Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Tomato bisque, czyli kremowa pomidorowa z ryżem

Tomato bisque, czyli kremowa pomidorowa z ryżem

(0)
35min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Cebula
0.75  szklanka
Mrożona, pokrojona włoszczyzna (marchew,seler,pietruszka,por)
2  ząbków
Czosnek
1  l
Bulion drobiowy
1  opakowanie
Pomidory krojone (390g)
trochę
Olej rzepakowy do smażenia
0.5  łyżeczka
Słodka papryka
1  szczypta
Ostra papryka
1  szczypta
Pieprz syczuański
3  łyżek
Ryż jaśminowy
1  szczypta
Cukier do smaku
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz świeżo mielony do smaku
1  pęczek
Koperek do posypania
3  łyżek
Gęsta śmietana
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
3.89 g
Węglowodany
21.2 g
Tłuszcze
5.13 g
Wartość energetyczna
140.24 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
W przeciwieństwie do synka, który jest zwolennikiem pomidorowej z makaronem, ja zajadam się tą zupą w wersji z ryżem i makaronem na przemian, ale ciągle poszukuję nowych rozwiązań, dodatków i połączeń kulinarnych które mnie zaskoczą i zachwycą jednocześnie.

Jakiś czas temu ugotowałam rewelacyjnie smaczną wersję pomidorowej z serem grana padano, świeżą bazylią i makaronem, a dzisiaj wpadłam w absolutny zachwyt jedząc miseczkę kremowej pomidorowej z ryżem, czyli tomato bisque.

(z podanych składników można przygotować około 4 porcje zupy)

Fanom pomidorówki polecam też :

Zupę pomidorową z pieczonych pomidorów

Zupę pomidorową z ryżem i papryką pieczoną

Zupę z pieczonych pomidorów z pesto bazyliowym

Zupę pomidorową inspirowaną Italią

Przygotowanie

35 min
  • Krok 1

    1 min
    W garnku rozgrzewamy łyżkę oleju.
  • Krok 2

    5 min
    Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka z olejem razem z mrożoną, pokrojoną w kostkę włoszczyzną. Smażymy do momentu aż cebula nabierze złotego koloru .
  • Krok 3

    2 min
    Ząbki czosnku obieramy i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do cebuli i włoszczyzny.
  • Krok 4

    1 min
    Smażymy około 1 minutę i zalewamy bulionem. Od razu dodajemy też krojone pomidory.
  • Krok 5

    3 min
    Zupę doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy słodką i ostrą papryką oraz pieprzem syczuańskim.
  • Krok 6

    20 min
    Dosypujemy 3 łyżki ryżu i ustawiamy na mniejszym gazie. Gotujemy jeszcze około 20 minut. W tym czasie ugotują się warzywa i ryż, a zupa zgęstnieje.
  • Krok 7

    1 min
    Pod koniec gotowania doprawiamy cukrem, solą i czarnym pieprzem oraz zabielamy śmietanką. Jeśli zupa będzie dla Was zbyt gęsta, to wystarczy dolać nieco bulionu .
  • Krok 8

    1 min
    Gotową zupę miksujemy blenderem na gładką masę.
  • Krok 9

    1 min
    Podajemy z kleksem śmietany i świeżym koperkiem.
Tomato bisque, czyli kremowa pomidorowa z ryżem

Krok 1 z 9

W garnku rozgrzewamy łyżkę oleju.

Tomato bisque, czyli kremowa pomidorowa z ryżem

Krok 2 z 9

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka z olejem razem z mrożoną, pokrojoną w kostkę włoszczyzną. Smażymy do momentu aż cebula nabierze złotego koloru .

Tomato bisque, czyli kremowa pomidorowa z ryżem

Krok 3 z 9

Ząbki czosnku obieramy i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do cebuli i włoszczyzny.

Tomato bisque, czyli kremowa pomidorowa z ryżem

Krok 4 z 9

Smażymy około 1 minutę i zalewamy bulionem. Od razu dodajemy też krojone pomidory.

Tomato bisque, czyli kremowa pomidorowa z ryżem

Krok 5 z 9

Zupę doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy słodką i ostrą papryką oraz pieprzem syczuańskim.

Tomato bisque, czyli kremowa pomidorowa z ryżem

Krok 6 z 9

Dosypujemy 3 łyżki ryżu i ustawiamy na mniejszym gazie. Gotujemy jeszcze około 20 minut. W tym czasie ugotują się warzywa i ryż, a zupa zgęstnieje.

Tomato bisque, czyli kremowa pomidorowa z ryżem

Krok 7 z 9

Pod koniec gotowania doprawiamy cukrem, solą i czarnym pieprzem oraz zabielamy śmietanką. Jeśli zupa będzie dla Was zbyt gęsta, to wystarczy dolać nieco bulionu .

Tomato bisque, czyli kremowa pomidorowa z ryżem

Krok 8 z 9

Gotową zupę miksujemy blenderem na gładką masę.

Tomato bisque, czyli kremowa pomidorowa z ryżem

Krok 9 z 9

Podajemy z kleksem śmietany i świeżym koperkiem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Tomato bisque z pieczoną papryką

    Tomato bisque z pieczoną papryką

    1 godz 42 min Średni
  • Pomidorówka z soczewicą

    Pomidorówka z soczewicą

    49 min Łatwy
  • Kremowa kartoflanka z młodych ziemniaków z topinamburem

    Kremowa kartoflanka z młodych ziemniaków z topinamburem

    56 min Łatwy
  • Zupa krem z topinamburu z mlekiem kokosowym i rukolą

    Zupa krem z topinamburu z mlekiem kokosowym i rukolą

    27 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu