka, ale nie rozpadająca się.
  • Krok 5

    1 min
    Zupę doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Rosyjska zupa rybna z czterech gatunków ryb

Krok 1 z 5

tuszki kroimy na mniejsze kawałki. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, kroimy w mniejsze kawałki i przekładamy do garnka razem z tuszkami. Zalewamy ok. 2 l wody, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe, gotujemy około 1 godz.

Rosyjska zupa rybna z czterech gatunków ryb

Krok 2 z 5

Tak przygotowany bulion rybny przecedzamy. Marchewkę z bulionu kroimy w kostkę, dodajemy z powrotem do bulionu.

Rosyjska zupa rybna z czterech gatunków ryb

Krok 3 z 5

Cebulę obieramy, razem z porem kroimy w kostkę. Podduszamy na oliwie. Pod koniec oddajemy przyciśnięte przez praskę ząbki czosnku, szczyptę kurkumy i słodkiej papryki.

Rosyjska zupa rybna z czterech gatunków ryb

Krok 4 z 5

Filety dużej ryby kroimy w kostkę, dodajemy do gotującego się bulionu wraz z podduszoną z porem cebulką. Gotujemy aż ryba będzie miękka, ale nie rozpadająca się.

Rosyjska zupa rybna z czterech gatunków ryb

Krok 5 z 5

Zupę doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Obiad
  • Przystawka
  • Rodzinne spotkanie
  • Ryba
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa jarzynowa przecierana z grzaneczkami

    1 godz 37 min Średni
  • Wiosenna zupa z kalarepy

    1 godz
  • Zupa z karpia ze śmietaną

    1 godz 10 min Łatwy
  • Wiosenny krupnik z fasolką szparagową

    52 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu