Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zwykle, gdy myśli się o swojskiej, wojskowej grochówce, to koniecznie jest ona z mięsem – i to w dużej ilości. Ale zupa grochowa bez mięsa może się obejść. Mój pomysł na nią to grochowa bez mięsa, ale za to kremowa i aromatyczna, bo przygotowana z ziemniakami pieczonymi z czosnkiem i czerwoną cebulą. Do podania z plasterkami ziemniaków w chrupiącej skórce. Smacznego!
Przygotowanie
80 min
Krok 1
60 min
Ziemniaki szorujemy, nie obieramy. Gotujemy w lekko osolonej wodzie 7-9 minut. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. i pieczemy godzinę. W połowie czasu pieczenia dodajemy główkę czosnku – wcześniej odcinamy wierzchołek, skrapiamy oliwą, a na 15 minut przed końcem pieczenia ziemniaków dodajemy pokrojoną w ćwiartki i skropioną oliwą cebulę.
Krok 2
10 min
Zawartość torebki z zupą rozprowadzamy w zimnym wywarze, zagotowujemy na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gotujemy chwilę, pod koniec dodając szczyptę majeranku.
Krok 3
5 min
Dwa z upieczonych ziemniaków kroimy na pół, łyżeczką wyciągamy zawartość łupinki, dodajemy do zupy. Do garnka z zupą wyciskamy zawartość upieczonej główki czosnku i dodajemy pieczoną cebulę. Miksujemy na krem.
Krok 4
5 min
Pozostałe ziemniaki razem z łupinką kroimy w plasterki, dodajemy do talerzy z zupą. Dekorujemy świeżymi listkami majeranku lub innymi ulubionymi ziołami
Krok 1
z
4
Ziemniaki szorujemy, nie obieramy. Gotujemy w lekko osolonej wodzie 7-9 minut. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. i pieczemy godzinę. W połowie czasu pieczenia dodajemy główkę czosnku – wcześniej odcinamy wierzchołek, skrapiamy oliwą, a na 15 minut przed końcem pieczenia ziemniaków dodajemy pokrojoną w ćwiartki i skropioną oliwą cebulę.
Krok 2
z
4
Zawartość torebki z zupą rozprowadzamy w zimnym wywarze, zagotowujemy na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gotujemy chwilę, pod koniec dodając szczyptę majeranku.
Krok 3
z
4
Dwa z upieczonych ziemniaków kroimy na pół, łyżeczką wyciągamy zawartość łupinki, dodajemy do zupy. Do garnka z zupą wyciskamy zawartość upieczonej główki czosnku i dodajemy pieczoną cebulę. Miksujemy na krem.
Krok 4
z
4
Pozostałe ziemniaki razem z łupinką kroimy w plasterki, dodajemy do talerzy z zupą. Dekorujemy świeżymi listkami majeranku lub innymi ulubionymi ziołami
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0