Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Domowa kiełbasa

3
153 godz 25 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest iziona
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
20 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2  kg
Boczek
6  kg
Mięso mielone wieprzowe
45  g
10  g
Sól peklowa
10  g
Ziele angielskie mielone
15  g
Pieprz czarny
5  g
Gorczyca mielona
2  kostek
Bulion na żeberkach WINIARY

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
63.63 g
Węglowodany
2.94 g
Tłuszcze
103.71 g
Wartość energetyczna
1217.47 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

9205 min
Krok 1
2880 min
Boczek i mięso wieprzowe (u mnie łopatka i karkówka, choć im więcej gatunków tym lepiej) pociąć w kostkę, natrzeć solą oraz pieprzem i zostawić na dwa dni w lodówce.
Krok 2
25 min
Po tym czasie mięso skręcić na najgrubszych oczkach maszynki do mielenia mięsa. Dodać posiekany drobno czosnek, ziele angielskie i gorczycę, dolać bulion i dokładnie wyrobić masę mięsną.
Krok 3
45 min
Mięso po wymieszaniu odstawić jeszcze raz do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie spróbować i ewentualnie doprawić solą lub pieprzem (surowe mięso ma być wyraźnie słone i pieprzne).
Krok 4
35 min
Jelita opłukać z nadmiaru soli i, przy pomocy specjalnej nakładki na maszynce, napełnić je dość luźno masą mięsną. Następnie podzielić na pętka.
Krok 5
10 min
Rozwiesić, aby obeschło (ja rozwieszam na takim kiju jak do miotły).
Krok 6
6210 min
Po obsuszeniu dość długo wędzić w wędzarni, nasza wisiała w dymie ponad 7 godzin.
Domowa kiełbasa

Krok 1 z 6

Boczek i mięso wieprzowe (u mnie łopatka i karkówka, choć im więcej gatunków tym lepiej) pociąć w kostkę, natrzeć solą oraz pieprzem i zostawić na dwa dni w lodówce.

Domowa kiełbasa

Krok 2 z 6

Po tym czasie mięso skręcić na najgrubszych oczkach maszynki do mielenia mięsa. Dodać posiekany drobno czosnek, ziele angielskie i gorczycę, dolać bulion i dokładnie wyrobić masę mięsną.

Domowa kiełbasa

Krok 3 z 6

Mięso po wymieszaniu odstawić jeszcze raz do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie spróbować i ewentualnie doprawić solą lub pieprzem (surowe mięso ma być wyraźnie słone i pieprzne).

Domowa kiełbasa

Krok 4 z 6

Jelita opłukać z nadmiaru soli i, przy pomocy specjalnej nakładki na maszynce, napełnić je dość luźno masą mięsną. Następnie podzielić na pętka.

Domowa kiełbasa

Krok 5 z 6

Rozwiesić, aby obeschło (ja rozwieszam na takim kiju jak do miotły).

Domowa kiełbasa

Krok 6 z 6

Po obsuszeniu dość długo wędzić w wędzarni, nasza wisiała w dymie ponad 7 godzin.

Domowa kiełbasa jest najlepsza. Do jej przygotowania potrzebujesz kilku składników i odrobiny cierpliwości. Efekt na pewno jest warty czekania. Kiełbasa świetnie sprawdzi się podawana na ciepło, jak i np. na kanapkach. Możesz ją podawać z Sosem Czosnkowym WINIARY lub Ketchupem Chilli Ostrym WINIARY.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 4

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
D Dario
.

Ziele angielskie 10 dag , coś mam wrażenie że warto popracować nad podstawami jednostek i ich skrótów , albo prościej używać g jako podstawy. Łatwo wyjść na ignoranta , albo być ignorantem .

Winiary
.
Expert

Dario, dziękujemy za słuszną uwagę i przepraszamy za oczywisty błąd. Poprawiliśmy jednostki w przepisie na gramy. Pozdrawiamy!

R Roman
.

Jak to więcej daje się pieprzu niż soli coś nie tak

Winiary
.
Expert

Romanie, w przepisie są też dwie kostki bulionu na żeberkach - nie można zapomnieć, że on również dodaje soli do dania. Pozdrawiamy!

H Hil
.

Wiam. A gdzie ochrona bakteriologiczna(peklosól). Według mojej wiedzy 7 godzin w wędzarni trochę za długo,wystarczy 3 godziny razem z podpiekaniem.Brak informacji o temperaturze w wędzarni. Pozdrawiam Instruktor.

A Andrzej
.

ok

Winiary
.
Expert

Świetnie i smacznego! :-)

Pokaż więcej komentarzy