Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kremowa zupa z jabłek z cynamonem

(0)
24min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Jola
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Duże jabłka
1.5  szklanek
Woda
165  g
Jogurt naturalny
1 
laska cynamonu
1 
Gwiazdka anyżowa
1  łyżeczka
Sok z cytryny
1  szczypta
Starta skórka cytrynowa do posypania
0.5  łyżka
Cukier
1  szczypta
Cynamon do posypania
0.5 
Jabłko do dekoracji

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
1.78 g
Węglowodany
16.92 g
Tłuszcze
1.52 g
Wartość energetyczna
81.75 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

24 min
Krok 1
1 min
Do garnka wlewamy wodę i dodajemy cukier oraz sok z cytryny. Wrzucamy laskę cynamonową i gwiazdkę anyżu.
Krok 2
1 min
Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w większą kostkę.
Krok 3
15 min
Wrzucamy do garnka i gotujemy około 10-15 minut.
Krok 4
1 min
Wyjmujemy laskę cynamonu i gwiazdkę anyżową.
Krok 5
2 min
Ugotowane jabłka dokładnie miksujemy blenderem. Dodajemy stopniowo jogurt naturalny obserwując konsystencję zupy. Powinna być jak gęsta śmietana. Do miseczek nalewamy zupę.
Krok 6
3 min
Jabłko pozostawione do dekoracji obieramy i kroimy w drobną, równą kostkę. Skrapiamy sokiem z wyciśniętej cytryny, aby jabłko nie zrobiło się ciemne. Do każdej miseczki nakładamy porcję pokrojonego jabłka i posypujemy cynamonem oraz startą skórką cytrynową.
Krok 7
1 min
Podajemy na ciepło.
Kremowa zupa z jabłek z cynamonem

Krok 1 z 7

Do garnka wlewamy wodę i dodajemy cukier oraz sok z cytryny. Wrzucamy laskę cynamonową i gwiazdkę anyżu.

Kremowa zupa z jabłek z cynamonem

Krok 2 z 7

Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w większą kostkę.

Kremowa zupa z jabłek z cynamonem

Krok 3 z 7

Wrzucamy do garnka i gotujemy około 10-15 minut.

Kremowa zupa z jabłek z cynamonem

Krok 4 z 7

Wyjmujemy laskę cynamonu i gwiazdkę anyżową.

Kremowa zupa z jabłek z cynamonem

Krok 5 z 7

Ugotowane jabłka dokładnie miksujemy blenderem. Dodajemy stopniowo jogurt naturalny obserwując konsystencję zupy. Powinna być jak gęsta śmietana. Do miseczek nalewamy zupę.

Kremowa zupa z jabłek z cynamonem

Krok 6 z 7

Jabłko pozostawione do dekoracji obieramy i kroimy w drobną, równą kostkę. Skrapiamy sokiem z wyciśniętej cytryny, aby jabłko nie zrobiło się ciemne. Do każdej miseczki nakładamy porcję pokrojonego jabłka i posypujemy cynamonem oraz startą skórką cytrynową.

Kremowa zupa z jabłek z cynamonem

Krok 7 z 7

Podajemy na ciepło.

Jesienna, rozgrzewająca i aromatyczna zupa z jabłek uwodząca zapachem. Jabłka i cynamon rewelacyjnie sprawdzają się w szarlotce, którą uwielbiam  i którą często piekę dla swojej rodziny. Pomyślałam, że warto połączyć je w nieco inny sposób i ugotowałam jesienną zupę z jabłek. Wczoraj Agatka serwowała na blogu dyniową zupę śniadaniową, więc moją zupę z jabłek proponuję podać na obiad lub na drugie śniadanie.

Smakuje świetnie. Można dodać do niej ugotowany osobno ryż lub makaron. Myślę, że do tej zupy będą też pasowały naleśniki lub groszek ptysiowy. Konsystencję zupy należy kontrolować podczas dodawania jogurtu. Najlepiej dodawać go po 1 łyżce, wymieszać całość i sprawdzić, czy zupa jest już dobra. Jogurt naturalny można zastąpić śmietaną.

Kremowa zupa z jabłek może być podawana na zimno i na ciepło, ale jesienną porą zazwyczaj szukam dań rozgrzewających więc zdecydowanie wybieram opcję z serwowaniem jej w postaci ciepłego posiłku. Dzisiaj owinęłam się ciepłym kocykiem i korzystałam z uroków jesieni siedząc w altance przy domu. Ciepła zupa zjedzona na świeżym powietrzu smakuje o wiele lepiej.

Polecam wszystkim :)

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha