Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Składniki
6
porcji
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
ingredient_quantity
recipe ingredient
1kg
ryb słodkowodnych (u mnie krąp, okoń, płoć tuszki)
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupy rybne nie są zbyt popularne w Polsce, a szkoda, bo potrafią być naprawdę pyszne. Rosyjska zupa rybna z czterech gatunków ryb jest jedną z moich ulubionych, zaraz po węgierskiej zupie halaszle.
Przygotowanie zupy rybnej nie jest trudne, zwłaszcza że wcale nie musimy własnoręcznie sprawiać ryb, bo to jest najtrudniejszy krok w przygotowaniu dań z ryby. Praktycznie w każdym hipermarkecie znajdziecie stoisko rybne oferujące tusze i filety. To spore
ułatwienie, dlaczego więc z tego nie korzystać częściej.
Z podanej ilości składników przygotujecie 4-6 porcji zupy. Smacznego.
Przygotowanie
80 min
Krok 1
60 min
tuszki kroimy na mniejsze kawałki. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, kroimy w mniejsze kawałki i przekładamy do garnka razem z tuszkami. Zalewamy ok. 2 l wody, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe, gotujemy około 1 godz.
Krok 2
3 min
Tak przygotowany bulion rybny przecedzamy. Marchewkę z bulionu kroimy w kostkę, dodajemy z powrotem do bulionu.
Krok 3
6 min
Cebulę obieramy, razem z porem kroimy w kostkę. Podduszamy na oliwie. Pod koniec oddajemy przyciśnięte przez praskę ząbki czosnku, szczyptę kurkumy i słodkiej papryki.
Krok 4
10 min
Filety dużej ryby kroimy w kostkę, dodajemy do gotującego się bulionu wraz z podduszoną z porem cebulką. Gotujemy aż ryba będzie miękka, ale nie rozpadająca się.
Krok 5
1 min
Zupę doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Krok 1
z
5
tuszki kroimy na mniejsze kawałki. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, kroimy w mniejsze kawałki i przekładamy do garnka razem z tuszkami. Zalewamy ok. 2 l wody, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe, gotujemy około 1 godz.
Krok 2
z
5
Tak przygotowany bulion rybny przecedzamy. Marchewkę z bulionu kroimy w kostkę, dodajemy z powrotem do bulionu.
Krok 3
z
5
Cebulę obieramy, razem z porem kroimy w kostkę. Podduszamy na oliwie. Pod koniec oddajemy przyciśnięte przez praskę ząbki czosnku, szczyptę kurkumy i słodkiej papryki.
Krok 4
z
5
Filety dużej ryby kroimy w kostkę, dodajemy do gotującego się bulionu wraz z podduszoną z porem cebulką. Gotujemy aż ryba będzie miękka, ale nie rozpadająca się.
Krok 5
z
5
Zupę doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0