Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Tradycyjny krupnik na żeberkach
Tradycyjny krupnik na żeberkach
Tradycyjny krupnik na żeberkach
Tradycyjny krupnik na żeberkach
Tradycyjny krupnik na żeberkach
Tradycyjny krupnik na żeberkach

Tradycyjny krupnik na żeberkach

(2)
1 godz 31 min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
30  dag
Świeże żeberka ekstra
0.33  szklanka
Kasza jęczmienna wiejska
1 
Marchewka
1 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
1  kawałek
Por
3 
Nieduże ziemniaki
3 
Liść laurowy
6 
Ziarenka ziela angielskiego
1  szczypta
Sól morska
trochę
Posiekana natka zielonej pietruszki
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
18.27 g
Węglowodany
29.27 g
Tłuszcze
14.2 g
Wartość energetyczna
309.17 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Krupnik to jedna z najbardziej znanych i lubianych polskich zup. Ta gęsta, sycąca potrawa ma mnóstwo fanów. Nie każdy z nich zna jednak jej historię. Okazuje się bowiem, że początki tego smacznego dania sięgają XIII wieku. Przyrządzana w tamtym czasie zupa nazywana była bryją. Nasi przodkowie przygotowywali ją na bazie prostych, ogólnie dostępnych składników. Do jej przyrządzania wykorzystano między innymi rośliny strączkowe, kasze, a także rozmaite, wolno rosnące rośliny, takie jak lebiodka czy pokrzywa. Dodawały one bryi smaku. Ta ówczesna, niezwykle popularna zupa stała się pierwowzorem dzisiejszego krupniku.

Krupnik na żeberkach wieprzowych jest bardzo sycący. Koniecznie należy go gotować z krupami, czyli z kaszą jęczmienną. Ta tradycyjna zupa kuchni polskiej zdaje się być prosta w przygotowaniu. Aby jednak smakowała perfekcyjnie, należy dodać do niej odpowiednią ilość kaszy, tak, żeby była nie za gęsta, a idealna. Chociaż z tą kaszą różnie bywa – są tacy, którzy lubią, jak łyżka w zupie pełnej kaszy i mięsa stoi, a inni wolą wersję lżejszą. Żeby zupa miała niepowtarzalny smak, koniecznie powinna być przyrządzona na mięsnym wywarze. Najlepiej smakuje krupnik na żeberkach.

Przepis na krupnik na żeberkach nie jest zbyt skomplikowany. Kasza jęczmienna to podstawowy jego składnik. To ona daje zupie niepowtarzalnego smaku i sprawia, że jest odpowiednio gęsta. Krupnik smakuje najlepiej, kiedy przyrządza się go na mięsnym wywarze. Doskonale sprawdzą się wieprzowe żeberka. Przed gotowaniem należy je dokładnie umyć i pokroić na małe kawałki. Mięso wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu. Kiedy wywar zaczyna wrzeć, odszumowujemy go, wrzucamy do niego liście laurowe oraz angielskie ziele i pozwalamy mu się gotować jeszcze przez około 1 godzinę.

W międzyczasie przygotowujemy włoszczyznę. Warzywa korzenne ścieramy na tarce o dużych oczkach, por drobno siekamy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki wrzucamy do zupy. Mięsno warzywny wywar gotujemy przez około 5 minut, a następnie dodajemy do niego opłukaną na sicie kaszę. Krupnik na żeberkach należy gotować do momentu, aż wszystkie składniki będą miękkie. Pod koniec gotowania doprawiamy ją do smaku solą i pieprzem. Ugotowane żeberka wyjmujemy z wywaru i oddzielamy mięso od kości. Krupnik wlewamy na talerze, wkładamy mięsne kawałki i całość dekorujemy drobno posiekaną pietruszką. Zupa krupnik na żeberkach to przepyszne, sycące i rozgrzewające danie.

Przygotowanie

91 min
  • Krok 1

    60 min
    Żeberka myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy 1,5 l wody, zagotowujemy, odszumowujemy, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy pod przykryciem na niezbyt dużym ogniu 1 godzinę.
  • Krok 2

    5 min
    Do garnka dodajemy starte na tarce o dużych oczkach marchewkę, pietruszkę, seler, dodajemy kawałek pora i obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Gotujemy 5 minut.
  • Krok 3

    20 min
    Kaszę przepłukujemy na sicie pod strumieniem zimnej wody, odcedzamy, dodajemy do garnka z gotującą się zupą, gotujemy 15 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy zupę solą.
  • Krok 4

    6 min
    Z zupy wyciągamy kawałki żeberek, oddzielamy mięso od kości. Krupnik na żeberkach podajemy z kawałkami mięsa, posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki
Tradycyjny krupnik na żeberkach

Krok 1 z 4

Żeberka myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy 1,5 l wody, zagotowujemy, odszumowujemy, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy pod przykryciem na niezbyt dużym ogniu 1 godzinę.

Tradycyjny krupnik na żeberkach

Krok 2 z 4

Do garnka dodajemy starte na tarce o dużych oczkach marchewkę, pietruszkę, seler, dodajemy kawałek pora i obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Gotujemy 5 minut.

Tradycyjny krupnik na żeberkach

Krok 3 z 4

Kaszę przepłukujemy na sicie pod strumieniem zimnej wody, odcedzamy, dodajemy do garnka z gotującą się zupą, gotujemy 15 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy zupę solą.

Tradycyjny krupnik na żeberkach

Krok 4 z 4

Z zupy wyciągamy kawałki żeberek, oddzielamy mięso od kości. Krupnik na żeberkach podajemy z kawałkami mięsa, posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa z karpia ze śmietaną

    Zupa z karpia ze śmietaną

    1 godz 10 min Łatwy
  • Kapuśniak z kaszą jęczmienną na żeberkach

    Kapuśniak z kaszą jęczmienną na żeberkach

    1 godz 16 min Średni
  • Rozgrzewająca grochówka

    Rozgrzewająca grochówka

    1 godz 23 min Średni
  • Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach

    Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach

    1 godz 38 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu