Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Domowa kiełbasa jest najlepsza. Do jej przygotowania potrzebujesz kilku składników i odrobiny cierpliwości. Efekt na pewno jest warty czekania. Kiełbasa świetnie sprawdzi się podawana na ciepło, jak i np. na kanapkach. Możesz ją podawać z Sosem Czosnkowym WINIARY lub Ketchupem Chilli Ostrym WINIARY.
Przygotowanie
9205 min
Krok 1
2880 min
Boczek i mięso wieprzowe (u mnie łopatka i karkówka, choć im więcej gatunków tym lepiej) pociąć w kostkę, natrzeć solą oraz pieprzem i zostawić na dwa dni w lodówce.
Krok 2
25 min
Po tym czasie mięso skręcić na najgrubszych oczkach maszynki do mielenia mięsa. Dodać posiekany drobno czosnek, ziele angielskie i gorczycę, dolać bulion i dokładnie wyrobić masę mięsną.
Krok 3
45 min
Mięso po wymieszaniu odstawić jeszcze raz do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie spróbować i ewentualnie doprawić solą lub pieprzem (surowe mięso ma być wyraźnie słone i pieprzne).
Krok 4
35 min
Jelita opłukać z nadmiaru soli i, przy pomocy specjalnej nakładki na maszynce, napełnić je dość luźno masą mięsną. Następnie podzielić na pętka.
Krok 5
10 min
Rozwiesić, aby obeschło (ja rozwieszam na takim kiju jak do miotły).
Krok 6
6210 min
Po obsuszeniu dość długo wędzić w wędzarni, nasza wisiała w dymie ponad 7 godzin.
Krok 1
z
6
Boczek i mięso wieprzowe (u mnie łopatka i karkówka, choć im więcej gatunków tym lepiej) pociąć w kostkę, natrzeć solą oraz pieprzem i zostawić na dwa dni w lodówce.
Krok 2
z
6
Po tym czasie mięso skręcić na najgrubszych oczkach maszynki do mielenia mięsa. Dodać posiekany drobno czosnek, ziele angielskie i gorczycę, dolać bulion i dokładnie wyrobić masę mięsną.
Krok 3
z
6
Mięso po wymieszaniu odstawić jeszcze raz do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie spróbować i ewentualnie doprawić solą lub pieprzem (surowe mięso ma być wyraźnie słone i pieprzne).
Krok 4
z
6
Jelita opłukać z nadmiaru soli i, przy pomocy specjalnej nakładki na maszynce, napełnić je dość luźno masą mięsną. Następnie podzielić na pętka.
Krok 5
z
6
Rozwiesić, aby obeschło (ja rozwieszam na takim kiju jak do miotły).
Krok 6
z
6
Po obsuszeniu dość długo wędzić w wędzarni, nasza wisiała w dymie ponad 7 godzin.
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
5
J
Jan
sól, pieprz, gorczyca domyślam się, że to na 1 kg mięsa?
D
Dario
Ziele angielskie 10 dag , coś mam wrażenie że warto popracować nad
podstawami jednostek i ich skrótów ,
albo prościej używać g jako podstawy. Łatwo wyjść na ignoranta , albo być ignorantem .
Winiary
Expert
Dario, dziękujemy za słuszną uwagę i przepraszamy za oczywisty błąd. Poprawiliśmy jednostki w przepisie na gramy. Pozdrawiamy!
R
Roman
Jak to więcej daje się pieprzu niż soli coś nie tak
Winiary
Expert
Romanie, w przepisie są też dwie kostki bulionu na żeberkach - nie można zapomnieć, że on również dodaje soli do dania. Pozdrawiamy!
H
Hil
Wiam.
A gdzie ochrona bakteriologiczna(peklosól).
Według mojej wiedzy 7 godzin w wędzarni trochę za długo,wystarczy 3 godziny razem z podpiekaniem.Brak informacji o temperaturze w wędzarni.
Pozdrawiam
Instruktor.
Komentarze 5