Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Domowa kiełbasa
Dodaj do CookBook

Domowa kiełbasa

(4)
153 godz 25 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest lucynako
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

40 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  kg
Boczek
6  kg
Mięso mielone wieprzowe
45  g
Czosnek
10  g
Sól peklowa
10  g
Ziele angielskie mielone
15  g
Pieprz czarny
5  g
Gorczyca mielona
1  kostka
WINIARY Rosół wołowy
500  ml
Woda
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
0.8 g
Wartość energetyczna
386.7 kcal
Tłuszcze
25.6 g
Białko
38.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Czy kiełbasa domowa będzie smakowała równie dobrze, jak u tradycyjnego rzeźnika? Sprawdź nasz przepis "krok po kroku", by poznać szczegóły. Kiełbasa jest niemal narodową polską potrawą, na równi z pierogami, barszczem i kotletem schabowym. Niestety, często kiełbasa kupiona w sklepie lub lokalnym markecie nie spełnia naszych oczekiwań. Przygotowanie własnej kiełbasy zniechęca wiele osób, ponieważ przepis wydaje się skomplikowany i pochłaniający wiele godzin. Nic bardziej błędnego!

Przepis na kiełbasę domowej roboty wcale nie musi być żmudny i trudny. Najważniejsze jest mięso mielone wieprzowe, które musi być wysokiej jakości. Im lepszej jakości mięso, tym smaczniejsza będzie domowa kiełbasa. To samo dotyczy się reszty przepisu — boczek to równie ważny składnik, dlatego warto wybrać pachnący plaster u zaufanego rzeźnika. Mięso kroimy w kostkę, nacieramy, przyprawiamy i pozostawiamy w lodówce na dwa dni, aby nasiąknęło aromatami, a kiełbasa była odpowiednio słona i apetyczna.

Jak przygotować kiełbasę, gdy pocięte, zaprawione mięso odleżało już w lodówce i jest gotowe do mielenia? Wystarczy zmielić ją w maszynce, wykorzystując najgrubsze oczka maszynki. Tak przygotowaną masę doprawić przyprawami oraz — co bardzo ważne — dolać Bulion wołowy WINIARY. Dlaczego właśnie bulion wołowy? Podkreśli on wędzone aromaty mięsa, zwłaszcza boczku. Istotnym elementem jest również czosnek, bez którego kiełbasa nie będzie tak smaczna, jak ta od najlepszego rzeźnika. Najtrudniejszym elementem w przyrządzeniu własnej kiełbasy wydaje się jej skręcenie, tj. wypełnianie jelita masą i skręcanie pętka. Tak naprawdę nie jest to trudna czynność, a może być wręcz odprężająca. Wystarczy pamiętać, aby nie wypełniać jelita zbyt dużą ilością mięsa, dzięki czemu nie będzie pękać. Ostatnim etapem przygotowania kiełbasy jest jej suszenie i to ono nadaje jej mnóstwo charakteru. Warto dokładnie obsuszyć kiełbasę — jeśli jest taka możliwość, najlepiej ją rozwiesić, np. na kiju (nawet kiju od szczotki). Po dokładnym wysuszeniu kiełbasę wędzi się w wędzarni, przynajmniej przez 7 godzin.

Jeśli zdecydowaliśmy się na zrobienie własnej kiełbasy, nie warto zachwycać się nią z byle jakimi dodatkami. Na stronie Winiary znajdziesz przepisy na proste, pyszne, ekologiczne i pozbawione konserwantów sosy oraz keczupy. Możesz ją również podawać z Sosem Czosnkowym WINIARY lub Ketchupem WINIARY, które podkreślą smak mięsa i nadadzą mu delikatności.

Przygotowanie

9205 min
  • Krok 1

    2880 min
    Boczek i mięso wieprzowe (u mnie łopatka i karkówka, choć im więcej gatunków tym lepiej) pociąć w kostkę, natrzeć solą oraz pieprzem i zostawić na dwa dni w lodówce.
  • Krok 2

    25 min
    Po tym czasie mięso skręcić na najgrubszych oczkach maszynki do mielenia mięsa. Dodać posiekany drobno czosnek, ziele angielskie i gorczycę, dolać bulion (przygotowany z 1 kostki rosołowej WINIARY i 500 ml wody) i dokładnie wyrobić masę mięsną.
  • Krok 3

    45 min
    Mięso po wymieszaniu odstawić jeszcze raz do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie spróbować i ewentualnie doprawić solą lub pieprzem (surowe mięso ma być wyraźnie słone i pieprzne).
  • Krok 4

    35 min
    Jelita opłukać z nadmiaru soli i, przy pomocy specjalnej nakładki na maszynce, napełnić je dość luźno masą mięsną. Następnie podzielić na pętka.
  • Krok 5

    10 min
    Rozwiesić, aby obeschło (ja rozwieszam na takim kiju jak do miotły).
  • Krok 6

    6210 min
    Po obsuszeniu dość długo wędzić w wędzarni, nasza wisiała w dymie ponad 7 godzin.
Domowa kiełbasa

Krok 1 z 6

Boczek i mięso wieprzowe (u mnie łopatka i karkówka, choć im więcej gatunków tym lepiej) pociąć w kostkę, natrzeć solą oraz pieprzem i zostawić na dwa dni w lodówce.

Domowa kiełbasa

Krok 2 z 6

Po tym czasie mięso skręcić na najgrubszych oczkach maszynki do mielenia mięsa. Dodać posiekany drobno czosnek, ziele angielskie i gorczycę, dolać bulion (przygotowany z 1 kostki rosołowej WINIARY i 500 ml wody) i dokładnie wyrobić masę mięsną.

Domowa kiełbasa

Krok 3 z 6

Mięso po wymieszaniu odstawić jeszcze raz do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie spróbować i ewentualnie doprawić solą lub pieprzem (surowe mięso ma być wyraźnie słone i pieprzne).

Domowa kiełbasa

Krok 4 z 6

Jelita opłukać z nadmiaru soli i, przy pomocy specjalnej nakładki na maszynce, napełnić je dość luźno masą mięsną. Następnie podzielić na pętka.

Domowa kiełbasa

Krok 5 z 6

Rozwiesić, aby obeschło (ja rozwieszam na takim kiju jak do miotły).

Domowa kiełbasa

Krok 6 z 6

Po obsuszeniu dość długo wędzić w wędzarni, nasza wisiała w dymie ponad 7 godzin.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

3.9 z 5
3.875
Wszystkich ocen: 8
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
88
22
55
00
00
11

Opinie

4

Jan

sól, pieprz, gorczyca domyślam się, że to na 1 kg mięsa?
Anonim (niezweryfikowany) 08/10/2021-03:05 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
4

Dario

Ziele angielskie 10 dag , coś mam wrażenie że warto popracować nad
podstawami jednostek i ich skrótów ,
albo prościej używać g jako podstawy. Łatwo wyjść na ignoranta , albo być ignorantem .
Anonim (niezweryfikowany) 03/29/2021-09:59 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 04/16/2021-12:55 CEST
Dario, dziękujemy za słuszną uwagę i przepraszamy za oczywisty błąd. Poprawiliśmy jednostki w przepisie na gramy. Pozdrawiamy!
4

Roman

Jak to więcej daje się pieprzu niż soli coś nie tak
Anonim (niezweryfikowany) 03/22/2021-11:50 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 04/16/2021-12:56 CEST
Romanie, w przepisie są też dwie kostki bulionu na żeberkach - nie można zapomnieć, że on również dodaje soli do dania. Pozdrawiamy!
4

Hil

Wiam.
A gdzie ochrona bakteriologiczna(peklosól).
Według mojej wiedzy 7 godzin w wędzarni trochę za długo,wystarczy 3 godziny razem z podpiekaniem.Brak informacji o temperaturze w wędzarni.
Pozdrawiam
Instruktor.
Anonim (niezweryfikowany) 01/14/2021-12:46 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
4

Andrzej

ok
Anonim (niezweryfikowany) 12/16/2020-11:35 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 12/16/2020-03:10 CET
Świetnie i smacznego! :-)

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez soi
  • Bogate w białko
  • Dodatek
  • Grill
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Mecz piłki nożnej
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Pieczenie
  • Popołudniowa przekąska
  • Przekąski
  • Przyjazny dla Keto
  • Tapas
  • Weekend
  • Wielkanoc
  • Z mięsem
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Domowa pizza pepperoni

    Domowa pizza pepperoni

    1 godz 43 min Łatwy
  • Domowa herbata zimowa

    Domowa herbata zimowa

    11 min Łatwy
  • Domowa zupka chińska

    Domowa zupka chińska

    26 min Łatwy
  • Domowa kanapka z indykiem, boczkiem i sosem

    Domowa kanapka z indykiem, boczkiem i sosem

    25 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu