Zupa grochowa z boczkiem
1 godz 24 min
Średni
4
Ziemniaki
2
Pietruszka
0.5
Duży seler
1
Por (biała część)
1
opakowanie
200
g
Boczek
1
pęczek
Kolendra
1
łyżeczka
Majeranek
1
szczypta
Sól i pieprz
.
Wartości odżywcze
Białko
13.22 g
Węglowodany
24.97 g
Tłuszcze
25.19 g
Wartość energetyczna
409.57 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
84 min
Krok 1
5 min
Ziemniaki obrać, pokroić na ćwiartki.
Krok 2
5 min
Pietruszki i selera obrać, pokroić na mniejsze części.
Krok 3
3 min
Pora dokładnie umyć, pokroić na 3-4 cm kawałki.
Krok 4
1 min
Boczek umyć.
Krok 5
5 min
W garnku zagotować ok. 1,5 litra wody.
Krok 6
2 min
Do gotującej się wody wrzucić ziemniaki, pietruszki, selera, pokrojonego pora oraz kawałek boczku.
Krok 7
15 min
Całość gotować na wolnym ogniu.
Krok 8
1 min
Po około 10-15 minutach z garnka wyjąć boczek.
Krok 9
20 min
Resztę warzyw gotować przez kolejne 15-20 minut – do miękkości.
Krok 10
3 min
W międzyczasie boczek pokroić w kosteczkę lub cienkie plastry.
Krok 11
10 min
Rozgrzać patelnię i wrzucić na nią kawałki boczku – zrumienić. Boczek smażyć aż zrobi się chrupki.
Krok 12
1 min
Skwarki odstawić na bok. Zajrzeć z powrotem do garnka z gotującymi się warzywami.
Krok 13
10 min
Miękkie warzywa zblendować na gładki krem. Dodać opakowanie Zupy Grochowej Nasza Specjalność WINIARY. Całość gotować na wolnym ogniu przez kolejne 7-10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Krok 14
1 min
Zupę doprawić majerankiem, solą i pieprzem – do smaku.
Krok 15
1 min
Na koniec dodać skwarki boczku.
Krok 16
1 min
Zupę grochową z boczkiem podawać z dodatkiem aromatycznej, posiekanej kolendry.
Zupa grochowa z boczkiem to danie, które przywodzi u mnie wspomnienia z dzieciństwa. Na hasło grochowa w mojej głowie pojawia się obraz wielkiego, wojskowego kotła, który często pojawiał się przy okazji różnych szkolnych imprez i większych wydarzeń. Pamiętam, jak dzieciakom stojącym w kolejce po miskę zupy, ciekła ślinka 🙂 Sama nie byłam lepsza. Zajadaliśmy wszyscy, aż się uszy trzęsły!
Dziś, kiedy niespodziewanie najdzie mnie ochota na grochówkę, nie zawsze mam czas, aby namoczyć groch. Wówczas sięgam po Zupę Grochową Nasza Specjalność WINIARY. W torebce zamknięte są aromatyczne przyprawy i podstawa zupy, czyli groch! Bez sztucznych ulepszaczy, sprawdziłam skład 🙂 Osobiście grochówkę najbardziej lubię w wersji przecieranej. I na taką właśnie mam dla Was dzisiaj przepis.
Z podanych składników przygotujecie ok. 4 porcji zupy.
Dziś, kiedy niespodziewanie najdzie mnie ochota na grochówkę, nie zawsze mam czas, aby namoczyć groch. Wówczas sięgam po Zupę Grochową Nasza Specjalność WINIARY. W torebce zamknięte są aromatyczne przyprawy i podstawa zupy, czyli groch! Bez sztucznych ulepszaczy, sprawdziłam skład 🙂 Osobiście grochówkę najbardziej lubię w wersji przecieranej. I na taką właśnie mam dla Was dzisiaj przepis.
Z podanych składników przygotujecie ok. 4 porcji zupy.
Komentarze 0