Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Naturalna domowa maca będzie doskonałym dodatkiem do wielu potraw. Wykonanie jest łatwe i szybkie. Połącz ze sobą mąkę, wodę i jaja, ugnieć ciasto i cienko rozwałkuj. Następnie wykrawaj małe prostokąty lub kwadraciki. Tak przygotowane piecz w piekarniku na kratce maksymalnie 5 minut! Naturalna domowa maca już zrobiona, wykonaj ją już dzisiaj w Swoim domu!
Przygotowanie
30 min
Krok 1
10 min
Mąkę przesiewamy. Robimy dołeczek, wbijamy jajka oraz wlewamy wodę. Łączymy składniki i zagniatamy ciasto jak na makaron.
Krok 2
10 min
Następnie rozwałkowujemy cienko ciasto.
Krok 3
5 min
Nożem kroimy ciasto na kawałki (można je dodatkowo nakłuć widelcem). Kawałki ciasta układamy na kratce do pieczenia (nie na blaszce!).
Krok 4
5 min
Pieczemy kilka minut (około 3-5 min) w piekarniku nagrzanym do temp. 220 stopni (grzałka dolna) na najniższej półce. Gdy lekko się zarumienią, odwracamy na drugą stronę. Gotową mace układamy na talerzu.
Krok 1
z
4
Mąkę przesiewamy. Robimy dołeczek, wbijamy jajka oraz wlewamy wodę. Łączymy składniki i zagniatamy ciasto jak na makaron.
Krok 2
z
4
Następnie rozwałkowujemy cienko ciasto.
Krok 3
z
4
Nożem kroimy ciasto na kawałki (można je dodatkowo nakłuć widelcem). Kawałki ciasta układamy na kratce do pieczenia (nie na blaszce!).
Krok 4
z
4
Pieczemy kilka minut (około 3-5 min) w piekarniku nagrzanym do temp. 220 stopni (grzałka dolna) na najniższej półce. Gdy lekko się zarumienią, odwracamy na drugą stronę. Gotową mace układamy na talerzu.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
3
J
Joanna
takie komentarze lubicie. a takich których nie lubicie usuwacie?
J
Joanna
maca składa się wyłącznie z mąki i wody. można posolić, jeśli ktoś musi. w żadnym wypadku nie dodaje się jajek. przepis powyżej to przaśne placki. ... sprawdziłam, nawet nasze rodzime podpłomyki przygotowuje się wyłącznie z wody i mąki
Komentarze 3