Krupnik na golonce
1 godz 33 min
Łatwy
1
Golonka indycza
10
dag
Kasza jęczmienna (u mnie mazurska)
2
Ziemniaki
2
Marchewka
1
Pietruszka
1
kawałek
Seler
1
kawałek
Por
5
ząbków
4
Ziele angielskie
2
Laurowy liść
1
szczypta
Sól morska
1
szczypta
Pieprz czarny
1
Świeżo posiekana natka pietruszki
5
Suszone grzyby (u mnie mielone)
0.25
szklanka
Śmietanka do zabielenia zupy
.
Wartości odżywcze
Białko
14.64 g
Węglowodany
22.08 g
Tłuszcze
5.15 g
Wartość energetyczna
191.33 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
93 min
Krok 1
60 min
Golonkę przekładamy do garnka, zalewamy 2,5 l wody, zagotowujemy, odszumowujemy, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Na tym etapie można dodać do zupy suszone grzyby. Gotujemy godzinę.
krok 2
5 min
Podczas gotowania przygotowujemy włoszczyznę – marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce o dużych oczkach. Por kroimy, ząbki czosnku obieramy, lekko miażdżymy trzonkiem noża. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę.
Krok 3
20 min
Do garnka dodajemy przygotowane wcześniej warzywa i przepłukaną na sicie kaszę jęczmienną. Na tym etapie można dodać do zupy zmielone suszone grzyby. Gotujemy 20 minut.
Krok 4
5 min
Wyciągamy golonkę z garnka, oddzielamy mięso, dodajemy je do zupy.
Krok 5
3 min
Zupę na talerzach oprószamy mielonym pieprzem, podajemy ze świeżo posiekaną zieleniną. Można zupę zabielić śmietaną.
Wyjątkowo pożywny krupnik na golonce indyczej, podany z mięsną wkładką, z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obiad. Przygotowanie takiego krupniku jest czasochłonne, jednak jeśli zupa ma być na golonce, a mięsna wkładka ma się przyjemnie rozpadać w ustach, trzeba czasu. Na szczęście zupa robi się praktycznie sama. W tym czasie można zająć się zupełnie czym innym, a zupie zrobić miejsce na kuchence, gdzie będzie wesoło pyrkać.
Krupnik na golonce sprawdzi się z kaszą jęczmienną wszelkiego rodzaju, od pęczaku, czyli całego ziarna, po kaszę mazurską i wiejską. Ja wybrałam mazurską drobną, ponieważ wymaga krótszego czasu gotowania, czyli mniej więcej tyle, ile jarzyny w zupie. Dzięki temu mogłam dodać wszystkie składniki w jednym czasie. Jeśli wybierzecie kaszę grubszą, trzeba będzie dodać ją do zupy przed warzywami (średnio 5-10 minut wcześniej, a pęczak nawet 20 minut wcześniej).
Krupnik można zabielić śmietaną (do wyboru kwaśną lub słodką) lub też nie zabielać go wcale. Szkoły są różne, a moim zdaniem każda warta wypróbowania. Tym razem podałam krupnik bez zabielania.
Z podanej ilości składników otrzymacie 6 porcji zupy.
Jeśli lubisz zupy z aromatem grzybów, koniecznie sprawdź nasze propozycje na jesienne zupy grzybowe:
Zupa grzybowa z suszonych grzybów
Domowa zupa grzybowa ze świeżych grzybów leśnych
Zupa grzybowa ze świeżych grzybów z ziemniakami i makaronem
Zupa grzybowa ze świeżych grzybów z groszkiem ptysiowym
Krupnik na golonce sprawdzi się z kaszą jęczmienną wszelkiego rodzaju, od pęczaku, czyli całego ziarna, po kaszę mazurską i wiejską. Ja wybrałam mazurską drobną, ponieważ wymaga krótszego czasu gotowania, czyli mniej więcej tyle, ile jarzyny w zupie. Dzięki temu mogłam dodać wszystkie składniki w jednym czasie. Jeśli wybierzecie kaszę grubszą, trzeba będzie dodać ją do zupy przed warzywami (średnio 5-10 minut wcześniej, a pęczak nawet 20 minut wcześniej).
Krupnik można zabielić śmietaną (do wyboru kwaśną lub słodką) lub też nie zabielać go wcale. Szkoły są różne, a moim zdaniem każda warta wypróbowania. Tym razem podałam krupnik bez zabielania.
Z podanej ilości składników otrzymacie 6 porcji zupy.
Jeśli lubisz zupy z aromatem grzybów, koniecznie sprawdź nasze propozycje na jesienne zupy grzybowe:
Zupa grzybowa z suszonych grzybów
Domowa zupa grzybowa ze świeżych grzybów leśnych
Zupa grzybowa ze świeżych grzybów z ziemniakami i makaronem
Zupa grzybowa ze świeżych grzybów z groszkiem ptysiowym
Komentarze 0