Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Domowa zupa grzybowa ze świeżych grzybów leśnych
Domowa zupa grzybowa ze świeżych grzybów leśnych
Domowa zupa grzybowa ze świeżych grzybów leśnych

Domowa zupa grzybowa ze świeżych grzybów leśnych

(0)
57min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
50  dag
Świeże grzyby (prawdziwki, podgrzybki)
3  łyżek
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
1  l
Woda
4 
Ziemniaki
60  g
Marchewka
0.5  szklanka
Makaron (u mnie kolorowe świdry)
1 
Cebula
2  łyżek
Masło
100  ml
Śmietana kremówka
1  gałązka
Rozmaryn
2  łyżek
Posiekana natka pietruszki
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
11.06 g
Węglowodany
25.93 g
Tłuszcze
14.32 g
Wartość energetyczna
269.38 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Domowa zupa grzybowa ze świeżych grzybów, które kupiłam na wrocławskiej Hali Targowej, na warzywnym bulionie z lubczykiem była przepyszna. I to do tego stopnia, że aromatyczny zapach ściągnął do kuchni nawet dzieci! Choć nie są szczególnymi wielbicielami grzybowych zup, po ostatnim wypadzie w góry nabrały do nich jakby więcej życzliwości. W każdym razie zupę zjadły ze smakiem.

Co prawda oczyszczanie grzybów może chwilę zająć, ale jeśli sięgniecie po ładne i zdrowe prawdziwki lub podgrzybki, to nie będzie z nimi dużo zabawy. A warto wykorzystać te świeże, bo to właśnie one gwarantują to, że domowa zupa grzybowa jest tak aromatyczna i pyszna! Żeby zupa grzybowa była bardziej kremowa i aksamitna, ale też bardziej sycąca, dodaję do niej też gęstej, kremowej śmietany – czyli takiej od 30% zawartości tłuszczu. Smacznego!

Przygotowanie

57 min
  • Krok 1

    5 min
    Grzyby dokładnie oczyszczam i kroję na kawałki. Wielkość najlepiej dobrać według własnych upodobań – większe kawałki wyglądają ładniej na talerzu.
  • Krok 2

    10 min
    Cebulę drobno siekam, podduszam chwilę na maśle, dodaję grzyby i lekko przesmażam.
  • Krok 3

    10 min
    Ziemniaki obieram i kroję w kostkę. Marchewkę natomiast ścieram na tarce o dużych oczkach.
  • Krok 4

    20 min
    Do gorącego bulionu dodaję grzyby, ziemniaki i startą marchewkę. Potem wszystko solę, dodaję gałązkę rozmarynu i gotuję przez 15 minut.
  • Krok 5

    10 min
    Pod koniec gotowania dodaję makaron (na tyle wcześniej, aby się ugotował).
  • Krok 6

    1 min
    Na sam koniec dodaję śmietankę rozmieszaną wcześniej z kilkoma łyżkami zupy.
  • Krok 7

    1 min
    Domową zupę grzybową posypuję na talerzach natką pietruszki.
Domowa zupa grzybowa ze świeżych grzybów leśnych

Krok 1 z 7

Grzyby dokładnie oczyszczam i kroję na kawałki. Wielkość najlepiej dobrać według własnych upodobań – większe kawałki wyglądają ładniej na talerzu.

Domowa zupa grzybowa ze świeżych grzybów leśnych

Krok 2 z 7

Cebulę drobno siekam, podduszam chwilę na maśle, dodaję grzyby i lekko przesmażam.

Domowa zupa grzybowa ze świeżych grzybów leśnych

Krok 3 z 7

Ziemniaki obieram i kroję w kostkę. Marchewkę natomiast ścieram na tarce o dużych oczkach.

Domowa zupa grzybowa ze świeżych grzybów leśnych

Krok 4 z 7

Do gorącego bulionu dodaję grzyby, ziemniaki i startą marchewkę. Potem wszystko solę, dodaję gałązkę rozmarynu i gotuję przez 15 minut.

Domowa zupa grzybowa ze świeżych grzybów leśnych

Krok 5 z 7

Pod koniec gotowania dodaję makaron (na tyle wcześniej, aby się ugotował).

Domowa zupa grzybowa ze świeżych grzybów leśnych

Krok 6 z 7

Na sam koniec dodaję śmietankę rozmieszaną wcześniej z kilkoma łyżkami zupy.

Domowa zupa grzybowa ze świeżych grzybów leśnych

Krok 7 z 7

Domową zupę grzybową posypuję na talerzach natką pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez soi
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Barszcz ukraiński na kurczaku

    Barszcz ukraiński na kurczaku

    56 min Łatwy
  • Zupa grochowa z łuskanego grochu

    Zupa grochowa z łuskanego grochu

    1 godz 21 min Średni
  • Zupa grzybowa ze świeżych grzybów z groszkiem ptysiowym

    Zupa grzybowa ze świeżych grzybów z groszkiem ptysiowym

    42 min Średni
  • Kapuśniak z młodej kapusty z pomidorami

    Kapuśniak z młodej kapusty z pomidorami

    43 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu