Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kapustnica – słowacki kapuśniak

0
2 godz 16 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

0.5  kg
Surowe żeberka wieprzowe
1 
Pęto dobrej kiełbasy
40  dag
Kiszona kapusta
1 
Cebula
2  ząbków
5 
Ziarenka ziela angielskiego
3 
Liść laurowy
1  łyżeczka
Suszona słodka papryka
1  łyżeczka
Suszona słodka papryka
1  szczypta
Mielony kminek
3 
Suszone śliwki
2  plastrów
Suszone jabłka
6  kawałków
Suszone borowiki lub podgrzybki
2  łyżek
Olej
1  szczypta
Sól i pieprz czarny do smaku

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
24.97 g
Węglowodany
11.65 g
Tłuszcze
19.84 g
Wartość energetyczna
324.77 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

136 min
Krok 1
60 min
Musimy pamiętać o namoczeniu grzybów - grzyby przekładamy do szklanki lub innego naczynia, zalewamy wodą, odstawiamy na kilka godzin. Żeberka kroimy w kawałki z kostką, przekładamy do garnka, zalewamy 1l wody, zagotowujemy. Dodajemy ziele angielskie, listki laurowe, gotujemy godzinę.
Krok 2
5 min
Kapustę odciskamy (soku nie wylewamy), siekamy, dodajemy do garnka.
Krok 3
60 min
Następnie dodajemy sok z kapusty, szczyptę kminku, oraz grzyby pokrojone w paseczki i wodę, w której się moczyły (uważając, by nie dostały się do zupy drobinki piasku z dna szklanki). Dodajemy suszone śliwki i krążki jabłka. Gotujemy godzinę.
Krok 4
1 min
Pod koniec gotowania dodajemy do garnka pokrojoną w kostkę kiełbasę i obrane i lekko zmiażdżone ząbki czosnku.
Krok 5
10 min
Cebulę kroimy w piórka, szklimy na oleju. Pod koniec dodajemy słodką i wędzoną paprykę oraz szczyptę soli. Podduszoną cebulkę dodajemy do garnka z zupą, zagotowujemy. Do zupy można dodać także zasmażkę.
Kapustnica – słowacki kapuśniak

Krok 1 z 5

Musimy pamiętać o namoczeniu grzybów - grzyby przekładamy do szklanki lub innego naczynia, zalewamy wodą, odstawiamy na kilka godzin. Żeberka kroimy w kawałki z kostką, przekładamy do garnka, zalewamy 1l wody, zagotowujemy. Dodajemy ziele angielskie, listki laurowe, gotujemy godzinę.

Kapustnica – słowacki kapuśniak

Krok 2 z 5

Kapustę odciskamy (soku nie wylewamy), siekamy, dodajemy do garnka.

Kapustnica – słowacki kapuśniak

Krok 3 z 5

Następnie dodajemy sok z kapusty, szczyptę kminku, oraz grzyby pokrojone w paseczki i wodę, w której się moczyły (uważając, by nie dostały się do zupy drobinki piasku z dna szklanki). Dodajemy suszone śliwki i krążki jabłka. Gotujemy godzinę.

Kapustnica – słowacki kapuśniak

Krok 4 z 5

Pod koniec gotowania dodajemy do garnka pokrojoną w kostkę kiełbasę i obrane i lekko zmiażdżone ząbki czosnku.

Kapustnica – słowacki kapuśniak

Krok 5 z 5

Cebulę kroimy w piórka, szklimy na oleju. Pod koniec dodajemy słodką i wędzoną paprykę oraz szczyptę soli. Podduszoną cebulkę dodajemy do garnka z zupą, zagotowujemy. Do zupy można dodać także zasmażkę.

Kapustnica – słowacki kapuśniak – jest zdecydowanie inna od naszego, polskiego, choć też jej podstawą jest kiszona kapusta. Kapuśniak po słowacku wcale nie musi być gotowany z ziemniakami, za to nie brak w nim mięsa i dobrej kiełbasy. Słowacki kapuśniak jest mocno paprykowy w smaku i porządnie kwaśny. Taki ma być, więc nie ma potrzeby przepłukiwania kapusty przed dodaniem jej do garnka. Co więcej, do garnka powinien trafić także sok z kapusty!

Z podanej ilości składników przygotujecie 6 porcji zupy. Kapustnica najpyszniej smakuje po ponownym podgrzaniu.

Sprawdź też inne nasze przepisy na zupy dla mięsożerców:

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika