Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Szybki krem z kurek

0
41min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

50  dag
Kurki (lub 40 dkg już oczyszczonych)
1 
Młoda cebula
0.5  l
Bulion warzywny
100  ml
Gęsta śmietana
1  pęczek
Natka pietruszki
1  łyżka
Masło
1  łyżeczka
Kurkuma
1  szczypta
Sól morska

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
6.32 g
Węglowodany
24.82 g
Tłuszcze
12 g
Wartość energetyczna
227.14 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

41 min
Krok 1
5 min
Kurki dokładnie płuczę, oczyszczam z piasku (następnym razem wypróbuję metodę, o której pisałam niżej). Cebulę drobno siekam.
Krok 2
30 min
W rondlu roztapiam masło, dodaję cebulę, kurki, podduszam kilka minut pod przykryciem. Część kurek odkładam do dekoracji, resztę podlewam bulionem, gotuję około 20 minut.
Krok 3
1 min
Pod koniec gotowania dodaję łyżeczkę kurkumy i doprawiam solą.
Krok 4
3 min
Po zdjęciu z kuchenki miksuję zupę na gładki krem.
Krok 5
2 min
Podaję z gęstą śmietaną i natką pietruszki. Na talerzach dekoruję podduszonymi na maśle kurkami.
Szybki krem z kurek

Krok 1 z 5

Kurki dokładnie płuczę, oczyszczam z piasku (następnym razem wypróbuję metodę, o której pisałam niżej). Cebulę drobno siekam.

Szybki krem z kurek

Krok 2 z 5

W rondlu roztapiam masło, dodaję cebulę, kurki, podduszam kilka minut pod przykryciem. Część kurek odkładam do dekoracji, resztę podlewam bulionem, gotuję około 20 minut.

Szybki krem z kurek

Krok 3 z 5

Pod koniec gotowania dodaję łyżeczkę kurkumy i doprawiam solą.

Szybki krem z kurek

Krok 4 z 5

Po zdjęciu z kuchenki miksuję zupę na gładki krem.

Szybki krem z kurek

Krok 5 z 5

Podaję z gęstą śmietaną i natką pietruszki. Na talerzach dekoruję podduszonymi na maśle kurkami.

Kurka, zwana także kurkiem lub kurzą łapką. Już sama nazwa tego grzyba wywołuje uśmiech na twarzy, chyba że nazywamy go pieprznikiem jadalnym – wówczas brzmi może nieco bardziej zjadliwie 🙂 Mój ulubiony grzyb trafił dziś do błyskawicznego kremu z kurek. Sukcesem tej zupy jest minimalizm składników, dzięki któremu w kremie triumf święcą kurki ze swoim lekko pikantnym i bardzo wykwintnym smakiem. Szczęśliwie sezon na kurki może potrwać do później jesieni.

Kiedy już szybki krem z kurek błyskawicznie zniknął z naszych talerzy, kolega podzielił się ze mną wyczytanym gdzieś w necie sposobem na skuteczne i szybkie mycie kurek. Wystarczy posypać suche kurki solą, zalać wrzątkiem, zamieszać. Kurki po chwili będą pływać tuż pod powierzchnią, a piasek opadnie na dno. Zaletą tej metody, której jeszcze nie miałam okazji wypróbować, jest to, że kurki mimo kontaktu z wodą, są wciąż zwarte i nie rozpadają się. Takie kurki lubimy najbardziej, dlatego zamierzam wkrótce wypróbować tę metodę. A może ktoś z Was już ja wypróbował lub zna inną skuteczną?

Smacznego!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika