Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa grochowa z boczkiem

(0)
1 godz 24 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

4 
Ziemniaki
2 
Pietruszka
0.5 
Duży seler
1 
Por (biała część)
200  g
Boczek
1  pęczek
Kolendra
1  łyżeczka
Majeranek
1  szczypta
Sól i pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
13.22 g
Węglowodany
24.97 g
Tłuszcze
25.19 g
Wartość energetyczna
409.57 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

84 min
Krok 1
5 min
Ziemniaki obrać, pokroić na ćwiartki.
Krok 2
5 min
Pietruszki i selera obrać, pokroić na mniejsze części.
Krok 3
3 min
Pora dokładnie umyć, pokroić na 3-4 cm kawałki.
Krok 4
1 min
Boczek umyć.
Krok 5
5 min
W garnku zagotować ok. 1,5 litra wody.
Krok 6
2 min
Do gotującej się wody wrzucić ziemniaki, pietruszki, selera, pokrojonego pora oraz kawałek boczku.
Krok 7
15 min
Całość gotować na wolnym ogniu.
Krok 8
1 min
Po około 10-15 minutach z garnka wyjąć boczek.
Krok 9
20 min
Resztę warzyw gotować przez kolejne 15-20 minut – do miękkości.
Krok 10
3 min
W międzyczasie boczek pokroić w kosteczkę lub cienkie plastry.
Krok 11
10 min
Rozgrzać patelnię i wrzucić na nią kawałki boczku – zrumienić. Boczek smażyć aż zrobi się chrupki.
Krok 12
1 min
Skwarki odstawić na bok. Zajrzeć z powrotem do garnka z gotującymi się warzywami.
Krok 13
10 min
Miękkie warzywa zblendować na gładki krem. Dodać opakowanie Zupy Grochowej Nasza Specjalność WINIARY. Całość gotować na wolnym ogniu przez kolejne 7-10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Krok 14
1 min
Zupę doprawić majerankiem, solą i pieprzem – do smaku.
Krok 15
1 min
Na koniec dodać skwarki boczku.
Krok 16
1 min
Zupę grochową z boczkiem podawać z dodatkiem aromatycznej, posiekanej kolendry.
Zupa grochowa z boczkiem

Krok 1 z 16

Ziemniaki obrać, pokroić na ćwiartki.

Zupa grochowa z boczkiem

Krok 2 z 16

Pietruszki i selera obrać, pokroić na mniejsze części.

Zupa grochowa z boczkiem

Krok 3 z 16

Pora dokładnie umyć, pokroić na 3-4 cm kawałki.

Zupa grochowa z boczkiem

Krok 4 z 16

Boczek umyć.

Zupa grochowa z boczkiem

Krok 5 z 16

W garnku zagotować ok. 1,5 litra wody.

Zupa grochowa z boczkiem

Krok 6 z 16

Do gotującej się wody wrzucić ziemniaki, pietruszki, selera, pokrojonego pora oraz kawałek boczku.

Zupa grochowa z boczkiem

Krok 7 z 16

Całość gotować na wolnym ogniu.

Zupa grochowa z boczkiem

Krok 8 z 16

Po około 10-15 minutach z garnka wyjąć boczek.

Zupa grochowa z boczkiem

Krok 9 z 16

Resztę warzyw gotować przez kolejne 15-20 minut – do miękkości.

Zupa grochowa z boczkiem

Krok 10 z 16

W międzyczasie boczek pokroić w kosteczkę lub cienkie plastry.

Zupa grochowa z boczkiem

Krok 11 z 16

Rozgrzać patelnię i wrzucić na nią kawałki boczku – zrumienić. Boczek smażyć aż zrobi się chrupki.

Zupa grochowa z boczkiem

Krok 12 z 16

Skwarki odstawić na bok. Zajrzeć z powrotem do garnka z gotującymi się warzywami.

Zupa grochowa z boczkiem

Krok 13 z 16

Miękkie warzywa zblendować na gładki krem. Dodać opakowanie Zupy Grochowej Nasza Specjalność WINIARY. Całość gotować na wolnym ogniu przez kolejne 7-10 minut, od czasu do czasu mieszając.

Zupa grochowa z boczkiem

Krok 14 z 16

Zupę doprawić majerankiem, solą i pieprzem – do smaku.

Zupa grochowa z boczkiem

Krok 15 z 16

Na koniec dodać skwarki boczku.

Zupa grochowa z boczkiem

Krok 16 z 16

Zupę grochową z boczkiem podawać z dodatkiem aromatycznej, posiekanej kolendry.

Zupa grochowa z boczkiem to danie, które przywodzi u mnie wspomnienia z dzieciństwa. Na hasło grochowa w mojej głowie pojawia się obraz wielkiego, wojskowego kotła, który często pojawiał się przy okazji różnych szkolnych imprez i większych wydarzeń. Pamiętam, jak dzieciakom stojącym w kolejce po miskę zupy, ciekła ślinka 🙂 Sama nie byłam lepsza. Zajadaliśmy wszyscy, aż się uszy trzęsły!

Dziś, kiedy niespodziewanie najdzie mnie ochota na grochówkę, nie zawsze mam czas, aby namoczyć groch. Wówczas sięgam po Zupę Grochową Nasza Specjalność WINIARY. W torebce zamknięte są aromatyczne przyprawy i podstawa zupy, czyli groch! Bez sztucznych ulepszaczy, sprawdziłam skład 🙂 Osobiście grochówkę najbardziej lubię w wersji przecieranej. I na taką właśnie mam dla Was dzisiaj przepis.

Z podanych składników przygotujecie ok. 4 porcji zupy.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika