Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na pomidory
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Kremowa zupa z jabłek z cynamonem
Kremowa zupa z jabłek z cynamonem
Kremowa zupa z jabłek z cynamonem

Kremowa zupa z jabłek z cynamonem

(0)
24min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Duże jabłka
1.5  szklanek
Woda
165  g
Jogurt naturalny
1 
laska cynamonu
1 
Gwiazdka anyżowa
1  łyżeczka
Sok z cytryny
1  szczypta
Starta skórka cytrynowa do posypania
0.5  łyżka
Cukier
1  szczypta
Cynamon do posypania
0.5 
Jabłko do dekoracji
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
1.78 g
Węglowodany
16.92 g
Tłuszcze
1.52 g
Wartość energetyczna
81.75 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Jesienna, rozgrzewająca i aromatyczna zupa z jabłek uwodząca zapachem. Jabłka i cynamon rewelacyjnie sprawdzają się w szarlotce, którą uwielbiam  i którą często piekę dla swojej rodziny. Pomyślałam, że warto połączyć je w nieco inny sposób i ugotowałam jesienną zupę z jabłek. Wczoraj Agatka serwowała na blogu dyniową zupę śniadaniową, więc moją zupę z jabłek proponuję podać na obiad lub na drugie śniadanie.

Smakuje świetnie. Można dodać do niej ugotowany osobno ryż lub makaron. Myślę, że do tej zupy będą też pasowały naleśniki lub groszek ptysiowy. Konsystencję zupy należy kontrolować podczas dodawania jogurtu. Najlepiej dodawać go po 1 łyżce, wymieszać całość i sprawdzić, czy zupa jest już dobra. Jogurt naturalny można zastąpić śmietaną.

Kremowa zupa z jabłek może być podawana na zimno i na ciepło, ale jesienną porą zazwyczaj szukam dań rozgrzewających więc zdecydowanie wybieram opcję z serwowaniem jej w postaci ciepłego posiłku. Dzisiaj owinęłam się ciepłym kocykiem i korzystałam z uroków jesieni siedząc w altance przy domu. Ciepła zupa zjedzona na świeżym powietrzu smakuje o wiele lepiej.

Polecam wszystkim :)

Przygotowanie

24 min
  • Krok 1

    1 min
    Do garnka wlewamy wodę i dodajemy cukier oraz sok z cytryny. Wrzucamy laskę cynamonową i gwiazdkę anyżu.
  • Krok 2

    1 min
    Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w większą kostkę.
  • Krok 3

    15 min
    Wrzucamy do garnka i gotujemy około 10-15 minut.
  • Krok 4

    1 min
    Wyjmujemy laskę cynamonu i gwiazdkę anyżową.
  • Krok 5

    2 min
    Ugotowane jabłka dokładnie miksujemy blenderem. Dodajemy stopniowo jogurt naturalny obserwując konsystencję zupy. Powinna być jak gęsta śmietana. Do miseczek nalewamy zupę.
  • Krok 6

    3 min
    Jabłko pozostawione do dekoracji obieramy i kroimy w drobną, równą kostkę. Skrapiamy sokiem z wyciśniętej cytryny, aby jabłko nie zrobiło się ciemne. Do każdej miseczki nakładamy porcję pokrojonego jabłka i posypujemy cynamonem oraz startą skórką cytrynową.
  • Krok 7

    1 min
    Podajemy na ciepło.
Kremowa zupa z jabłek z cynamonem

Krok 1 z 7

Do garnka wlewamy wodę i dodajemy cukier oraz sok z cytryny. Wrzucamy laskę cynamonową i gwiazdkę anyżu.

Kremowa zupa z jabłek z cynamonem

Krok 2 z 7

Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w większą kostkę.

Kremowa zupa z jabłek z cynamonem

Krok 3 z 7

Wrzucamy do garnka i gotujemy około 10-15 minut.

Kremowa zupa z jabłek z cynamonem

Krok 4 z 7

Wyjmujemy laskę cynamonu i gwiazdkę anyżową.

Kremowa zupa z jabłek z cynamonem

Krok 5 z 7

Ugotowane jabłka dokładnie miksujemy blenderem. Dodajemy stopniowo jogurt naturalny obserwując konsystencję zupy. Powinna być jak gęsta śmietana. Do miseczek nalewamy zupę.

Kremowa zupa z jabłek z cynamonem

Krok 6 z 7

Jabłko pozostawione do dekoracji obieramy i kroimy w drobną, równą kostkę. Skrapiamy sokiem z wyciśniętej cytryny, aby jabłko nie zrobiło się ciemne. Do każdej miseczki nakładamy porcję pokrojonego jabłka i posypujemy cynamonem oraz startą skórką cytrynową.

Kremowa zupa z jabłek z cynamonem

Krok 7 z 7

Podajemy na ciepło.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Francuskie rożki z musem jabłkowym

    Francuskie rożki z musem jabłkowym

    55 min Łatwy
  • Smażone jabłka do naleśników lub ciast

    Smażone jabłka do naleśników lub ciast

    23 min Łatwy
  • Moczka – przepis na zupę piernikową

    Moczka – przepis na zupę piernikową

    30 min Łatwy
  • Kurczak faszerowany jabłkami

    Kurczak faszerowany jabłkami

    2 godz 35 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu