Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Krupnik z kaszą gryczaną krakowską i suszonymi grzybami

(0)
5 godz 31 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Skrzydełka kurze
1  l
Woda
3 
Ziemniaki
1  kawałek
Por
1  kawałek
Seler
1 
Pietruszka
1 
Marchewka
0.5  szklanka
Kasza gryczana krakowska (niepalona)
3 
Ziarenka ziela angielskiego
1 
Listek laurowy
1  szczypta
Pieprz czarny
1  szczypta
Sól morska
1  ząbek
1 
Listek lubczyku
1 
Nać selera
trochę
Grzyby suszone

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
14.66 g
Węglowodany
28.74 g
Tłuszcze
7.93 g
Wartość energetyczna
239.5 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

331 min
Krok 1
240 min
Grzyby przekładamy do szklanki, zalewamy wodą, odstawiamy na kilka godzin.
Krok 2
45 min
Skrzydełka zalewamy ok. 1,5 wody, zagotowujemy, dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, ząbek czosnku, gotujemy 40 minut.
Krok 3
10 min
Grzyby kroimy na mniejsze kawałki, wody nie wylewamy. Ziemniaki kroimy w kostkę, włoszczyznę ścieramy na tarce o dużych oczkach, por drobno siekamy.
Krok 4
6 min
Wyciągamy z wywaru skrzydełka, oddzielamy mięso od kostek.
Krok 5
25 min
Dodajemy do wywaru świeże zioła, ziemniaki, włoszczyznę, por, grzyby. Do krupniku z kaszą gryczaną dolewamy wodę, w której moczyły się grzyby, doprawiamy solą morską, gotujemy 20 minut od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy do garnka mięso ze skrzydełek.
Krok 6
5 min
Krupnik z kaszą gryczaną zabielamy śmietaną, podajemy ze świeżo posiekaną natką pietruszki.
Krupnik z kaszą gryczaną krakowską i suszonymi grzybami

Krok 1 z 6

Grzyby przekładamy do szklanki, zalewamy wodą, odstawiamy na kilka godzin.

Krupnik z kaszą gryczaną krakowską i suszonymi grzybami

Krok 2 z 6

Skrzydełka zalewamy ok. 1,5 wody, zagotowujemy, dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, ząbek czosnku, gotujemy 40 minut.

Krupnik z kaszą gryczaną krakowską i suszonymi grzybami

Krok 3 z 6

Grzyby kroimy na mniejsze kawałki, wody nie wylewamy. Ziemniaki kroimy w kostkę, włoszczyznę ścieramy na tarce o dużych oczkach, por drobno siekamy.

Krupnik z kaszą gryczaną krakowską i suszonymi grzybami

Krok 4 z 6

Wyciągamy z wywaru skrzydełka, oddzielamy mięso od kostek.

Krupnik z kaszą gryczaną krakowską i suszonymi grzybami

Krok 5 z 6

Dodajemy do wywaru świeże zioła, ziemniaki, włoszczyznę, por, grzyby. Do krupniku z kaszą gryczaną dolewamy wodę, w której moczyły się grzyby, doprawiamy solą morską, gotujemy 20 minut od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy do garnka mięso ze skrzydełek.

Krupnik z kaszą gryczaną krakowską i suszonymi grzybami

Krok 6 z 6

Krupnik z kaszą gryczaną zabielamy śmietaną, podajemy ze świeżo posiekaną natką pietruszki.

Tradycyjny krupnik w nowej, pysznej odsłonie z kaszą gryczaną krakowską i suszonymi grzybami. Biała kasza gryczana ma łagodniejszy smak niż kasza gryczana prażona, dlatego świetnie nadaje się do krupników. Zwłaszcza gdy wybierzemy kaszę krakowską, czyli łamaną, która wyglądem przypomina kaszę jęczmienną. Do krupnika z kaszą gryczaną koniecznie dodaj suszone grzyby!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika