Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Fanom pomidorówki polecam też :
Zupę pomidorową z pieczonych pomidorów
Zupę pomidorową z ryżem i papryką pieczoną
W garnku rozgrzewamy łyżkę oleju.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka z olejem razem z mrożoną, pokrojoną w kostkę włoszczyzną. Smażymy do momentu aż cebula nabierze złotego koloru .
Ząbki czosnku obieramy i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do cebuli i włoszczyzny.
Smażymy około 1 minutę i zalewamy bulionem. Od razu dodajemy też krojone pomidory.
Zupę doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy słodką i ostrą papryką oraz pieprzem syczuańskim.
Dosypujemy 3 łyżki ryżu i ustawiamy na mniejszym gazie. Gotujemy jeszcze około 20 minut. W tym czasie ugotują się warzywa i ryż, a zupa zgęstnieje.
Pod koniec gotowania doprawiamy cukrem, solą i czarnym pieprzem oraz zabielamy śmietanką. Jeśli zupa będzie dla Was zbyt gęsta, to wystarczy dolać nieco bulionu .
Gotową zupę miksujemy blenderem na gładką masę.
Podajemy z kleksem śmietany i świeżym koperkiem.