Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Zupa grochowa z boczkiem

(0)
1 godz 24 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Ania
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4 
Ziemniaki
2 
Pietruszka
0.5 
Duży seler
1 
Por (biała część)
1  opakowanie
Zupa grochowa Nasza Specjalność WINIARY
200  g
Boczek
1  pęczek
Kolendra
1  łyżeczka
Majeranek
1  szczypta
Sól i pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
13.22 g
Węglowodany
24.97 g
Tłuszcze
25.19 g
Wartość energetyczna
409.57 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zupa grochowa z boczkiem to danie, które przywodzi u mnie wspomnienia z dzieciństwa. Na hasło grochowa w mojej głowie pojawia się obraz wielkiego, wojskowego kotła, który często pojawiał się przy okazji różnych szkolnych imprez i większych wydarzeń. Pamiętam, jak dzieciakom stojącym w kolejce po miskę zupy, ciekła ślinka 🙂 Sama nie byłam lepsza. Zajadaliśmy wszyscy, aż się uszy trzęsły!

Dziś, kiedy niespodziewanie najdzie mnie ochota na grochówkę, nie zawsze mam czas, aby namoczyć groch. Wówczas sięgam po Zupę Grochową Nasza Specjalność WINIARY. W torebce zamknięte są aromatyczne przyprawy i podstawa zupy, czyli groch! Bez sztucznych ulepszaczy, sprawdziłam skład 🙂 Osobiście grochówkę najbardziej lubię w wersji przecieranej. I na taką właśnie mam dla Was dzisiaj przepis.

Z podanych składników przygotujecie ok. 4 porcji zupy.

Przygotowanie

84 min
  • Krok 1

    5 min
    Ziemniaki obrać, pokroić na ćwiartki.
  • Krok 2

    5 min
    Pietruszki i selera obrać, pokroić na mniejsze części.
  • Krok 3

    3 min
    Pora dokładnie umyć, pokroić na 3-4 cm kawałki.
  • Krok 4

    1 min
    Boczek umyć.
  • Krok 5

    5 min
    W garnku zagotować ok. 1,5 litra wody.
  • Krok 6

    2 min
    Do gotującej się wody wrzucić ziemniaki, pietruszki, selera, pokrojonego pora oraz kawałek boczku.
  • Krok 7

    15 min
    Całość gotować na wolnym ogniu.
  • Krok 8

    1 min
    Po około 10-15 minutach z garnka wyjąć boczek.
  • Krok 9

    20 min
    Resztę warzyw gotować przez kolejne 15-20 minut – do miękkości.
  • Krok 10

    3 min
    W międzyczasie boczek pokroić w kosteczkę lub cienkie plastry.
  • Krok 11

    10 min
    Rozgrzać patelnię i wrzucić na nią kawałki boczku – zrumienić. Boczek smażyć aż zrobi się chrupki.
  • Krok 12

    1 min
    Skwarki odstawić na bok. Zajrzeć z powrotem do garnka z gotującymi się warzywami.
  • Krok 13

    10 min
    Miękkie warzywa zblendować na gładki krem. Dodać opakowanie Zupy Grochowej Nasza Specjalność WINIARY. Całość gotować na wolnym ogniu przez kolejne 7-10 minut, od czasu do czasu mieszając.
  • Krok 14

    1 min
    Zupę doprawić majerankiem, solą i pieprzem – do smaku.
  • Krok 15

    1 min
    Na koniec dodać skwarki boczku.
  • Krok 16

    1 min
    Zupę grochową z boczkiem podawać z dodatkiem aromatycznej, posiekanej kolendry.
Zupa grochowa z boczkiem

Krok 1 z 16

Ziemniaki obrać, pokroić na ćwiartki.

Zupa grochowa z boczkiem

Krok 2 z 16

Pietruszki i selera obrać, pokroić na mniejsze części.

Zupa grochowa z boczkiem

Krok 3 z 16

Pora dokładnie umyć, pokroić na 3-4 cm kawałki.

Zupa grochowa z boczkiem

Krok 4 z 16

Boczek umyć.

Zupa grochowa z boczkiem

Krok 5 z 16

W garnku zagotować ok. 1,5 litra wody.

Zupa grochowa z boczkiem

Krok 6 z 16

Do gotującej się wody wrzucić ziemniaki, pietruszki, selera, pokrojonego pora oraz kawałek boczku.

Zupa grochowa z boczkiem

Krok 7 z 16

Całość gotować na wolnym ogniu.

Zupa grochowa z boczkiem

Krok 8 z 16

Po około 10-15 minutach z garnka wyjąć boczek.

Zupa grochowa z boczkiem

Krok 9 z 16

Resztę warzyw gotować przez kolejne 15-20 minut – do miękkości.

Zupa grochowa z boczkiem

Krok 10 z 16

W międzyczasie boczek pokroić w kosteczkę lub cienkie plastry.

Zupa grochowa z boczkiem

Krok 11 z 16

Rozgrzać patelnię i wrzucić na nią kawałki boczku – zrumienić. Boczek smażyć aż zrobi się chrupki.

Zupa grochowa z boczkiem

Krok 12 z 16

Skwarki odstawić na bok. Zajrzeć z powrotem do garnka z gotującymi się warzywami.

Zupa grochowa z boczkiem

Krok 13 z 16

Miękkie warzywa zblendować na gładki krem. Dodać opakowanie Zupy Grochowej Nasza Specjalność WINIARY. Całość gotować na wolnym ogniu przez kolejne 7-10 minut, od czasu do czasu mieszając.

Zupa grochowa z boczkiem

Krok 14 z 16

Zupę doprawić majerankiem, solą i pieprzem – do smaku.

Zupa grochowa z boczkiem

Krok 15 z 16

Na koniec dodać skwarki boczku.

Zupa grochowa z boczkiem

Krok 16 z 16

Zupę grochową z boczkiem podawać z dodatkiem aromatycznej, posiekanej kolendry.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Żurek po śląsku

    1 godz 50 min Średni
  • Barszcz biały wielkanocny – bez zakwasu

    1 godz 48 min Średni
  • Biały barszcz wielkanocny z chrzanem i boczkiem

    2 godz 1 min Łatwy
  • Żurek wielkanocny

    1 godz 27 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu