Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Kapustnica – słowacki kapuśniak
Kapustnica – słowacki kapuśniak
Kapustnica – słowacki kapuśniak
Kapustnica – słowacki kapuśniak
Dodaj do CookBook

Kapustnica – słowacki kapuśniak

(2)
2 godz 16 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.5  kg
Surowe żeberka wieprzowe
1 
Pęto dobrej kiełbasy
40  dag
Kiszona kapusta
1 
Cebula
2  ząbków
Czosnek
5 
Ziarenka ziela angielskiego
3 
Liść laurowy
1  łyżeczka
Suszona słodka papryka
1  łyżeczka
Suszona słodka papryka
1  szczypta
Mielony kminek
3 
Suszone śliwki
2  plastrów
Suszone jabłka
6  kawałków
Suszone borowiki lub podgrzybki
2  łyżek
Olej
1  szczypta
Sól i pieprz czarny do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
11.6 g
Wartość energetyczna
324.8 kcal
Tłuszcze
19.8 g
Białko
25 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Kapustnica – słowacki kapuśniak – jest zdecydowanie inna od naszego, polskiego, choć też jej podstawą jest kiszona kapusta. Kapuśniak po słowacku wcale nie musi być gotowany z ziemniakami, za to nie brak w nim mięsa i dobrej kiełbasy. Słowacki kapuśniak jest mocno paprykowy w smaku i porządnie kwaśny. Taki ma być, więc nie ma potrzeby przepłukiwania kapusty przed dodaniem jej do garnka. Co więcej, do garnka powinien trafić także sok z kapusty!

Z podanej ilości składników przygotujecie 6 porcji zupy. Kapustnica najpyszniej smakuje po ponownym podgrzaniu.

Sprawdź też inne nasze przepisy na zupy dla mięsożerców:

  • Zupa gulaszowa z wołowiną i pieczarkami

  • Kapuśniak na golonce z kaszą

  • Indyjska zupa gulaszowa z jagnięciną

  • Zupa potrawka z indyka z soczewicą

  • Zupa strogonow z wołowiną

  • Tradycyjny krupnik na żeberkach

  • Grochówka z kurczakiem i curry

  • Węgierska zupa gulaszowa – bogracz z kociołka

  • Przepis na flaki wołowe z papryką i majerankiem

Przygotowanie

136 min
  • Krok 1

    60 min
    Musimy pamiętać o namoczeniu grzybów - grzyby przekładamy do szklanki lub innego naczynia, zalewamy wodą, odstawiamy na kilka godzin. Żeberka kroimy w kawałki z kostką, przekładamy do garnka, zalewamy 1l wody, zagotowujemy. Dodajemy ziele angielskie, listki laurowe, gotujemy godzinę.
  • Krok 2

    5 min
    Kapustę odciskamy (soku nie wylewamy), siekamy, dodajemy do garnka.
  • Krok 3

    60 min
    Następnie dodajemy sok z kapusty, szczyptę kminku, oraz grzyby pokrojone w paseczki i wodę, w której się moczyły (uważając, by nie dostały się do zupy drobinki piasku z dna szklanki). Dodajemy suszone śliwki i krążki jabłka. Gotujemy godzinę.
  • Krok 4

    1 min
    Pod koniec gotowania dodajemy do garnka pokrojoną w kostkę kiełbasę i obrane i lekko zmiażdżone ząbki czosnku.
  • Krok 5

    10 min
    Cebulę kroimy w piórka, szklimy na oleju. Pod koniec dodajemy słodką i wędzoną paprykę oraz szczyptę soli. Podduszoną cebulkę dodajemy do garnka z zupą, zagotowujemy. Do zupy można dodać także zasmażkę.
Kapustnica – słowacki kapuśniak

Krok 1 z 5

Musimy pamiętać o namoczeniu grzybów - grzyby przekładamy do szklanki lub innego naczynia, zalewamy wodą, odstawiamy na kilka godzin. Żeberka kroimy w kawałki z kostką, przekładamy do garnka, zalewamy 1l wody, zagotowujemy. Dodajemy ziele angielskie, listki laurowe, gotujemy godzinę.

Kapustnica – słowacki kapuśniak

Krok 2 z 5

Kapustę odciskamy (soku nie wylewamy), siekamy, dodajemy do garnka.

Kapustnica – słowacki kapuśniak

Krok 3 z 5

Następnie dodajemy sok z kapusty, szczyptę kminku, oraz grzyby pokrojone w paseczki i wodę, w której się moczyły (uważając, by nie dostały się do zupy drobinki piasku z dna szklanki). Dodajemy suszone śliwki i krążki jabłka. Gotujemy godzinę.

Kapustnica – słowacki kapuśniak

Krok 4 z 5

Pod koniec gotowania dodajemy do garnka pokrojoną w kostkę kiełbasę i obrane i lekko zmiażdżone ząbki czosnku.

Kapustnica – słowacki kapuśniak

Krok 5 z 5

Cebulę kroimy w piórka, szklimy na oleju. Pod koniec dodajemy słodką i wędzoną paprykę oraz szczyptę soli. Podduszoną cebulkę dodajemy do garnka z zupą, zagotowujemy. Do zupy można dodać także zasmażkę.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
11
00
00
00
00

Opinie

5

Halina

Byłam na Słowacji,jadłam tę zupę,była przepyszna.
Anonim (niezweryfikowany) 04/11/2024-06:31 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 04/15/2024-04:22 CEST
Cieszymy się, że Ci smakowało. Teraz taką zupę możesz przygotować w domu. Skusisz się? 😊

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bogate w białko
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Źródło białka
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu