Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pizza domowa

0
80 min
Łatwy

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 łyżeczek
Zioła prowansalskie
1 puszka
Pomidory z puszki całe
3 ząbków
Czosnek
1 łyżka
Zioła prowansalskie
2 łyżek
Oliwa
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz
0.5 łyżeczka
Cukier
0.5 łyżeczka
Sól
50 g
Drożdże
2 łyżek
Olej
0.5 szklanka
Woda
1.5 szklanek
Mąka pszenna

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
5 g
Węglowodany
32.51 g
Tłuszcze
9.79 g
Wartość energetyczna
236.88 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

80 min
Krok 1
20 min
Do miski wsypujemy mąkę, drożdże i dobrze mieszamy. Następnie dodajemy olej, cukier, sól i znowu wszystko dobrze mieszamy. Stopniowo dolewamy wodę i wyrabiamy ciasto. Jeżeli ciasto się lepi dodajemy odrobinę mąki. Wyrobione odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 min.
Krok 2
20 min
Kiedy ciasto "rośnie" w tym samym czasie przygotowujemy dodatki do pizzy (takie jakie lubimy). W moim wydaniu była to polędwica miodowa, ogórek, cebula w kostkę, oliwki, pomidor, ser. Wyrośnięte ciasto wykładamy na natłuszczoną blaszkę (ja użyłam 35x28, można trochę mniejszej wtedy pizza będzie trochę grubsza, moja pizza była cienka).
Krok 3
5 min
Ciasto posmarować lekko koncentratem, posypać ziołami prowansalskimi lub przyprawą do pizzy. Następnie układamy dodatki.
Krok 4
30 min
Przygotowaną pizzę wkładamy do piekarnika do temp. 220 stopni Celsjusza. Międzyczasie ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Po 20 min. pieczenia pizzy posypujemy serem. Pieczemy jeszcze ok.10 min w temp. 180 stopni.
Krok 5
5 min
Jeżeli chcemy sprawdzić, czy pizza dobrze się upiekła, najlepiej zajrzeć na jej spód, jeżeli jest przyrumieniony to znaczy że jest gotowa. Składniki sosu wkładamy do blendera i chwilę miksujemy. Pizzę podajemy z przygotowanym sosem lub z takim jakim lubimy.
Pizza domowa

Krok 1 z 5

Do miski wsypujemy mąkę, drożdże i dobrze mieszamy. Następnie dodajemy olej, cukier, sól i znowu wszystko dobrze mieszamy. Stopniowo dolewamy wodę i wyrabiamy ciasto. Jeżeli ciasto się lepi dodajemy odrobinę mąki. Wyrobione odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 min.

Pizza domowa

Krok 2 z 5

Kiedy ciasto "rośnie" w tym samym czasie przygotowujemy dodatki do pizzy (takie jakie lubimy). W moim wydaniu była to polędwica miodowa, ogórek, cebula w kostkę, oliwki, pomidor, ser. Wyrośnięte ciasto wykładamy na natłuszczoną blaszkę (ja użyłam 35x28, można trochę mniejszej wtedy pizza będzie trochę grubsza, moja pizza była cienka).

Pizza domowa

Krok 3 z 5

Ciasto posmarować lekko koncentratem, posypać ziołami prowansalskimi lub przyprawą do pizzy. Następnie układamy dodatki.

Pizza domowa

Krok 4 z 5

Przygotowaną pizzę wkładamy do piekarnika do temp. 220 stopni Celsjusza. Międzyczasie ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Po 20 min. pieczenia pizzy posypujemy serem. Pieczemy jeszcze ok.10 min w temp. 180 stopni.

Pizza domowa

Krok 5 z 5

Jeżeli chcemy sprawdzić, czy pizza dobrze się upiekła, najlepiej zajrzeć na jej spód, jeżeli jest przyrumieniony to znaczy że jest gotowa. Składniki sosu wkładamy do blendera i chwilę miksujemy. Pizzę podajemy z przygotowanym sosem lub z takim jakim lubimy.

Masz ochotę na pizzę, ale w okolicy nie serwują tej idealnej? Zrób ją sama! Nasz przepis pomoże Ci przygotować wymarzone danie, które dzięki satysfakcji z samodzielnego wykonania, będzie jeszcze smaczniejsze niż te przyrządzone w Rzymie czy Neapolu. Ciasto będzie miękkie i puszyste, dzięki czemu posmakuje zwłaszcza dzieciom. Smacznego!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika