Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Szybki krem z kurek

(0)
41min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

2 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
50  dag
Kurki (lub 40 dkg już oczyszczonych)
1 
Młoda cebula
0.5  l
Bulion warzywny
100  ml
Gęsta śmietana
1  pęczek
Natka pietruszki
1  łyżka
Masło
1  łyżeczka
Kurkuma
1  szczypta
Sól morska
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
6.32 g
Węglowodany
24.82 g
Tłuszcze
12 g
Wartość energetyczna
227.14 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Kurka, zwana także kurkiem lub kurzą łapką. Już sama nazwa tego grzyba wywołuje uśmiech na twarzy, chyba że nazywamy go pieprznikiem jadalnym – wówczas brzmi może nieco bardziej zjadliwie 🙂 Mój ulubiony grzyb trafił dziś do błyskawicznego kremu z kurek. Sukcesem tej zupy jest minimalizm składników, dzięki któremu w kremie triumf święcą kurki ze swoim lekko pikantnym i bardzo wykwintnym smakiem. Szczęśliwie sezon na kurki może potrwać do później jesieni.

Kiedy już szybki krem z kurek błyskawicznie zniknął z naszych talerzy, kolega podzielił się ze mną wyczytanym gdzieś w necie sposobem na skuteczne i szybkie mycie kurek. Wystarczy posypać suche kurki solą, zalać wrzątkiem, zamieszać. Kurki po chwili będą pływać tuż pod powierzchnią, a piasek opadnie na dno. Zaletą tej metody, której jeszcze nie miałam okazji wypróbować, jest to, że kurki mimo kontaktu z wodą, są wciąż zwarte i nie rozpadają się. Takie kurki lubimy najbardziej, dlatego zamierzam wkrótce wypróbować tę metodę. A może ktoś z Was już ja wypróbował lub zna inną skuteczną?

Smacznego!

Przygotowanie

41 min
  • Krok 1

    5 min
    Kurki dokładnie płuczę, oczyszczam z piasku (następnym razem wypróbuję metodę, o której pisałam niżej). Cebulę drobno siekam.
  • Krok 2

    30 min
    W rondlu roztapiam masło, dodaję cebulę, kurki, podduszam kilka minut pod przykryciem. Część kurek odkładam do dekoracji, resztę podlewam bulionem, gotuję około 20 minut.
  • Krok 3

    1 min
    Pod koniec gotowania dodaję łyżeczkę kurkumy i doprawiam solą.
  • Krok 4

    3 min
    Po zdjęciu z kuchenki miksuję zupę na gładki krem.
  • Krok 5

    2 min
    Podaję z gęstą śmietaną i natką pietruszki. Na talerzach dekoruję podduszonymi na maśle kurkami.
Szybki krem z kurek

Krok 1 z 5

Kurki dokładnie płuczę, oczyszczam z piasku (następnym razem wypróbuję metodę, o której pisałam niżej). Cebulę drobno siekam.

Szybki krem z kurek

Krok 2 z 5

W rondlu roztapiam masło, dodaję cebulę, kurki, podduszam kilka minut pod przykryciem. Część kurek odkładam do dekoracji, resztę podlewam bulionem, gotuję około 20 minut.

Szybki krem z kurek

Krok 3 z 5

Pod koniec gotowania dodaję łyżeczkę kurkumy i doprawiam solą.

Szybki krem z kurek

Krok 4 z 5

Po zdjęciu z kuchenki miksuję zupę na gładki krem.

Szybki krem z kurek

Krok 5 z 5

Podaję z gęstą śmietaną i natką pietruszki. Na talerzach dekoruję podduszonymi na maśle kurkami.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa pomidorowa z suszonymi pomidorami

    13 min Łatwy
  • Zupa z młodych strączków groszku cukrowego

    43 min Średni
  • Kapuśniak z młodej kapusty z pomidorami

    43 min Łatwy
  • Zupa krem ze świeżej kukurydzy z kurkami

    27 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu