Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Domowa zupa grzybowa ze świeżych grzybów, które kupiłam na wrocławskiej Hali Targowej, na warzywnym bulionie z lubczykiem była przepyszna. I to do tego stopnia, że aromatyczny zapach ściągnął do kuchni nawet dzieci! Choć nie są szczególnymi wielbicielami grzybowych zup, po ostatnim wypadzie w góry nabrały do nich jakby więcej życzliwości. W każdym razie zupę zjadły ze smakiem.
Co prawda oczyszczanie grzybów może chwilę zająć, ale jeśli sięgniecie po ładne i zdrowe prawdziwki lub podgrzybki, to nie będzie z nimi dużo zabawy. A warto wykorzystać te świeże, bo to właśnie one gwarantują to, że domowa zupa grzybowa jest tak aromatyczna i pyszna! Żeby zupa grzybowa była bardziej kremowa i aksamitna, ale też bardziej sycąca, dodaję do niej też gęstej, kremowej śmietany – czyli takiej od 30% zawartości tłuszczu. Smacznego!
Przygotowanie
57 min
Krok 1
5 min
Grzyby dokładnie oczyszczam i kroję na kawałki. Wielkość najlepiej dobrać według własnych upodobań – większe kawałki wyglądają ładniej na talerzu.
Krok 2
10 min
Cebulę drobno siekam, podduszam chwilę na maśle, dodaję grzyby i lekko przesmażam.
Krok 3
10 min
Ziemniaki obieram i kroję w kostkę. Marchewkę natomiast ścieram na tarce o dużych oczkach.
Krok 4
20 min
Do gorącego bulionu dodaję grzyby, ziemniaki i startą marchewkę. Potem wszystko solę, dodaję gałązkę rozmarynu i gotuję przez 15 minut.
Krok 5
10 min
Pod koniec gotowania dodaję makaron (na tyle wcześniej, aby się ugotował).
Krok 6
1 min
Na sam koniec dodaję śmietankę rozmieszaną wcześniej z kilkoma łyżkami zupy.
Krok 7
1 min
Domową zupę grzybową posypuję na talerzach natką pietruszki.
Krok 1
z
7
Grzyby dokładnie oczyszczam i kroję na kawałki. Wielkość najlepiej dobrać według własnych upodobań – większe kawałki wyglądają ładniej na talerzu.
Krok 2
z
7
Cebulę drobno siekam, podduszam chwilę na maśle, dodaję grzyby i lekko przesmażam.
Krok 3
z
7
Ziemniaki obieram i kroję w kostkę. Marchewkę natomiast ścieram na tarce o dużych oczkach.
Krok 4
z
7
Do gorącego bulionu dodaję grzyby, ziemniaki i startą marchewkę. Potem wszystko solę, dodaję gałązkę rozmarynu i gotuję przez 15 minut.
Krok 5
z
7
Pod koniec gotowania dodaję makaron (na tyle wcześniej, aby się ugotował).
Krok 6
z
7
Na sam koniec dodaję śmietankę rozmieszaną wcześniej z kilkoma łyżkami zupy.
Krok 7
z
7
Domową zupę grzybową posypuję na talerzach natką pietruszki.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0