Zupa grzybowa wigilijna
12 godz 39 min
Średni
20
g
Duża garść suszonych grzybów
8
łyżek
2
l
Woda
1
opakowanie
Ulubiony makaron (u mnie wstęgi)
1
szczypta
Sól morska
1
szczypta
Pieprz czarny
100
mg
Śmietanka kremówka
1
łyżka
Mąka
.
Wartości odżywcze
Białko
16 g
Węglowodany
76.53 g
Tłuszcze
3.79 g
Wartość energetyczna
397.43 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
759 min
Krok 1
720 min
Dzień przed gotowaniem zupy przekładam grzyby do miseczki, zalewam wodą i odstawiam na noc.
Krok 2
4 min
Grzyby wyciągam z miseczki, odsączam na sitku, wodę, w której moczy się grzyby, zostawiam.
Krok 3
6 min
Cebulę kroję w kostkę. Wrzucam cebulę na patelnię z rozgrzanym olejem, gdy się zeszkli dodaję grzyby i chwilę smażę, aż odparuje woda.
Krok 4
4 min
Grzyby z cebulką mielę w maszynce do mielenia z sitkiem o drobniejszych oczkach.
Krok 5
15 min
Do gorącego bulionu dodaję zmielone grzyby z cebulką, dodaję wodę, w której moczyły się grzyby (wlewam ostrożnie i nie do końca, żeby nie wlać do zupy piasku i innych ewentualnych zanieczyszczeń z grzybków), gotuję około 15 minut „na wolnym ogniu”.
Krok 6
3 min
Mąkę dokładnie rozprowadzam w odrobinie wody lekko osolonej wody, wlewam do zupy cały czas mieszając.
Krok 7
4 min
Kiedy zupa ponownie się zagotuje, wyłączam płytę, dodaję do zupy śmietanę i dokładnie mieszam.
Krok 8
3 min
Zupę grzybową podaję z ulubionym makaronem.
Lubię zupy grzybowe. W sezonie na kurki, podgrzybki i borowiki często gotuję grzybowe ze świeżych grzybów. Po sezonie pierwsza grzybowa pojawia się zazwyczaj dopiero na Wigilię. Ale w tym roku ususzony borowik mojego synka nie mógł już dłużej czekać. Tzn. grzyb mógł, zasuszony czuł się bardzo dobrze, ale synkowi brakowało cierpliwości. I koniecznie chciał zupę grzybową. Stąd dziś na naszym stole zupa grzybowa. Przepis na tę zupę wzięłam od mojej mamy, bo ona, jak to mama, robi najlepszą na świecie zupę grzybową. A ta z suszonych grzybów, do której zasiadamy przy świątecznie nakrytym stole, nie ma sobie równych.
Zupa grzybowa wigilijna została przygotowana na wywarze warzywnym, według wigilijnego przepisu mojej mamy. Do mojego wywaru dodałam gałązkę mrożonego estragonu. Można też doprawić zupę suszonym estragonem, choć świeży (czy też świeży mrożony) nie ma sobie równych.
Wszystkim wielbicielom zup grzybowych polecam:
zupę grzybową ze śmietanką i ziołami
zupę grzybową ze świeżych grzybów leśnych
pyszny krem z kurek
zupę z kurek z suszonymi pomidorami
Zupa grzybowa wigilijna została przygotowana na wywarze warzywnym, według wigilijnego przepisu mojej mamy. Do mojego wywaru dodałam gałązkę mrożonego estragonu. Można też doprawić zupę suszonym estragonem, choć świeży (czy też świeży mrożony) nie ma sobie równych.
Wszystkim wielbicielom zup grzybowych polecam:
zupę grzybową ze śmietanką i ziołami
zupę grzybową ze świeżych grzybów leśnych
pyszny krem z kurek
zupę z kurek z suszonymi pomidorami
Komentarze 0