Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ziemniaki obrać, pokroić na ćwiartki.
Pietruszki i selera obrać, pokroić na mniejsze części.
Pora dokładnie umyć, pokroić na 3-4 cm kawałki.
Boczek umyć.
W garnku zagotować ok. 1,5 litra wody.
Do gotującej się wody wrzucić ziemniaki, pietruszki, selera, pokrojonego pora oraz kawałek boczku.
Całość gotować na wolnym ogniu.
Po około 10-15 minutach z garnka wyjąć boczek.
Resztę warzyw gotować przez kolejne 15-20 minut – do miękkości.
W międzyczasie boczek pokroić w kosteczkę lub cienkie plastry.
Rozgrzać patelnię i wrzucić na nią kawałki boczku – zrumienić. Boczek smażyć aż zrobi się chrupki.
Skwarki odstawić na bok. Zajrzeć z powrotem do garnka z gotującymi się warzywami.
Miękkie warzywa zblendować na gładki krem. Dodać opakowanie Zupy Grochowej Nasza Specjalność WINIARY. Całość gotować na wolnym ogniu przez kolejne 7-10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Zupę doprawić majerankiem, solą i pieprzem – do smaku.
Na koniec dodać skwarki boczku.
Zupę grochową z boczkiem podawać z dodatkiem aromatycznej, posiekanej kolendry.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze 0