Krupnik z kaszą gryczaną krakowską i suszonymi grzybami
5 godz 31 min
Średni
2
Skrzydełka kurze
1
l
Woda
3
Ziemniaki
1
kawałek
Por
1
kawałek
Seler
1
Pietruszka
1
Marchewka
0.5
szklanka
Kasza gryczana krakowska (niepalona)
3
Ziarenka ziela angielskiego
1
Listek laurowy
1
szczypta
Pieprz czarny
1
szczypta
Sól morska
1
ząbek
1
Listek lubczyku
1
Nać selera
trochę
Grzyby suszone
.
Wartości odżywcze
Białko
14.66 g
Węglowodany
28.74 g
Tłuszcze
7.93 g
Wartość energetyczna
239.5 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
331 min
Krok 1
240 min
Grzyby przekładamy do szklanki, zalewamy wodą, odstawiamy na kilka godzin.
Krok 2
45 min
Skrzydełka zalewamy ok. 1,5 wody, zagotowujemy, dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, ząbek czosnku, gotujemy 40 minut.
Krok 3
10 min
Grzyby kroimy na mniejsze kawałki, wody nie wylewamy. Ziemniaki kroimy w kostkę, włoszczyznę ścieramy na tarce o dużych oczkach, por drobno siekamy.
Krok 4
6 min
Wyciągamy z wywaru skrzydełka, oddzielamy mięso od kostek.
Krok 5
25 min
Dodajemy do wywaru świeże zioła, ziemniaki, włoszczyznę, por, grzyby. Do krupniku z kaszą gryczaną dolewamy wodę, w której moczyły się grzyby, doprawiamy solą morską, gotujemy 20 minut od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy do garnka mięso ze skrzydełek.
Krok 6
5 min
Krupnik z kaszą gryczaną zabielamy śmietaną, podajemy ze świeżo posiekaną natką pietruszki.
Tradycyjny krupnik w nowej, pysznej odsłonie z kaszą gryczaną krakowską i suszonymi grzybami. Biała kasza gryczana ma łagodniejszy smak niż kasza gryczana prażona, dlatego świetnie nadaje się do krupników. Zwłaszcza gdy wybierzemy kaszę krakowską, czyli łamaną, która wyglądem przypomina kaszę jęczmienną. Do krupnika z kaszą gryczaną koniecznie dodaj suszone grzyby!
Komentarze 0