Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Zupa grzybowa ze śmietanką i grzybami

(0)
1 godz 3 min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1.5  l
Woda
3  kostek
Bulion grzybowy z borowikami WINIARY
1  pęczek
Włoszczyzna
5 
Ziemniaki
600  g
Świeże grzyby leśne (mogą też być mrożone)
5  łyżek
Śmietana 18%
1 
Cebula
1  łyżka
Masło
1  pęczek
Natka świeżej pietruszki
3  gałązek
Świeży tymianek
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz ziołowy do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
12.88 g
Węglowodany
24.58 g
Tłuszcze
10.12 g
Wartość energetyczna
231.77 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zupa grzybowa ze śmietanką i ziołami na pierwszy dzień jesieni. Lubię jesień za jej kolory, zapachy i te ostatnie cieplejsze dni, którymi muszę się nacieszyć zanim nastanie zima. Jesień bywa kapryśna i czasem budzi mnie piękna, słoneczna pogoda, a po południu już leje. Dni stają się coraz krótsze i czas wyciągnąć cieplejszy płaszcz z szafy.

Jesienią robimy też zapasy grzybowe na następny rok. Przyznaję się szczerze, że nie lubię zbierać grzybów. Nie mam cierpliwości do wyszukiwania ich w lesie i jakoś nigdy nic nie mogę znaleźć, ale na szczęście mój mąż dba o uzupełnienie zapasów, a ja czasem chodzę z nim dla zrobienia kilku zdjęć. Bardzo zaskakuje mnie też mój synek, który zapowiada się na niezłego grzybiarza, bo ma naprawdę niezłe oko do wyszukiwania grzybów w lesie.

Uwielbiamy zupę grzybową i sosy grzybowe podane z samym makaronem. Ostatnio przygotowałam też grzybowe ravioli. Szczerze polecam. Można przygotować sobie na zapas i zamrozić.

Przygotowanie

63 min
  • Krok 1

    10 min
    Cebulę kroimy w drobną kostkę, a grzyby dokładnie myjemy i oczyszczamy z leśnych pozostałości. Kroimy w równą kostkę lub w paski.
  • Krok 2

    10 min
    Na patelni smażymy najpierw samą cebulkę i kiedy się lekko zarumieni dodajemy grzyby. Delikatnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem ziołowym.
  • Krok 3

    10 min
    Włoszczyznę myjemy. Marchewkę i pietruszkę z włoszczyzny obieramy i wrzucamy do garnka z bulionem, gotujemy na małym ogniu pod przykryciem.
  • Krok 4

    25 min
    Ziemniaki obieramy i kroimy w mniejszą kostkę. Kiedy warzywa z bulionu będą na wpół miękkie dodajemy pokrojone ziemniaki i usmażone na maśle grzyby z cebulką. Gotujemy do momentu aż ziemniaki będą miękkie.
  • Krok 5

    5 min
    Dwie chochle zupy przelewamy do miseczki i dodajemy śmietanę ciągle mieszając. Tak przygotowaną śmietankę dodajemy do reszty zupy.
  • Krok 6

    3 min
    Obrywamy listki tymianku z gałązek i drobno siekamy natkę pietruszki. Dodajemy do zupy, lub posypujemy każdą porcję zupy bezpośrednio przed podaniem.
Zupa grzybowa ze śmietanką i grzybami

Krok 1 z 6

Cebulę kroimy w drobną kostkę, a grzyby dokładnie myjemy i oczyszczamy z leśnych pozostałości. Kroimy w równą kostkę lub w paski.

Zupa grzybowa ze śmietanką i grzybami

Krok 2 z 6

Na patelni smażymy najpierw samą cebulkę i kiedy się lekko zarumieni dodajemy grzyby. Delikatnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem ziołowym.

Zupa grzybowa ze śmietanką i grzybami

Krok 3 z 6

Włoszczyznę myjemy. Marchewkę i pietruszkę z włoszczyzny obieramy i wrzucamy do garnka z bulionem, gotujemy na małym ogniu pod przykryciem.

Zupa grzybowa ze śmietanką i grzybami

Krok 4 z 6

Ziemniaki obieramy i kroimy w mniejszą kostkę. Kiedy warzywa z bulionu będą na wpół miękkie dodajemy pokrojone ziemniaki i usmażone na maśle grzyby z cebulką. Gotujemy do momentu aż ziemniaki będą miękkie.

Zupa grzybowa ze śmietanką i grzybami

Krok 5 z 6

Dwie chochle zupy przelewamy do miseczki i dodajemy śmietanę ciągle mieszając. Tak przygotowaną śmietankę dodajemy do reszty zupy.

Zupa grzybowa ze śmietanką i grzybami

Krok 6 z 6

Obrywamy listki tymianku z gałązek i drobno siekamy natkę pietruszki. Dodajemy do zupy, lub posypujemy każdą porcję zupy bezpośrednio przed podaniem.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Krupnik z suszonymi grzybami

    1 godz 12 min Średni
  • Zupa koperkowa z kanapeczkami śledziowymi

    43 min Łatwy
  • Zupa ogórkowa z czosnkiem

    36 min Łatwy
  • Zupa rybna z łososiem i kaparami

    29 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu