Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Tradycyjny krupnik na żeberkach

(2)
1 godz 31 min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
30  dag
Świeże żeberka ekstra
0.33  szklanka
Kasza jęczmienna wiejska
1 
Marchewka
1 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
1  kawałek
Por
3 
Nieduże ziemniaki
3 
Liść laurowy
6 
Ziarenka ziela angielskiego
1  szczypta
Sól morska
trochę
Posiekana natka zielonej pietruszki
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
18.32 g
Węglowodany
26.7 g
Tłuszcze
14.19 g
Wartość energetyczna
299.45 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Krupnik na żeberkach wieprzowych syci aż miło. Koniecznie z krupami, czyli kaszą jęczmienną. To tradycyjna zupa kuchni polskiej. Zdaje się być prosta w przygotowaniu, ale jednak sztuką jest dodać do niej odpowiednią ilość kaszy, żeby była nie za gęsta, a idealna. Chociaż z tą kaszą różnie bywa – są tacy, którzy lubią, jak łyżka w zupie pełnej kaszy i mięsa stoi, a inni wolą wersję lżejszą. Krupnik na żeberkach według tego przepisu dla mnie jest złotym środkiem :)

Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.

Soczyste żeberka to świetna podstawa wielu zup – sprawdź nasze przepisy:
Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach
Wielkanocna zupa chrzanowa na wędzonych żeberkach
Barszcz ukraiński na wędzonych żeberkach
Zupa ogórkowa na żeberkach
Zupa fasolowa na żeberkach
Kapuśniak z kaszą jęczmienną na żeberkach
Góralska kwaśnica „ze hej!” na jagnięcych żeberkach
Zupa ziemniaczana na żeberkach z kabanosem i pietuszkowym pistou

Przygotowanie

91 min
  • Krok 1

    60 min
    Żeberka myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy 1,5 l wody, zagotowujemy, odszumowujemy, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy pod przykryciem na niezbyt dużym ogniu 1 godzinę.
  • Krok 2

    5 min
    Do garnka dodajemy starte na tarce o dużych oczkach marchewkę, pietruszkę, seler, dodajemy kawałek pora i obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Gotujemy 5 minut.
  • Krok 3

    20 min
    Kaszę przepłukujemy na sicie pod strumieniem zimnej wody, odcedzamy, dodajemy do garnka z gotującą się zupą, gotujemy 15 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy zupę solą.
  • Krok 4

    6 min
    Z zupy wyciągamy kawałki żeberek, oddzielamy mięso od kości. Krupnik na żeberkach podajemy z kawałkami mięsa, posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki
Tradycyjny krupnik na żeberkach

Krok 1 z 4

Żeberka myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy 1,5 l wody, zagotowujemy, odszumowujemy, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy pod przykryciem na niezbyt dużym ogniu 1 godzinę.

Tradycyjny krupnik na żeberkach

Krok 2 z 4

Do garnka dodajemy starte na tarce o dużych oczkach marchewkę, pietruszkę, seler, dodajemy kawałek pora i obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Gotujemy 5 minut.

Tradycyjny krupnik na żeberkach

Krok 3 z 4

Kaszę przepłukujemy na sicie pod strumieniem zimnej wody, odcedzamy, dodajemy do garnka z gotującą się zupą, gotujemy 15 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy zupę solą.

Tradycyjny krupnik na żeberkach

Krok 4 z 4

Z zupy wyciągamy kawałki żeberek, oddzielamy mięso od kości. Krupnik na żeberkach podajemy z kawałkami mięsa, posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach

    1 godz 38 min Łatwy
  • Rozgrzewająca grochówka

    1 godz 23 min Średni
  • Delikatny kapuśniak na indyku z całymi pomidorami z puszki

    1 godz 9 min Łatwy
  • Tradycyjny barszcz ukraiński

    2 godz 25 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu