Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Domowa kiełbasa

Domowa kiełbasa

(4)
153 godz 25 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest iziona

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

40 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  kg
Boczek
6  kg
Mięso mielone wieprzowe
45  g
Czosnek
10  g
Sól peklowa
10  g
Ziele angielskie mielone
15  g
Pieprz czarny
5  g
Gorczyca mielona
2  kostek
Bulion na żeberkach WINIARY
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
38.18 g
Węglowodany
0.83 g
Tłuszcze
25.71 g
Wartość energetyczna
387.73 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Czy kiełbasa domowa będzie smakowała równie dobrze, jak u tradycyjnego rzeźnika? Sprawdź nasz przepis "krok po kroku", by poznać szczegóły. Kiełbasa jest niemal narodową polską potrawą, na równi z pierogami, barszczem i kotletem schabowym. Niestety, często kiełbasa kupiona w sklepie lub lokalnym markecie nie spełnia naszych oczekiwań. Przygotowanie własnej kiełbasy zniechęca wiele osób, ponieważ przepis wydaje się skomplikowany i pochłaniający wiele godzin. Nic bardziej błędnego!

Przepis na kiełbasę domowej roboty wcale nie musi być żmudny i trudny. Najważniejsze jest mięso mielone wieprzowe, które musi być wysokiej jakości. Im lepszej jakości mięso, tym smaczniejsza będzie domowa kiełbasa. To samo dotyczy się reszty przepisu — boczek to równie ważny składnik, dlatego warto wybrać pachnący plaster u zaufanego rzeźnika. Mięso kroimy w kostkę, nacieramy, przyprawiamy i pozostawiamy w lodówce na dwa dni, aby nasiąknęło aromatami, a kiełbasa była odpowiednio słona i apetyczna.

Jak przygotować kiełbasę, gdy pocięte, zaprawione mięso odleżało już w lodówce i jest gotowe do mielenia? Wystarczy zmielić ją w maszynce, wykorzystując najgrubsze oczka maszynki. Tak przygotowaną masę doprawić przyprawami oraz — co bardzo ważne — dolać Bulion na żeberkach WINIARY. Dlaczego właśnie bulion na żeberkach? Podkreśli on wędzone aromaty mięsa, zwłaszcza boczku. Istotnym elementem jest również czosnek, bez którego kiełbasa nie będzie tak smaczna, jak ta od najlepszego rzeźnika. Najtrudniejszym elementem w przyrządzeniu własnej kiełbasy wydaje się jej skręcenie, tj. wypełnianie jelita masą i skręcanie pętka. Tak naprawdę nie jest to trudna czynność, a może być wręcz odprężająca. Wystarczy pamiętać, aby nie wypełniać jelita zbyt dużą ilością mięsa, dzięki czemu nie będzie pękać. Ostatnim etapem przygotowania kiełbasy jest jej suszenie i to ono nadaje jej mnóstwo charakteru. Warto dokładnie obsuszyć kiełbasę — jeśli jest taka możliwość, najlepiej ją rozwiesić, np. na kiju (nawet kiju od szczotki). Po dokładnym wysuszeniu kiełbasę wędzi się w wędzarni, przynajmniej przez 7 godzin.

Jeśli zdecydowaliśmy się na zrobienie własnej kiełbasy, nie warto zachwycać się nią z byle jakimi dodatkami. Na stronie Winiary znajdziesz przepisy na proste, pyszne, ekologiczne i pozbawione konserwantów sosy oraz keczupy. Możesz ją również podawać z Sosem Czosnkowym WINIARY lub Ketchupem Chilli Ostrym WINIARY, które podkreślą smak mięsa i nadadzą mu delikatności.

Przygotowanie

9205 min
  • Krok 1

    2880 min
    Boczek i mięso wieprzowe (u mnie łopatka i karkówka, choć im więcej gatunków tym lepiej) pociąć w kostkę, natrzeć solą oraz pieprzem i zostawić na dwa dni w lodówce.
  • Krok 2

    25 min
    Po tym czasie mięso skręcić na najgrubszych oczkach maszynki do mielenia mięsa. Dodać posiekany drobno czosnek, ziele angielskie i gorczycę, dolać bulion i dokładnie wyrobić masę mięsną.
  • Krok 3

    45 min
    Mięso po wymieszaniu odstawić jeszcze raz do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie spróbować i ewentualnie doprawić solą lub pieprzem (surowe mięso ma być wyraźnie słone i pieprzne).
  • Krok 4

    35 min
    Jelita opłukać z nadmiaru soli i, przy pomocy specjalnej nakładki na maszynce, napełnić je dość luźno masą mięsną. Następnie podzielić na pętka.
  • Krok 5

    10 min
    Rozwiesić, aby obeschło (ja rozwieszam na takim kiju jak do miotły).
  • Krok 6

    6210 min
    Po obsuszeniu dość długo wędzić w wędzarni, nasza wisiała w dymie ponad 7 godzin.
Domowa kiełbasa

Krok 1 z 6

Boczek i mięso wieprzowe (u mnie łopatka i karkówka, choć im więcej gatunków tym lepiej) pociąć w kostkę, natrzeć solą oraz pieprzem i zostawić na dwa dni w lodówce.

Domowa kiełbasa

Krok 2 z 6

Po tym czasie mięso skręcić na najgrubszych oczkach maszynki do mielenia mięsa. Dodać posiekany drobno czosnek, ziele angielskie i gorczycę, dolać bulion i dokładnie wyrobić masę mięsną.

Domowa kiełbasa

Krok 3 z 6

Mięso po wymieszaniu odstawić jeszcze raz do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie spróbować i ewentualnie doprawić solą lub pieprzem (surowe mięso ma być wyraźnie słone i pieprzne).

Domowa kiełbasa

Krok 4 z 6

Jelita opłukać z nadmiaru soli i, przy pomocy specjalnej nakładki na maszynce, napełnić je dość luźno masą mięsną. Następnie podzielić na pętka.

Domowa kiełbasa

Krok 5 z 6

Rozwiesić, aby obeschło (ja rozwieszam na takim kiju jak do miotły).

Domowa kiełbasa

Krok 6 z 6

Po obsuszeniu dość długo wędzić w wędzarni, nasza wisiała w dymie ponad 7 godzin.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 5

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
J Jan

sól, pieprz, gorczyca domyślam się, że to na 1 kg mięsa?

D Dario

Ziele angielskie 10 dag , coś mam wrażenie że warto popracować nad podstawami jednostek i ich skrótów , albo prościej używać g jako podstawy. Łatwo wyjść na ignoranta , albo być ignorantem .

Winiary
Expert

Dario, dziękujemy za słuszną uwagę i przepraszamy za oczywisty błąd. Poprawiliśmy jednostki w przepisie na gramy. Pozdrawiamy!

R Roman

Jak to więcej daje się pieprzu niż soli coś nie tak

Winiary
Expert

Romanie, w przepisie są też dwie kostki bulionu na żeberkach - nie można zapomnieć, że on również dodaje soli do dania. Pozdrawiamy!

H Hil

Wiam. A gdzie ochrona bakteriologiczna(peklosól). Według mojej wiedzy 7 godzin w wędzarni trochę za długo,wystarczy 3 godziny razem z podpiekaniem.Brak informacji o temperaturze w wędzarni. Pozdrawiam Instruktor.

A Andrzej

ok

Winiary
Expert

Świetnie i smacznego! :-)

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Dodatek
  • Grill
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Mecz piłki nożnej
  • Pieczenie
  • Popołudniowa przekąska
  • Przekąski
  • Rodzinne spotkanie
  • Tapas
  • Weekend
  • Wielkanoc
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kaczka pieczona (z piekarnika)

    Kaczka pieczona (z piekarnika)

    16 godz 20 min Średni
  • Domowa kiełbasa jałowcowo-czosnkowa

    Domowa kiełbasa jałowcowo-czosnkowa

    13 godz 15 min Łatwy
  • Szynka z szynkowara

    Szynka z szynkowara

    41 godz 5 min Łatwy
  • Miniburgery z szarpaną wołowiną i sosem burgerowym

    Miniburgery z szarpaną wołowiną i sosem burgerowym

    3 godz 51 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu