Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Krem pieczarkowy z groszkiem ptysiowym

(0)
32min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

2 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.5  kg
Pieczarki
1  opakowanie
Zupa pieczarkowa Jak u Mamy WINIARY
1  ząbek
Czosnek
1 
Mała Cebula
1  łyżeczka
Szuszona natka pietruszki
1  szczypta
Sól himalajska lub zwykła kuchenna
1  szczypta
Pieprz czarny
2  łyżek
Gęsta śmietana
0.5  szklanka
Groszek ptysiowy
0.5  łyżeczka
Suszony estragon
1  łyżka
Oliwa
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
9.91 g
Węglowodany
16.63 g
Tłuszcze
14.49 g
Wartość energetyczna
216.57 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Lubię zupy pieczarkowe, począwszy od tych tradycyjnych, z kawałkami grzybów i warzyw, po gęsty krem pieczarkowy, który każdy z domowników może zjeść tak, jak lubi – z groszkiem ptysiowym, grzankami, albo prosto z kubka termicznego na spacerze z psem.

Choć panuje niesłuszne przekonanie, że grzyby, w tym zupy i kremy pieczarkowe, nie mają praktycznie żadnych wartości odżywczych – nawet gdyby tak było, to warto je wykorzystywać w swojej kuchni ze względu na prawdziwe bogactwo smaków i aromatów. A jednak grzyby to dużo więcej, niż tylko ten smak i aromat. Choć zawierają dużo wody, to są doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka, którego najwięcej znajdziemy właśnie w hodowlanych pieczarkach. Poza tym grzyby zawierają całkiem sporo witamin i minerałów! Zatem są nie tylko smaczne, ale i zdrowe tak, jak dzisiejszy krem pieczarkowy!

Przygotowanie

32 min
  • Krok 1

    5 min
    Cebulę siekam. W rondlu o grubym dnie lekko rozgrzewam oliwę, podduszam cebulę kilka minut, aż się zeszkli, ale nie zrumieni.
  • Krok 2

    10 min
    Pieczarki dokładnie myję, usuwam nóżki, obieram kapelusze, kroję w cienki plasterki. Czosnek lekko miażdżę nożem, obieram ze skórki i przeciskam przez praskę do rondla z cebulką. Chwilę podsmażam, dodaję pieczarki i duszę 10 minut.
  • Krok 3

    3 min
    Po tym czasie dodaję 0,5-0,7 l wody, zagotowuję i gotuję jeszcze kilka minut. Miksuję blenderem.
  • Krok 4

    5 min
    W szklance zimnej wody rozprowadzam połowę opakowania zupy pieczarkowej (4 łyżki), dodaję do garnka z zupą i ponownie wstawiam do zagotowania.
  • Krok 5

    5 min
    Dodaję do zupy suszony estragon. Gotuję 5 minut od czasu do czasu mieszając. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
  • Krok 6

    3 min
    Do ugotowanego kremu pieczarkowego dodaję zahartowaną śmietanę.
  • Krok 7

    1 min
    Krem pieczarkowy można podać z groszkiem ptysiowym, grzankami lub innym ulubionym dodatkiem.
Krem pieczarkowy z groszkiem ptysiowym

Krok 1 z 7

Cebulę siekam. W rondlu o grubym dnie lekko rozgrzewam oliwę, podduszam cebulę kilka minut, aż się zeszkli, ale nie zrumieni.

Krem pieczarkowy z groszkiem ptysiowym

Krok 2 z 7

Pieczarki dokładnie myję, usuwam nóżki, obieram kapelusze, kroję w cienki plasterki. Czosnek lekko miażdżę nożem, obieram ze skórki i przeciskam przez praskę do rondla z cebulką. Chwilę podsmażam, dodaję pieczarki i duszę 10 minut.

Krem pieczarkowy z groszkiem ptysiowym

Krok 3 z 7

Po tym czasie dodaję 0,5-0,7 l wody, zagotowuję i gotuję jeszcze kilka minut. Miksuję blenderem.

Krem pieczarkowy z groszkiem ptysiowym

Krok 4 z 7

W szklance zimnej wody rozprowadzam połowę opakowania zupy pieczarkowej (4 łyżki), dodaję do garnka z zupą i ponownie wstawiam do zagotowania.

Krem pieczarkowy z groszkiem ptysiowym

Krok 5 z 7

Dodaję do zupy suszony estragon. Gotuję 5 minut od czasu do czasu mieszając. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.

Krem pieczarkowy z groszkiem ptysiowym

Krok 6 z 7

Do ugotowanego kremu pieczarkowego dodaję zahartowaną śmietanę.

Krem pieczarkowy z groszkiem ptysiowym

Krok 7 z 7

Krem pieczarkowy można podać z groszkiem ptysiowym, grzankami lub innym ulubionym dodatkiem.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Rozgrzewająca zupa wiejska z fasolą i soczewicą

    49 min Łatwy
  • Zupa pieczarkowa z lanymi kluseczkami

    38 min Średni
  • Pożywna zupa z ciecierzycy ze świeżym tymiankiem

    1 godz 59 min Średni
  • Zupa z pora z wędzonym łososiem

    38 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu