Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Najpierw robimy zaczyn – 20 g mąki mieszamy z 220 ml wody, dodajemy 50 g drożdży i 0,5 łyżeczki cukru. Czekamy, aż zacznie się pienić.
Do miski wsypujemy mąkę, sól, oliwę i dobrze mieszamy. Następnie stopniowo dolewamy zaczyn i wyrabiamy ciasto. Jeżeli ciasto się lepi, dodajemy odrobinę mąki, jak jest za gęste – więcej wody. Wyrobione odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 min. (w ciepłe miejsce).
Kiedy ciasto "rośnie" przygotowujemy dodatki do pizzy (takie jakie lubimy, np. ser, cebulę, paprykę, szynkę). Wyrośnięte ciasto wykładamy na natłuszczoną blaszkę (ja użyłam 35x28 cm, można trochę mniejszej - wtedy pizza będzie trochę grubsza, moja pizza była cienka).
Ciasto posmarować lekko ketchupem WINIARY, posypać ziołami prowansalskimi. Przygotowaną pizzę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 220 stopni Celsjusza - na 10-12 min.
W międzyczasie ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Po 10-12 minutach pieczenia pizzy, dajemy dodatki i pieczemy 5 min. Następnie posypujemy serem na ostatnie 3-5 min i pieczemy jeszcze przez chwilę nadal w 220 stopniach
Jeżeli chcemy sprawdzić, czy pizza dobrze się upiekła, najlepiej zajrzeć na jej spód, jeżeli jest przyrumieniony to znaczy że jest gotowa. Smacznego!
Przemysław