Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Tomato bisque, czyli kremowa pomidorowa z ryżem

(0)
35min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Cebula
0.75  szklanka
Mrożona, pokrojona włoszczyzna (marchew,seler,pietruszka,por)
2  ząbków
Czosnek
1  l
Bulion drobiowy
1  opakowanie
Pomidory krojone (390g)
trochę
Olej rzepakowy do smażenia
0.5  łyżeczka
Słodka papryka
1  szczypta
Ostra papryka
1  szczypta
Pieprz syczuański
3  łyżek
Ryż jaśminowy
1  szczypta
Cukier do smaku
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz świeżo mielony do smaku
1  pęczek
Koperek do posypania
3  łyżek
Gęsta śmietana
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
3.89 g
Węglowodany
21.2 g
Tłuszcze
5.13 g
Wartość energetyczna
140.24 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
W przeciwieństwie do synka, który jest zwolennikiem pomidorowej z makaronem, ja zajadam się tą zupą w wersji z ryżem i makaronem na przemian, ale ciągle poszukuję nowych rozwiązań, dodatków i połączeń kulinarnych które mnie zaskoczą i zachwycą jednocześnie.

Jakiś czas temu ugotowałam rewelacyjnie smaczną wersję pomidorowej z serem grana padano, świeżą bazylią i makaronem, a dzisiaj wpadłam w absolutny zachwyt jedząc miseczkę kremowej pomidorowej z ryżem, czyli tomato bisque.

(z podanych składników można przygotować około 4 porcje zupy)

Fanom pomidorówki polecam też :

Zupę pomidorową z pieczonych pomidorów

Zupę pomidorową z ryżem i papryką pieczoną

Zupę z pieczonych pomidorów z pesto bazyliowym

Zupę pomidorową inspirowaną Italią

Przygotowanie

35 min
  • Krok 1

    1 min
    W garnku rozgrzewamy łyżkę oleju.
  • Krok 2

    5 min
    Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka z olejem razem z mrożoną, pokrojoną w kostkę włoszczyzną. Smażymy do momentu aż cebula nabierze złotego koloru .
  • Krok 3

    2 min
    Ząbki czosnku obieramy i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do cebuli i włoszczyzny.
  • Krok 4

    1 min
    Smażymy około 1 minutę i zalewamy bulionem. Od razu dodajemy też krojone pomidory.
  • Krok 5

    3 min
    Zupę doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy słodką i ostrą papryką oraz pieprzem syczuańskim.
  • Krok 6

    20 min
    Dosypujemy 3 łyżki ryżu i ustawiamy na mniejszym gazie. Gotujemy jeszcze około 20 minut. W tym czasie ugotują się warzywa i ryż, a zupa zgęstnieje.
  • Krok 7

    1 min
    Pod koniec gotowania doprawiamy cukrem, solą i czarnym pieprzem oraz zabielamy śmietanką. Jeśli zupa będzie dla Was zbyt gęsta, to wystarczy dolać nieco bulionu .
  • Krok 8

    1 min
    Gotową zupę miksujemy blenderem na gładką masę.
  • Krok 9

    1 min
    Podajemy z kleksem śmietany i świeżym koperkiem.
Tomato bisque, czyli kremowa pomidorowa z ryżem

Krok 1 z 9

W garnku rozgrzewamy łyżkę oleju.

Tomato bisque, czyli kremowa pomidorowa z ryżem

Krok 2 z 9

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka z olejem razem z mrożoną, pokrojoną w kostkę włoszczyzną. Smażymy do momentu aż cebula nabierze złotego koloru .

Tomato bisque, czyli kremowa pomidorowa z ryżem

Krok 3 z 9

Ząbki czosnku obieramy i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do cebuli i włoszczyzny.

Tomato bisque, czyli kremowa pomidorowa z ryżem

Krok 4 z 9

Smażymy około 1 minutę i zalewamy bulionem. Od razu dodajemy też krojone pomidory.

Tomato bisque, czyli kremowa pomidorowa z ryżem

Krok 5 z 9

Zupę doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy słodką i ostrą papryką oraz pieprzem syczuańskim.

Tomato bisque, czyli kremowa pomidorowa z ryżem

Krok 6 z 9

Dosypujemy 3 łyżki ryżu i ustawiamy na mniejszym gazie. Gotujemy jeszcze około 20 minut. W tym czasie ugotują się warzywa i ryż, a zupa zgęstnieje.

Tomato bisque, czyli kremowa pomidorowa z ryżem

Krok 7 z 9

Pod koniec gotowania doprawiamy cukrem, solą i czarnym pieprzem oraz zabielamy śmietanką. Jeśli zupa będzie dla Was zbyt gęsta, to wystarczy dolać nieco bulionu .

Tomato bisque, czyli kremowa pomidorowa z ryżem

Krok 8 z 9

Gotową zupę miksujemy blenderem na gładką masę.

Tomato bisque, czyli kremowa pomidorowa z ryżem

Krok 9 z 9

Podajemy z kleksem śmietany i świeżym koperkiem.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Tomato bisque z pieczoną papryką

    1 godz 42 min Średni
  • Pomidorówka z soczewicą

    49 min Łatwy
  • Kremowa kartoflanka z młodych ziemniaków z topinamburem

    56 min Łatwy
  • Zupa krem z topinamburu z mlekiem kokosowym i rukolą

    27 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu