Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Rosyjska zupa rybna z czterech gatunków ryb

0
1 godz 20 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  kg
ryb słodkowodnych (u mnie krąp, okoń, płoć tuszki)
1  filet
większa ryba słodkowodna 0,5 kg (u mnie tołpyga)
1 
Marchewka
1 
Pietruszka
1 
Seler
1  kawałek
Por
2  ząbków
4 
Ziarenka ziela angielskiego
3 
Liść laurowy
3  łyżek
Oliwa
1  szczypta
Kurkuma i słodka papryka
1  szczypta
Sól i pieprz do smaku
trochę
Sok z cytryny do smaku

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
40.1 g
Węglowodany
16.06 g
Tłuszcze
19.43 g
Wartość energetyczna
396.06 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

80 min
Krok 1
60 min
tuszki kroimy na mniejsze kawałki. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, kroimy w mniejsze kawałki i przekładamy do garnka razem z tuszkami. Zalewamy ok. 2 l wody, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe, gotujemy około 1 godz.
Krok 2
3 min
Tak przygotowany bulion rybny przecedzamy. Marchewkę z bulionu kroimy w kostkę, dodajemy z powrotem do bulionu.
Krok 3
6 min
Cebulę obieramy, razem z porem kroimy w kostkę. Podduszamy na oliwie. Pod koniec oddajemy przyciśnięte przez praskę ząbki czosnku, szczyptę kurkumy i słodkiej papryki.
Krok 4
10 min
Filety dużej ryby kroimy w kostkę, dodajemy do gotującego się bulionu wraz z podduszoną z porem cebulką. Gotujemy aż ryba będzie miękka, ale nie rozpadająca się.
Krok 5
1 min
Zupę doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Rosyjska zupa rybna z czterech gatunków ryb

Krok 1 z 5

tuszki kroimy na mniejsze kawałki. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, kroimy w mniejsze kawałki i przekładamy do garnka razem z tuszkami. Zalewamy ok. 2 l wody, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe, gotujemy około 1 godz.

Rosyjska zupa rybna z czterech gatunków ryb

Krok 2 z 5

Tak przygotowany bulion rybny przecedzamy. Marchewkę z bulionu kroimy w kostkę, dodajemy z powrotem do bulionu.

Rosyjska zupa rybna z czterech gatunków ryb

Krok 3 z 5

Cebulę obieramy, razem z porem kroimy w kostkę. Podduszamy na oliwie. Pod koniec oddajemy przyciśnięte przez praskę ząbki czosnku, szczyptę kurkumy i słodkiej papryki.

Rosyjska zupa rybna z czterech gatunków ryb

Krok 4 z 5

Filety dużej ryby kroimy w kostkę, dodajemy do gotującego się bulionu wraz z podduszoną z porem cebulką. Gotujemy aż ryba będzie miękka, ale nie rozpadająca się.

Rosyjska zupa rybna z czterech gatunków ryb

Krok 5 z 5

Zupę doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Zupy rybne nie są zbyt popularne w Polsce, a szkoda, bo potrafią być naprawdę pyszne. Rosyjska zupa rybna z czterech gatunków ryb jest jedną z moich ulubionych, zaraz po węgierskiej zupie halaszle.

Przygotowanie zupy rybnej nie jest trudne, zwłaszcza że wcale nie musimy własnoręcznie sprawiać ryb, bo to jest najtrudniejszy krok w przygotowaniu dań z ryby. Praktycznie w każdym hipermarkecie znajdziecie stoisko rybne oferujące tusze i filety. To spore ułatwienie, dlaczego więc z tego nie korzystać częściej.

Z podanej ilości składników przygotujecie 4-6 porcji zupy. Smacznego.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika