Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Lubię zupy pieczarkowe, począwszy od tych tradycyjnych, z kawałkami grzybów i warzyw, po gęsty krem pieczarkowy, który każdy z domowników może zjeść tak, jak lubi – z groszkiem ptysiowym, grzankami, albo prosto z kubka termicznego na spacerze z psem.
Choć panuje niesłuszne przekonanie, że grzyby, w tym zupy i kremy pieczarkowe, nie mają praktycznie żadnych wartości odżywczych – nawet gdyby tak było, to warto je wykorzystywać w swojej kuchni ze względu na prawdziwe bogactwo smaków i aromatów. A jednak grzyby to dużo więcej, niż tylko ten smak i aromat. Choć zawierają dużo wody, to są doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka, którego najwięcej znajdziemy właśnie w hodowlanych pieczarkach. Poza tym grzyby zawierają całkiem sporo witamin i minerałów! Zatem są nie tylko smaczne, ale i zdrowe tak, jak dzisiejszy krem pieczarkowy!
Przygotowanie
32 min
Krok 1
5 min
Cebulę siekam. W rondlu o grubym dnie lekko rozgrzewam oliwę, podduszam cebulę kilka minut, aż się zeszkli, ale nie zrumieni.
Krok 2
10 min
Pieczarki dokładnie myję, usuwam nóżki, obieram kapelusze, kroję w cienki plasterki. Czosnek lekko miażdżę nożem, obieram ze skórki i przeciskam przez praskę do rondla z cebulką. Chwilę podsmażam, dodaję pieczarki i duszę 10 minut.
Krok 3
3 min
Po tym czasie dodaję 0,5-0,7 l wody, zagotowuję i gotuję jeszcze kilka minut. Miksuję blenderem.
Krok 4
5 min
W szklance zimnej wody rozprowadzam połowę opakowania zupy pieczarkowej (4 łyżki), dodaję do garnka z zupą i ponownie wstawiam do zagotowania.
Krok 5
5 min
Dodaję do zupy suszony estragon. Gotuję 5 minut od czasu do czasu mieszając. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Krok 6
3 min
Do ugotowanego kremu pieczarkowego dodaję zahartowaną śmietanę.
Krok 7
1 min
Krem pieczarkowy można podać z groszkiem ptysiowym, grzankami lub innym ulubionym dodatkiem.
Krok 1
z
7
Cebulę siekam. W rondlu o grubym dnie lekko rozgrzewam oliwę, podduszam cebulę kilka minut, aż się zeszkli, ale nie zrumieni.
Krok 2
z
7
Pieczarki dokładnie myję, usuwam nóżki, obieram kapelusze, kroję w cienki plasterki. Czosnek lekko miażdżę nożem, obieram ze skórki i przeciskam przez praskę do rondla z cebulką. Chwilę podsmażam, dodaję pieczarki i duszę 10 minut.
Krok 3
z
7
Po tym czasie dodaję 0,5-0,7 l wody, zagotowuję i gotuję jeszcze kilka minut. Miksuję blenderem.
Krok 4
z
7
W szklance zimnej wody rozprowadzam połowę opakowania zupy pieczarkowej (4 łyżki), dodaję do garnka z zupą i ponownie wstawiam do zagotowania.
Krok 5
z
7
Dodaję do zupy suszony estragon. Gotuję 5 minut od czasu do czasu mieszając. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Krok 6
z
7
Do ugotowanego kremu pieczarkowego dodaję zahartowaną śmietanę.
Krok 7
z
7
Krem pieczarkowy można podać z groszkiem ptysiowym, grzankami lub innym ulubionym dodatkiem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0