Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Krupnik na golonce

0
1 godz 33 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Golonka indycza
10  dag
Kasza jęczmienna (u mnie mazurska)
2 
Ziemniaki
2 
Marchewka
1 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
1  kawałek
Por
5  ząbków
4 
Ziele angielskie
2 
Laurowy liść
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz czarny
1 
Świeżo posiekana natka pietruszki
5 
Suszone grzyby (u mnie mielone)
0.25  szklanka
Śmietanka do zabielenia zupy

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
14.64 g
Węglowodany
22.08 g
Tłuszcze
5.15 g
Wartość energetyczna
191.33 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

93 min
Krok 1
60 min
Golonkę przekładamy do garnka, zalewamy 2,5 l wody, zagotowujemy, odszumowujemy, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Na tym etapie można dodać do zupy suszone grzyby. Gotujemy godzinę.
krok 2
5 min
Podczas gotowania przygotowujemy włoszczyznę – marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce o dużych oczkach. Por kroimy, ząbki czosnku obieramy, lekko miażdżymy trzonkiem noża. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę.
Krok 3
20 min
Do garnka dodajemy przygotowane wcześniej warzywa i przepłukaną na sicie kaszę jęczmienną. Na tym etapie można dodać do zupy zmielone suszone grzyby. Gotujemy 20 minut.
Krok 4
5 min
Wyciągamy golonkę z garnka, oddzielamy mięso, dodajemy je do zupy.
Krok 5
3 min
Zupę na talerzach oprószamy mielonym pieprzem, podajemy ze świeżo posiekaną zieleniną. Można zupę zabielić śmietaną.
Krupnik na golonce

Krok 1 z 5

Golonkę przekładamy do garnka, zalewamy 2,5 l wody, zagotowujemy, odszumowujemy, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Na tym etapie można dodać do zupy suszone grzyby. Gotujemy godzinę.

Krupnik na golonce

krok 2 z 5

Podczas gotowania przygotowujemy włoszczyznę – marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce o dużych oczkach. Por kroimy, ząbki czosnku obieramy, lekko miażdżymy trzonkiem noża. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę.

Krupnik na golonce

Krok 3 z 5

Do garnka dodajemy przygotowane wcześniej warzywa i przepłukaną na sicie kaszę jęczmienną. Na tym etapie można dodać do zupy zmielone suszone grzyby. Gotujemy 20 minut.

Krupnik na golonce

Krok 4 z 5

Wyciągamy golonkę z garnka, oddzielamy mięso, dodajemy je do zupy.

Krupnik na golonce

Krok 5 z 5

Zupę na talerzach oprószamy mielonym pieprzem, podajemy ze świeżo posiekaną zieleniną. Można zupę zabielić śmietaną.

Wyjątkowo pożywny krupnik na golonce indyczej, podany z mięsną wkładką, z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obiad. Przygotowanie takiego krupniku jest czasochłonne, jednak jeśli zupa ma być na golonce, a mięsna wkładka ma się przyjemnie rozpadać w ustach, trzeba czasu. Na szczęście zupa robi się praktycznie sama. W tym czasie można zająć się zupełnie czym innym, a zupie zrobić miejsce na kuchence, gdzie będzie wesoło pyrkać.

Krupnik na golonce sprawdzi się z kaszą jęczmienną wszelkiego rodzaju, od pęczaku, czyli całego ziarna, po kaszę mazurską i wiejską. Ja wybrałam mazurską drobną, ponieważ wymaga krótszego czasu gotowania, czyli mniej więcej tyle, ile jarzyny w zupie. Dzięki temu mogłam dodać wszystkie składniki w jednym czasie. Jeśli wybierzecie kaszę grubszą, trzeba będzie dodać ją do zupy przed warzywami (średnio 5-10 minut wcześniej, a pęczak nawet 20 minut wcześniej).

Krupnik można zabielić śmietaną (do wyboru kwaśną lub słodką) lub też nie zabielać go wcale. Szkoły są różne, a moim zdaniem każda warta wypróbowania. Tym razem podałam krupnik bez zabielania.

Z podanej ilości składników otrzymacie 6 porcji zupy.

Jeśli lubisz zupy z aromatem grzybów, koniecznie sprawdź nasze propozycje na jesienne zupy grzybowe:
Zupa grzybowa z suszonych grzybów
Domowa zupa grzybowa ze świeżych grzybów leśnych
Zupa grzybowa ze świeżych grzybów z ziemniakami i makaronem
Zupa grzybowa ze świeżych grzybów z groszkiem ptysiowym
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika