Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Tomato bisque z pieczoną papryką
Dodaj do CookBook

Tomato bisque z pieczoną papryką

(0)
1 godz 42 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Jola
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Pomidory (500g)
2  ząbków
Czosnek
1 
Papryka (czerwona)
1 
Cebula
1  łyżka
Olej rzepakowy
1  szczypta
Pieprz ziołowy do smaku
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Cukier z wanilią do smaku
1  l
Bulion warzywny (lub drobiowy)
0.5  szklanka
Włoszczyzna (pokrojona w drobną kostkę)
1  szczypta
Ostra papryka
3  łyżek
Ryż parboiled
1  pęczek
Natka pietruszki
1  opakowanie
Gorgonzola cremoso
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
20.5 g
Wartość energetyczna
305.1 kcal
Tłuszcze
18.5 g
Białko
13.9 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Jedną z moich ulubionych zup jest tomato bisque i zupa z pieczonej papryki. Mamy właśnie sezon na pomidory, więc postanowiłam przygotować wersję kremowej pomidorowej na bazie świeżych pomidorów z dodatkiem papryki i czosnku. Warto korzystać z sezonowych warzyw i owoców, bo smakują teraz wyjątkowo, zawierają moc witamin i są tanie.

Tomato bisque to inaczej kremowa zupa pomidorowa z ryżem. Jest delikatna i jednocześnie charakterystyczna w smaku. Dodatek pieczonej papryki sprawił, że zupa nabrała głębi i smakuje wyjątkowo. Papryka i pomidor to zdecydowanie smaczny duet.

(z podanych składników można przygotować 3-4 porcje zupy)

Wielbicielom zupy pomidorowej polecam też:

Przepis na domowy przecier pomidorowy

Zupę pomidorową z makaronem i bazylią

Zupę pomidorową z grissini

Zupę pomidorową krem inspirowaną Italią

Przygotowanie

102 min
  • Krok 1

    1 min
    Pomidory myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Układamy w naczyniu żaroodpornym.
  • Krok 2

    2 min
    Ząbki czosnku obieramy, kroimy w plasterki i układamy na pomidorach. Posypujemy odrobiną pieprzu ziołowego i cukru oraz solimy. Na koniec skrapiamy olejem rzepakowym.
  • Krok 3

    1 min
    Paprykę myjemy i kroimy na dwie części. Wkładamy do worka do pieczenia i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym obok pomidorów.
  • Krok 4

    60 min
    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy 1 godzinę.
  • Krok 5

    5 min
    Po tym czasie odstawiamy do wystudzenia i usuwamy skórkę z pomidorów i papryki.
  • Krok 6

    3 min
    W głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju rzepakowego. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na rozgrzany olej i po chwili dodajemy pokrojoną włoszczyznę.
  • Krok 7

    5 min
    Smażymy aż cebula nabierze złotego koloru i zalewamy bulionem. Od razu dodajemy upieczone i obrane pomidory z czosnkiem i papryką.
  • Krok 8

    3 min
    Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy słodką i ostrą paprykę oraz 3 łyżki ryżu.
  • Krok 9

    20 min
    Stawiamy na najmniejszym gazie i gotujemy pod przykryciem 20 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy solą, pieprzem i cukrem z wanilią.
  • Krok 10

    1 min
    Gotową zupę miksujemy blenderem.
  • Krok 11

    1 min
    Można podawać z natką pietruszki i pokruszoną gorgonzolą.
Tomato bisque z pieczoną papryką

Krok 1 z 11

Pomidory myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Układamy w naczyniu żaroodpornym.

Tomato bisque z pieczoną papryką

Krok 2 z 11

Ząbki czosnku obieramy, kroimy w plasterki i układamy na pomidorach. Posypujemy odrobiną pieprzu ziołowego i cukru oraz solimy. Na koniec skrapiamy olejem rzepakowym.

Tomato bisque z pieczoną papryką

Krok 3 z 11

Paprykę myjemy i kroimy na dwie części. Wkładamy do worka do pieczenia i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym obok pomidorów.

Tomato bisque z pieczoną papryką

Krok 4 z 11

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy 1 godzinę.

Tomato bisque z pieczoną papryką

Krok 5 z 11

Po tym czasie odstawiamy do wystudzenia i usuwamy skórkę z pomidorów i papryki.

Tomato bisque z pieczoną papryką

Krok 6 z 11

W głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju rzepakowego. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na rozgrzany olej i po chwili dodajemy pokrojoną włoszczyznę.

Tomato bisque z pieczoną papryką

Krok 7 z 11

Smażymy aż cebula nabierze złotego koloru i zalewamy bulionem. Od razu dodajemy upieczone i obrane pomidory z czosnkiem i papryką.

Tomato bisque z pieczoną papryką

Krok 8 z 11

Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy słodką i ostrą paprykę oraz 3 łyżki ryżu.

Tomato bisque z pieczoną papryką

Krok 9 z 11

Stawiamy na najmniejszym gazie i gotujemy pod przykryciem 20 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy solą, pieprzem i cukrem z wanilią.

Tomato bisque z pieczoną papryką

Krok 10 z 11

Gotową zupę miksujemy blenderem.

Tomato bisque z pieczoną papryką

Krok 11 z 11

Można podawać z natką pietruszki i pokruszoną gorgonzolą.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Niski poziom cukru
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Tomato bisque, czyli kremowa pomidorowa z ryżem

    Tomato bisque, czyli kremowa pomidorowa z ryżem

    35 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu