Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Kapustnica – słowacki kapuśniak

(0)
2 godz 16 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.5  kg
Surowe żeberka wieprzowe
1 
Pęto dobrej kiełbasy
40  dag
Kiszona kapusta
1 
Cebula
2  ząbków
Czosnek
5 
Ziarenka ziela angielskiego
3 
Liść laurowy
1  łyżeczka
Suszona słodka papryka
1  łyżeczka
Suszona słodka papryka
1  szczypta
Mielony kminek
3 
Suszone śliwki
2  plastrów
Suszone jabłka
6  kawałków
Suszone borowiki lub podgrzybki
2  łyżek
Olej
1  szczypta
Sól i pieprz czarny do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
24.97 g
Węglowodany
11.65 g
Tłuszcze
19.84 g
Wartość energetyczna
324.77 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Kapustnica – słowacki kapuśniak – jest zdecydowanie inna od naszego, polskiego, choć też jej podstawą jest kiszona kapusta. Kapuśniak po słowacku wcale nie musi być gotowany z ziemniakami, za to nie brak w nim mięsa i dobrej kiełbasy. Słowacki kapuśniak jest mocno paprykowy w smaku i porządnie kwaśny. Taki ma być, więc nie ma potrzeby przepłukiwania kapusty przed dodaniem jej do garnka. Co więcej, do garnka powinien trafić także sok z kapusty!

Z podanej ilości składników przygotujecie 6 porcji zupy. Kapustnica najpyszniej smakuje po ponownym podgrzaniu.

Sprawdź też inne nasze przepisy na zupy dla mięsożerców:

  • Zupa gulaszowa z wołowiną i pieczarkami
  • Kapuśniak na golonce z kaszą
  • Indyjska zupa gulaszowa z jagnięciną
  • Zupa potrawka z indyka z soczewicą
  • Zupa strogonow z wołowiną
  • Tradycyjny krupnik na żeberkach
  • Grochówka z kurczakiem i curry
  • Węgierska zupa gulaszowa – bogracz z kociołka
  • Przepis na flaki wołowe z papryką i majerankiem

Przygotowanie

136 min
  • Krok 1

    60 min
    Musimy pamiętać o namoczeniu grzybów - grzyby przekładamy do szklanki lub innego naczynia, zalewamy wodą, odstawiamy na kilka godzin. Żeberka kroimy w kawałki z kostką, przekładamy do garnka, zalewamy 1l wody, zagotowujemy. Dodajemy ziele angielskie, listki laurowe, gotujemy godzinę.
  • Krok 2

    5 min
    Kapustę odciskamy (soku nie wylewamy), siekamy, dodajemy do garnka.
  • Krok 3

    60 min
    Następnie dodajemy sok z kapusty, szczyptę kminku, oraz grzyby pokrojone w paseczki i wodę, w której się moczyły (uważając, by nie dostały się do zupy drobinki piasku z dna szklanki). Dodajemy suszone śliwki i krążki jabłka. Gotujemy godzinę.
  • Krok 4

    1 min
    Pod koniec gotowania dodajemy do garnka pokrojoną w kostkę kiełbasę i obrane i lekko zmiażdżone ząbki czosnku.
  • Krok 5

    10 min
    Cebulę kroimy w piórka, szklimy na oleju. Pod koniec dodajemy słodką i wędzoną paprykę oraz szczyptę soli. Podduszoną cebulkę dodajemy do garnka z zupą, zagotowujemy. Do zupy można dodać także zasmażkę.
Kapustnica – słowacki kapuśniak

Krok 1 z 5

Musimy pamiętać o namoczeniu grzybów - grzyby przekładamy do szklanki lub innego naczynia, zalewamy wodą, odstawiamy na kilka godzin. Żeberka kroimy w kawałki z kostką, przekładamy do garnka, zalewamy 1l wody, zagotowujemy. Dodajemy ziele angielskie, listki laurowe, gotujemy godzinę.

Kapustnica – słowacki kapuśniak

Krok 2 z 5

Kapustę odciskamy (soku nie wylewamy), siekamy, dodajemy do garnka.

Kapustnica – słowacki kapuśniak

Krok 3 z 5

Następnie dodajemy sok z kapusty, szczyptę kminku, oraz grzyby pokrojone w paseczki i wodę, w której się moczyły (uważając, by nie dostały się do zupy drobinki piasku z dna szklanki). Dodajemy suszone śliwki i krążki jabłka. Gotujemy godzinę.

Kapustnica – słowacki kapuśniak

Krok 4 z 5

Pod koniec gotowania dodajemy do garnka pokrojoną w kostkę kiełbasę i obrane i lekko zmiażdżone ząbki czosnku.

Kapustnica – słowacki kapuśniak

Krok 5 z 5

Cebulę kroimy w piórka, szklimy na oleju. Pod koniec dodajemy słodką i wędzoną paprykę oraz szczyptę soli. Podduszoną cebulkę dodajemy do garnka z zupą, zagotowujemy. Do zupy można dodać także zasmażkę.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Barszcz grzybowy na zakwasie

    27 min Łatwy
  • Tradycyjny kapuśniak myśliwski z jałowcem i grzybami

    3 godz 31 min Łatwy
  • Kapuśniak na żeberkach ze swojską kiełbasą

    2 godz 17 min Łatwy
  • Barszcz czerwony z pieczonych buraków

    2 godz 29 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu