Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa grzybowa wigilijna

0
12 godz 39 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

20  g
Duża garść suszonych grzybów
8  łyżek
2  l
Woda
1  opakowanie
Ulubiony makaron (u mnie wstęgi)
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz czarny
100  mg
Śmietanka kremówka
1  łyżka
Mąka

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
16 g
Węglowodany
76.53 g
Tłuszcze
3.79 g
Wartość energetyczna
397.43 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

759 min
Krok 1
720 min
Dzień przed gotowaniem zupy przekładam grzyby do miseczki, zalewam wodą i odstawiam na noc.
Krok 2
4 min
Grzyby wyciągam z miseczki, odsączam na sitku, wodę, w której moczy się grzyby, zostawiam.
Krok 3
6 min
Cebulę kroję w kostkę. Wrzucam cebulę na patelnię z rozgrzanym olejem, gdy się zeszkli dodaję grzyby i chwilę smażę, aż odparuje woda.
Krok 4
4 min
Grzyby z cebulką mielę w maszynce do mielenia z sitkiem o drobniejszych oczkach.
Krok 5
15 min
Do gorącego bulionu dodaję zmielone grzyby z cebulką, dodaję wodę, w której moczyły się grzyby (wlewam ostrożnie i nie do końca, żeby nie wlać do zupy piasku i innych ewentualnych zanieczyszczeń z grzybków), gotuję około 15 minut „na wolnym ogniu”.
Krok 6
3 min
Mąkę dokładnie rozprowadzam w odrobinie wody lekko osolonej wody, wlewam do zupy cały czas mieszając.
Krok 7
4 min
Kiedy zupa ponownie się zagotuje, wyłączam płytę, dodaję do zupy śmietanę i dokładnie mieszam.
Krok 8
3 min
Zupę grzybową podaję z ulubionym makaronem.
Zupa grzybowa wigilijna

Krok 1 z 8

Dzień przed gotowaniem zupy przekładam grzyby do miseczki, zalewam wodą i odstawiam na noc.

Zupa grzybowa wigilijna

Krok 2 z 8

Grzyby wyciągam z miseczki, odsączam na sitku, wodę, w której moczy się grzyby, zostawiam.

Zupa grzybowa wigilijna

Krok 3 z 8

Cebulę kroję w kostkę. Wrzucam cebulę na patelnię z rozgrzanym olejem, gdy się zeszkli dodaję grzyby i chwilę smażę, aż odparuje woda.

Zupa grzybowa wigilijna

Krok 4 z 8

Grzyby z cebulką mielę w maszynce do mielenia z sitkiem o drobniejszych oczkach.

Zupa grzybowa wigilijna

Krok 5 z 8

Do gorącego bulionu dodaję zmielone grzyby z cebulką, dodaję wodę, w której moczyły się grzyby (wlewam ostrożnie i nie do końca, żeby nie wlać do zupy piasku i innych ewentualnych zanieczyszczeń z grzybków), gotuję około 15 minut „na wolnym ogniu”.

Zupa grzybowa wigilijna

Krok 6 z 8

Mąkę dokładnie rozprowadzam w odrobinie wody lekko osolonej wody, wlewam do zupy cały czas mieszając.

Zupa grzybowa wigilijna

Krok 7 z 8

Kiedy zupa ponownie się zagotuje, wyłączam płytę, dodaję do zupy śmietanę i dokładnie mieszam.

Zupa grzybowa wigilijna

Krok 8 z 8

Zupę grzybową podaję z ulubionym makaronem.

Lubię zupy grzybowe. W sezonie na kurki, podgrzybki i borowiki często gotuję grzybowe ze świeżych grzybów. Po sezonie pierwsza grzybowa pojawia się zazwyczaj dopiero na Wigilię. Ale w tym roku ususzony borowik mojego synka nie mógł już dłużej czekać. Tzn. grzyb mógł, zasuszony czuł się bardzo dobrze, ale synkowi brakowało cierpliwości. I koniecznie chciał zupę grzybową. Stąd dziś na naszym stole zupa grzybowa. Przepis na tę zupę wzięłam od mojej mamy, bo ona, jak to mama, robi najlepszą na świecie zupę grzybową. A ta z suszonych grzybów, do której zasiadamy przy świątecznie nakrytym stole, nie ma sobie równych.

Zupa grzybowa wigilijna została przygotowana na wywarze warzywnym, według wigilijnego przepisu mojej mamy. Do mojego wywaru dodałam gałązkę mrożonego estragonu. Można też doprawić zupę suszonym estragonem, choć świeży (czy też świeży mrożony) nie ma sobie równych.

Wszystkim wielbicielom zup grzybowych polecam:
zupę grzybową ze śmietanką i ziołami
zupę grzybową ze świeżych grzybów leśnych
pyszny krem z kurek
zupę z kurek z suszonymi pomidorami
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika