Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Domowa zupa grzybowa ze świeżych grzybów leśnych

(0)
57min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
50  dag
Świeże grzyby (prawdziwki, podgrzybki)
3  łyżek
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
1  l
Woda
4 
Ziemniaki
60  g
Marchewka
0.5  szklanka
Makaron (u mnie kolorowe świdry)
1 
Cebula
2  łyżek
Masło
100  ml
Śmietana kremówka
1  gałązka
Rozmaryn
2  łyżek
Posiekana natka pietruszki
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
11.06 g
Węglowodany
25.93 g
Tłuszcze
14.32 g
Wartość energetyczna
269.38 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Domowa zupa grzybowa ze świeżych grzybów, które kupiłam na wrocławskiej Hali Targowej, na warzywnym bulionie z lubczykiem była przepyszna. I to do tego stopnia, że aromatyczny zapach ściągnął do kuchni nawet dzieci! Choć nie są szczególnymi wielbicielami grzybowych zup, po ostatnim wypadzie w góry nabrały do nich jakby więcej życzliwości. W każdym razie zupę zjadły ze smakiem.

Co prawda oczyszczanie grzybów może chwilę zająć, ale jeśli sięgniecie po ładne i zdrowe prawdziwki lub podgrzybki, to nie będzie z nimi dużo zabawy. A warto wykorzystać te świeże, bo to właśnie one gwarantują to, że domowa zupa grzybowa jest tak aromatyczna i pyszna! Żeby zupa grzybowa była bardziej kremowa i aksamitna, ale też bardziej sycąca, dodaję do niej też gęstej, kremowej śmietany – czyli takiej od 30% zawartości tłuszczu. Smacznego!

Przygotowanie

57 min
  • Krok 1

    5 min
    Grzyby dokładnie oczyszczam i kroję na kawałki. Wielkość najlepiej dobrać według własnych upodobań – większe kawałki wyglądają ładniej na talerzu.
  • Krok 2

    10 min
    Cebulę drobno siekam, podduszam chwilę na maśle, dodaję grzyby i lekko przesmażam.
  • Krok 3

    10 min
    Ziemniaki obieram i kroję w kostkę. Marchewkę natomiast ścieram na tarce o dużych oczkach.
  • Krok 4

    20 min
    Do gorącego bulionu dodaję grzyby, ziemniaki i startą marchewkę. Potem wszystko solę, dodaję gałązkę rozmarynu i gotuję przez 15 minut.
  • Krok 5

    10 min
    Pod koniec gotowania dodaję makaron (na tyle wcześniej, aby się ugotował).
  • Krok 6

    1 min
    Na sam koniec dodaję śmietankę rozmieszaną wcześniej z kilkoma łyżkami zupy.
  • Krok 7

    1 min
    Domową zupę grzybową posypuję na talerzach natką pietruszki.
Domowa zupa grzybowa ze świeżych grzybów leśnych

Krok 1 z 7

Grzyby dokładnie oczyszczam i kroję na kawałki. Wielkość najlepiej dobrać według własnych upodobań – większe kawałki wyglądają ładniej na talerzu.

Domowa zupa grzybowa ze świeżych grzybów leśnych

Krok 2 z 7

Cebulę drobno siekam, podduszam chwilę na maśle, dodaję grzyby i lekko przesmażam.

Domowa zupa grzybowa ze świeżych grzybów leśnych

Krok 3 z 7

Ziemniaki obieram i kroję w kostkę. Marchewkę natomiast ścieram na tarce o dużych oczkach.

Domowa zupa grzybowa ze świeżych grzybów leśnych

Krok 4 z 7

Do gorącego bulionu dodaję grzyby, ziemniaki i startą marchewkę. Potem wszystko solę, dodaję gałązkę rozmarynu i gotuję przez 15 minut.

Domowa zupa grzybowa ze świeżych grzybów leśnych

Krok 5 z 7

Pod koniec gotowania dodaję makaron (na tyle wcześniej, aby się ugotował).

Domowa zupa grzybowa ze świeżych grzybów leśnych

Krok 6 z 7

Na sam koniec dodaję śmietankę rozmieszaną wcześniej z kilkoma łyżkami zupy.

Domowa zupa grzybowa ze świeżych grzybów leśnych

Krok 7 z 7

Domową zupę grzybową posypuję na talerzach natką pietruszki.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez soi
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa grochowa z łuskanego grochu

    1 godz 21 min Średni
  • Barszcz ukraiński

    56 min Łatwy
  • Zupa grzybowa ze świeżych grzybów z groszkiem ptysiowym

    42 min Średni
  • Kapuśniak z młodej kapusty z pomidorami

    43 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu