Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Nie ma lepszego posiłku zimą niż pożywna zupa. Taka, która przyjemnie rozgrzeje po powrocie z pracy i nasyci na długo. Wystarczająco długo, by zaliczyć jeszcze zimowy spacer i nie zmarznąć na kość. Jedną z takich zup jest zupa grochowa na wędzonym boczku z soczewicą. Grochówka nie musi być czasochłonna. Jeśli nie macie za wiele czasu na gotowanie w pracowitym tygodniu, sięgnijcie po ten przepis, w którym wykorzystałam Zupę Grochową Nasza Specjalność Winiary z polskim grochem i odpowiednio dobranymi przyprawami, wśród których nie mogło zabraknąć aromatycznego majeranku (bez którego nie ma dobrej grochówki). Do przygotowania mojej zupy grochowej wykorzystałam też wędzony boczek, dzięki któremu zupa pachnie i smakuje wyśmienicie, a na dodatek omija nas czasochłonne gotowanie wywaru. A soczewica? Na szczęście czerwona gotuje się błyskawicznie. Wystarczy jej niecałe 15 minut, więc idealnie wpisuje się w naszą szybką grochówkę.
Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.
Przygotowanie
47 min
Krok 1
10 min
Boczek kroimy na pół. Połowę zalewamy 1l wody, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, zagotowujemy.
Krok 2
20 min
W tym czasie marchewkę i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do garnka z boczkiem. Gotujemy 15 minut.
Krok 3
1 min
Pod koniec gotowania dodajemy przepłukaną soczewicę.
Krok 4
10 min
Drugą połowę boczku kroimy w kostkę, podsmażamy z cebulką pokrojoną w kostkę, dodajemy do garnka z zupą.
Krok 5
5 min
Zawartość opakowania z zupą grochową rozprowadzamy w 300 ml zimnej wody, wlewamy do garnka z zupą, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze 5 minut. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Krok 6
1 min
Zupę delikatnie doprawiamy sokiem z cytryny. Podajemy udekorowaną świeżym majerankiem.
Krok 1
z
6
Boczek kroimy na pół. Połowę zalewamy 1l wody, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, zagotowujemy.
Krok 2
z
6
W tym czasie marchewkę i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do garnka z boczkiem. Gotujemy 15 minut.
Krok 3
z
6
Pod koniec gotowania dodajemy przepłukaną soczewicę.
Krok 4
z
6
Drugą połowę boczku kroimy w kostkę, podsmażamy z cebulką pokrojoną w kostkę, dodajemy do garnka z zupą.
Krok 5
z
6
Zawartość opakowania z zupą grochową rozprowadzamy w 300 ml zimnej wody, wlewamy do garnka z zupą, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze 5 minut. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Krok 6
z
6
Zupę delikatnie doprawiamy sokiem z cytryny. Podajemy udekorowaną świeżym majerankiem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0