Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa grzybowa ze śmietanką i ziołami na pierwszy dzień jesieni. Lubię jesień za jej kolory, zapachy i te ostatnie cieplejsze dni, którymi muszę się nacieszyć zanim nastanie zima. Jesień bywa kapryśna i czasem budzi mnie piękna, słoneczna pogoda, a po południu już leje. Dni stają się coraz krótsze i czas wyciągnąć cieplejszy płaszcz z szafy.
Jesienią robimy też zapasy grzybowe na następny rok. Przyznaję się szczerze, że nie lubię zbierać grzybów. Nie mam cierpliwości do wyszukiwania ich w lesie i jakoś nigdy nic nie mogę znaleźć, ale na szczęście mój mąż dba o uzupełnienie zapasów, a ja czasem chodzę z nim dla zrobienia kilku zdjęć. Bardzo zaskakuje mnie też mój synek, który zapowiada się na niezłego grzybiarza, bo ma naprawdę niezłe oko do wyszukiwania grzybów w lesie.
Uwielbiamy zupę grzybową i sosy grzybowe podane z samym makaronem. Ostatnio przygotowałam też grzybowe ravioli. Szczerze polecam. Można przygotować sobie na zapas i zamrozić.
Przygotowanie
63 min
Krok 1
10 min
Cebulę kroimy w drobną kostkę, a grzyby dokładnie myjemy i oczyszczamy z leśnych pozostałości. Kroimy w równą kostkę lub w paski.
Krok 2
10 min
Na patelni smażymy najpierw samą cebulkę i kiedy się lekko zarumieni dodajemy grzyby. Delikatnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem ziołowym.
Krok 3
10 min
Włoszczyznę myjemy. Marchewkę i pietruszkę z włoszczyzny obieramy i wrzucamy do garnka z bulionem, gotujemy na małym ogniu pod przykryciem.
Krok 4
25 min
Ziemniaki obieramy i kroimy w mniejszą kostkę.
Kiedy warzywa z bulionu będą na wpół miękkie dodajemy pokrojone ziemniaki i usmażone na maśle grzyby z cebulką. Gotujemy do momentu aż ziemniaki będą miękkie.
Krok 5
5 min
Dwie chochle zupy przelewamy do miseczki i dodajemy śmietanę ciągle mieszając. Tak przygotowaną śmietankę dodajemy do reszty zupy.
Krok 6
3 min
Obrywamy listki tymianku z gałązek i drobno siekamy natkę pietruszki. Dodajemy do zupy, lub posypujemy każdą porcję zupy bezpośrednio przed podaniem.
Krok 1
z
6
Cebulę kroimy w drobną kostkę, a grzyby dokładnie myjemy i oczyszczamy z leśnych pozostałości. Kroimy w równą kostkę lub w paski.
Krok 2
z
6
Na patelni smażymy najpierw samą cebulkę i kiedy się lekko zarumieni dodajemy grzyby. Delikatnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem ziołowym.
Krok 3
z
6
Włoszczyznę myjemy. Marchewkę i pietruszkę z włoszczyzny obieramy i wrzucamy do garnka z bulionem, gotujemy na małym ogniu pod przykryciem.
Krok 4
z
6
Ziemniaki obieramy i kroimy w mniejszą kostkę.
Kiedy warzywa z bulionu będą na wpół miękkie dodajemy pokrojone ziemniaki i usmażone na maśle grzyby z cebulką. Gotujemy do momentu aż ziemniaki będą miękkie.
Krok 5
z
6
Dwie chochle zupy przelewamy do miseczki i dodajemy śmietanę ciągle mieszając. Tak przygotowaną śmietankę dodajemy do reszty zupy.
Krok 6
z
6
Obrywamy listki tymianku z gałązek i drobno siekamy natkę pietruszki. Dodajemy do zupy, lub posypujemy każdą porcję zupy bezpośrednio przed podaniem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0