Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Tomato bisque z pieczoną papryką

0
1 godz 42 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Jola
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Pomidory (500g)
2  ząbków
1 
Papryka (czerwona)
1 
Cebula
1  łyżka
Olej rzepakowy
1  szczypta
Pieprz ziołowy do smaku
1  szczypta
Sól do smaku
1  l
Bulion warzywny (lub drobiowy)
0.5  szklanka
Włoszczyzna (pokrojona w drobną kostkę)
1  szczypta
Ostra papryka
3  łyżek
Ryż parboiled
1  pęczek
Natka pietruszki
1  opakowanie
Gorgonzola cremoso

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
13.93 g
Węglowodany
20.53 g
Tłuszcze
18.55 g
Wartość energetyczna
305.14 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

102 min
Krok 1
1 min
Pomidory myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Układamy w naczyniu żaroodpornym.
Krok 2
2 min
Ząbki czosnku obieramy, kroimy w plasterki i układamy na pomidorach. Posypujemy odrobiną pieprzu ziołowego i cukru oraz solimy. Na koniec skrapiamy olejem rzepakowym.
Krok 3
1 min
Paprykę myjemy i kroimy na dwie części. Wkładamy do worka do pieczenia i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym obok pomidorów.
Krok 4
60 min
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy 1 godzinę.
Krok 5
5 min
Po tym czasie odstawiamy do wystudzenia i usuwamy skórkę z pomidorów i papryki.
Krok 6
3 min
W głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju rzepakowego. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na rozgrzany olej i po chwili dodajemy pokrojoną włoszczyznę.
Krok 7
5 min
Smażymy aż cebula nabierze złotego koloru i zalewamy bulionem. Od razu dodajemy upieczone i obrane pomidory z czosnkiem i papryką.
Krok 8
3 min
Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy słodką i ostrą paprykę oraz 3 łyżki ryżu.
Krok 9
20 min
Stawiamy na najmniejszym gazie i gotujemy pod przykryciem 20 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy solą, pieprzem i cukrem z wanilią.
Krok 10
1 min
Gotową zupę miksujemy blenderem.
Krok 11
1 min
Można podawać z natką pietruszki i pokruszoną gorgonzolą.
Tomato bisque z pieczoną papryką

Krok 1 z 11

Pomidory myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Układamy w naczyniu żaroodpornym.

Tomato bisque z pieczoną papryką

Krok 2 z 11

Ząbki czosnku obieramy, kroimy w plasterki i układamy na pomidorach. Posypujemy odrobiną pieprzu ziołowego i cukru oraz solimy. Na koniec skrapiamy olejem rzepakowym.

Tomato bisque z pieczoną papryką

Krok 3 z 11

Paprykę myjemy i kroimy na dwie części. Wkładamy do worka do pieczenia i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym obok pomidorów.

Tomato bisque z pieczoną papryką

Krok 4 z 11

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy 1 godzinę.

Tomato bisque z pieczoną papryką

Krok 5 z 11

Po tym czasie odstawiamy do wystudzenia i usuwamy skórkę z pomidorów i papryki.

Tomato bisque z pieczoną papryką

Krok 6 z 11

W głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju rzepakowego. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na rozgrzany olej i po chwili dodajemy pokrojoną włoszczyznę.

Tomato bisque z pieczoną papryką

Krok 7 z 11

Smażymy aż cebula nabierze złotego koloru i zalewamy bulionem. Od razu dodajemy upieczone i obrane pomidory z czosnkiem i papryką.

Tomato bisque z pieczoną papryką

Krok 8 z 11

Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy słodką i ostrą paprykę oraz 3 łyżki ryżu.

Tomato bisque z pieczoną papryką

Krok 9 z 11

Stawiamy na najmniejszym gazie i gotujemy pod przykryciem 20 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy solą, pieprzem i cukrem z wanilią.

Tomato bisque z pieczoną papryką

Krok 10 z 11

Gotową zupę miksujemy blenderem.

Tomato bisque z pieczoną papryką

Krok 11 z 11

Można podawać z natką pietruszki i pokruszoną gorgonzolą.

Jedną z moich ulubionych zup jest tomato bisque i zupa z pieczonej papryki. Mamy właśnie sezon na pomidory, więc postanowiłam przygotować wersję kremowej pomidorowej na bazie świeżych pomidorów z dodatkiem papryki i czosnku. Warto korzystać z sezonowych warzyw i owoców, bo smakują teraz wyjątkowo, zawierają moc witamin i są tanie.

Tomato bisque to inaczej kremowa zupa pomidorowa z ryżem. Jest delikatna i jednocześnie charakterystyczna w smaku. Dodatek pieczonej papryki sprawił, że zupa nabrała głębi i smakuje wyjątkowo. Papryka i pomidor to zdecydowanie smaczny duet.

(z podanych składników można przygotować 3-4 porcje zupy)

Wielbicielom zupy pomidorowej polecam też:

Przepis na domowy przecier pomidorowy

Zupę pomidorową z makaronem i bazylią

Zupę pomidorową z grissini

Zupę pomidorową krem inspirowaną Italią

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika