Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Promocja na brokuły
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa gulaszowa z zielonym grochem i suszonymi grzybami
Zupa gulaszowa z zielonym grochem i suszonymi grzybami
Zupa gulaszowa z zielonym grochem i suszonymi grzybami

Zupa gulaszowa z zielonym grochem i suszonymi grzybami

(0)
2 godz 14 min
Trudny
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.5  kg
Mięso wołowe na gulasz
trochę
Suszone grzyby
trochę
Olej do smażenia
1 
Liść laurowy
trochę
Ziarenka ziela angielskiego
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz czarny
0.5  szklanka
Zielony groch
3 
Ziemniaki
1 
Cebula
60  g
Marchewka
1 
Czerwona Papryka
1  kawałek
Seler
1  łyżeczka
Papryka Słodka
1  szczypta
Suszony tymianek
1  łyżeczka
Suszony czosnek w płatkach
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
33.72 g
Węglowodany
21.71 g
Tłuszcze
6.48 g
Wartość energetyczna
267.96 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gulaszowa zupa z zielonym grochem i suszonymi grzybami przyjemnie rozgrzewa i syci na długo. Zapomnij o drugim daniu, ugotuj zupę gulaszową. Suszone grzyby nadają jej głębokiego aromatu, a zielony groch sprawia, że zupa gulaszowa jest jeszcze bardziej pożywna. Wielbicielom treściwych zup mięsnych polecam także indyjską zupę gulaszową z jagnięciną i tradycyjną zupę gulaszową z wędzoną papryką.

Przygotowanie

134 min
  • Krok 1

    60 min
    Na kilkanaście godzin przed gotowaniem zupy zalewamy groch zimną wodą, odstawiamy. Mięso myjemy, oczyszczamy, kroimy w kostkę, przekładamy do miski, skrapiamy olejem, oprószamy papryką słodką, odstawiamy na godzinę do lodówki. W tym czasie grzyby zalewamy wrzątkiem, odstawiamy.
  • Krok 2

    10 min
    Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na oleju, dodajemy mięso, liść laurowy, ziele angielskie, podsmażamy kilka minut od czasu do czasu mieszając, pod koniec dodajemy czosnek w płatkach.
  • Krok 3

    40 min
    Podlewamy mięso wodą, dodajemy pokrojone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły, dusimy na wolnym ogniu, od czasu do czasu uzupełniając wodę. W tym czasie uzupełniamy wodę w garnku z grochem, gotujemy 10 minut.
  • Krok 4

    20 min
    Kiedy mięso będzie prawie miękkie, dodajemy do garnka pokrojone w słupki marchewkę, seler, pokrojone w kostkę paprykę i ziemniaki, odcedzony groch. Przyprawiamy solą morską, pieprzem, tymiankiem. Gotujemy 20 minut.
  • Krok 5

    3 min
    Mąkę rozprowadzamy w kilku łyżkach zimnej wody, dolewamy do zupy, zagotowujemy i chwilę gotujemy, ciągle mieszając.
  • Krok 6

    1 min
    Zupę gulaszową z zielonym grochem i suszonymi grzybami możemy podać ze świeżym pieczywem.
Zupa gulaszowa z zielonym grochem i suszonymi grzybami

Krok 1 z 6

Na kilkanaście godzin przed gotowaniem zupy zalewamy groch zimną wodą, odstawiamy. Mięso myjemy, oczyszczamy, kroimy w kostkę, przekładamy do miski, skrapiamy olejem, oprószamy papryką słodką, odstawiamy na godzinę do lodówki. W tym czasie grzyby zalewamy wrzątkiem, odstawiamy.

Zupa gulaszowa z zielonym grochem i suszonymi grzybami

Krok 2 z 6

Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na oleju, dodajemy mięso, liść laurowy, ziele angielskie, podsmażamy kilka minut od czasu do czasu mieszając, pod koniec dodajemy czosnek w płatkach.

Zupa gulaszowa z zielonym grochem i suszonymi grzybami

Krok 3 z 6

Podlewamy mięso wodą, dodajemy pokrojone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły, dusimy na wolnym ogniu, od czasu do czasu uzupełniając wodę. W tym czasie uzupełniamy wodę w garnku z grochem, gotujemy 10 minut.

Zupa gulaszowa z zielonym grochem i suszonymi grzybami

Krok 4 z 6

Kiedy mięso będzie prawie miękkie, dodajemy do garnka pokrojone w słupki marchewkę, seler, pokrojone w kostkę paprykę i ziemniaki, odcedzony groch. Przyprawiamy solą morską, pieprzem, tymiankiem. Gotujemy 20 minut.

Zupa gulaszowa z zielonym grochem i suszonymi grzybami

Krok 5 z 6

Mąkę rozprowadzamy w kilku łyżkach zimnej wody, dolewamy do zupy, zagotowujemy i chwilę gotujemy, ciągle mieszając.

Zupa gulaszowa z zielonym grochem i suszonymi grzybami

Krok 6 z 6

Zupę gulaszową z zielonym grochem i suszonymi grzybami możemy podać ze świeżym pieczywem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Marokańska zupa harira

    Marokańska zupa harira

    13 godz 32 min Trudny
  • Zupa gulaszowa z kminkiem i pieczoną papryką

    Zupa gulaszowa z kminkiem i pieczoną papryką

    1 godz 46 min Średni
  • Tradycyjny kapuśniak myśliwski z jałowcem i grzybami

    Tradycyjny kapuśniak myśliwski z jałowcem i grzybami

    3 godz 31 min Łatwy
  • Pikantna zupa gulaszowa z pieczoną czerwoną papryką

    Pikantna zupa gulaszowa z pieczoną czerwoną papryką

    1 godz 51 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu