Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa grzybowa ze świeżych grzybów z groszkiem ptysiowym

0
42min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

0.5  kg
Borowiki (mogą być borowiki i podgrzybki)
1 
Cebula (może być szalotka)
1  szczypta
pieprz czarny ziarnisty
0.25  szklanka
Słodka śmietana
1  łyżka
Mąka
1  szklanka
Groszek ptysiowy
1  szklanka
Ulubiony makaron (u mnie kolorowe kokardki)
5  gałązek
Natka pietruszki
3  łyżek
Masło klarowane

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
11.14 g
Węglowodany
22.72 g
Tłuszcze
18.88 g
Wartość energetyczna
299.09 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

42 min
Krok 1
10 min
Grzyby dokładnie myję, oczyszczam, jeszcze raz przepłukuję na sicie, osuszam na listkach ręcznika papierowego. Większe grzyby kroję, mniejsze pozostawiam w całości. Cebulę siekam.
Krok 2
12 min
W głębokim rondlu na maśle podduszam cebulkę, aż się zeszkli, dodaję grzyby i duszę pod przykryciem na małej mocy płyty 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Krok 3
10 min
W drugim garnku zagotowuję litr wody, dodaję kostki bulionu z grzybami leśnymi, mieszam do rozpuszczenia. Podlewam bulionem uduszone grzyby, dodaję makaron, gotuję zupę do miękkości makaronu.
Krok 4
6 min
Do kubka odlewam kilka łyżek wywaru z zupy, dodaję łyżkę mąki, mieszam, żeby nie było grudek, dolewam do zupy, mieszam ponownie i zagotowuję.
Krok 5
3 min
Po wyłączeniu płyty dodaję do zupy śmietanę, obficie posypuję świeżo zmielonym pieprzem.
Krok 6
1 min
Zupę podaję z groszkiem ptysiowym i świeżo posiekaną natką pietruszki.
Zupa grzybowa ze świeżych grzybów z groszkiem ptysiowym

Krok 1 z 6

Grzyby dokładnie myję, oczyszczam, jeszcze raz przepłukuję na sicie, osuszam na listkach ręcznika papierowego. Większe grzyby kroję, mniejsze pozostawiam w całości. Cebulę siekam.

Zupa grzybowa ze świeżych grzybów z groszkiem ptysiowym

Krok 2 z 6

W głębokim rondlu na maśle podduszam cebulkę, aż się zeszkli, dodaję grzyby i duszę pod przykryciem na małej mocy płyty 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

Zupa grzybowa ze świeżych grzybów z groszkiem ptysiowym

Krok 3 z 6

W drugim garnku zagotowuję litr wody, dodaję kostki bulionu z grzybami leśnymi, mieszam do rozpuszczenia. Podlewam bulionem uduszone grzyby, dodaję makaron, gotuję zupę do miękkości makaronu.

Zupa grzybowa ze świeżych grzybów z groszkiem ptysiowym

Krok 4 z 6

Do kubka odlewam kilka łyżek wywaru z zupy, dodaję łyżkę mąki, mieszam, żeby nie było grudek, dolewam do zupy, mieszam ponownie i zagotowuję.

Zupa grzybowa ze świeżych grzybów z groszkiem ptysiowym

Krok 5 z 6

Po wyłączeniu płyty dodaję do zupy śmietanę, obficie posypuję świeżo zmielonym pieprzem.

Zupa grzybowa ze świeżych grzybów z groszkiem ptysiowym

Krok 6 z 6

Zupę podaję z groszkiem ptysiowym i świeżo posiekaną natką pietruszki.

Z wielkim koszem idzie Jesień po lesie. Co w tym koszu Pani Jesień nam niesie? Kurki, rydze i maślaki, borowiki i kozaki Pozbieramy dziś!

…będzie zupa grzybowa ze świeżych grzybów

Słowa tej piosenki, jednej z pierwszych, jakie mój starszy synek przynosił do domu na początku swojej edukacji przedszkolnej. Dzisiaj nuciłam tę piosenkę, kiedy w kuchni na płycie wesoło bulgotała zupa grzybowa ze świeżych grzybów. Kupiłam pół kilograma pachnących lasem borowików i już w drodze powrotnej do domu chodziła mi po głowie dobrze znana melodia.

Własnoręcznie zebrane grzyby zazwyczaj suszę (jak suszyć grzyby – klik), dodaję potem do zup, potraw mięsnych i bigosu, zwłaszcza w okolicy Bożego Narodzenia. To jest taki nasz rytuał po wyprawie na grzyby, o której przypominamy sobie przy każdej okazji, kiedy do jakiegoś dania trafiają te suszone. Do grzybów kupowanych w sklepie nie czuję takiego sentymentu.

Doskonałym dodatkiem do zup grzybowych są makarony. Moja mama najczęściej dodaje łazankowy, ja dziś dodałam akurat kolorowe wstążki. Można też dodać do zupy makaron kolanka, gwiazdki lub małe muszelki. Ja dodałam do swojej oprócz makaronu, groszek ptysiowy – klik po przepis na groszek ptysiowy.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika