Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Tradycyjny krupnik na żeberkach

0
1 godz 31 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

30  dag
Świeże żeberka ekstra
0.33  szklanka
Kasza jęczmienna wiejska
1 
Marchewka
1 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
1  kawałek
Por
3 
Nieduże ziemniaki
3 
Liść laurowy
6 
Ziarenka ziela angielskiego
1  szczypta
Sól morska
trochę
Posiekana natka zielonej pietruszki

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
18.32 g
Węglowodany
26.7 g
Tłuszcze
14.19 g
Wartość energetyczna
299.45 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

91 min
Krok 1
60 min
Żeberka myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy 1,5 l wody, zagotowujemy, odszumowujemy, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy pod przykryciem na niezbyt dużym ogniu 1 godzinę.
Krok 2
5 min
Do garnka dodajemy starte na tarce o dużych oczkach marchewkę, pietruszkę, seler, dodajemy kawałek pora i obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Gotujemy 5 minut.
Krok 3
20 min
Kaszę przepłukujemy na sicie pod strumieniem zimnej wody, odcedzamy, dodajemy do garnka z gotującą się zupą, gotujemy 15 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy zupę solą.
Krok 4
6 min
Z zupy wyciągamy kawałki żeberek, oddzielamy mięso od kości. Krupnik na żeberkach podajemy z kawałkami mięsa, posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki
Tradycyjny krupnik na żeberkach

Krok 1 z 4

Żeberka myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy 1,5 l wody, zagotowujemy, odszumowujemy, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy pod przykryciem na niezbyt dużym ogniu 1 godzinę.

Tradycyjny krupnik na żeberkach

Krok 2 z 4

Do garnka dodajemy starte na tarce o dużych oczkach marchewkę, pietruszkę, seler, dodajemy kawałek pora i obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Gotujemy 5 minut.

Tradycyjny krupnik na żeberkach

Krok 3 z 4

Kaszę przepłukujemy na sicie pod strumieniem zimnej wody, odcedzamy, dodajemy do garnka z gotującą się zupą, gotujemy 15 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy zupę solą.

Tradycyjny krupnik na żeberkach

Krok 4 z 4

Z zupy wyciągamy kawałki żeberek, oddzielamy mięso od kości. Krupnik na żeberkach podajemy z kawałkami mięsa, posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki

Krupnik na żeberkach wieprzowych syci aż miło. Koniecznie z krupami, czyli kaszą jęczmienną. To tradycyjna zupa kuchni polskiej. Zdaje się być prosta w przygotowaniu, ale jednak sztuką jest dodać do niej odpowiednią ilość kaszy, żeby była nie za gęsta, a idealna. Chociaż z tą kaszą różnie bywa – są tacy, którzy lubią, jak łyżka w zupie pełnej kaszy i mięsa stoi, a inni wolą wersję lżejszą. Krupnik na żeberkach według tego przepisu dla mnie jest złotym środkiem :)

Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.

Soczyste żeberka to świetna podstawa wielu zup – sprawdź nasze przepisy:
Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach
Wielkanocna zupa chrzanowa na wędzonych żeberkach
Barszcz ukraiński na wędzonych żeberkach
Zupa ogórkowa na żeberkach
Zupa fasolowa na żeberkach
Kapuśniak z kaszą jęczmienną na żeberkach
Góralska kwaśnica „ze hej!” na jagnięcych żeberkach
Zupa ziemniaczana na żeberkach z kabanosem i pietuszkowym pistou
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika