Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa grzybowa ze śmietanką i grzybami

0
1 godz 3 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Jola

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1.5  l
Woda
3  kostek
Bulion grzybowy z borowikami WINIARY
1  pęczek
Włoszczyzna
5 
Ziemniaki
600  g
Świeże grzyby leśne (mogą też być mrożone)
5  łyżek
Śmietana 18%
1 
Cebula
1  łyżka
Masło
1  pęczek
Natka świeżej pietruszki
3  gałązek
Świeży tymianek
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz ziołowy do smaku

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
12.88 g
Węglowodany
24.58 g
Tłuszcze
10.12 g
Wartość energetyczna
231.77 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

63 min
Krok 1
10 min
Cebulę kroimy w drobną kostkę, a grzyby dokładnie myjemy i oczyszczamy z leśnych pozostałości. Kroimy w równą kostkę lub w paski.
Krok 2
10 min
Na patelni smażymy najpierw samą cebulkę i kiedy się lekko zarumieni dodajemy grzyby. Delikatnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem ziołowym.
Krok 3
10 min
Włoszczyznę myjemy. Marchewkę i pietruszkę z włoszczyzny obieramy i wrzucamy do garnka z bulionem, gotujemy na małym ogniu pod przykryciem.
Krok 4
25 min
Ziemniaki obieramy i kroimy w mniejszą kostkę. Kiedy warzywa z bulionu będą na wpół miękkie dodajemy pokrojone ziemniaki i usmażone na maśle grzyby z cebulką. Gotujemy do momentu aż ziemniaki będą miękkie.
Krok 5
5 min
Dwie chochle zupy przelewamy do miseczki i dodajemy śmietanę ciągle mieszając. Tak przygotowaną śmietankę dodajemy do reszty zupy.
Krok 6
3 min
Obrywamy listki tymianku z gałązek i drobno siekamy natkę pietruszki. Dodajemy do zupy, lub posypujemy każdą porcję zupy bezpośrednio przed podaniem.
Zupa grzybowa ze śmietanką i grzybami

Krok 1 z 6

Cebulę kroimy w drobną kostkę, a grzyby dokładnie myjemy i oczyszczamy z leśnych pozostałości. Kroimy w równą kostkę lub w paski.

Zupa grzybowa ze śmietanką i grzybami

Krok 2 z 6

Na patelni smażymy najpierw samą cebulkę i kiedy się lekko zarumieni dodajemy grzyby. Delikatnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem ziołowym.

Zupa grzybowa ze śmietanką i grzybami

Krok 3 z 6

Włoszczyznę myjemy. Marchewkę i pietruszkę z włoszczyzny obieramy i wrzucamy do garnka z bulionem, gotujemy na małym ogniu pod przykryciem.

Zupa grzybowa ze śmietanką i grzybami

Krok 4 z 6

Ziemniaki obieramy i kroimy w mniejszą kostkę. Kiedy warzywa z bulionu będą na wpół miękkie dodajemy pokrojone ziemniaki i usmażone na maśle grzyby z cebulką. Gotujemy do momentu aż ziemniaki będą miękkie.

Zupa grzybowa ze śmietanką i grzybami

Krok 5 z 6

Dwie chochle zupy przelewamy do miseczki i dodajemy śmietanę ciągle mieszając. Tak przygotowaną śmietankę dodajemy do reszty zupy.

Zupa grzybowa ze śmietanką i grzybami

Krok 6 z 6

Obrywamy listki tymianku z gałązek i drobno siekamy natkę pietruszki. Dodajemy do zupy, lub posypujemy każdą porcję zupy bezpośrednio przed podaniem.

Zupa grzybowa ze śmietanką i ziołami na pierwszy dzień jesieni. Lubię jesień za jej kolory, zapachy i te ostatnie cieplejsze dni, którymi muszę się nacieszyć zanim nastanie zima. Jesień bywa kapryśna i czasem budzi mnie piękna, słoneczna pogoda, a po południu już leje. Dni stają się coraz krótsze i czas wyciągnąć cieplejszy płaszcz z szafy.

Jesienią robimy też zapasy grzybowe na następny rok. Przyznaję się szczerze, że nie lubię zbierać grzybów. Nie mam cierpliwości do wyszukiwania ich w lesie i jakoś nigdy nic nie mogę znaleźć, ale na szczęście mój mąż dba o uzupełnienie zapasów, a ja czasem chodzę z nim dla zrobienia kilku zdjęć. Bardzo zaskakuje mnie też mój synek, który zapowiada się na niezłego grzybiarza, bo ma naprawdę niezłe oko do wyszukiwania grzybów w lesie.

Uwielbiamy zupę grzybową i sosy grzybowe podane z samym makaronem. Ostatnio przygotowałam też grzybowe ravioli. Szczerze polecam. Można przygotować sobie na zapas i zamrozić.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika