Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na pomidory
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Zupa grzybowa wigilijna
Zupa grzybowa wigilijna
Zupa grzybowa wigilijna
Zupa grzybowa wigilijna

Zupa grzybowa wigilijna

(0)
12 godz 39 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
20  g
Duża garść suszonych grzybów
8  łyżek
Bulion warzywny
2  l
Woda
1  opakowanie
Ulubiony makaron (u mnie wstęgi)
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz czarny
100  mg
Śmietanka kremówka
1  łyżka
Mąka
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
16 g
Węglowodany
76.53 g
Tłuszcze
3.79 g
Wartość energetyczna
397.43 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Lubię zupy grzybowe. W sezonie na kurki, podgrzybki i borowiki często gotuję grzybowe ze świeżych grzybów. Po sezonie pierwsza grzybowa pojawia się zazwyczaj dopiero na Wigilię. Ale w tym roku ususzony borowik mojego synka nie mógł już dłużej czekać. Tzn. grzyb mógł, zasuszony czuł się bardzo dobrze, ale synkowi brakowało cierpliwości. I koniecznie chciał zupę grzybową. Stąd dziś na naszym stole zupa grzybowa. Przepis na tę zupę wzięłam od mojej mamy, bo ona, jak to mama, robi najlepszą na świecie zupę grzybową. A ta z suszonych grzybów, do której zasiadamy przy świątecznie nakrytym stole, nie ma sobie równych.

Zupa grzybowa wigilijna została przygotowana na wywarze warzywnym, według wigilijnego przepisu mojej mamy. Do mojego wywaru dodałam gałązkę mrożonego estragonu. Można też doprawić zupę suszonym estragonem, choć świeży (czy też świeży mrożony) nie ma sobie równych.

Wszystkim wielbicielom zup grzybowych polecam:
zupę grzybową ze śmietanką i ziołami
zupę grzybową ze świeżych grzybów leśnych
pyszny krem z kurek
zupę z kurek z suszonymi pomidorami

Przygotowanie

759 min
  • Krok 1

    720 min
    Dzień przed gotowaniem zupy przekładam grzyby do miseczki, zalewam wodą i odstawiam na noc.
  • Krok 2

    4 min
    Grzyby wyciągam z miseczki, odsączam na sitku, wodę, w której moczy się grzyby, zostawiam.
  • Krok 3

    6 min
    Cebulę kroję w kostkę. Wrzucam cebulę na patelnię z rozgrzanym olejem, gdy się zeszkli dodaję grzyby i chwilę smażę, aż odparuje woda.
  • Krok 4

    4 min
    Grzyby z cebulką mielę w maszynce do mielenia z sitkiem o drobniejszych oczkach.
  • Krok 5

    15 min
    Do gorącego bulionu dodaję zmielone grzyby z cebulką, dodaję wodę, w której moczyły się grzyby (wlewam ostrożnie i nie do końca, żeby nie wlać do zupy piasku i innych ewentualnych zanieczyszczeń z grzybków), gotuję około 15 minut „na wolnym ogniu”.
  • Krok 6

    3 min
    Mąkę dokładnie rozprowadzam w odrobinie wody lekko osolonej wody, wlewam do zupy cały czas mieszając.
  • Krok 7

    4 min
    Kiedy zupa ponownie się zagotuje, wyłączam płytę, dodaję do zupy śmietanę i dokładnie mieszam.
  • Krok 8

    3 min
    Zupę grzybową podaję z ulubionym makaronem.
Zupa grzybowa wigilijna

Krok 1 z 8

Dzień przed gotowaniem zupy przekładam grzyby do miseczki, zalewam wodą i odstawiam na noc.

Zupa grzybowa wigilijna

Krok 2 z 8

Grzyby wyciągam z miseczki, odsączam na sitku, wodę, w której moczy się grzyby, zostawiam.

Zupa grzybowa wigilijna

Krok 3 z 8

Cebulę kroję w kostkę. Wrzucam cebulę na patelnię z rozgrzanym olejem, gdy się zeszkli dodaję grzyby i chwilę smażę, aż odparuje woda.

Zupa grzybowa wigilijna

Krok 4 z 8

Grzyby z cebulką mielę w maszynce do mielenia z sitkiem o drobniejszych oczkach.

Zupa grzybowa wigilijna

Krok 5 z 8

Do gorącego bulionu dodaję zmielone grzyby z cebulką, dodaję wodę, w której moczyły się grzyby (wlewam ostrożnie i nie do końca, żeby nie wlać do zupy piasku i innych ewentualnych zanieczyszczeń z grzybków), gotuję około 15 minut „na wolnym ogniu”.

Zupa grzybowa wigilijna

Krok 6 z 8

Mąkę dokładnie rozprowadzam w odrobinie wody lekko osolonej wody, wlewam do zupy cały czas mieszając.

Zupa grzybowa wigilijna

Krok 7 z 8

Kiedy zupa ponownie się zagotuje, wyłączam płytę, dodaję do zupy śmietanę i dokładnie mieszam.

Zupa grzybowa wigilijna

Krok 8 z 8

Zupę grzybową podaję z ulubionym makaronem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Domowa zupa grzybowa ze świeżych grzybów leśnych

    Domowa zupa grzybowa ze świeżych grzybów leśnych

    57 min Łatwy
  • Wigilijny barszcz biały grzybowy

    Wigilijny barszcz biały grzybowy

    55 min Średni
  • Zupa grzybowa ze świeżych grzybów z groszkiem ptysiowym

    Zupa grzybowa ze świeżych grzybów z groszkiem ptysiowym

    42 min Średni
  • Barszcz wigilijny z uszkami z farszem pieczarkowym

    Barszcz wigilijny z uszkami z farszem pieczarkowym

    2 godz 20 min

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu