Kapustnica – słowacki kapuśniak
2 godz 16 min
Łatwy
0.5
kg
Surowe żeberka wieprzowe
1
Pęto dobrej kiełbasy
40
dag
Kiszona kapusta
1
Cebula
2
ząbków
5
Ziarenka ziela angielskiego
3
Liść laurowy
1
łyżeczka
Suszona słodka papryka
1
łyżeczka
Suszona słodka papryka
1
szczypta
Mielony kminek
3
Suszone śliwki
2
plastrów
Suszone jabłka
6
kawałków
Suszone borowiki lub podgrzybki
2
łyżek
Olej
1
szczypta
Sól i pieprz czarny do smaku
.
Wartości odżywcze
Białko
24.97 g
Węglowodany
11.65 g
Tłuszcze
19.84 g
Wartość energetyczna
324.77 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
136 min
Krok 1
60 min
Musimy pamiętać o namoczeniu grzybów - grzyby przekładamy do szklanki lub innego naczynia, zalewamy wodą, odstawiamy na kilka godzin. Żeberka kroimy w kawałki z kostką, przekładamy do garnka, zalewamy 1l wody, zagotowujemy. Dodajemy ziele angielskie, listki laurowe, gotujemy godzinę.
Krok 2
5 min
Kapustę odciskamy (soku nie wylewamy), siekamy, dodajemy do garnka.
Krok 3
60 min
Następnie dodajemy sok z kapusty, szczyptę kminku, oraz grzyby pokrojone w paseczki i wodę, w której się moczyły (uważając, by nie dostały się do zupy drobinki piasku z dna szklanki). Dodajemy suszone śliwki i krążki jabłka. Gotujemy godzinę.
Krok 4
1 min
Pod koniec gotowania dodajemy do garnka pokrojoną w kostkę kiełbasę i obrane i lekko zmiażdżone ząbki czosnku.
Krok 5
10 min
Cebulę kroimy w piórka, szklimy na oleju. Pod koniec dodajemy słodką i wędzoną paprykę oraz szczyptę soli. Podduszoną cebulkę dodajemy do garnka z zupą, zagotowujemy. Do zupy można dodać także zasmażkę.
Kapustnica – słowacki kapuśniak – jest zdecydowanie inna od naszego, polskiego, choć też jej podstawą jest kiszona kapusta. Kapuśniak po słowacku wcale nie musi być gotowany z ziemniakami, za to nie brak w nim mięsa i dobrej kiełbasy. Słowacki kapuśniak jest mocno paprykowy w smaku i porządnie kwaśny. Taki ma być, więc nie ma potrzeby przepłukiwania kapusty przed dodaniem jej do garnka. Co więcej, do garnka powinien trafić także sok z kapusty!
Z podanej ilości składników przygotujecie 6 porcji zupy. Kapustnica najpyszniej smakuje po ponownym podgrzaniu.
Z podanej ilości składników przygotujecie 6 porcji zupy. Kapustnica najpyszniej smakuje po ponownym podgrzaniu.
Sprawdź też inne nasze przepisy na zupy dla mięsożerców:
- Zupa gulaszowa z wołowiną i pieczarkami
- Kapuśniak na golonce z kaszą
- Indyjska zupa gulaszowa z jagnięciną
- Zupa potrawka z indyka z soczewicą
- Zupa strogonow z wołowiną
- Tradycyjny krupnik na żeberkach
- Grochówka z kurczakiem i curry
- Węgierska zupa gulaszowa – bogracz z kociołka
- Przepis na flaki wołowe z papryką i majerankiem
Komentarze 0