Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Lubię zupy grzybowe. W sezonie na kurki, podgrzybki i borowiki często gotuję grzybowe ze świeżych grzybów. Po sezonie pierwsza grzybowa pojawia się zazwyczaj dopiero na Wigilię. Ale w tym roku ususzony borowik mojego synka nie mógł już dłużej czekać. Tzn. grzyb mógł, zasuszony czuł się bardzo dobrze, ale synkowi brakowało cierpliwości. I koniecznie chciał zupę grzybową. Stąd dziś na naszym stole zupa grzybowa. Przepis na tę zupę wzięłam od mojej mamy, bo ona, jak to mama, robi najlepszą na świecie zupę grzybową. A ta z suszonych grzybów, do której zasiadamy przy świątecznie nakrytym stole, nie ma sobie równych.
Zupa grzybowa wigilijna została przygotowana na wywarze warzywnym, według wigilijnego przepisu mojej mamy. Do mojego wywaru dodałam gałązkę mrożonego estragonu. Można też doprawić zupę suszonym estragonem, choć świeży (czy też świeży mrożony) nie ma sobie równych.
Dzień przed gotowaniem zupy przekładam grzyby do miseczki, zalewam wodą i odstawiam na noc.
Krok 2
4 min
Grzyby wyciągam z miseczki, odsączam na sitku, wodę, w której moczy się grzyby, zostawiam.
Krok 3
6 min
Cebulę kroję w kostkę. Wrzucam cebulę na patelnię z rozgrzanym olejem, gdy się zeszkli dodaję grzyby i chwilę smażę, aż odparuje woda.
Krok 4
4 min
Grzyby z cebulką mielę w maszynce do mielenia z sitkiem o drobniejszych oczkach.
Krok 5
15 min
Do gorącego bulionu dodaję zmielone grzyby z cebulką, dodaję wodę, w której moczyły się grzyby (wlewam ostrożnie i nie do końca, żeby nie wlać do zupy piasku i innych ewentualnych zanieczyszczeń z grzybków), gotuję około 15 minut „na wolnym ogniu”.
Krok 6
3 min
Mąkę dokładnie rozprowadzam w odrobinie wody lekko osolonej wody, wlewam do zupy cały czas mieszając.
Krok 7
4 min
Kiedy zupa ponownie się zagotuje, wyłączam płytę, dodaję do zupy śmietanę i dokładnie mieszam.
Krok 8
3 min
Zupę grzybową podaję z ulubionym makaronem.
Krok 1
z
8
Dzień przed gotowaniem zupy przekładam grzyby do miseczki, zalewam wodą i odstawiam na noc.
Krok 2
z
8
Grzyby wyciągam z miseczki, odsączam na sitku, wodę, w której moczy się grzyby, zostawiam.
Krok 3
z
8
Cebulę kroję w kostkę. Wrzucam cebulę na patelnię z rozgrzanym olejem, gdy się zeszkli dodaję grzyby i chwilę smażę, aż odparuje woda.
Krok 4
z
8
Grzyby z cebulką mielę w maszynce do mielenia z sitkiem o drobniejszych oczkach.
Krok 5
z
8
Do gorącego bulionu dodaję zmielone grzyby z cebulką, dodaję wodę, w której moczyły się grzyby (wlewam ostrożnie i nie do końca, żeby nie wlać do zupy piasku i innych ewentualnych zanieczyszczeń z grzybków), gotuję około 15 minut „na wolnym ogniu”.
Krok 6
z
8
Mąkę dokładnie rozprowadzam w odrobinie wody lekko osolonej wody, wlewam do zupy cały czas mieszając.
Krok 7
z
8
Kiedy zupa ponownie się zagotuje, wyłączam płytę, dodaję do zupy śmietanę i dokładnie mieszam.
Krok 8
z
8
Zupę grzybową podaję z ulubionym makaronem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0