Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Krem pieczarkowy z groszkiem ptysiowym

Krem pieczarkowy z groszkiem ptysiowym

(0)
32min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

2 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.5  kg
Pieczarki
1  opakowanie
Zupa pieczarkowa Szlachetne Smaki WINIARY
1  ząbek
Czosnek
1 
Mała Cebula
1  łyżeczka
Szuszona natka pietruszki
1  szczypta
Sól himalajska lub zwykła kuchenna
1  szczypta
Pieprz czarny
2  łyżek
Gęsta śmietana
0.5  szklanka
Groszek ptysiowy
0.5  łyżeczka
Suszony estragon
1  łyżka
Oliwa
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
9.91 g
Węglowodany
16.63 g
Tłuszcze
14.49 g
Wartość energetyczna
216.57 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Lubię zupy pieczarkowe, począwszy od tych tradycyjnych, z kawałkami grzybów i warzyw, po gęsty krem pieczarkowy, który każdy z domowników może zjeść tak, jak lubi – z groszkiem ptysiowym, grzankami, albo prosto z kubka termicznego na spacerze z psem.

Choć panuje niesłuszne przekonanie, że grzyby, w tym zupy i kremy pieczarkowe, nie mają praktycznie żadnych wartości odżywczych – nawet gdyby tak było, to warto je wykorzystywać w swojej kuchni ze względu na prawdziwe bogactwo smaków i aromatów. A jednak grzyby to dużo więcej, niż tylko ten smak i aromat. Choć zawierają dużo wody, to są doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka, którego najwięcej znajdziemy właśnie w hodowlanych pieczarkach. Poza tym grzyby zawierają całkiem sporo witamin i minerałów! Zatem są nie tylko smaczne, ale i zdrowe tak, jak dzisiejszy krem pieczarkowy!

Przygotowanie

32 min
  • Krok 1

    5 min
    Cebulę siekam. W rondlu o grubym dnie lekko rozgrzewam oliwę, podduszam cebulę kilka minut, aż się zeszkli, ale nie zrumieni.
  • Krok 2

    10 min
    Pieczarki dokładnie myję, usuwam nóżki, obieram kapelusze, kroję w cienki plasterki. Czosnek lekko miażdżę nożem, obieram ze skórki i przeciskam przez praskę do rondla z cebulką. Chwilę podsmażam, dodaję pieczarki i duszę 10 minut.
  • Krok 3

    3 min
    Po tym czasie dodaję 0,5-0,7 l wody, zagotowuję i gotuję jeszcze kilka minut. Miksuję blenderem.
  • Krok 4

    5 min
    W szklance zimnej wody rozprowadzam połowę opakowania zupy pieczarkowej (4 łyżki), dodaję do garnka z zupą i ponownie wstawiam do zagotowania.
  • Krok 5

    5 min
    Dodaję do zupy suszony estragon. Gotuję 5 minut od czasu do czasu mieszając. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
  • Krok 6

    3 min
    Do ugotowanego kremu pieczarkowego dodaję zahartowaną śmietanę.
  • Krok 7

    1 min
    Krem pieczarkowy można podać z groszkiem ptysiowym, grzankami lub innym ulubionym dodatkiem.
Krem pieczarkowy z groszkiem ptysiowym

Krok 1 z 7

Cebulę siekam. W rondlu o grubym dnie lekko rozgrzewam oliwę, podduszam cebulę kilka minut, aż się zeszkli, ale nie zrumieni.

Krem pieczarkowy z groszkiem ptysiowym

Krok 2 z 7

Pieczarki dokładnie myję, usuwam nóżki, obieram kapelusze, kroję w cienki plasterki. Czosnek lekko miażdżę nożem, obieram ze skórki i przeciskam przez praskę do rondla z cebulką. Chwilę podsmażam, dodaję pieczarki i duszę 10 minut.

Krem pieczarkowy z groszkiem ptysiowym

Krok 3 z 7

Po tym czasie dodaję 0,5-0,7 l wody, zagotowuję i gotuję jeszcze kilka minut. Miksuję blenderem.

Krem pieczarkowy z groszkiem ptysiowym

Krok 4 z 7

W szklance zimnej wody rozprowadzam połowę opakowania zupy pieczarkowej (4 łyżki), dodaję do garnka z zupą i ponownie wstawiam do zagotowania.

Krem pieczarkowy z groszkiem ptysiowym

Krok 5 z 7

Dodaję do zupy suszony estragon. Gotuję 5 minut od czasu do czasu mieszając. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.

Krem pieczarkowy z groszkiem ptysiowym

Krok 6 z 7

Do ugotowanego kremu pieczarkowego dodaję zahartowaną śmietanę.

Krem pieczarkowy z groszkiem ptysiowym

Krok 7 z 7

Krem pieczarkowy można podać z groszkiem ptysiowym, grzankami lub innym ulubionym dodatkiem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Rozgrzewająca zupa wiejska z fasolą i soczewicą

    Rozgrzewająca zupa wiejska z fasolą i soczewicą

    49 min Łatwy
  • Zupa pieczarkowa z lanymi kluseczkami

    Zupa pieczarkowa z lanymi kluseczkami

    38 min Średni
  • Zupa brokułowa z faszerowanymi pieczarkami

    Zupa brokułowa z faszerowanymi pieczarkami

    1 godz 36 min Łatwy
  • Zupa grzybowa ze świeżych grzybów z groszkiem ptysiowym

    Zupa grzybowa ze świeżych grzybów z groszkiem ptysiowym

    42 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu