Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Gulaszowa zupa z zielonym grochem i suszonymi grzybami przyjemnie rozgrzewa i syci na długo. Zapomnij o drugim daniu, ugotuj zupę gulaszową. Suszone grzyby nadają jej głębokiego aromatu, a zielony groch sprawia, że zupa gulaszowa jest jeszcze bardziej pożywna. Wielbicielom treściwych zup mięsnych polecam także indyjską zupę gulaszową z jagnięciną i tradycyjną zupę gulaszową z wędzoną papryką.
Przygotowanie
134 min
Krok 1
60 min
Na kilkanaście godzin przed gotowaniem zupy zalewamy groch zimną wodą, odstawiamy. Mięso myjemy, oczyszczamy, kroimy w kostkę, przekładamy do miski, skrapiamy olejem, oprószamy papryką słodką, odstawiamy na godzinę do lodówki. W tym czasie grzyby zalewamy wrzątkiem, odstawiamy.
Krok 2
10 min
Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na oleju, dodajemy mięso, liść laurowy, ziele angielskie, podsmażamy kilka minut od czasu do czasu mieszając, pod koniec dodajemy czosnek w płatkach.
Krok 3
40 min
Podlewamy mięso wodą, dodajemy pokrojone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły, dusimy na wolnym ogniu, od czasu do czasu uzupełniając wodę. W tym czasie uzupełniamy wodę w garnku z grochem, gotujemy 10 minut.
Krok 4
20 min
Kiedy mięso będzie prawie miękkie, dodajemy do garnka pokrojone w słupki marchewkę, seler, pokrojone w kostkę paprykę i ziemniaki, odcedzony groch. Przyprawiamy solą morską, pieprzem, tymiankiem. Gotujemy 20 minut.
Krok 5
3 min
Mąkę rozprowadzamy w kilku łyżkach zimnej wody, dolewamy do zupy, zagotowujemy i chwilę gotujemy, ciągle mieszając.
Krok 6
1 min
Zupę gulaszową z zielonym grochem i suszonymi grzybami możemy podać ze świeżym pieczywem.
Krok 1
z
6
Na kilkanaście godzin przed gotowaniem zupy zalewamy groch zimną wodą, odstawiamy. Mięso myjemy, oczyszczamy, kroimy w kostkę, przekładamy do miski, skrapiamy olejem, oprószamy papryką słodką, odstawiamy na godzinę do lodówki. W tym czasie grzyby zalewamy wrzątkiem, odstawiamy.
Krok 2
z
6
Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na oleju, dodajemy mięso, liść laurowy, ziele angielskie, podsmażamy kilka minut od czasu do czasu mieszając, pod koniec dodajemy czosnek w płatkach.
Krok 3
z
6
Podlewamy mięso wodą, dodajemy pokrojone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły, dusimy na wolnym ogniu, od czasu do czasu uzupełniając wodę. W tym czasie uzupełniamy wodę w garnku z grochem, gotujemy 10 minut.
Krok 4
z
6
Kiedy mięso będzie prawie miękkie, dodajemy do garnka pokrojone w słupki marchewkę, seler, pokrojone w kostkę paprykę i ziemniaki, odcedzony groch. Przyprawiamy solą morską, pieprzem, tymiankiem. Gotujemy 20 minut.
Krok 5
z
6
Mąkę rozprowadzamy w kilku łyżkach zimnej wody, dolewamy do zupy, zagotowujemy i chwilę gotujemy, ciągle mieszając.
Krok 6
z
6
Zupę gulaszową z zielonym grochem i suszonymi grzybami możemy podać ze świeżym pieczywem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0