Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kurka, zwana także kurkiem lub kurzą łapką. Już sama nazwa tego grzyba wywołuje uśmiech na twarzy, chyba że nazywamy go pieprznikiem jadalnym – wówczas brzmi może nieco bardziej zjadliwie 🙂 Mój ulubiony grzyb trafił dziś do błyskawicznego kremu z kurek. Sukcesem tej zupy jest minimalizm składników, dzięki któremu w kremie triumf święcą kurki ze swoim lekko pikantnym i bardzo wykwintnym smakiem. Szczęśliwie sezon na kurki może potrwać do później jesieni.
Kiedy już szybki krem z kurek błyskawicznie zniknął z naszych talerzy, kolega podzielił się ze mną wyczytanym gdzieś w necie sposobem na skuteczne i szybkie mycie kurek. Wystarczy posypać suche kurki solą, zalać wrzątkiem, zamieszać. Kurki po chwili będą pływać tuż pod powierzchnią, a piasek opadnie na dno. Zaletą tej metody, której jeszcze nie miałam okazji wypróbować, jest to, że kurki mimo kontaktu z wodą, są wciąż zwarte i nie rozpadają się. Takie kurki lubimy najbardziej, dlatego zamierzam wkrótce wypróbować tę metodę. A może ktoś z Was już ja wypróbował lub zna inną skuteczną?
Smacznego!
Przygotowanie
41 min
Krok 1
5 min
Kurki dokładnie płuczę, oczyszczam z piasku (następnym razem wypróbuję metodę, o której pisałam niżej). Cebulę drobno siekam.
Krok 2
30 min
W rondlu roztapiam masło, dodaję cebulę, kurki, podduszam kilka minut pod przykryciem. Część kurek odkładam do dekoracji, resztę podlewam bulionem, gotuję około 20 minut.
Krok 3
1 min
Pod koniec gotowania dodaję łyżeczkę kurkumy i doprawiam solą.
Krok 4
3 min
Po zdjęciu z kuchenki miksuję zupę na gładki krem.
Krok 5
2 min
Podaję z gęstą śmietaną i natką pietruszki. Na talerzach dekoruję podduszonymi na maśle kurkami.
Krok 1
z
5
Kurki dokładnie płuczę, oczyszczam z piasku (następnym razem wypróbuję metodę, o której pisałam niżej). Cebulę drobno siekam.
Krok 2
z
5
W rondlu roztapiam masło, dodaję cebulę, kurki, podduszam kilka minut pod przykryciem. Część kurek odkładam do dekoracji, resztę podlewam bulionem, gotuję około 20 minut.
Krok 3
z
5
Pod koniec gotowania dodaję łyżeczkę kurkumy i doprawiam solą.
Krok 4
z
5
Po zdjęciu z kuchenki miksuję zupę na gładki krem.
Krok 5
z
5
Podaję z gęstą śmietaną i natką pietruszki. Na talerzach dekoruję podduszonymi na maśle kurkami.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0