Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Krem pieczarkowy z groszkiem ptysiowym
Dodaj do CookBook

Krem pieczarkowy z groszkiem ptysiowym

(0)
32 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

2 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.5  kg
Pieczarki
1  opakowanie
Zupa pieczarkowa Szlachetne Smaki WINIARY
1  ząbek
Czosnek
1 
Mała Cebula
1  łyżeczka
Szuszona natka pietruszki
1  szczypta
Sól himalajska lub zwykła kuchenna
1  szczypta
Pieprz czarny
2  łyżek
Gęsta śmietana
0.5  szklanka
Groszek ptysiowy
0.5  łyżeczka
Suszony estragon
1  łyżka
Oliwa
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
16.6 g
Wartość energetyczna
216.6 kcal
Tłuszcze
14.5 g
Białko
9.9 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Lubię zupy pieczarkowe, począwszy od tych tradycyjnych, z kawałkami grzybów i warzyw, po gęsty krem pieczarkowy, który każdy z domowników może zjeść tak, jak lubi – z groszkiem ptysiowym, grzankami, albo prosto z kubka termicznego na spacerze z psem.

Choć panuje niesłuszne przekonanie, że grzyby, w tym zupy i kremy pieczarkowe, nie mają praktycznie żadnych wartości odżywczych – nawet gdyby tak było, to warto je wykorzystywać w swojej kuchni ze względu na prawdziwe bogactwo smaków i aromatów. A jednak grzyby to dużo więcej, niż tylko ten smak i aromat. Choć zawierają dużo wody, to są doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka, którego najwięcej znajdziemy właśnie w hodowlanych pieczarkach. Poza tym grzyby zawierają całkiem sporo witamin i minerałów! Zatem są nie tylko smaczne, ale i zdrowe tak, jak dzisiejszy krem pieczarkowy!

Przygotowanie

32 min
  • Krok 1

    5 min
    Cebulę siekam. W rondlu o grubym dnie lekko rozgrzewam oliwę, podduszam cebulę kilka minut, aż się zeszkli, ale nie zrumieni.
  • Krok 2

    10 min
    Pieczarki dokładnie myję, usuwam nóżki, obieram kapelusze, kroję w cienki plasterki. Czosnek lekko miażdżę nożem, obieram ze skórki i przeciskam przez praskę do rondla z cebulką. Chwilę podsmażam, dodaję pieczarki i duszę 10 minut.
  • Krok 3

    3 min
    Po tym czasie dodaję 0,5-0,7 l wody, zagotowuję i gotuję jeszcze kilka minut. Miksuję blenderem.
  • Krok 4

    5 min
    W szklance zimnej wody rozprowadzam połowę opakowania zupy pieczarkowej (4 łyżki), dodaję do garnka z zupą i ponownie wstawiam do zagotowania.
  • Krok 5

    5 min
    Dodaję do zupy suszony estragon. Gotuję 5 minut od czasu do czasu mieszając. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
  • Krok 6

    3 min
    Do ugotowanego kremu pieczarkowego dodaję zahartowaną śmietanę.
  • Krok 7

    1 min
    Krem pieczarkowy można podać z groszkiem ptysiowym, grzankami lub innym ulubionym dodatkiem.
Krem pieczarkowy z groszkiem ptysiowym

Krok 1 z 7

Cebulę siekam. W rondlu o grubym dnie lekko rozgrzewam oliwę, podduszam cebulę kilka minut, aż się zeszkli, ale nie zrumieni.

Krem pieczarkowy z groszkiem ptysiowym

Krok 2 z 7

Pieczarki dokładnie myję, usuwam nóżki, obieram kapelusze, kroję w cienki plasterki. Czosnek lekko miażdżę nożem, obieram ze skórki i przeciskam przez praskę do rondla z cebulką. Chwilę podsmażam, dodaję pieczarki i duszę 10 minut.

Krem pieczarkowy z groszkiem ptysiowym

Krok 3 z 7

Po tym czasie dodaję 0,5-0,7 l wody, zagotowuję i gotuję jeszcze kilka minut. Miksuję blenderem.

Krem pieczarkowy z groszkiem ptysiowym

Krok 4 z 7

W szklance zimnej wody rozprowadzam połowę opakowania zupy pieczarkowej (4 łyżki), dodaję do garnka z zupą i ponownie wstawiam do zagotowania.

Krem pieczarkowy z groszkiem ptysiowym

Krok 5 z 7

Dodaję do zupy suszony estragon. Gotuję 5 minut od czasu do czasu mieszając. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.

Krem pieczarkowy z groszkiem ptysiowym

Krok 6 z 7

Do ugotowanego kremu pieczarkowego dodaję zahartowaną śmietanę.

Krem pieczarkowy z groszkiem ptysiowym

Krok 7 z 7

Krem pieczarkowy można podać z groszkiem ptysiowym, grzankami lub innym ulubionym dodatkiem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa krem z białych warzyw z gruszką i chipsami z jarmużu

    Zupa krem z białych warzyw z gruszką i chipsami z jarmużu

    1 godz 4 min Średni
  • Kremowa zupa z zielonych szparagów z kozim serem

    Kremowa zupa z zielonych szparagów z kozim serem

    16 min Łatwy
  • Włoskie cannoli z ricottą – rurki z kremem

    Włoskie cannoli z ricottą – rurki z kremem

    55 min Łatwy
  • Zupa krem z papryki z pomarańczą

    Zupa krem z papryki z pomarańczą

    34 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu