Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Tradycyjny krupnik na żeberkach
Tradycyjny krupnik na żeberkach
Tradycyjny krupnik na żeberkach
Tradycyjny krupnik na żeberkach
Tradycyjny krupnik na żeberkach
Tradycyjny krupnik na żeberkach
Dodaj do CookBook

Tradycyjny krupnik na żeberkach

(0)
1 godz 31 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
30  dag
Świeże żeberka ekstra
0.33  szklanka
Kasza jęczmienna wiejska
1 
Marchewka
1 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
1  kawałek
Por
3 
Nieduże ziemniaki
3 
Liść laurowy
6 
Ziarenka ziela angielskiego
1  szczypta
Sól morska
trochę
Posiekana natka zielonej pietruszki
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
29.3 g
Wartość energetyczna
309.2 kcal
Tłuszcze
14.2 g
Białko
18.3 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Krupnik to jedna z najbardziej znanych i lubianych polskich zup. Ta gęsta, sycąca potrawa ma mnóstwo fanów. Nie każdy z nich zna jednak jej historię. Okazuje się bowiem, że początki tego smacznego dania sięgają XIII wieku. Przyrządzana w tamtym czasie zupa nazywana była bryją. Nasi przodkowie przygotowywali ją na bazie prostych, ogólnie dostępnych składników. Do jej przyrządzania wykorzystano między innymi rośliny strączkowe, kasze, a także rozmaite, wolno rosnące rośliny, takie jak lebiodka czy pokrzywa. Dodawały one bryi smaku. Ta ówczesna, niezwykle popularna zupa stała się pierwowzorem dzisiejszego krupniku.

Krupnik na żeberkach wieprzowych jest bardzo sycący. Koniecznie należy go gotować z krupami, czyli z kaszą jęczmienną. Ta tradycyjna zupa kuchni polskiej zdaje się być prosta w przygotowaniu. Aby jednak smakowała perfekcyjnie, należy dodać do niej odpowiednią ilość kaszy, tak, żeby była nie za gęsta, a idealna. Chociaż z tą kaszą różnie bywa – są tacy, którzy lubią, jak łyżka w zupie pełnej kaszy i mięsa stoi, a inni wolą wersję lżejszą. Żeby zupa miała niepowtarzalny smak, koniecznie powinna być przyrządzona na mięsnym wywarze. Najlepiej smakuje krupnik na żeberkach.

Przepis na krupnik na żeberkach nie jest zbyt skomplikowany. Kasza jęczmienna to podstawowy jego składnik. To ona daje zupie niepowtarzalnego smaku i sprawia, że jest odpowiednio gęsta. Krupnik smakuje najlepiej, kiedy przyrządza się go na mięsnym wywarze. Doskonale sprawdzą się wieprzowe żeberka. Przed gotowaniem należy je dokładnie umyć i pokroić na małe kawałki. Mięso wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu. Kiedy wywar zaczyna wrzeć, odszumowujemy go, wrzucamy do niego liście laurowe oraz angielskie ziele i pozwalamy mu się gotować jeszcze przez około 1 godzinę.

W międzyczasie przygotowujemy włoszczyznę. Warzywa korzenne ścieramy na tarce o dużych oczkach, por drobno siekamy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki wrzucamy do zupy. Mięsno warzywny wywar gotujemy przez około 5 minut, a następnie dodajemy do niego opłukaną na sicie kaszę. Krupnik na żeberkach należy gotować do momentu, aż wszystkie składniki będą miękkie. Pod koniec gotowania doprawiamy ją do smaku solą i pieprzem. Ugotowane żeberka wyjmujemy z wywaru i oddzielamy mięso od kości. Krupnik wlewamy na talerze, wkładamy mięsne kawałki i całość dekorujemy drobno posiekaną pietruszką. Zupa krupnik na żeberkach to przepyszne, sycące i rozgrzewające danie.

Przygotowanie

91 min
  • Krok 1

    60 min
    Żeberka myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy 1,5 l wody, zagotowujemy, odszumowujemy, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy pod przykryciem na niezbyt dużym ogniu 1 godzinę.
  • Krok 2

    5 min
    Do garnka dodajemy starte na tarce o dużych oczkach marchewkę, pietruszkę, seler, dodajemy kawałek pora i obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Gotujemy 5 minut.
  • Krok 3

    20 min
    Kaszę przepłukujemy na sicie pod strumieniem zimnej wody, odcedzamy, dodajemy do garnka z gotującą się zupą, gotujemy 15 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy zupę solą.
  • Krok 4

    6 min
    Z zupy wyciągamy kawałki żeberek, oddzielamy mięso od kości. Krupnik na żeberkach podajemy z kawałkami mięsa, posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki
Tradycyjny krupnik na żeberkach

Krok 1 z 4

Żeberka myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy 1,5 l wody, zagotowujemy, odszumowujemy, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy pod przykryciem na niezbyt dużym ogniu 1 godzinę.

Tradycyjny krupnik na żeberkach

Krok 2 z 4

Do garnka dodajemy starte na tarce o dużych oczkach marchewkę, pietruszkę, seler, dodajemy kawałek pora i obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Gotujemy 5 minut.

Tradycyjny krupnik na żeberkach

Krok 3 z 4

Kaszę przepłukujemy na sicie pod strumieniem zimnej wody, odcedzamy, dodajemy do garnka z gotującą się zupą, gotujemy 15 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy zupę solą.

Tradycyjny krupnik na żeberkach

Krok 4 z 4

Z zupy wyciągamy kawałki żeberek, oddzielamy mięso od kości. Krupnik na żeberkach podajemy z kawałkami mięsa, posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Bogate w białko
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Sos tatarski przepis tradycyjny

    Sos tatarski przepis tradycyjny

    3 godz 22 min Łatwy
  • Tradycyjny przepis na zupę strogonow z wołowiną

    Tradycyjny przepis na zupę strogonow z wołowiną

    47 min Średni
  • Tradycyjny biszkopt z 5 jaj

    Tradycyjny biszkopt z 5 jaj

    1 godz 2 min Łatwy
  • Tradycyjny rosół wołowy z makaronem

    Tradycyjny rosół wołowy z makaronem

    3 godz 12 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu