Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na pomidory
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Zupa krupnik na golonce - przepis
Zupa krupnik na golonce - przepis
Zupa krupnik na golonce - przepis
Zupa krupnik na golonce - przepis
Zupa krupnik na golonce - przepis
Zupa krupnik na golonce - przepis

Zupa krupnik na golonce - przepis

(3)
1 godz 33 min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Golonka indycza
10  dag
Kasza jęczmienna (u mnie mazurska)
2 
Ziemniaki
2 
Marchewka
1 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
1  kawałek
Por
5  ząbków
Czosnek
4 
Ziele angielskie
2 
Laurowy liść
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz czarny
1 
Świeżo posiekana natka pietruszki
5 
Suszone grzyby (u mnie mielone)
0.25  szklanka
Śmietanka do zabielenia zupy
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
14.64 g
Węglowodany
22.08 g
Tłuszcze
5.15 g
Wartość energetyczna
191.33 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Wyjątkowo pożywny krupnik na golonce indyczej, podany z mięsną wkładką, z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obiad. Przygotowanie takiego krupniku jest czasochłonne, jednak jeśli zupa ma być na golonce, a mięsna wkładka ma się przyjemnie rozpadać w ustach, trzeba czasu. Na szczęście zupa robi się praktycznie sama. W tym czasie można zająć się zupełnie czym innym, a zupie zrobić miejsce na kuchence, gdzie będzie wesoło pyrkać.

Krupnik na golonce sprawdzi się z kaszą jęczmienną wszelkiego rodzaju, od pęczaku, czyli całego ziarna, po kaszę mazurską i wiejską. Ja wybrałam mazurską drobną, ponieważ wymaga krótszego czasu gotowania, czyli mniej więcej tyle, ile jarzyny w zupie. Dzięki temu mogłam dodać wszystkie składniki w jednym czasie. Jeśli wybierzecie kaszę grubszą, trzeba będzie dodać ją do zupy przed warzywami (średnio 5-10 minut wcześniej, a pęczak nawet 20 minut wcześniej).

Krupnik można zabielić śmietaną (do wyboru kwaśną lub słodką) lub też nie zabielać go wcale. Szkoły są różne, a moim zdaniem każda warta wypróbowania. Tym razem podałam krupnik bez zabielania.

Z podanej ilości składników otrzymacie 6 porcji zupy.

Jeśli lubisz zupy z aromatem grzybów, koniecznie sprawdź nasze propozycje na jesienne zupy grzybowe:
Zupa grzybowa z suszonych grzybów
Domowa zupa grzybowa ze świeżych grzybów leśnych
Zupa grzybowa ze świeżych grzybów z ziemniakami i makaronem
Zupa grzybowa ze świeżych grzybów z groszkiem ptysiowym

Przygotowanie

93 min
  • Krok 1

    60 min
    Golonkę przekładamy do garnka, zalewamy 2,5 l wody, zagotowujemy, odszumowujemy, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Na tym etapie można dodać do zupy suszone grzyby. Gotujemy godzinę.
  • krok 2

    5 min
    Podczas gotowania przygotowujemy włoszczyznę – marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce o dużych oczkach. Por kroimy, ząbki czosnku obieramy, lekko miażdżymy trzonkiem noża. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę.
  • Krok 3

    20 min
    Do garnka dodajemy przygotowane wcześniej warzywa i przepłukaną na sicie kaszę jęczmienną. Na tym etapie można dodać do zupy zmielone suszone grzyby. Gotujemy 20 minut.
  • Krok 4

    5 min
    Wyciągamy golonkę z garnka, oddzielamy mięso, dodajemy je do zupy.
  • Krok 5

    3 min
    Zupę na talerzach oprószamy mielonym pieprzem, podajemy ze świeżo posiekaną zieleniną. Można zupę zabielić śmietaną.
Zupa krupnik na golonce - przepis

Krok 1 z 5

Golonkę przekładamy do garnka, zalewamy 2,5 l wody, zagotowujemy, odszumowujemy, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Na tym etapie można dodać do zupy suszone grzyby. Gotujemy godzinę.

Zupa krupnik na golonce - przepis

krok 2 z 5

Podczas gotowania przygotowujemy włoszczyznę – marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce o dużych oczkach. Por kroimy, ząbki czosnku obieramy, lekko miażdżymy trzonkiem noża. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę.

Zupa krupnik na golonce - przepis

Krok 3 z 5

Do garnka dodajemy przygotowane wcześniej warzywa i przepłukaną na sicie kaszę jęczmienną. Na tym etapie można dodać do zupy zmielone suszone grzyby. Gotujemy 20 minut.

Zupa krupnik na golonce - przepis

Krok 4 z 5

Wyciągamy golonkę z garnka, oddzielamy mięso, dodajemy je do zupy.

Zupa krupnik na golonce - przepis

Krok 5 z 5

Zupę na talerzach oprószamy mielonym pieprzem, podajemy ze świeżo posiekaną zieleniną. Można zupę zabielić śmietaną.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Tradycyjny krupnik na żeberkach

    Tradycyjny krupnik na żeberkach

    1 godz 31 min Średni
  • Delikatny kapuśniak na indyku z całymi pomidorami z puszki

    Delikatny kapuśniak na indyku z całymi pomidorami z puszki

    1 godz 9 min Łatwy
  • Zupa buraczkowa ze szpinakiem

    Zupa buraczkowa ze szpinakiem

    30 min Łatwy
  • Zupa kapuściana z kapusty włoskiej na skrzydełkach z indyka

    Zupa kapuściana z kapusty włoskiej na skrzydełkach z indyka

    1 godz 21 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu