Grochowa domowa
37min
Łatwy
1 kostka
100 g
Marchewka
3
Ziemniaki
100 g
Boczek
5 g
Mąka pszenna
2 ząbków
Czosnek
1 szczypta
Majeranek
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
35 g
Korzeń pietruszki
35 g
Seler naciowy
.
Wartości odżywcze
Białko
5.2 g
Węglowodany
11.18 g
Tłuszcze
26.25 g
Wartość energetyczna
337.31 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
37 min
Krok 1
10 min
Warzywa (oprócz czosnku) obierz, umyj i pokrój w kostkę.
Krok 2
10 min
Zagotuj bulion, wrzuć pokrojone wcześniej warzywa i gotuj do miękkości.
Krok 3
5 min
Boczek pokrój w kostkę, wysmaż na rumiano, oprósz mąką.
Krok 4
10 min
Zupę grochową WINIARY Nasza specjalność rozprowadź w szklance zimnej wody i wlej do bulionu z warzywami, mieszając doprowadź do zagotowania. Dodaj boczek i posiekany czosnek. Gotuj jeszcze 5 minut.
Krok 5
2 min
Dopraw do smaku. Podaj z pajdą chleba posmarowanego masłem.
Choć zupa grochowa kojarzy się głównie z wojskowym daniem, to jednak często pojawia się w domowym menu. Trudno się temu dziwić. Jest wyjątkowo pożywna, a jednocześnie można ją przygotować z prostych i tanich składników. Grochówka to także sposób na szybki obiad, który syci i dodaje energii, a przy tym jest wyjątkowo smaczny. Wykorzystaj Zupę Grochową Nasza Specjalność WINIARY dla skrócenia czasu przygotowania zupy. Podsmażony boczek i przyprawy nadadzą jej wyjątkowego aromatu. Nasz przepis na zupę grochową jest wyjątkowo prosty i nie wymaga dużej ilości czasu na przygotowanie. Wystarczy niecała godzina, by stworzyć domowy posiłek.
Zupa ta najlepiej smakuje podana razem ze świeżym pieczywem. Smak zupy podkreśli też szczypta majeranku.
Komentarze 0